Ultima oră
Știri
Englezii de la S.R.O.A. şi-au petrecut revelionul la Alba Iulia
     Atât de mult a ajuns să le placă unor străini municipiul Alba Iulia, şi atâţia prieteni buni şi-au găsit aici încât, iată, anul acesta au decis să-şi petreacă Revelionul împreună cu ei, în oraşul nostru. Aşa au procedat doi englezi, membri ai organizaţiei "Selsey Romania Orphan's Appeal", care în toată perioada sărbătorilor de iarnă au îmbinat utilul cu plăcutul. Adică s-au distrat cu prietenii români, au avut ocazia să ia contact cu obiceiurile şi tradiţiile autohtone şi, totodată, au muncit la punerea în practică a proiectului pe care S.R.O.A. îl derulează în colaborare cu Primăria Alba Iulia: dotarea cantinei sociale (la care sunt înscrise în acest moment 180 de persoane) şi constituirea unui centru social cu diferite utilităţi (inclusiv un cabinet stomatologic). (I.H.)
Abraham Gheza a fost reales în funcţia de preşedinte al comunităţii evreieşti din judeţul Alba
     Deşi în anul precedent şi-a înaintat demisia din funcţia de preşedinte al Comunităţii evreieşti din judeţul Alba, d-lui Abraham Gheza nu numai că aceasta nu i-a fost acceptată, ba mai mult, la ultimele alegeri dânsul a fost reconfirmat în funcţia respectivă. Cealaltă propunere pentru conducerea comunităţii evreieşti a fost dr. Mihail Tanner (la fel de activ în favoarea intereselor acestei comunităţi tot mai restrânse). La alegeri a participat un reprezentant al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care a fost de acord că activitatea d-lui Abraham Gheza merită să fie recunoscută, apreciată şi recompensată. Cu atât mai mult cu cât acesta se află în slujba comunităţii de peste 25 de ani. Şi pentru că dânsul împlineşte în data de 12 ianuarie 2002 respectabila vârstă de 84 de ani, membrii comunităţii îi urează sănătate, fericire, "La mulţi ani" şi veşnică tinereţe. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ole, ole, viza Schengen nu mai e!
Locuitorii județului iau calea străinătății
     Căderea regimului obligatoriu al vizelor pentru cetăţenii români a fost fără îndoială cea mai bună veste pe care am primit-o cu toţii în 2001. Cu mare entuziasm a fost primită această ştire şi de locuitorii judeţului Alba. De altfel, chiar atunci când regimul vizelor funcţiona, mulţi dintre concetăţenii noştri s-au descurcat cum au putut şi au luat calea Occidentului în vederea găsirii unui loc de muncă şi a unui trai mai bun. Chiar ziarul "Unirea" prezenta în paginile sale faptul că mai multe localităţi printre care Cugir, Sebeş, Petreşti sau Pianu s-au cam depopulat de tineri, mulţi dintre aceştia îndreptându-se în special către Spania. De la Leagănul pentru copii din Alba Iulia, în ultima perioadă, unsprezece angajate au luat calea Occidentului şi lucrează acum în Franţa, Spania, Elveţia, Anglia, ba chiar şi în SUA. Şi, după cum ne-a declarat directorul instituţiei, dr. Dan Sicoe, toate cele ce-au plecat erau persoane competente profesional, care n-au avut niciodată acte de indisciplină şi care, datorită pregătirii şi experienţei dobândite în instituţia albaiuliană, s-au adaptat perfect cerinţelor unei munci similare în străinătate. După ce sărbătorile au trecut, locuitorii judeţului au profitat de suspendarea vizelor şi au luat-o din loc. Acest lucru este întărit de ritmul mai alert de eliberare a paşapoartelor şi de rezultatele comunicate de firmele de turism din judeţ. Cele mai multe solicitări pentru biletele de avioane sunt pentru ruta Bucureşti - Madrid. Nu lipsesc însă nici cererile pentru Italia sau Germania. Aşadar, agenţiile de turism cunosc un reviriment, chiar dacă nu este sezonul cel mai bun pentru vânzări. Pe lângă numărul celor care pleacă la sporturi de iarnă în Austria, Slovacia sau Slovenia, a crescut simţitor şi numărul celor care pleacă pe tărâmul... speranţei. Numărul mai mare de români care călătoresc în spaţiul Schengen s-a văzut şi la Sebeş, autocarele cu destinaţia Italia fiind încărcate în week-end la întreaga capacitate. Să sperăm că nu vor avea probleme la graniţă. Sperăm, de asemenea, că cei care pleacă vor fi mai buni ambasadori ai judeţului şi că paginile ziarelor occidentale nu vor mai fi ticsite de "grozăviile" românilor. La revedere şi drum bun! (F.R., I.H.)
