Ultima oră
Știri
Consilierul vicepreşedintelui Ansamblului Regiunilor Europei la Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri, Consiliul Judeţean Alba a fost gazda unei reuniuni importante. Au fost prezenţi d-l Paul Diemel, consilier al vicepreşedintelui Ansamblului Regiunilor Europei şi raportor al Consiliului Europei pentru România, d-l Van Nisterooij, preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita, Dolj, Argeş şi Timiş. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, a declarat că la această reuniune de lucru s-au discutat probleme privind cooperarea în cadrul Ansamblului Regiunilor Europei, relaţiile ARE cu judeţele din ţara noastră care sunt membre ale organismului internaţional amintit, atribuţiile şi modul de finanţare al Biroului ARE de la Alba Iulia (al cărui "act de naştere" s-a parafat la întâlnirea de la Sopron din Ungaria). (F.R.)
În judeţul Alba
Doar trei localităţi mai sunt în carantină
     În cursul anului trecut, judeţul Alba a înregistrat un adevărat record în ceea ce priveşte declararea carantinei de gradul III în mai multe localităţi ale judeţului. Turbarea a făcut adevărate ravagii, nu mai puţin 21 de localităţi fiind declarate în carantină.
     Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al DSV Alba, dr. Ioan Tătucu, începutul acestui an a mai găsit doar trei localităţi în carantină, Sălciua (bovină), Gârda şi Aiud (pisică). Pentru a stârpi focarele, veterinarii au vaccinat peste 39.000 de câini şi pisici împotriva rabiei şi au fost folosite 4600 de momeli pentru vaccinarea pe cale orală a vulpilor. (F.R.)
De teama poliţiei
Un hoţ s-a pitit în coteţul găinilor
     Poliţia municipiului Alba Iulia a fost sesizată luni noaptea, în jurul orei 23.30, de un cetăţean de pe strada Moţilor din localitate despre faptul că a surprins în curtea sa un hoţ. Deplasându-se rapid la faţa locului, poliţistul de sector a depistat intrusul care, de teamă, se ascunsese în ....coteţul găinilor. Hoţul a fost condus la sediul poliţiei unde a fost identificat ca fiind Eugen Ciprian Rizea (23 ani, din Alba Iulia). Asupra acestuia, poliţiştii au descoperit o plasă cu o şurubelniţă şi un diamant pentru tăiat sticla. Rizea le-a declarat poliţiştilor că intrase în gospodăria de pe strada Moţilor cu intenţia de a fura slănină şi carne din afumătoare. În urma cercetărilor poliţiştii au descoperit că hoţul prins în flagrant este şi autorul unui alt furt, comis în 23/24 decembrie anul trecut, dintr-o unitate de alimentaţie publică din Alba Iulia. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)
Legitimaţiile de maghiar la vedere
     D-l Koble Csaba, consilier judeţean al UDMR Alba, ne-a declarat că în două zile câteva zeci de cetăţeni ai judeţului au depus cereri pentru obţinerea legitimaţiei de maghiar. "UDMR face o prestaţie de servicii pentru populaţia maghiară din România, în mod gratuit. Cel care doreşte o astfel de legitimaţie, valabilă numai în Ungaria, trebuie să depună o cerere, să aducă buletinul şi o fotografie şi să completeze un formular tip", a declarat d-l Koble Csaba. La sediile UDMR din Alba Iulia şi Aiud, doritorii pot obţine informaţii şi depune cereri între orele 9.00 - 17.00. (F.R.)
Folosindu-se de o identitate falsă
Un orădean a ţepuit o tânără din Aiud cu 20 milioane lei
     Naghy Lorand (21 ani, din Oradea) este cercetat de poliţia municipiului Aiud pentru un furt comis anul trecut în decembrie, din locuinţa unei aiudence. Prejudiciul creat prin furt a fost estimat la circa 20 milioane de lei. Anterior comiterii furtului , Naghy i-a sustras unui student buletinul şi carnetul, punându-şi propria fotografie pe documentele de identitate. Folosindu-se de identitatea falsă, Naghy s-a împrietenit la o discotecă din Aiud cu o tânără, cu care şi-a petrecut o noapte, la domiciliul acesteia. Profitând de faptul că a doua zi a fost lăsat singur în casa fetei, i-a furat acesteia un calculator cu imprimantă, o bicicletă Mountain Bike şi alte bunuri de valoare, "tunul" ridicându-se la circa 20 de milioane lei. Folosindu-se de descrierea oferită de victimă, poliţiştii din Aiud i-au întocmit hoţului portretul robot şi l-au dat în urmărire. În special, portretul a fost distribuit poliţiei feroviare, deoarece se cunoştea că Naghy obişnuia să se împrietenească pe tren cu studenţi, pe care ulterior îi "ţepuia" discret. Un furt de circa 4 milioane lei prejudiciu, comis la sfârşitul săptămânii trecute de Naghy, l-a adus pe acesta din nou în atenţia poliţiei, care l-a reţiunut sâmbăta trecută, în gara CFR Cluj-Napoca. Procurorii clujeni au emis pe numele lui Naghy Lorand un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. În sarcina acestuia au fost reţinute, pe lângă furt calificat, şi uz de fals plus declinarea unei identităţi false.
