Rugăciunea de azi |
Doamne Dumnezeul nostru, caută dintru înălţime, ca un bun, asupra inimilor celor care sunt lipsiţi de dragoste şi de unire şi împresuraţi de spinii urii şi ai altor păcate. O picătură din harul Preasfântului Tău Duh coborând peste dânsele, rourează-le bogat, ca să aducă roade bune şi din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune, şi să petreacă în dragoste şi unire.
Aşa Doamne, înmulţind dragostea în inimile robilor Tăi, păzeşte-ne de tot răul şi de asuprirea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, de sabie, de năvălirea altor neamuri şi de războiul cel dintre noi şi totdeauna ne ajută să ne iubim unii pe alţii şi să facem tot binele spre a ne învrednici de bunătăţile Tale cele cereşti. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Atanasie şi Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei
Catolic: Sf. Prisca; Începutul Octavei de rugăciuni pentru unirea creştinilor
|
|
Știri |
8038 de cauze soluționate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba
13 crime pe parcursul anului 2001
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au soluţionat pe parcursul anului trecut 8038 de cauze, fiind trimişi în judecată 984 inculpaţi, 160 fiind arestaţi preventiv. Tot pe parcursul anului 2001 au fost trimişi în judecată 110 minori. Din totalul de 8038 de cauze, 6772 au fost penale iar 2463 cauze în civil. Cei 33 de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au cercetat 13 inculpaţi pentru omor, 6 - pentru vătămări corporale, 6 - pentru viol, 1 pentru perversiuni sexuale, pentru incest - 1, 403 - pentru furt, 277 - pentru tâlhărie, 5 - pentru gestiune frauduloasă, 46 - pentru înşelăciune, 15 - pentru delapidare, 7 - pentru distrugere, 3 - pentru corupţie (un caz de luare de mită şi două de dare de mită). Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Eugen Fülop, a precizat că instituţia pe care o conduce lucrează cu un deficit de resurse umane, pentru că din 42 de procurori câţi sunt pe "schemă", Parchetul judeţean are angajaţi doar 33. (D.M.)
Prefectul Ioan Rus invitat la Uzdin
În cursul săptămânii viitoare, mai precis în ziua de 26 ianuarie a.c., prefectul Ioan Rus va onora invitaţia primită recent din partea Societăţii literar-artistice "Tibiscus" de a participa la cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului internaţional "Oamenii de seamă ai Banatului - un pas spre Europa", care va avea loc la Uzdin (Iugo-slavia).
Lucrările simpozionului se vor desfăşura atât în plen, cât şi pe 3 secţiuni: politică, demografie, cercetări sociologice, comunicare interetnică, multiculturalitate; cultură, artă, publicistică, istorie, învăţământ, filozofie; religie, literatură, etnografie, folclor, medicină, muzică, sport. În cadrul reuniunii vor avea loc şi lansări de carte ale editurilor "Augusta" - Timişoara şi"Tibiscus", din Uzdin. Va fi prezent la acest simpozion şi primarul comunei Horea, Corneliu Olar, care doreşte să propună gazdelor din Uzdin o înfrăţire cu comuna Horea. (A.D.T.)
|
Conform raportului ITM Alba pe anul 2001
Poluarea în judet rămâne, totuşi, ridicată
Recent, Inspectoratul de Protecţie a Mediului a prezentat raportul activităţii de protecţie a mediului în perioada ianuarie - decembrie 2001. În privinţa calităţii aerului, Zlatna a avut de suferit cel mai mult, din pricina principalului agent economic din zonă: SC Ampelum Zlatna. Poluarea a înregistrat în cursul anului 2001 depăşiri sistematice ale indicatorilor de calitate a mediului, ceea ce a influenţat negativ sănătatea populaţiei.
Zona afectată se întinde de-a lungul Văii Ampoiului, cuprinzând totodată şi localităţile începând de la Izvorul Ampoiului şi până la Alba Iulia. Deşi problemele în zona Zlatna sunt vechi, în ultimii 4 ani nu au fost prevăzute investiţii majore care să contribuie la protecţia mediului şi reconstrucţia ecologică. În ceea ce priveşte municipiul Alba Iulia, calitatea mediului este afectată din cauza pulberilor provenite din procesele tehnologice ale unităţilor SC Resial şi SC Saturn şi din traficul auto. Salubrizarea a avut, de asemenea, o influenţă negativă asupra mediului. În ceea ce priveşte situaţia apelor de suprafaţă, specialiştii au constatat, pe parcursul anului 2001, o îmbunătăţire a calităţii râurilor din judeţ. Poluarea cu metale grele a râurilor Abrudel şi Arieş s-a datorat sucursalelor miniere Roşia Montană, Roşia Poieni şi Baia de Arieş.
Din cauza poluării permanente cu ape de mină puternic acide, cu metale grele şi suspensii nebiodegradabile, a fost afectată flora şi fauna piscicolă, ceea ce a dus la reducerea drastică a speciilor sau chiar la pustiirea anumitor tronsoane. În privinţa calităţii solului, în cursul anului trecut - volumul deşeurilor colectate de la populaţie şi agenţi economici a crescut, serviciile fiind extinse la un număr mai mare de gospodării şi localităţi. De asemenea, numărul agenţilor economici care lucrează în domeniul salubrităţii a crescut faţă de perioada anterioară. Din raportul prezentat de IPM Alba rezultă că, în judeţul Alba, există 43 de depozite destinate colectării deşeurilor, care acoperă o suprafaţă de 353 de hectare, şi pe care sunt amenajate 8 iazuri de decantare, 4 halde de steril minier şi 4 halde de zgură.
Conform expertizelor, calitatea solului în zona Zlatna suferă o impurificare accentuată, concentraţiile de zinc, cupru şi plumb depăşind limitele admise. (A.D.T.)
|
|