Laureaţii topului politic şi parlamentar al ziarului "Unirea" la ora bilanţului
Un demnitar şi un ambasador printre oameni
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, a fost nominalizat în ancheta ziarului "Unirea" drept câştigător la două categorii: "Demnitarul anului", poziţie pe care a împărţit-o cu prefectul Ioan Rus, şi "Ambasadorul judeţului Alba", unde a mai fost desemnat şi primarul Mircea Hava.
     Adept al sloganului "Aproape de oameni, împreună cu ei", preşedintele Presecan a reuşit ca de la preluarea mandatului să dea o nouă imagine şi dinamică instituţiei pe care o conduce. Domnia sa consideră că, în calitate de preşedinte al CJ Alba, a realizat o colaborare sistematică şi un dialog permanent cu autorităţile naţionale şi locale, cu organismele neguvernamentale ca exponente ale societăţii civile, a facilitat realizarea unor legături directe între administraţie şi cetăţean, atât prin audienţe zilnice şi întâlniri periodice cu diverse segmente ale populaţiei, cât şi prin instalarea postului telefonic cu numărul "985" la care se primesc sesizări din teritoriu, a colaborat la realizarea rubricii "Cetăţeanul apelează, Consiliul judeţean Alba răspunde", prin care se comunică modul de soluţionare a sesizărilor respective etc. Pe de altă parte, aproape în fiecare zi, preşedintele CJ Alba se deplasează pe teren în localităţile judeţului, iar miercuri, între orele 9-11 acordă audienţe prin telefon la 811245 pentru persoanele bolnave sau bătrâne care nu se pot deplasa personal. De altfel, preşedintele Augustin Presecan a susţinut că cel mai mare câştig de când ocupă această funcţie îl reprezintă apropierea CJ Alba de cetăţeanul de rând şi transparenţa tuturor acţiunilor administrative.
     CJ Alba s-a implicat rapid şi cu eficienţă în sprijinirea sinistraţilor din localităţile judeţului afectate de calamităţile din primăvara şi vara anului trecut, dar nu i-a uitat nici pe năpăstuiţii din alte părţi, cum ar fi Tulcea sau o regiune din Polonia; acordarea de ajutoare financiare şi materiale pentru săraci, acordarea de burse de studii pentru elevi şi studenţi, olimpici, sportivi (prin Asociaţia non-profit "Solidaritatea"); strângerea de fonduri pentru lucrările de reparaţii la şcolile din judeţ; campania de vaccinare antirabică; sprijinirea copiilor din centrele de plasament şi a celor care au depăşit 18 ani şi nu mai aveau dreptul de a locui în astfel de instituţii speciale; acordarea sumelor necesare pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, a activităţilor de la SC Apa CTTA SA (continuarea investiţiilor la Firul II de apă şi demararea proiectului microregional de alimentare cu apă a localităţilor din Apuseni din sursa Mihoieşti) şi SC DPL SA (întreţinerea şi modernizarea drumurilor judeţene, achiziţii de utilaje de specialitate), protecţia plantelor; reducerea cheltuielilor bugetare (CJ Alba a renunţat la două autoturisme, utilizând doar autoturisme fabricate în România); a susţinut finanţarea programelor de alimentare cu apă a satelor, de pietruire a drumurilor comunale şi introducere a gazului metan în 11 comune; s-a implicat în valorificarea potenţialului turistic (ex. asocierea dintre CJ Alba şi SC Arieşeni) şi nu în ultimul rând în buna desfăşurare a activităţii consiliilor locale. Preşedintele a primit personal în audienţă 119 persoane care au solicitat ajutor pentru diferite probleme. 80 de cereri au fost rezolvate favorabil, restul fiind în curs de soluţionare sau intră în competenţa altor organisme.
