Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sindicatele lui Moş Crăciun
     A venit iarna cu cohorta ei de primejdii, care ni se trag toate de la frig, de la neputinţa de a ne apăra de coşmarurile ce ni le creează cu o generozitate parcă de-a dreptul nebună. Iarna ne transformă satele, cartierele, oraşele, blocurile de locuit în adevărate Siberii. Ca să nu îngheţe de frig, oamenii mai ales cei bătrâni şi bolnavi stau lângă sobele încinse, uită adesea să supravegheze focul, care se încinge şi-i dă iama în jur, cuprinzând în flăcările sale chiar casele şi nu de puţine ori duc la deznodăminte dramatice - incendii devastatoare, victime umane. Din ce în ce mai mulţi oameni rabdă de frig pentru că nu au cu ce plăti taxa pentru căldură, expunându-se în felul acesta unor afecţiuni ce seamănă panică printre oameni în vârstă şi copii şi mai ales printre cei bolnavi cu organisme slăbite din cauza proastei nutriţii, a sărăciei de care n-au cum se descotorosi, nu mai pot lupta cu rigorile drastice ale iernii, cu această "teroare albă".
     Chiar dacă iarna nu mai e demult un pastel, un spaţiu mirific, un anotimp pentru săniuş, oameni de zăpadă hazlii, seri calme când bătrânii se adună la gura sobei şi deapănă poveşti sau fac proiecte pentru primăvară, ea nu şi-a pierdut definitiv din recuzita farmecelor ei. Iarna, vine Moş Nicolae cu daruri, apoi acesta taie pârtie prin zăpadă pentru Moş Crăciun, ne pregătim sufletele pentru a întâmpina Anul Nou. Încercăm fiecare după posibilităţi să ne încropim o masă de Crăciun care să ne dea sentimentul că venim de undeva şi că înnodăm o tradiţie, cu colinde, cozonaci, preparate de porc, un brad împodobit sărbătoreşte, o bucurie a inimii şi a sufletului că s-a născut în ieslea Bethleemului Pruncul Isus. Din nefericire, masa de Crăciun e din ce în ce mai săracă la români, iar porcul românesc e cel mai scump din Europa. Toţi guvernanţii, fără nici o excepţie, au promis în campania de zgomote şi lozinci patriotice că românii nu vor mai răbda de frig şi de foame, că vor trăi demn. Şi într-adevăr unii, ce-i drept puţini, vor avea de Crăciun şi Anul Nou mesele îmbelşugate, dar nu pe buzunarul şi cheltuiala lor, ci pe cele ale statului, adică a contribuabilului.
     În mentalitatea lor desuetă, de bugetari, sindicatele din petrol, gaze, energie şi comunicaţii se gândesc din timp la porcul de Crăciun şi pentru a şi-l putea procura vor face grevă, supunând presiunii publice conducerile sus-numitelor societăţi comerciale. Greva anunţată cu surle şi trâmbiţe de cele mai bogate sindicate va începe chiar azi. Staţiile PECO vor fi închise, maşinile Petrom vor staţiona, iar rafinăriile nu vor mai livra nici un produs. Se vor solidariza cu sindicatul PETROM şi cele din energie, gaze şi telecomunicaţii. Vezi Doamne, li s-a inflamat spiritul revendicativ pentru că guvernul a îndrăznit să taie din bugetul Petrom, capitolul salarizare, circa 600 de miliarde lei, bani destinaţi unor prime, cum ar fi cea a mielului de Paşti, a porcului de Crăciun şi pentru alte zile însemnate din cursul anului. Ar fi de înţeles gestul lor dacă companiile şi regiile în cauză ar fi private, dar de unde atâţia bani pentru porcul de Crăciun când bugetul statului e atât de anemic şi când ţara are nevoie de medicamente, de drumuri şi mijloace de comunicaţie, de apă potabilă şi canalizare, de şcoli şi spitale, precum şi de o serie de alte servicii care sunt slab dezvoltate sau lipsesc cu desăvârşire. Aşadar, pentru unii Moş Crăciun vine cu sania sindicatelor iar pentru alţii coboară pe hornul îngheţat.
Gheorghe JURCĂ