Ultima oră
Știri
Se refac averile bisericeşti
100 hectare teren agricol pentru Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia
     Decisă să recupereze terenul pierdut, Comisia judeţeană de fond funciar a demarat puternic activitatea în acest an, reuşind cu prilejul primei şedinţe pe 2002 rezolvarea câtorva cazuri semnificative. Astfel, pentru Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, a fost validată punerea în posesie a 100 hectare teren agricol, din care 81,23 hectare pe raza administrativ teritorială a comunei Doştat şi 18,77 hectare la Galda de Jos. De asemenea, prin Comisia municipală Aiud, s-au validat un număr de 16 poziţii, în suprafaţă totală de 257,73 hectare pădure, din care 227,71 hectare pentru unele unităţi de cult iar restul a revenit unor unităţi de învăţământ.
     Tot de pe raza administrativ-teritorială a comunei Doştat, Protopopiatului ortodox român Sebeş, i-a fost validată o suprafaţă de 32 hectare de teren agricol. (R.J.)
La Abrud
Câini maidanezi basculați în oraș
     Înmulţirea fără precedent a câinilor maidanezi dă, multă bătaie de cap primarilor şi locuitorilor de la oraşe şi comune. Surse din cadrul primăriei Abrud ne-au informat că o remorcă plină de astfel de patrupede ar fi fost basculată pe varianta care ocoleşte oraşul. Câinii au invadat zona blocurilor. Mai grav este faptul că, zilele trecute, un ofiţer de la o unitate aparţinând MApN, care locuieşte la bloc, a fost muşcat rău necesitând îngrijiri medicale. Iată, aşadar, o nouă invenţie: trafic de câini vagabonzi - pasaţi de la o localitate la alta. (I.R.)
Expoziţie de reptile la Alba Iulia
     Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu SC Gabonica SRL, organizează în aceste zile o foarte interesantă expoziţie de reptile. Evenimentul este găzduit de sediul instituţiei, zilnic între orele 10.00 - 17.00, expoziţia rămânând la Alba Iulia până în 10 februarie. Vizitatorii se pot delecta admirând exemplare de iguana, anaconda, şerpi boa, pitoni, şerpi cu clopoţei, vipere africane, cobre, broaşte ţestoase etc. (H.D.M.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Liberalii deschid "Cutia Pandorei" din administrația publică județeană
Nababi pe bani publici
Conform contractelor de management, şi indicatorilor de performanţă şi de salarizare pentru anul 2002, directorii celor două societăţi subordonate Consiliului Judeţean Alba (cea de drumuri şi cea de alimentare cu apă) vor câştiga 800 de milioane şi, respectiv, 600 de milioane de lei în acest an.* Un membru în Consiliul de Administraţie, în AGA sau un cenzor va încasa "doar" 20% din indemnizaţia managerului * Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, care este membru în ambele consilii de administraţie, poate să-şi "rotunjească" veniturile cu 160 de milioane de lei * Bugetul Consiliului Judeţean va obţine din dividendele celor două societăţi în jur de 1,256 miliarde de lei, cam a patra parte din ce încasează directorii, CA-iştii sau AGA-manii.
     Pe fondul scandalurilor iscate la nivel naţional cu privire la implicarea reprezentanţilor din administraţia publică în unele afaceri profitabile dar imorale, chiar dacă sunt "acoperite" legal, liberalii din judeţul Alba au prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un proiect de hotărâre care va stabili printre altele şi veniturile administratorilor celor două societăţi judeţene, cea de apă şi cea de drumuri, la care Consiliul Judeţean Alba este acţionar unic. Cu alte cuvinte, liderii PNL deschid "Cutia Pandorei" din administraţia publică judeţeană. Astfel, cu trei zile înainte de desfăşurarea şedinţei de Consiliu Judeţean, preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, care este şi consilier judeţean, a prezentat un punct important de pe ordinea de zi a întâlnirii aleşilor judeţeni, cel referitor la contractele de management ale celor doi directori de la cele două societăţi ale Consiliului Judeţean (cea de apă şi cea de drumuri). "Aceste contracte au ca anexe indicatorii de performanţă şi de salarizare pentru cei doi directori şi respectiv pentru administratori, iar aceşti indicatori sunt stabiliţi în conformitate cu bugetele de venituri şi cheltuieli ale celor două societăţi comerciale. Am studiat bugetele pe anul 2002 şi prima constatare este că administratorii (şi mă refer aici la consiliile de administraţie) ne propun ca în urma activităţii societăţilor pe un an de zile, bugetul Consiliului Judeţean (ca acţionar unic) să primească dividende în valoare de 1,256 miliarde de lei. Deci, practic, după un an de zile, bugetul CJ se va îmbogăţi cu 1,256 miliarde de lei, o sumă egală cu cea cheltuită pentru deplasările în străinătate ale "principalului ambasador" al judeţului, d-l preşedinte Augustin Presecan sau dacă nu vor fi folosiţi pentru deplasările în străinătate, aceşti bani ajung pentru construirea a... 5 km de drum în judeţul Alba. Cam acesta ar fi rezultatul financiar palpabil obţinut după un an de activitate a celor două societăţi", a declarat preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu.
