Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Dumnezeul nostru, Ţie mă rog, cu toată umilinţa: ţine pe fraţii mei şi pe surorile mele, în sănătate deplină şi împărtăşeşte-le lor darul Tău cel sfânt, ca să umble întotdeauna pe cărările Tale şi să facă întotdeauna cele plăcute Ţie. Dă-ne, Doamne, ca, de acum şi până la capătul vieţii noastre, să ne iubim şi să ne cinstim unii pe alţii; căci ce este mai bun şi mai frumos decât a locui fraţii împreună? Aşa, Doamne, ascultă rugăciunea mea şi Te îndură spre noi. Că bun şi iubitor de oameni eşti şi Ţie slavă înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţiţi Mc. Elefterie şi Susana; Cuv. Pavel din Latro
Catolic: Sf. Silvia

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
CJ Alba dă bani pentru biserici
     Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a informat că au fost distribuite fonduri pentru construirea, reabilitarea şi repararea unor lăcaşuri de cult sub formă de sprijin financiar de la bugetul judeţului. Cei 120 milioane de lei alocaţi în acest sens au fost distribuiţi după cum urmează: parohiile Alecuş (20 milioane de lei), Blandiana (10 milioane de lei), Feneş (10 milioane de lei), Ciuguzel (10 milioane de lei), Mirăslău (10 milioane de lei), greco-catolică Aiud (10 milioane de lei), mănăstirile Sf. Proroc Ilie din Albac (10 milioane de lei) şi Dumbrava (30 milioane de lei) şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia (10 milioane de lei). (F.R.)

Starea lăcaşurilor de cult din judeţul Alba
Preoţi neştiutori şi intervenţii neinspirate - pericole pentru bisericile monument istoric
     În cadrul simpozionului "Conservarea patrimoniului cultural naţional în judeţul Alba - realităţi şi perspective", desfăşurat ieri la Alba Iulia, un punct important l-a reprezentat lansarea volumului "Biserici româneşti de zid din judeţul Alba" al cercetătorului Gheorghe Fleşer. Volumul prezintă situaţia actuală şi evoluţia istorică a celor 39 de lăcaşuri de cult din zid aflate pe lista patrimoniului cultural naţional de pe teritoriul judeţului nostru, unul dintre cele mai bogate în acest domeniu din Transilvania. Se ştie că aici predomină bisericile de lemn. Lansarea volumului, a cărui prezentare amplă o vom face într-un număr viitor, s-a înscris perfect în tematica simpozionului, mai ales că una dintre comunicările prezentate avea acest subiect. Constantin Inel - autorul comunicării, a reuşit să tragă un serios semnal de alarmă în privinţa stării acestor monumente, dar mai ales asupra intervenţiilor de restaurare sau pur şi simplu de reparaţii curente executate de preoţi şi comunităţi binevoitoare dar neştiutoare, care au generat pierderea unor valori cum ar fi picturile originale ale acestor monumente, iconostasurile originale, de mare valoare istorică dar şi artistică, sau au contribuit la schimbarea aspectului interior şi exterior al monumentelor. Directoarea Direcţiei Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor a solicitat transformarea acestei comunicări într-un document oficial de sesizare a ministerului şi DMI. De asemenea, în urma discuţiilor s-a căzut de acord ca, pentru eliminarea neştiinţei preoţilor care slujesc în asemenea lăcaşe declarate monument istoric, în programa facultăţilor de teologie să fie inclus un curs de cel puţin un semestru având ca tematică probleme de conservare-restaurare şi legislaţie în domeniu. Acest lucru s-a petrecut deja la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu iar consilierul cultural al Arhiepiscopiei ortodoxe din Alba Iulia - pr. Iosif Zoica a dat asigurări ca se vor întreprinde demersurile necesare pentru ca astfel de cursuri să fie incluse şi în programa Facultăţii de teologie ortodoxă din cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. În aceeaşi idee, domnia sa a declarat că pentru preoţii aflaţi deja în funcţiune în cadrul parohiilor, cu prilejul reciclărilor anuale la care participă se vor face instructajele cuvenite.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.