Curier județean
Rugăciunea de azi
     Toate sfintele femei: Mironosiţe, Muceniţe, temătoare de Dumnezeu şi fecioare, care aţi slujit lui Hristos cum se cade, rugaţi pe Dumnezeu pentru mine, păcătosul. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Polieuct; Cuv. Eustatie
Catolic: Sf. Iulian

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Zlatna
Licenţe de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere
     Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a aprobat prin trei ordine licenţele de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere şi polimetalice de la Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" Deva către Societatea Comercială "Deva Gold" SA. Astfel, prin Ordinul 192 a fost transferată licenţa de exploatare pentru perimetrul Certej, prin Ordinul 193, pentru perimetrul Zlatna şi prin Ordinul 194, pentru perimetrul Bolcana. Compania Minvest Deva va continua activitatea în calitate de companie afiliată, în condiţiile stabilite în licenţe. (D.M.)
La Cugir, în numai două zile
Au fost emise 40 de certificate internaţionale de naştere
     Numărul locuitorilor oraşului Cugir a fost în continuă scădere după 1990, una dintre cauzele principale (pe lângă natalitatea scăzută şi mortalitatea crescută) fiind imigraţia tinerilor spre Occident. Potrivit unei statistici neoficiale cam 5.000 - 6.000 de tineri şi-au părăsit oraşul natal pentru a munci sau a se stabili definitiv în Occident. După ridicarea vizelor la 1 ianuarie 2002, fenomenul tinde să se accelereze. Astfel, în numai două zile, de la Biroul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Cugir s-au eliberat 40 de certificate de naştere internaţionale, necesare întocmirii unor acte cu valabilitate în Occident (căsătorii, permise de muncă etc.). (N.T.)
Noi reglementări privind sistemul de impozitare prin accize
     De la 1 ianuarie 2002 au intrat în vigoare prevederile OUG 158/2001 privind regimul accizelor. Conform Programului de guvernare prevederile acestei ordonanţe reprezintă o revizuire generală a sistemului de impozitare prin accize, în strânsă concordanţă cu directivele UE în domeniu. În ceea ce priveşte nivelul accizelor ordonanţa prevede: accize identice pentru produsele interne şi cele din import; o majorare cu 8 la sută a nivelului accizelor la alcool, distilate, băuturi spirtoase şi uleiuri minerale; o majorare cu 10 la sută a accizelor la ţigări şi alte produse din tutun; menţinerea aceluiaşi nivel al accizelor la vinuri şi o reducere cu aproape 20 la sută a accizelor la bere,pentru o mai bună corelare a accizelor aplicate alcoolului, distilatelor şi băuturilor spirtoase cu cele aferente altor băuturi mai puţin nocive sănătăţii. Pentru restul produselor s-a hotărât menţinerea aceluiaş nivel al accizelor. Ordonanţa menţionată prevede, de asemenea, instituirea unor măsuri în scopul diminuării fenomenelor de fraudă şi evaziune fiscală, cum ar fi: restrângerea sferei scutirilor de la plata accizelor în cazul alcoolului etilic rafinat utilizat în obţinerea de alcool sanitar farmaciilor şi unităţilor sanitare, precum şi în cazul alcoolului etilic rafinat utilizat ca atare în farmacii şi spitale; înlocuirea sistemului de restituire a accizelor, în cazul unor produse scutite, cu sistemul de compensare a altor impozite şi taxe datorate bugetului de stat cu accizele plătite la achiziţionarea produselor scutite; stabilirea unor sancţiuni mai aspre în cazul nerespectării prevederilor legale, fiind prevăzute amenzi până la 5 miliarde de lei dublate cu confiscarea utilajelor şi instalaţiilor în care au fost obţinute produsele ce au făcut obiectul evaziunii. (A.D.T.)