Nicoleta TOMUŢA
Avalanșă de cereri și la Vadu Moților
     Aplicarea legii venitului minim garantat a produs o adevărată avalanşă de cereri şi la primăria Vadu Moţilor. Potrivit primăriţei Eugenia Hristea, până în prezent au fost depuse peste 200 de cereri, în condiţiile în care, în comună sunt 540 de "fumuri". După ce toate cererile vor fi strânse se va trece la verificarea lor pentru a se stabili care se încadrează în cerinţele Legii. (F.R.)
Pe raza comunei Unirea
Cinci băieți de băieți s-au duelat în... inteligență cu semnele rutiere de pe DN1
     Postul de poliţie Unirea a fost sesizat că în noaptea de 19/20 ianuarie, persoane necunoscute au distrus 9 semne de circulaţie de pe DN 1, între Aiud şi Inoc. Indivizi care debordau de forţă fizică, în detrimentul celei intelectuale, şi-au încercat bicepşii pe stâlpii care susţineau indicatoarele rutiere. Mai mult, într-un exces de adrenalină, indivizii au scos din ţâţâni şi câteva porţi de la gospodăriile care au avut nenorocul de a se afla în calea lor.
     În urma unei anchete derulate de poliţie, au fost identificaţi şi autorii acestor fapte: Tibor Naghy (18 ani), Ferencz Komives (17 ani), Adrian Socaciu (19 ani), Pall Naghy (21 ani) şi Balasz Naghy (24 ani) toţi din Unirea, fără ocupaţie (în afară, bineinţeles, de cea pentru care au prezentat înclinaţii deosebite în noaptea cu pricina). În cauză, poliţia continuă cercetările. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În plină luptă anticorupție
Legea - un "amănunt" nesemnificativ pentru unii consilieri județeni ai puterii
Caz unic în istoria de 12 ani a Consiliului Judeţean Alba - un consilier judeţean al PSD care este director la Direcţia Finanţelor Publice, este acuzat de colegii săi liberali de săvârşirea unor falsuri şi uz de fals *În scandalul ARMAGEDON versiunea locală, consilierii liberali solicită Parchetului Alba şi prefectului Ioan Rus să se autosesizeze din oficiu pentru încălcarea flagrantă a legii, un atentat la adresa democraţiei *Aleşii judeţeni votează cu seninătate - anexe la hotărâri care nici măcar nu există!
     Între consilierii judeţeni ai Partidului Naţional Liberal şi conducerea executivă a Consiliului Judeţean Alba şi respectiv consilierii PSD care deţin o majoritate confortabilă au apărut o serie de disensiuni determinate de poziţiile diferite pe care cele două "tabere" le aveau faţă de veniturile administratorilor la cele două societăţi comerciale subordonate Consiliului Judeţean, raportate la indicatorii de performanţă stabilite pentru aceste societăţi. După cum v-am informat, acuzaţiile liberalilor, susţinute într-o conferinţă de presă vizau discrepanţa între veniturile mari ale celor doi directori de la Societatea de Drumuri şi Poduri Locale şi de la SC Apa CTTA, precum şi ale membrilor din Consiliul de Administraţie, AGA şi cenzori (în marea lor majoritate tot consilieri judeţeni) şi banii aduşi bugetului, estimaţi la doar o pătrime din totalul veniturilor ce vor fi realizate la cele două societăţi comerciale. Diferendul dintre cele două tabere a fost "tranşat" în cadrul unei şedinţe extraordinare desfăşurată într-o atmosferă incendiară şi al cărui rezultat a fost modificarea indicatorilor de performanţă din contractele de management la cele două societăţi unde Consiliul Judeţean este acţionar unic.
