Ultima oră
ªtiri
De Crăciun va avea loc
Inaugurarea postului de radio "Reîntregirea"
     ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, ne-a informat că postul de radio al Arhiepiscopiei, "Reîntregirea", va fi inaugurat în ziua de Crăciun. Acesta va putea fi ascultat pe frecvenţa 89,6 Mh. Slujbele de Crăciun şi de duminica vor putea fi ascultate "live", în special de bătrâni şi de bolnavi care nu se pot deplasa la biserică. (F.R.)
Hristos se naşte şi pentru copiii săraci
     Contribuie şi tu la campania de strângere de fonduri organizată de Filantropia ortodoxă Alba Iulia destinată a aduce un zâmbet, un strop de bucurie pentru 400 de copii provenind din familii nevoiaşe din municipiul Alba Iulia. Poţi dona bani sau alimente la punctele de colectare amplasate în reţelele de magazine Dacia şi Mercur. Pentru donaţii în bani a fost deschis şi contul nr. 459002521101 la BCR Alba Iulia. Campania de colectare se va încheia în 13 decembrie. Fă un Crăciun Fericit pentru tine, dar fă un Crăciun Fericit şi pentru cei nevoiaşi!
Noi puneri în posesie validate de Comisia judeţeană de fond funciar
     În cadrul şedinţei Comisiei de fond funciar a judeţului Alba au mai fost validate alte puneri în posesie de păduri şi suprafeţe agricole. Astfel, Primăria Rimetea a primit o suprafaţă de 802,6 ha pădure comunală, în aceeaşi localitate mai fiind acordate 77,36 ha pădure unor unităţi de cult şi 60,4 ha teren agricol pentru 13 persoane fizice. De asemenea, la Rădeşti, 17 persoane au primit în total 15,68 ha pădure, la Câmpeni 4 persoane au intrat în posesia a 4,47 ha pădure, iar la Sebeş alte două persoane au primit 11,08 ha teren agricol. (R.J.)

Editorial
Prima paginã
Curier judeþean
Alte cãutãri în arhivã
Reveniþi la ziua de azi
BRD Groupe Société Générale şi-a inaugurat noul sediu al Sucursalei Alba
Cea mai puternică bancă, cele mai puternice servicii
     BRDÎn cursul zilei de luni, la Alba Iulia a fost inaugurat noul sediu al Sucursalei Alba a BRD Groupe Société Générale în prezenţa a numeroase oficialităţi locale şi judeţene, dar şi a directorului sucursalei, d-l Dumitru Popa şi a directorului Sucursalei zonale Cluj, d-l Liviu Topşa.
     BRD Groupe Société Générale şi-a făcut deja un renume în domeniul bancar, fiind cea mai apreciată bancă prin prisma rezultatelor economico-financiare, a produselor şi serviciilor bancare pentru populaţie şi agenţi economici. "Păstraţi şi sporiţi economiile dvs. în condiţii de maximă siguranţă şi flexibilitate cu Banca Română pentru Dezvoltare - Groupe Société Générale" nu este doar un slogan ci reflectă cu realitate ÎNCREDEREA clienţilor în această bancă. În continuare vă prezentăm doar câteva din produsele şi serviciile bancare puse la dispoziţia clienţilor: 6 noi carduri bancare (din care 4 destinate persoanelor fizice), conturi directe (lei şi valută), schimb valutar, expertiză şi evaluare a bunurilor mobile şi imobile, transferuri rapide de bani prin Western Union, închirieri casete de valori, depozite la termen, credite, carduri bancare etc.
Florin ROMAN
Gerul care a pus stăpânire pe judeţul Alba creează probleme
Presiunea scăzută a gazului metan "îngheaţă" caloriferele din apartamente
     Frigul pătrunzător care s-a abătut asupra întregii ţări, inclusiv a judeţului Alba, în ultima perioadă a dat mari dureri de cap cetăţenilor. Presiunea la gaz a scăzut odată cu temperaturile, iar colac peste pupăză, ruşii s-au trezit în plină iarnă să reducă cantitatea de gaz metan livrată ţării noastre. Şi cum pe ruşi nu-i prea interesează că românii vor îngheţa în apartamente, totul a rămas în sarcina autorităţilor române.
     În judeţul Alba, gerul a făcut ca presiunea în sistemul de transport să scadă, fiind nevoie de "sânge proaspăt" pentru echilibrarea presiunilor. Cel mai mult au avut de suferit locuitorii din cartierul Ampoi III din Alba Iulia care de la sfârşitul săptămânii trecute nu mai primesc între anumite ore gaz metan, aragazurile fiind fără flacără. Totul reintră în normal de abia seara, când marii consumatori îşi încetează sau îşi restrâng activitatea. Probleme asemănătoare se semnalează şi la Cugir dar situaţia din Alba Iulia nu este nici pe departe atât de disperată ca în alte judeţe ale ţării.
     Directorul general al Distrigaz Nord Alba, ing. Pavel Bogdan, ne-a declarat că o primă măsură pentru revenirea la normalitate a fost deja luată prin faptul că marii consumatori cu datorii - Resial, Metalurgica Aiud, UTEPS şi Uzina Ardealul - au rămas sau vor rămâne în următoarele zile fără gaz metan, prioritatea numărul unu în acest moment fiind populaţia. Din păcate însă, gerul va persista şi în următoarele zile iar problemele cu presiunea la gaz se vor menţine. Se pare că pentru normalizarea situaţiei ar fi nevoie şi de o mână de ajutor din partea ruşilor.
