Ultima oră
Știri
Studenţii democraţi luptă împotriva drogurilor
     Consumul de droguri în creştere în ţara noastră, mai ales în rândul tinerilor, este o problemă asupra căreia studenţii democraţi din judeţul Alba au decis să se aplece cu mai multă atenţie. Cum singura armă eficientă de luptă care le stă la dispoziţie este informarea, ei au decis să organizeze un seminar pe această temă. Sub genericul "Moartea albă - mai aproape decât crezi" ei organizează joi, 29 noiembrie, ora 12.00, un seminar. El va fi găzduit de sala PAEM din municipiul Alba Iulia, ne informează Alin Tomuş, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Democraţi Alba. (A.D.)
La Vadu Moţilor
Aleşii locali şi primăriţa şi-au dat banii pentru pomul de iarnă
     Cei 11 consilieri ai Consiliului local din Vadu Moţilor au făcut un gest deosebit: au renunţat integral sau parţial la indemnizaţiile ce li se cuvin, pentru pregătirea pomului de iarnă la şcoală. Acelaşi gest a fost făcut şi de primăriţa Eugenia Hristea, care a donat 3 milioane de lei şi de salariaţii din primărie ce au contribuit fiecare în măsura posibilităţilor. (F.R.)
La nivelul judeţului Alba
Preparativele pentru recensământul populaţiei sunt în curs de finalizare
     În vederea efectuării în condiţii normale a recensământului populaţiei şi al locuinţelor din martie 2002, Comisia de specialitate constituită la nivelul judeţului Alba derulează ultimele preparative. Astfel, până în data de 5 decembrie a.c., va fi finalizată sectorizarea zonelor de recensământ iar până pe data de 12 decembrie vor fi date publicităţii datele definitive legate de această amplă operaţiune. Nu în cele din urmă, în cursul lunii ianuarie 2002, va fi selectat şi validat personalul angajat în derularea procesului de recensământ. (R.J.)
Secretarul de stat Sergiu Sechelariu la Alba Iulia
     Preşedintele Consiliului judeţean, Augustin Presecan, vicepreşedintele Doru Cetean şi prefectul judeţului Alba, Ioan Rus s-au întâlnit cu secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Sergiu Sechelariu, care a venit la Alba Iulia însoţit de deputatul Ioan Andrei. La întâlnirea oficială au participat primari şi viceprimari de municipiu, problemele abordate vizând investiţiile în infrastructura judeţeană (drumuri, alimentări cu apă, construcţii de locuinţe) în anul 2002; construirea unor noi săli de sport în unele şcoli din judeţ a fost un alt subiect discutat ieri cu secretarul de stat Sergiu Sechelariu. (D.M.)
Pentru a urgenta colectarea impozitelor şi taxelor
Prefectul Ioan Rus cheamă la ordine consiliile locale
     La începutul săptămânii viitoare, prefectul Ioan Rus i-a convocat la Alba Iulia pe toţi primarii din localităţile unde colectarea impozitelor şi taxelor locale se derulează anevoios. "Din informaţiile noastre, există unele consilii locale care se implică mai puţin în această activitate aducătoare de resurse la bugetele proprii şi cel de stat. Vrem să vedem care sunt motivele acestor disfuncţionalităţi şi să acţionăm în consecinţă", a declarat prefectul Ioan Rus. În contrapartidă trebuie precizat faptul că Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba a reuşit până în prezent să depăşească planul de încasări către buget cu 14%, existând în acest sens un excedent financiar de 32 de miliarde de lei. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieri, la Alba Iulia a avut loc
Deschiderea festivă a Serbărilor Unirii