     Deşi liberalii consideră că au obţinut o victorie prin modificarea indicatorilor de performanţă la cele două societăţi în interesul cetăţenilor, deci că "moţiunea" lor a fost un succes, al grupului lor minoritar în faţa majorităţii deţinute de PSD, consilierii liberali au organizat o nouă conferinţă de presă în care au adus acuze grave consilierului judeţean al partidului de guvernământ Cornel Suciu, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a CJ Alba. Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, care este şi consilier judeţean, membru în aceeaşi comisie l-a acuzat pe Cornel Suciu de fals în acte şi uz de fals, solicitând ca atât Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba cât şi prefectul Ioan Rus să se autosesizeze în acest caz de încălcare a legii. La ultima şedinţă a CJ Alba, Cornel Suciu a prezentat în plenul adunării avizul (care oricum este consultativ) al comisiei pe care o conduce referitor la aceşti indicatori de performanţă stabiliţi iniţial, deşi în realitate acest document a fost respins în data de 16 ianuarie. Cornel Suciu a susţinut că a fost convocată o altă şedinţă în 17 ianuarie, care a anulat decizia luată în ziua precedentă, şedinţă la care ar fi participat 3 sau 4 consilieri. Unii dintre aceştia au recunoscut ulterior că nu au participat la şedinţă şi că au fost consultaţi... telefonic. "Am participat la cel mai scandalos eveniment din istoria de 10 ani a Consiliului Judeţean, când un consilier judeţean şi membru marcant al partidului de guvernământ a săvârşit un fals şi uz de fals, fapt dovedit public în plenul Consiliului Judeţean Alba, un act care încalcă legea fără scrupul" - a declarat Teodor Atanasiu. Acuzaţiile liberalilor s-au îndreptat şi spre conducerea Consiliului judeţean Alba, criticând lipsa de reacţie a preşedintelui Augustin Presecan şi vicepreşedintelui Doru Cetean, care "au trecut cu vederea şi nu şi-au exprimat poziţia fermă faţă de aceste acţiuni... penale". Atanasiu a mai precizat că, în conformitate cu Legea Administraţiei Publice Locale şi a regulamentului de funcţionare a Consiliului Judeţean Alba, atât preşedintele Augustin Presecan, cât şi vicepreşedintele Doru Cetean nu puteau conduce această şedinţă, fiind la mijloc un conflict de interese, cei doi fiind la acea oră, atât membri în consiliul de administraţie al societăţilor subordonate CJ Alba, cât şi consilieri judeţeni, deci existau interese patrimoniale divergente.
     Un alt abuz sesizat de liberali şi pentru care şi-au exprimat stupefacţia este votarea unor anexe la hotărâri importante, care nici măcar nu există în momentul votării. "Asistăm cu stupefacţie la bătaia de joc cu care este tratată legea, cum suntem sfidaţi, cum sunt votate aceste anexe care prevedeau o modificare la buget. Ar trebui să vină premierul Adrian Năstase să vadă ce se întâmplă la şedinţele de consiliu judeţean. Am impresia că unii consilieri judeţeni vin doar să-şi încaseze indemnizaţiile şi nu gândesc sau nu vor să gândească ce votează. Dacă organele abilitate nu vor întreprinde nimic împotriva acestor acte care încalcă legea, vom face în termen legal o plângere penală împotriva celor vinovaţi" - a concluzionat preşedintele Teodor Atanasiu. Deputatul liberal Dan Simedru a spus că-i va adresa o interpelare pe această temă ministrului Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă.
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, a declarat pentru ziarul "Unirea" că îşi va exprima punctul de vedere oficial după ce va analiza cu atenţie cele petrecute la şedinţele de comisie, după ce-i va audia pe consilierii judeţeni implicaţi în aceste evenimente.
