Prima pagină Ediția din: 4.01.2002
Știri
Preşedinte nou la Tribunalul Alba
     Printr-un ordin emis recent de ministrul Justiţiei Rodica Stănoiu, d-na judecătoare Rodica Potra a devenit noul preşedinte al Tribunalului Alba, înlocuind-o în această funcţie pe d-na judecătoare Eugenia Labău. (D.T.)
Primii copii ai anului 2002
     Primul copil născut în noul an a fost o fetiţă, cu greutatea de 2,7 kg şi "nota" (test APGAR) 9. Micuţa din Şard a salutat anul 2002 la ora 1 şi 40 de minute. A urmat apoi în dimineaţa zilei de1 ianuarie 2002, la ora 9.30, un cuplu de gemeni. Atât mamele cât şi nou născuţii se simt bine şi sunt sănătoşi. (D.T.)
La Cenade
Braconaj la căprioare
     Poliţia municipiului Blaj a fost sesizată în ultima duminică a anului trecut că un grup neautorizat de vânători braconează în zona Cenade. Poliţiştii, în colaborare cu reprezentanţii Ocolului silvic Blaj, s-au deplasat rapid în zonă, identificând cinci persoane din judeţul Sibiu care împuşcaseră deja două căprioare. Au fost identificaţi Dorin Muşat (26 de ani), Eugen Carabineanu (43 de ani), Ştefan Carabineanu (52 de ani), Octavian Moldovan (45 de ani, plutonier major în cadrul Biroului Arme, Muniţii şi Explozivi din IPJ Sibiu) şi Ioan Corfaciu (44 de ani, din Sibiu). Cele două căprioare împuşcate au fost confiscate. De asemenea, au fost ridicate pentru verificări patru arme de vânătoare şi 47 de cartuşe cu alice de 9 mm. Cei cinci sunt cercetaţi pentru braconaj. (N.T.)
Nou program de audiențe la Prefectura Alba
     Odată cu începerea noului an 2002, prefectul judeţului, av. Ioan Rus, a fixat o nouă zi destinată acordării de audienţe cetăţenilor din judeţ. Astfel, prefectul îi va primi pe cei care-i vor solicita sprijinul în fiecare zi de luni a săptămânii, între orele 10.00-13.00. Subprefectul Ioan Maier va acorda audienţe în fiecare zi de miercuri, după acelaşi orar. Reamintim locuitorilor judeţului că telefonul cetăţeanului, pus la dispoziţie de Prefectura judeţului Alba, este 986. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Județul Alba sub teroarea ninsorilor şi a frigului
     Ninsoarea puternică abătută asupra judeţului Alba în ultimele zile a perturbat serios viaţa de zi cu zi a concetăţenilor noştri şi în special traficul auto şi feroviar.
     Ieri dimineaţă, a nins mai ales în zona de şes, iar zăpada s-a instalat confortabil, stratul de zăpadă depăşind la Alba Iulia 10 cm iar la Arieşeni, Avram Iancu şi Oaşa 65 cm. Pe toate drumurile naţionale din judeţ se circula în condiţii de iarnă, utilajele de deszăpezire având mult de lucru în special în zonele Alba Iulia şi Sebeş, pe DN 1 şi DN 7 unde s-a intervenit cu autogredere şi tractoare cu lamă.
     Tot din cauza ninsorii, traficul auto s-a desfăşurat cu greutate pe unele drumuri judeţene cum ar fi Cergău - Roşia de Secaş, Ghirbom - Vingard, Ohaba - Sebeş, Mihoieşti (obturat şi cu material lemnos aruncat de persoane necunoscute). Tronsonul Mogoş - Întregalde continuă să fie închis circulaţiei. Directorul DPL Alba, Ioan Farcaş, ne-a informat că utilajele de deszăpezire acţionează în permanenţă pentru degajarea de zăpadă a drumurilor judeţene.
Electricienii şi telefoniştii au avut de lucru
     Vremea nefavorabilă a dat de furcă electricienilor, fiind semnalate căderi de tensiune şi şocuri repetate. În cursul zilei de 2 ianuarie, mai mulţi conductori şi izolatori de pe 3 stâlpi din zona Blaj au fost afectaţi, câteva localităţi precum Mănărade, Cergău, Valea Lungă, rămânând temporar fără electricitate. Problemele semnalate au fost însă rezolvate de cei de la SC Electrica SA.
     Şocurile electrice au dus şi la apariţia unor defecţiuni la centralele telefonice digitale, la sfârşitul anului trecut apărând probleme de acest gen la Crăciunelu de Jos, Ponor, Mihalţ etc. însă şi aici defecţiunile au fost remediate.
Trenuri şi autobuze întârziate
     Din cauza zăpezii, traficul feroviar şi auto a avut de suferit cel mai mult. Astfel, în cursul zilei de ieri, trenul accelerat Iaşi - Timişoara a întârziat mai bine (urmare din pagina I) de două ore, iar rapidul Curtici - Bucureşti Nord - peste o jumătate de oră. Autobuzul care face legătura între Câmpeni şi Alba Iulia a sosit în municipiul reşedinţă de judeţ mai târziu cu o jumătate de oră.
     Mai multe grupuri de turişti staţionate la Arieşeni au fost obligate în 2 ianuarie să se întoarcă din drum şi să-şi amâne plecarea spre judeţele învecinate, Hunedoara şi Bihor, din cauza stratului mare de zăpadă de pe drum.