     D-l Bogdan ne-a dat asigurări că se vor căuta soluţiile optime pentru ca în cel mai scurt timp şi problemele locuitorilor din cartierul Ampoi III (aflaţi la coada coloanei) să fie rezolvate. Să sperăm că şi temperaturile vor mai creşte!
Florin ROMAN
Femeile PD vă ajută în probleme de sănătate
     Acum după ce emoţiile şi agitaţia generată de statornicirea noilor conduceri ale organizaţiilor Partidului Democrat pentru următorii patru ani s-au terminat, membrii PD au decis să se implice mai mult în social. Astfel Organizaţia de Femei Alba a PD a lansat de curând campania de informare "Săptămâna sănătăţii" în cadrul căreia vor fi organizate o serie de acţiuni la care vor participa membri PD sau invitaţi ai acestora cu activitate în domeniul sănătăţii. O primă acţiune este cea iniţiată de organizaţia de femei PD Sebeş şi constă în două intervenţii la Radio Orion ale medicului pediatru Ştefan Cărpinişan. Ambele intervenţii - una astăzi la ora 7.30 şi una joi, 13 decembrie între orele 19-21 vor avea ca temă "Drogurile şi SIDA - să luptăm împotriva ignoranţei". Emisiunea va fi interactivă. (A.D.)
Repunerea în circulaţie a Mocăniţei - un drept istoric al moţilor
Interpelarea deputatului PSD de Alba, Codrin Ştefănescu, adresată ministrului Transporturilor
     Sistemul feroviar este o componentă esenţială în satisfacerea nevoii de transport a cetăţenilor. Din păcate, acest lucru nu este valabil şi pentru locuitorii din zona Munţilor Apuseni, care de şase ani sunt privaţi de principalul mijloc de transport în munţi, tradiţionala Mocăniţă.
     Într-o lume a progresului tehnic, ce are ca principal scop îmbunătăţirea standardului de viaţă, nu este posibil ca în anumite zone ale ţării să asistăm la o involuţie a ceea ce reprezintă satisfacerea unor nevoi primare, presante, cum ar fi cele legate de transportul cetăţenilor.
     Intervenţia nu este întâmplătoare, deoarece starea de fapt la care voi face trimitere poate deveni un precedent nedorit privitor la bunul mers al sistemului feroviar în anumite zone ale ţării. Utilizată iniţial pentru exploatarea şi transportul minereurilor şi a lemnului, iar apoi devenind principala cale de transport a moţilor, Mocăniţa este în prezent trasă pe linie moartă pentru a fi vândută la kilogram, ca fier vechi.
     Situaţia este deosebită nu numai din punct de vedere al simbolului pe care l-a reprezentat vreme de mai mult de 100 de ani, ci şi din acela al privării locuitorilor din munţi de libertatea de mişcare. Pe lângă vădita nevoie legată de transportul locuitorilor din zona Munţilor Apuseni, se evidenţiază şi avantajul neluat, se pare, de nimeni în considerare până acum, acela al dezvoltării turismului într-o zonă deosebită din punct de vedere al potenţialului pe care îl oferă.
     Actualmente, ceea ce reprezintă pentru unii o piesă de rezistenţă indispensabilă pentru satisfacerea unor nevoi esenţiale, de interes public, pentru alţii este o afacere profitabilă, o fărădelege de 1,4 milioane de dolari. Starea de fapt creată este consecinţa depozitării locomotivelor pentru linie îngustă la Turda, nu pentru a fi conservate sau reparate, ci pentru a fi jefuite. Astfel, în loc ca acestea să fie adăpostite în depouri au fost abandonate pe calea ferată pentru a se fura tot ce se putea. Aşa se face că, într-un timp foarte scurt, toate instalaţiile au dispărut, inclusiv anumite porţiuni de cale ferată. Întreaga operaţiune face parte dintr-o strategie machiavelică, bine pusă la punct, şi nu este urmarea unui dezinteres, aşa cum s-ar putea crede. Motivarea este simplă: existenţa celui de-al doilea pas în derularea acţiunii, şi anume invocarea lipsei de locomotive; urmarea logică - Mocăniţa nu mai poate fi repusă în funcţiune. S-a ajuns astfel la concluzia că, odată ce locomotivele nu mai pot fi înlocuite, întrucât asemenea "boliduri" nu se mai fabrică, liniile de cale ferată ale bătrânei Mocăniţe pot deveni o afacere profitabilă, prin vânzarea lor ca fier vechi. Actuala stare de fapt, consecinţa activităţii fostei guvernări PD, PNŢ, PNL, care a eşuat lamentabil în exercitarea rolului său de conducere, trebuie astăzi îndreptată prin acţiuni imediate şi categorice.
     Prin interpelarea pe care am formulat-o ministrului transporturilor, am solicitat acordarea unei atenţii deosebite acestui caz pentru a se lua măsurile ce se impun, atât în privinţa renaşterii Mocăniţei, cât şi pentru stoparea îmbogăţirii fără justă cauză a unor neaveniţi, adepţi ai acţiunilor distructive, ruinătoare pentru această ţară.
Codrin ŞTEFĂNESCU,
Deputat PSD de Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.