Dana MOTREANU
Acţiunea oamenilor politici de ieri, exemplu pentru cei de astăzi
Primăria municipiului Alba Iulia se implică în aniversarea Unirii Principatelor Române
     La aniversarea a 143 de ani de la Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, să rememorăm câteva din elementele care au condus la actul de naştere a statului modern român, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani acest lucru nu s-a prea făcut. După înăbuşirea Revoluţiei de la 1848-1849 revoluţionarii exilaţi şi-au concentrat activitatea asupra realizării idealului unionist, revenind în principate în cursul anilor 1856-1857 şi alăturându-se mişcării unioniste deja existente în Ţara Românească şi Moldova. În ambele principate conducătorii mişcării unioniste s-au organizat într-o formaţiune politică denumită Partida Naţională, care a reuşit să obţină în anul 1857 acceptul marilor Puteri pentru o uniune legislativă. Întrucât textul Convenţiei de la Paris nu stipula ca domnii ce urmau să fie aleşi în Ţara Românescă şi Moldova să fie persoane separate, conducătorii luptei naţionale au decis cu mult înaintea alegerii noului domn al Moldovei ca Alexandru Ioan Cuza să fie desemnat domn şi în Ţara Românescă, iar Europa să fie pusă în faţa faptului împlinit. Acest lucru s-a şi întâmplat la 24 ianuarie 1859. Voinţa şi abilitatea oamenilor politici români de atunci trebuie să fie un exemplu pentru cei de acum. Iar la aceasta contribuie desigur şi conştientizarea şi rememorarea acţiunilor lor.
     Înţelegând această necesitate, în fiecare an la manifestările culturale pe care autorităţile judeţene le vor organiza la 24 ianuarie la Alba Iulia, o importantă contribuţie are şi Primăria municipiului Alba Iulia, chiar dacă, din motive care ne scapă, în invitaţiile-program lansate această instituţie nu este trecută printre organizatori. Credem că este vorba doar de o regretabilă eroare şi nu de un act de minimalizare a activităţii acestei instituţii publice. Viceprimarul municipiului Alba Iulia - Călin Potor ne-a contactat precizând că se simte jignit de omisiune, cu atât mai mult cu cât în cursul zilei de luni, 21 ianuarie a participat timp de două ore la reuniunea pe care conducerea Prefecturii judeţului Alba şi Consiliul judeţean Alba au iniţiat-o pentru buna organizare şi desfăşurare a manifestărilor culturale. Domnia sa a menţionat că, în cazul în care este vorba într-adevăr de o eroare, aşteaptă ca cei vinovaţi de omisiune să fie sancţionaţi. În caz contrar va înţelege că este vorba de un gest voit şi în aceste condiţii îşi rezervă dreptul de a nu participa la acţiune. La aniversarea Unirii, dezbinarea trebuie uitată!
Anca DINICĂ
Programul secolului pentru moți:
"Apusenii - paradis turistic"
Moţii pot să scoată milioane de EURO din... balmoş şi peisaje de vis
     Organizaţia neguvernamentală Uniunea Munţii Apuseni va lansa programul "Apusenii - paradis turistic". Acest program cuprinde acţiuni fără precedent menite să transforme în câţiva ani această regiune într-un adevărat paradis turistic pentru milioanele de turişti occidentali din ce în ce mai interesaţi de reîntoarcerea la natură, în locuri liniştite şi sălbatice. La întocmirea programului s-au avut în vedere numeroasele studii şi simpozioane pe această temă cât şi părerile avizate ale specialiştilor din ţară şi străinătate care la unison consideră acest program ca fiind complementar şi totodată mai realist şi mai autentic românesc decât proiectul "Dracula Parc".
     Punctul forte al programului îl constituie dezvoltarea reţelelor de turism rural în Apuseni, fiind prevăzute planuri de reconversie profesională realizate cu finanţare externă şi campanii de loby fără precedent pentru dezvoltarea turistică a acestei regiuni în care activităţile miniere s-au dovedit a fi adevărate dezastre ecologice şi economice. Pentru promovarea acestui program Uniunea a încheiat parteneriate media cu importante trusturi de presă şi televiziune şi va organiza mai multe acţiuni (Forumul economic al Munţilor Apuseni, Universitatea de vară "Avram Iancu"). Totodată, menţionăm marşul căruţelor pentru a face lobby în vederea demarării lucrărilor de modernizare a drumului Vidra - Bulzeşti , toate acestea fiind menite să implice comunităţile locale dar şi factorii de decizie politică.
     Conform celor declarate de preşedintele Uniunii, prof. univ. dr. ing. Emil Luca, "anul 2002 va fi un an al Munţilor Apuseni în care moţii trebuie să dovedească că sunt în stare să câştige şi bătălii economice dar mai ales că pot să fie uniţi pentru o cauză comună. Preşedintele Luca consideră că viitorul Apusenilor depinde mult de activitatea prefectului Ioan Rus şi de modul cum va fi susţinut prefectul judeţului Alba de moţi şi de cei peste 50 de parlamentari care ar trebui să reprezinte în parlament drepturile locuitorilor din cele cinci judeţe cu teritorii circumscrise în zona Munţilor Apuseni.
Horia PĂTRUŢ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.