Prima pagină Ediția din: 18.01.2002
Știri
O femeie şi-a găsit soţul spânzurat în pivniţă
     Poliţia municipiului Blaj a fost sesizată, miercuri, 16 ianuarie, ora 22, de Rozalia S. despre faptul că şi-a găsit soţul spânzurat în pivniţă. Mihai S. (57 de ani), cunoscut cu afecţiuni psihice, s-a încuiat în pivniţa casei sale şi s-a spânzurat de un cârlig agăţat de tavan. Nu există suspiciuni cu privire la cauza morţii. (N.T.)
S-a furat o Dacia 1300
     Poliţia municipiului Alba Iulia a fost sesizată miercuri, 16 ianuarie, de Vasile Chesa din localitate, despre faptul că persoane necunoscute i-au furat din faţa blocului, de pe strada Vânătorilor, autoturismul proprietate personală, marca Dacia 1300, înmatriculat AB03SMU. Cei care pot da relaţii în legătură cu acest furt sunt rugaţi să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie. (N.T.)
O locuinţă a luat foc din cauza ...frigiderului
     Staţia de Pompieri Aiud a intervenit miercuri, 16 ianuarie, la stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa lui Arpad V. din localitate. Din cauza unui scurtcircuit electric apărut la frigiderul suprasolicitat, a izbucnit un incendiu care a distrus o mare parte din mobilă, televizorul, o combină şi hainele din locuinţă. Pagubele se ridică la peste 50 de milioane de lei.(N.T)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Alarmă de gradul zero în învățământul județean
Aproape jumătate din cadrele didactice nu corespund cerințelor
     Nu doar elevii primesc note, ci şi dascălii lor. Rezultatele pe care ei le obţin nu ajung însă întotdeauna, cu claritate, la cunoştinţa părinţilor sau a tuturor celor interesaţi de evoluţiile din domeniul învăţământului. Iată că această situaţie a fost acum schimbată de un recent raport asupra stării învăţământului din judeţul Alba în semestrul I al anului şcolar în curs, elaborat de ISJ Alba şi prezentat ieri în cadrul unei consfătuiri cu directorii unităţilor din învăţământul preuniversitar. Datele raportului relevă un fapt îngrijorător spunem noi: din 265 de cadre didactice asistate la lecţii doar 148 au primit calificativ pozitiv, iar 117 nu au primit calificativ. Raportul arată că, din cele 117 cadre didactice care nu au primit calificativ, majoritatea sunt acelea ale căror activităţi la clasă sunt de slabă calitate, în primul rând fiind incriminată incapacitatea respectivilor dascăli de a organiza şi realiza situaţiile de învăţare. Această activitate "nu este centrată pe elev, nu este diferenţiată în funcţie de nivelul de cunoştinţe şi capacităţile elevilor, iar rezultatele slabe înregistrate la examenele naţionale sunt o consecinţă a acestui stil de predare" se arată în raport. Testările aplicate cu ocazia inspecţiilor pun în evidenţă un nivel scăzut de pregătire al elevilor din diferite şcoli: *De exemplu, la Şcoala cu clasele I-VIII Tătârlaua, la testul aplicat la disciplinele de examen, mediile obţinute sunt sub 3; la clasa a VIII-a de la Liceul de Educaţie Fizică şi Sport Sebeş, la testul de limba română media este de 2,90, iar la matematică de 2,61; la Grupul şcolar industrial Sebeş, la testele aplicate la majoritatea disciplinelor de învăţământ, nici una din mediile realizate nu trece de nota 7.00. De asemenea, s-a constatat că în 95% din lecţiile inspectate nu s-au integrat mijloacele de învăţământ, iar acolo unde s-au utilizat ele nu au avut un caracter activ, nu au fost utilizate direct de elevi în procesul de dobândire a cunoştinţelor. În privinţa notării, ea s-a desfăşurat aleatoriu, fără a exista o ritmicitate a ei, iar notele şi calificativele au fost trecute în carnetele elevilor în ultima săptămână de curs, când s-au încheiat şi mediile. Conform raportului, cauzele care stau la baza acestei situaţii sunt slaba pregătire psiho-pedagogică a unor cadre didactice, dezinteresul şi rutina de care sunt stăpânite, slaba organizare a activităţilor metodice şi de formare continuă a unor dascăli, slaba activitate de monitorizare şi control desfăşurată de managerii şcolari.
     Dar există în învăţământul preuniversitar din judeţ şi cadre didactice foarte bine pregătite. Acest lucru este demonstrat de faptul că, din cele 148 de cadre didactice care au primit calificativ pozitiv la inspecţiile realizate de ISJ în cursul semestrului I al anului şcolar în curs, 144 au primit calificativul "Foarte bine", 2 "Bine" şi 2 "Satisfăcător". Totuşi, faptul că aproape jumătate din cadrele didactice inspectate nu au primit calificativ, spune multe despre cei cărora le este încredinţată educarea şi formarea generaţiilor viitoare. Cu atât mai mult cu cât inspecţiile s-au efectuat aleatoriu şi deci rezultatele pot fi extrapolate la nivelul întregii reţele de învăţământ preuniversitar.
     Ce trebuie făcut pentru schimbarea acestei situaţii ştie oricine: o mai bună remunerare a personalului didactic, astfel încât rezultatele muncii lor să nu-i satisfacă doar moral, ci şi material.
Anca DINICĂ
În privința funcționării birourilor teritoriale ale UDMR
Prefectul Ioan Rus așteaptă instrucţiuni de la Guvern
     La sediul Prefecturii Alba, prefectul Ioan Rus s-a întâlnit în cursul zilei de ieri cu liderul UDMR Alba, Koble Csaba, şi cu preşedintele filialei Alba Iulia a UDMR, Toth Csaba. Liderii UDMR l-au informat pe prefect că intenţionează să deschidă birouri teritoriale la Alba Iulia şi Aiud, astfel ca cei ce doresc să depună cereri pentru obţinerea legitimaţiei de maghiar să o poată face. Solicitările vor fi apoi înaintate Consulatului maghiar de la Cluj. Prefectul Ioan Rus a precizat că rămâne de analizat dacă Memorandumul semnat între România şi Ungaria permite UDMR-ului să deschidă birouri teritoriale. "Vom informa Guvernul în legătură cu această discuţie, iar în funcţie de răspunsul primit de la Bucureşti urmează să acţionăm şi în judeţul Alba în vederea aplicării prevederilor Memorandumului. Noi nu putem concepe ca în România raporturile cu Ungaria să se realizeze cu organizaţii minoritare etnice ale maghiarilor. Trebuie să existe acorduri bilaterale între guvernele celor două state şi apoi între autorităţile locale. Consider că ar fi normal ca cetăţenii care doresc să obţină legitimaţia de maghiar să o facă personal, adresându-se consulatelor sau Ambasadei Ungariei. Eventual, rolul UDMR ar fi acela de a acorda consultanţă în legătură cu normele prevăzute în Memorandum" a subliniat prefectul Ioan Rus. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.