În anul recent încheiat
Pagubele produse de calamităţile naturale s-au cifrat la peste 158 miliarde de lei
     Potrivit unui raport al Comisiei Judeţene de Apărare Împotriva Dezastrelor, pe parcursul anului 2001, fenomenele meteorologice periculoase, inundaţiile şi alunecările de teren, au produs în judeţul Alba mari pagube materiale precum şi 5 pierderi de vieţi omeneşti (este vorba despre cei cinci membrii ai familiei Cioaza din comuna Bucium). Astfel, au fost afectate 136 de localităţi, 362 de locuinţe, 137 anexe gospodăreşti, 5 drumuri naţionale, 13 drumuri judeţene, 49 drumuri comunale, 4.624 ha teren agricol precum şi alte obiective de interes judeţean. Valoric, pagubele totale înregistrate în 2001 la nivelul judeţului însumează peste 158 miliarde de lei. Pentru refacerea unor obiective afectate de inundaţiile din cursul lunii martie 2001, prin HG 491, au fost alocate judeţului Alba fonduri în valoare de 20,6 miliarde de lei. Aceşti bani au fost repartizaţi prin ordin al prefectului Ioan Rus, ţinându-se cont de hotărârea Comisiei Judeţene de Apărare Împotriva Dezastrelor. De asemenea, prin sponsorizarea acordată de Societatea Naţională de Cruce Roşie, s-a primit cantitatea de 50 tone ciment, care a fost repartizată primăriei municipiului Aiud şi primăriei comunei Roşia Montană pentru efectuarea unor lucrări de stopare a alunecărilor de teren.
Răzvan JURCĂ
Prin hotărâre a Consiliului local
Cetăţenii municipiului Sebeş sunt obligaţi să participe la acţiunile de curăţenie a oraşului
     În ultima sa şedinţă, Consiliul local al municipiului Sebeş a aprobat modificarea şi completarea Regulamentului pentru îmbunătăţirea activităţilor de gospodărie, curăţenie, întreţinere, păstrarea ordinii şi liniştii publice în municipiu. Astfel, conform hotărârii Consiliului local, pe lângă cele stipulate în Regulament, la art. 3 s-a mai introdus şi obligaţia ca agenţii economici să-şi împodobească faţadele, respectiv vitrinele corespunzător specificului sărbătorilor legale şi religioase. De asemenea, în cadrul art. 13 al regulamentului respectiv, s-a introdus prevederea că proprietarii imobilelor, în speţă persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să participe la toate acţiunile de igienizare a localităţii, precum şi la acţiunile de refacere a faţadelor imobilelor, acţiuni care sunt organizate de Consiliul local. Nu în cele din urmă, CL Sebeş a mai decis ca persoanele juridice - locatari ai imobilelor situate în domeniul privat al municipiului Sebeş, sunt obligate să suporte cheltuielile de întreţinere a faţadelor la spaţiile pe care le utilizează. Nerespectarea acestor prevederi va atrage după sine aplicarea unor sancţiuni contravenţionale stipulate în Regulament.
Răzvan JURCĂ
Primul anuar de protejare și promovare a patrimoniului cultural al județului Alba: "Patrimonium Apulense"
     Răspunzând noilor atribuţii pe care le are de anul trecut în domeniul protejării şi promovării valorilor patrimoniului cultural naţional, Direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional Alba a lansat la sfârşitul anului trecut primul anuar de studii de arheologie, istorie, etnografie, muzeologie, conservare şi restaurare. Sub titlul "Patrimonium Apulense" lucrarea conţine studii şi comunicări semnate de cercetători, arheologi şi restauratori de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, DCCPCN Alba precum şi ale celor care şi-au desfăşurat activitatea în judeţul Alba. Se completează astfel ultimul Breviar al monumentelor istorice din judeţul Alba apărut în anul 1993, dar se şi creează o bază de date mereu actualizată în acest domeniu atât de important pentru memoria colectivă. Anuarul este un valoros instrument de lucru pentru studenţi şi cercetători, iar acest prim număr se doreşte a fi doar începutul unei colecţii. Materialele conţinute în anuar sunt însoţite de hărţi, desene şi fotografii ceea ce dovedeşte seriozitatea cu care el a fost alcătuit. Pe lângă lucrările de prezentare a unor cercetări arheologice sau a activităţii de conservare a patrimoniului cultural în integralitatea sa, anuarul cuprinde şi adevărate pledoarii pentru aceasta, precum şi recenzii şi note de lectură pe marginea unor apariţii editoriale semnificative: Merită evidenţiat şi efortul coordonatorilor anuarului: Ion Mărginean, Gabriel Rustoiu şi Dan Dorin Ovidiu care au adunat şi prelucrat materialul primit de la autori.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.