     catedralaManifestările dedicate aniversării a 83 de ani de la înfăptuirea României Mari la 1 Decembrie 1918 şi Zilei Naţionale a României au debutat ieri, în cadru festiv, la Alba Iulia. Spre deosebire de anii precedenţi, acum un numeros public a fost alături de reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale la ceremonialul militar de ridicare a drapelului României pe catargul din faţa Catedralei Reîntregirii Neamului. Semnalul deschiderii manifestărilor a fost dat de primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava care le-a reamintit celor prezenţi importanţa Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 în realizarea statului naţional unitar român, îndemnându-i totodată să vadă "în faldurile Tricolorului înscris numele marilor bărbaţi care au luptat pentru idealurile naţionale, al albaiulieni de-acum 83 de ani, dar şi al celor de astăzi" care trebuie să le urmeze pilda, făcând din sărbătorirea Zilei Naţionale a României aici, în Oraşul Marii Uniri, un perpetuu prilej de bucurie, o sărbătoare a Luminii. Pe aceleaşi coordonate s-au înscris şi scurtele discursuri ale ÎPS Andrei - arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Ioan Rus - prefectul judeţului Alba, Augustin Presecan - preşedintele Consiliului judeţean Alba şi col. Mircea Tămăzlăcaru, comandantul Garnizoanei Alba Iulia. Au fost prezenţi la acest moment simplu, dar emoţionant, subprefectul Ioan Maier, vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean, col. Marin Aron - comandantul IPJ Alba, Dorin Sandea - inspector şcolar general al ISJ Alba, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor şi serviciilor descentralizate din judeţul nostru.
     Tot ieri, la Cercul Militar din Alba Iulia a fost vernisat Salonul internaţional de pictură "Decembrie 2001" organizat de Centrul judeţean al creaţiei populare Alba şi reunind lucrări reprezentative din creaţia celor mai valoroşi artişti plastici amatori din ţară sau reprezentând comunităţile româneşti din afara graniţelor, iar la Muzeul Naţional al Unirii a avut loc prima parte a sesiunii de comunicări ştiinţifice şi referate "1 Decembrie, biografie a întregirii destinului românesc" la care participă numeroşi cercetători din ţară.
Anca DINICĂ
La Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
Sesiunea naţională a cercurilor ştiinţifice studenţeşti
     În cadrul manifestărilor culturale şi ştiinţifice dedicate aniversării Zilei naţionale a României - 1 Decembrie, astăzi debutează la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia cea de-a IX-a ediţie a Sesiunii cercurilor ştiinţifice studenţeşti. La ediţia din acest an - ne spune prof. univ. dr. Iacob Mârza, rectorul universităţii, vor participa cu comunicări 56 de studenţi din Bucureşti, Alba Iulia, Cluj Napoca, Craiova, Târgovişte, Iaşi, Sibiu, Constanţa şi din Cahul (Republica Moldova). De precizat că este pentru prima dată când la sesiune participă cu comunicări studenţi din afara graniţelor României. Tematica referatelor este foarte variată tratând probleme din domeniul istoriei vechi din spaţiul Carpato-Danubian, cu referire la daci, istorie romană, Evul Mediu clasic, dar şi istorie modernă şi probleme ale istoriei contemporane cu accent pe perioada interbelică şi postbelică. Aşa cum ne-am obişnuit deja, în cadrul sesiunii un moment aparte este dedicat lansării volumului VII al Buletinului cercurilor ştiinţifice studenţeşti, lucrare care cuprinde comunicările prezentate la ediţia anterioară a sesiunii şi care este difuzat atât studenţilor participanţi cât şi bibliotecilor de istorie din întreaga ţară şi unor institute de istorie din Marea Britanie şi Germania.
     Şirul activităţilor studenţeşti din aceste zile este completat de vernisajul expoziţiei "Recurs la origini", în cadrul căreia sunt prezentate rezultatele celor două campanii de cercetări arheologice la care au participat în acest an studenţii universităţii. Tot Universitatea "1 Decembrie 1918" găzduieşte în Aulă expoziţia "Tradiţia mineritului - factor de unitate în diversitate etnică în spaţiul românesc", organizată de Muzeul naţional al Unirii şi Uniunea Rutenilor din România, precum şi expoziţia filatelică interjudeţeană "1 Decembrie - istorie şi cultură naţională", organizată în colaborare cu Asociaţia judeţeană Alba a Filateliştilor.