     Să vedem însă, potrivit aceloraşi surse, ce bani vor încasa administratorii societăţilor, directorii generali, respectiv membrii din Consiliul de Administraţie, din AGA şi cenzorii. "La Societatea judeţeană de apă se prevede ca directorul general să aibă un fond de salariu pe acest an de 400 de milioane de lei, sporuri şi premii anuale de 150 de milioane de lei, iar ca beneficiu la profitul realizat alţi 50 de milioane de lei, deci un total de 600 de milioane de lei în anul 2002. La societatea judeţeană de drumuri, d-l director general îşi prevede un fond de salarii de 292 de milioane de lei, premii, adaos şi sporuri în valoare de 108 milioane de lei şi un premiu anual de 400 de milioane lei (calculat la un profit de 4 miliarde de lei, cota de participare la profit fiind de 10%), deci un total de 800 de milioane de lei.
     În concluzie, aşa cum arată calculele, cei doi directori generali vor câştiga, conform bugetului pe care şi l-au aprobat, cam 1,4 miliarde de lei, deci vor depăşi ceea ce-i revine bugetului judeţean. Dar la aceste venituri se adaugă cele ce le revin celor cinci membri ai Consiliului de administraţie, reprezentantului AGA, celor doi cenzori care conduc fiecare din cele două societăţi de interes judeţean. Precizez că un membru în Consiliul de Administraţie câştigă 20% din venitul lunar al managerului general... Vă las pe dvs. să faceţi calculele... Cu alte cuvinte, bugetul judeţului primeşte cam a patra parte din cât intră în buzunarele personale ale directorilor, aga-manilor sau cenzorilor" - a concluzionat Atanasiu. În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, deputatul Dan Simedru a susţinut că de fapt acesta este principalul motiv pentru care actuala conducere a CJ Alba s-a opus procesului de privatizare a celor două societăţi de interes judeţean. "Preşedintele Augustin Presecan este membru în ambele consilii de administraţie, deci pe lângă salariul de preşedinte al CJ Alba mai câştigă anual în jur de 160 de milioane de lei, la care se adaugă alţi bani veniţi din alte consilii de administraţie sau cei pe care-i primeşte ca profesor asociat la Universitate...
     Iată care sunt, în concluzie, argumentele pentru menţinerea celor două societăţi în proprietatea Consiliului Judeţean, iată care sunt marile avantaje care rezolvă problemele personale şi familiale ale celor ce conduc aceste societăţi şi nicidecum pe cele ale judeţului", a mai precizat Teodor Atanasiu.
     La şedinţa ce va avea loc vineri, consilierii judeţeni liberali vor cere modificarea indicatorilor de performanţă pentru cele două societăţi astfel încât profitul realizat să aibă o pondere mai mare pentru că astfel, spun liberalii, vor creşte şi dividendele ce vor reveni bugetului Consiliului Judeţean Alba.
Dana MOTREANU
Cozile sărăciei la ușile primăriilor
La Alba Iulia, sute de solicitanţi pentru obţinerea venitului minim garantat
     saraciDe câteva zile, Biroul de Asistenţă Socială al Primăriei municipiului Alba Iulia a demarat acţiunea de strângere a dosarelor persoanelor care îndeplinesc condiţiile legii pentru acordarea venitului minim garantat. La punctul de lucru situat în pasajul "Unirea", zilnic sute de oameni aşteaptă pentru întocmirea dosarelor. Cum este nevoie de atenţie în lucrul cu actele doveditoare şi funcţionarii nu pot întocmi decât circa 60 de dosare pe zi, câţiva cetăţeni s-au declarat nemulţumiţi de modul în care se derulează această operaţiune, mai exact de faptul că trebuie să aştepte în frig până ajung în faţa funcţionarilor însărcinaţi cu această operaţiune. Le înţelegem nemulţumirea, dar trebuie să spunem că prezenţa gardienilor publici este necesară deoarece lucrându-se cu acte, funcţionarii au nevoie de linişte. Cei mai mulţi dintre petenţi au înţeles acest fapt şi tocmai de aceea se trezesc cu noaptea-n cap, pe la orele 2-3 deja se prezintă în pasajul "Unirea", unde se înscriu pe liste în ordinea în care vor intra în birou. Aceasta este iniţiativa lor, iar gardienii publici veghează ca listele pe care cetăţenii le întocmesc să fie respectate în ideea de a elimina riscul apariţiei unor scandaluri şi traficul cu ţinutul locului la coadă de către... întreprinzători. Doar câţiva impetuoşi, nerăbdători sunt "sămânţă de scandal". Pentru aceştia, dar şi pentru toţi ceilalţi precizăm că dosarele se primesc de luni până sâmbătă între orele 8-15. De asemenea, termenul limită de depunere a dosarelor este 31 ianuarie astfel încât toţi cei îndreptăţiţi să primească venitul minim garantat să ajungă să-şi depună dosarele.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.