     Pentru prima dată în ultimii 11 ani, la iniţiativa preşedintelui Augustin Presecan, judeţul Alba are o strategie concretă de dezvoltare economico-socială până în 2004. Toate măsurile din strategie vor duce la un trend ascendent al economiei, rata şomajului va scădea, investitorii români şi străini îşi vor face şi mai simţită prezenţa iar numărul locurilor de muncă va creşte. Preşedintele Presecan susţine că aceste fapte vin să demonstreze că guvernarea judeţeană a PSD este una pragmatică şi profesionistă. În calitate de co-preşedinte al Consiliului de Dezvoltare "Centru", preşedintele Augustin Presecan a bifat o serie de realizări, numai dacă amintim punerea în valoare a programelor derulate prin MDP de UE, care au permis investitorilor autohtoni şi IMM-urilor accesarea de fonduri importante pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de noi afaceri (de exemplu investiţiile directe din regiunea "Centru" depăşesc 53 de milioane USD). Preşedintele Presecan a susţinut şi Programul Special de Dezvoltare a judeţului Alba care presupune: dezvoltarea activităţilor economice; creşterea volumului investiţiilor private, crearea de bunuri şi servicii de calitate superioară; crearea de noi locuri de muncă şi noi profesii în concordanţă cu evoluţiile de pe pieţele autohtone şi internaţionale; sprijinirea dezvoltării societăţilor comerciale cu capital privat etc.
     Pe plan internaţional, CJ Alba a dus o politică de deschidere şi apropiere a relaţiilor cu regiuni din alte ţări, ca un instrument de dezvoltare economico-socială a judeţului şi al susţinerii sale pe scena politicii regionale europene, odată cu aderarea la Ansamblul Regiunilor Europei. Acest organism numără 300 de membri iar judeţul Alba, prin preşedintele Augustin Presecan, ocupă un loc important în Biroul Executiv. Pe acest palier, preşedintele a reuşit să convingă ARE să înfiinţeze un Birou ARE la Alba Iulia, judeţul Alba devenind astfel lider a 65 de regiuni din Europa Centrală şi de Est. La reuniunile RETI (judeţul Alba este singura regiune industrială din Europa Centrală şi de Est membră a RETI) şi ARE, preşedintele Presecan a solicitat în mai multe rânduri eliminarea obligativităţii vizelor pentru români, alăturându-se eforturilor diplomaţiei româneşti.
     CJ Alba a mai concretizat eforturile sale internaţionale în proiecte generoase precum ECOSTEP (parteneriatul pentru conservarea energiei şi dezvoltare durabilă, care mai are ca parteneri CJ Bacs Kiskun, Consiliul Regional Kent din Anglia şi regiunea Epirus din Grecia), EUGENIA (observator interregional de analiză şi diagnostic, parteneri regiunea Walonnie din Belgia, regiunea Pyrenees Atlantiques din Franţa şi judeţul Baranya din Ungaria), INTEREG III (exprimarea interesului în programul comunităţii, cu regiunea Achaia din Grecia), EUROSDYSEE (privind perfecţionarea tinerilor specialişti din judeţ în administraţii din ţările Europei Occidentale) etc.
     CJ Alba prin preşedintele său a reacţionat prompt cu ocazia tragicelor evenimente de la 11 septembrie 2001 din SUA, exprimându-şi compasiunea şi solidaritatea cu poporul american. Această reacţie a fost apreciată de noul ambasador al SUA, d-l Michael Guest, care a transmis o scrisoare de mulţumire domnului preşedinte Augustin Presecan.
     Nu în ultimul rând, CJ Alba s-a implicat activ în buna desfăşurare a manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României, a Târgului de fete de pe Muntele Găina şi a altor evenimente cultural-patriotice. Evident, pentru toate acestea, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a fost inclus în lucrarea elaborată de Guvernul României "Personalităţile anului", primind aprecieri atât la nivel central cât şi la cel judeţean de la cetăţenii care l-au votat în topul ziarului "Unirea".
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.