Anca DINICĂ
Decembrie - Columnă a Unirii
     Joi, 29 noiembrie, ora 10.00, la Palatul copiilor din Alba Iulia va avea loc o interesantă acţiune dedicată Zilei Marii Uniri, intitulată "Decembrie - Columnă a Unirii". Cercul de teatru al Palatului susţine un recital de poezie, iar cei de la creaţie literară îşi prezintă creaţiile proprii dedicate Unirii. Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga" va fi prezentă cu expuneri de cărţi. Sunt implicaţi în această activitate copii de la Şcoala generală nr. 1 Vasile Goldiş, Şcoala generală nr. 9 "Lucian Blaga", precum şi Agenţia teritorială a taberelor şcolare. (C.M.A.)
Profesori şi elevi omagiază Marea Unire
     Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba şi Casa Corpului Didactic au organizat miercuri, 28 noiembrie a.c., o sesiune de referate şi comunicări pe tema" Marea Unire de la 1 Decembrie 1918". Audienţa largă de care s-a bucurat proiectarea tematică difuzată în unităţile de învăţământ a impus desfăşurarea sesiunii în cadrul a două secţiuni: "secţiunea cadre didactice" derulată în sala Multimedia a Casei Corpului Didactic unde au fost prezentate 18 lucrări, moderator prof. Horia Rotche, inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi "secţiunea elevi" derulată în cabinetul de istorie-geografie al Liceului Sportiv unde au fost prezentate 25 de lucrări, moderator prof. Ioan Muntean, director adjunct la Şcoala cu cls. I-VIII "Vasile Goldiş" Alba Iulia.
Nicolae OTA
Inaugurarea Centrului internaţional de presă şi a expoziţiei de telecomunicaţii
     Ieri seară, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, la hotel "Transilvania" a avut loc inaugurarea Centrului internaţional de presă şi a expoziţiei de telecomunicaţii, organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. Directorul coordonator al Romtelecom - Direcţia de Telecomunicaţii Alba, ing. Ioan Pocan, a prezentat în standul Romtelecom-ului următoarele: aplicaţii practice ISDN - videoconferinţă, tehnologii ale viitorului în comunicaţii, serviciile de telecomunicaţii oferite de companie în special cele noi ce au fost lansate de curând: ISDN, VOCES, NUMĂR VERDE, proiectul Goldstar pentru modernizareea serviciilor de telecomunicaţii în Apuseni etc. (F.R.)
La Cenade
Un bărbat a fost înjunghiat în timp ce îşi păzea oile
     Aurel Luncan (59 de ani, din Cenade) a fost internat în noaptea de 28 noiembrie în Spitalul municipal Blaj cu multiple plăgi înjunghiate în zona toracelui. Potrivit cercetărilor poliţiştilor din Cenade, bărbatul a ieşit noaptea, în jurul orei 1.00, să verifice saivanul unde îşi adăpostea oile, deoarece a auzit zgomote suspecte. Aurel Luncan a găsit uşile saivanului deschise şi i-a surprins dând târcoale pe Ioan Blană (19 ani) şi pe Viorel Blană (30 de ani), localnici. Fiind luaţi la întrebări, fraţilor Blană le-a sărit muştarul şi au tăbărât pe Luncan. Ioan Blană i-a înfipt lui Aurel Luncan, de câteva ori, cuţitul în burtă. Victima, cu toracele sângerând, s-a târât până în casă unde îl aştepta îngrozită fiica sa. Aceasta a alertat poliţia şi vecinii şi l-au transportat de urgenţă la spital. În prezent, fraţii Blană sunt cercetaţi de poliţiştii din Cenade.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.