Zăpoarele au provocat inundaţii
     Pe mai multe râuri s-au creat poduri de gheaţă care au obturat cursurile normale. Din acest motiv au fost afectate 139 de hectare şi 125 de gospodării, din mai multe zone ale judeţului. Astfel, 112 gospodării au "primit" apă în pivniţe la Teiuş, Valea Geoagiului ieşind din matcă. O parte din aceste familii au fost izolate temporar. Cei de la IPC Alba au acţionat cu operativitate, intervenind cu trotil pentru dinamitarea podurilor de gheaţă, în vederea eliberării cursurilor. Astfel de probleme au mai fost semnalate la Galda, Bistra şi Albac. Cu puţin timp înainte de începerea noului an, prefectul Ioan Rus şi preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, însoţiţi de specialişti, erau încă pe teren pentru a urmări modul în care podurile de gheaţă sunt înlăturate pentru evitarea unor posibile inundaţii.
Timpul probabil pentru următoarele 24 de ore
     Vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil, temporar noros. Se vor mai semnala ninsori, în general slabe. Vântul va sufla slab la moderat cu intensificări locale la munte, unde va spulbera zăpada. Temperaturile maxime se vor încadra între -11 şi -6 grade, iar cele minime între -20 şi -15 grade.
     Dimineaţa, local, se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.
Grupaj realizat de Florin ROMAN
Evenimente tragice la trecerea dintre ani
Crimele oribile și alcoolul băut peste măsură au îndoliat mai multe familii
CUGIR
Crimă şi sex la zero grade
     În 28 decembrie 2001, în jurul orei 20,15, Poliţia Cugir a fost sesizată că într-un canal colector din curtea cantinei de la Cugir SA a fost găsit cadavrul unei fetiţe. Victima se numeşte Maria Cristina Gyapias, în vârstă de 8 ani, din aceeaşi localitate. Fata, de etnie romă, a avut nefericita idee de a se lega de doi membri ai aceleiaşi etnii, Petronela Ursu, de 18 ani oligofrenă de gradul I şi prietenul ei, Nicolae Vinţan, de 28 de ani, ambii fără ocupaţie, din Cugir. Victima a rostit cuvinte nu prea ortodoxe la adresa Petronelei, motiv pentru care aceasta, însoţită de Nicolae, au tăbărât pe fată. Micuţa a fost strangulată cu propriul fular. După ce au ucis-o, cei doi au aruncat cadavrul într-un şanţ. Ameţiţi de aburii de alcool, tinerii au încins o partidă de sex, la doar câţiva metri de cadavrul fetiţei, deşi afară era destul de frig. În dorinţa de a scăpa de cadavrul minorei, tinerii au aruncat corpul acesteia într-un canal colector. Un grup de trecători i-au văzut şi au anunţat poliţia. Cei doi făptaşi au fost prinşi imediat. În timp ce pe numele Petronelei Ursu a fost emis un mandat de 30 de zile, Nicolae Vinţan a fost internat sub supraveghere la neuropsihiatrie urmând ca o decizie finală să fie luată în această săptămână.
ROŞIA MONTANĂ
Alcoolul face victime
     Electricianul Ispas Zgaiba, de 34 de ani, din satul Valea Popii, comuna Roşia Montană, nu a mai apucat să se bucure de noul an. În noaptea de 29/30 decembrie a.c., fiind de serviciu, bărbatul a băut mai mult decât era cazul. I s-a făcut rău şi a fost transportat la spitalul Abrud, unde a şi decedat. Concluzia medicilor legişti a fost că decesul a survenit în urma unei pancreatite.
MIHALŢ
Ucisă de 26 de lovituri de cuţit
     O altă crimă oribilă s-a consumat în 30 decembrie a.c., la Mihalţ. Postul de poliţie a fost sesizat la 9 dimineaţa de Mihai Boancăş, de 43 de ani, că mama sa, Maria Boancăş, de 67 de ani, pensionară, a fost ucisă. Autorul crimei este Mircea Aurel Moiseş, de 47 de ani, bolnav psihic, îngrijit de 2 ani de familia Boancăş. Bolnavul s-a înfuriat că un copil făcea gălăgie pe stradă iar victima nu a intervenit. Într-un acces de furie, Aurel a tăbărât asupra pensionarei care i-a adus mâncare şi i-a aplicat nu mai puţin de 26 de lovituri cu un cuţit de bucătărie în zona gâtului.
     Parchetul a emis un mandat de arestare de 30 de zile pe numele lui Aurel Mircea Moiseş, iar ancheta continuă cu inculpatul în stare de arest preventiv.
CUT
Mort găsit pe drum
     Cu doar câteva ore înainte de începerea noului an, a fost găsit decedat pe drumul dintre Cut şi Răhău, cu faţa în jos, Nicolae Neamţu, de 55 de ani, din Cut. Cu o zi înainte, victima băuse la Răhău şi a plecat spre casa lui din Cut, unde, din păcate, nu a mai ajuns. ALBA IULIA Spre deosebire de anii trecuţi, de Revelion, medicii de la Spitalul judeţean Alba nu s-au confruntat cu probleme deosebite. Un caz mai special a fost cel al unei femei care, suferind anterior infarcturi repetate, a luat o supradoză de medicamente pentru ulcer şi a decedat. Decesul s-a datorat unei hemoragii digestive superioare. Au predominat intoxicaţiile alcoolice, mulţi dintre concetăţenii noştri consumând licori bahice peste măsură.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.