Ultima oră
Știri
În Apuseni
Venitul minim garantat în stand - by
     Întrucât de la 1 ianuarie a.c. intră în vigoare legea venitului minim garantat, primarii din Apuseni s-au apucat de treabă la întocmirea listelor cu persoanele care beneficiază de acest drept. Pentru că numărul nevoiaşilor este relativ mare, primarii caută deja soluţii pentru găsirea fondurilor necesare aplicării legii. Mulţi se tem însă că legea venitului minim garantat să nu creeze aceleaşi probleme ca şi plata asistenţilor personali a persoanelor cu handicap. (F.R.)
La Întregalde
2002 - anul apei potabile
     Începute cu ani în urmă, lucrările de captare şi aducţiune a apei potabile în comuna Întregalde au demarat în forţă dar pe parcurs, constructorii s-au retras nemaifiind bani. Iniţial valoarea proiectului a fost de 6 miliarde de lei din care au fost asigurată doar jumătate din suma necesară. Stadiile fizice de execuţie sunt realizate în proporţie de 50 la sută la bazinul şi platforma de captare şi 70 la sută la reţeaua de aducţiune ce se întinde pe mai bine de un kilometru. D-l Ioan Nistor, primarul comunei ne-a declarat că pentru terminarea lucrărilor ar mai fi nevoie de circa 4 miliarde de lei. "Noi am declarat anul 2002 anul apei potabile în care să putem termina toate lucrările (fosa septică, căminele de vizitare etc.) pentru a putea aduce apa potabilă în casele oamenilor şi în instituţiile din comună". (S.T.)
Săniuşul - un sport periculos
     Claudiu Nariţa - un băieţel în vârstă de 6 ani din Bucium a fost adus luni seară în stare de inconştienţă la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Alba, în urma unui accident petrecut la săniuş. Copilul a suferit o fractură de calotă craniană cu înfundare. Deşi Claudiu şi-a revenit din şocul traumatic, el va fi supus unei intervenţii neuro-chirurgicale. (D.M.)
"Săptămâna balmoşului" la Albac
     Primarul comunei Albac, Gheorghe Paşca, ne-a informat că la începutul primăverii va organiza o manifestare pe care vrea să o încetăţenească an de an - "Săptămâna balmoşului". Întrucât turiştii străini, care şi-au petrecut Revelionul la Albac, au apreciat extrem de mult acest produs, gazdele au promis că vor continua să servească balmoş pe bandă rulantă, mai ales că făina de porumb, grâu şi smântâna nu lipsesc din gospodăriile albăcenilor. Primarul Paşca a spus că în acea săptămână, turiştii sosiţi în Albac se vor înfrupta din plin cu balmoş. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pe frontul iernii în Munţii Apuseni
Zăpoarele masive de gheață de pe Arieș pot produce inundații
     Aşa cum v-am mai informat, din cauza condiţiilor meteo vitrege, pe râul Arieş s-au format mai multe zăpoare şi poduri de gheaţă. În cursul zilei de ieri, directorul Apele Române Alba, d-l Traian Matiş, şeful IPC Alba, col. Dumitru Gheţe şi directorul Oficiului Prefectural Cîmpeni, d-l Nicolae Puiuleţ ,s-au deplasat în localităţile Albac, Vadu Moţilor şi Bistra pentru a urmări evoluţia evenimentelor. Comisia deplasată pe teren a constatat existenţa a trei zăpoare cu lungimi variind între 100 şi 400 metri (amonte şi aval de Albac şi în zona Vadu Moţilor) şi a unui pod de gheaţă la Neagra - Vadu Moţilor. Membrii comisiei au stabilit, cu primarii Gheorghe Paşca, Eugenia Hristea şi Ioan Bârla, primele măsuri de precauţie în cazul scăderii bruşte a temperaturilor. Deocamdată nu s-a luat decizia producerii unor explozii cu trotil, întrucât apa curge pe sub gheaţă, însă, dacă va fi cazul, s-a luat legătura cu conducerea EM Roşia Montană care, a stabilit ca un artificier să fie pregătit în orice moment să intervină. Deocamdată unii localnici trăiesc cu teama inundaţiilor de anul trecut, însă membrii comisiei au declarat că atât timp cât va fi rece nu există pericol de inundaţii. Oricum, şi primarii din zonă sunt pregătiţi să intervină dacă va fi cazul.
     Prognoza meteorologică pentru azi şi mâine arată că vremea se va încălzi, mai ales în zonele de deal şi de munte. Cerul va fi variabil, temporar noros. Aşadar, timpul capricios poate da dureri de cap autorităţilor şi comisiilor locale de apărare împotriva dezastrelor. Atenţie!
Florin ROMAN
Cu bani puţini se pot face multe
     Consiliul local al comunei Şugag şi-a definitivat bugetul pe acest an. Având în vedere că sursele de venit sunt destul de modeste, s-a avut în vedere stabilirea celor mai urgente priorităţi în aşa fel încât banii să fie folosiţi cu maximum de eficienţă. Printre obiectivele stabilite se remarcă amenajarea pieţii din centrul comunei, modernizarea a circa 7 km de drum comunal, care să înlesnească accesul la cele 15 cabane private de la Luncile Prigoane şi a celorlalte 10 aflate în construcţie. În program mai figurează şi asfaltarea drumului din centrul comunei şi asigurarea surselor financiare necesare subvenţionării apei potabile din reţeaua de alimentaţie publică. Primarul comunei, Constantin Jinar, este încrezător că folosind cu spirit gospodăresc fiecare leu, obiectivele stabilite vor putea fi realizate integral. (S.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.