Indemnizații... fără frontiere!
Liberalii îl acuză pe preşedintele Augustin Presecan de delapidare, fals în acte contabile, uz de fals şi însuşire de foloase necuvenite
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă a Partidului Naţional Liberal filiala Alba, deputatul Dan Simedru, preşedintele Teodor Atanasiu şi consilierul judeţean Georgel Tudose au adus noi acuze preşedintelui Consiliului Judeţean Alba. Principalul cap de acuzaţie susţinut de liberali se referă la delapidare, fals în acte contabile, uz de fals şi însuşire de foloase necuvenite, fapte pentru care va fi sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean Alba. Redăm în continuare comunicatul de presă remis spre publicare: "Presecan trebuie să înceteze să-şi acopere gafele şi bâlbele din administraţie dând vina pe fosta conducere a Consiliului Judeţean, fiindcă şi el, ca membru PDSR, a fost vicepreşedinte de Consiliu Judeţean şi membru în Consiliul de Administraţie la Apa CTTA în fosta legislatură; a încasat indemnizaţie şi a figurat şi atunci în topul "turiştilor" pe bani publici, făcând dese "pelerinaje" prin Europa.
Presecan îl suspectează pe Georgel Tudose că are venituri prea mari, cumulând pensia cu indemnizaţia de consilier, ambele legale. Ar trebui să se uite în oglindă şi să-şi răspundă de ce a angajat directori pensionari la SC Drumuri şi Poduri Locale, care cumulează grasele salarii de directori cu pensia şi indemnizaţia de consilieri.
Donarea indemnizaţiilor de la Apa CTTA şi DPL către Asociaţia "Solidaritatea socială" administrată de PSD-işti este praf în ochii cetăţenilor. Banii trebuie să fie ai Consiliului Judeţean pentru a rezolva starea proastă a drumurilor sau a întreţine casele de copii.
Liberalii nu duc o "campanie împotriva Consiliului judeţean" fiindcă Augustin Presecan sau Cornel Suciu nu sunt Consiliul Judeţean, ei sunt două persoane care au greşit şi nu vor să-şi recunoască greşelile, ascunzându-se în spatele instituţiei.
Salutăm decizia prefectului Ioan Rus de a se autosesiza şi de a solicita organelor abilitate un control amănunţit la Consiliul Judeţean.
Dacă s-a pornit controlul, vă sesizăm şi cu privire la fapta penală a preşedintelui Augustin Presecan, singurul om de pe Pământ care poate fi în acelaşi timp în două locuri aflate la 400 km distanţă unul faţă de altul.
În data de 12 septembrie 2001, preşedintele Presecan a reprezentat judeţul la întâlnirea liderilor politici care a avut loc la Bacs - Kiskun, în Ungaria şi unde a semnat declaraţia comună de angajament pentru conservarea şi dezvoltarea durabilă a energiei. Acest lucru poate fi certificat de propriile declaraţii apărute în presă şi de vizele de ieşire şi intrare în România, din paşaportul lui. Decontul de deplasare a fost depus de Augustin Presecan la Consiliul judeţean Alba şi a încasat sumele prevăzute în lege.
În acelaşi timp, la Alba Iulia se desfăşura şedinţa Consiliului de Administraţie de la DPL Alba, unde Presecan este preşedinte al Consiliului de Administraţie. Augustin Presecan este consemnat ca participant la această şedinţă, semnatar al hotărârilor adoptate şi a încasat indemnizaţia de şedinţă, aşa cum se poate vedea pe statul de plată (4.104.678 lei).
Şi de aceşti bani încasaţi ilegal se va scăpa donându-i Asociaţiei "Solidaritatea socială?"
Acest fals grosolan se cheamă în termeni juridici "delapidare, fals în acte contabile, uz de fals şi însuşire de foloase necuvenite", fapte sancţionate de Codul Penal. Această delapidare nu ar fi putut avea loc fără complicitatea conducerii societăţii care a aprobat statul de plată cu toate că ştia de absenţa lui Augustin Presecan de la şedinţa din 12 septembrie 2001. Prin urmare, Presecan patronează mai multe falsuri, deşi susţine că raportul unei comisii este consultativ. Chiar şi în această situaţie falsul şi uzul de fals sunt prezente şi au determinat un vot în Consiliul Judeţean. Solicităm preşedintelui Augustin Presecan să facă public tot ce a încasat de când deţine funcţii la Consiliul Judeţean şi tot ce au încasat liberalii la un loc. Se va vedea atunci cât de mare este lăcomia lui Presecan. Când unii membri ai PNL s-au aflat în Consiliul de Administraţie la cele două societăţi, acestea erau regii, aveau alt statut, s-au organizat concursuri pentru manageri şi s-au iniţiat demersuri pentru privatizarea acestora pentru ca să nu mai existe suspiciunea cheltuirii banului public după placul unor persoane afiliate politic.
Modul de manifestare publică a preşedintelui Presecan în aceste situaţii de ilegalitate amintesc de vremurile în care Ceauşescu şi camarila lui erau mai presus de orice lege din România.
Aşteptăm cu interes rezultatele "controlului amănunţit" al organelor abilitate. (Biroul de Presă al PNL Alba)
Augustin Presecan consideră că:
Atacurile liberalilor au substrat politic
Referitor la acuzaţiile aduse de liberali, preşedintele Consiliului judeţean Alba a replicat: "Materialele care s-au discutat în şedinţa de Consiliu de Administraţie de la Societatea de Drumuri şi Poduri Locale Alba din data de 12.09.2001, le-am pregătit anterior desfăşurării şedinţei, deci cunoşteam cu exactitate ce decizii urmau să se ia la acea întâlnire. Toate punctele incluse pe ordinea de zi le-am dezbătut împreună cu vicepreşedintele (de atunci) al CJ Alba, Nicolae Gavrilă, care era membru în Consiliul de Administraţie la SC Drumuri şi Poduri Locale Alba. Într-adevăr a trebuit să plec la Adunarea RETI organizată la Bacs-Kiskun unde am reprezentat interesele judeţului Alba, dar am păstrat în permanenţă legătura prin telefon cu vicepreşedintele Nicolae Gavrilă, ceea ce este posibil în situaţii de urgenţă. Chiar dacă am lipsit fizic de la acea şedinţă a Consiliului de Administraţie, eram în cunoştinţă de cauză cu deciziile ce urmau să fie luate, iar banii (indemnizaţia de şedinţă) i-am returnat Societăţii de Drumuri şi Poduri Locale, ceea ce şi pot să dovedesc. Aceste atacuri ale liberalilor nu au decât substrat politic şi fac parte dintr-o amplă campanie declanşată împotriva preşedintelui şi a CJ Alba".
Unire, de-a pururi unire
Hora Unirii în Cetatea Marii Uniri

Câteva mii de albaiulieni au răspuns ieri invitaţiei organizatorilor de a sărbători împreună aniversarea a 143 de ani de la Unirea Principatelor Române - Moldova şi Ţara Românescă sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza. În ciuda frigului, ei s-au prins într-o mare horă a Unirii şi ataşamentului faţă de valorile şi idealul de unitate naţională. Cele câteva cuvinte pe care oficialităţile prezente le-au rostit cu acest prilej au reuşit să mişte inimile tinerilor prezenţi. Trebuie spus că elevii din şcolile municipiului au răspuns cel mai bine invitaţiei. Tot ieri a avut loc şi vernisajul expoziţiei "Unirea face puterea - 24 ianuarie 1859", organizată de Muzeul Unirii din Alba Iulia. Printre obiectele expuse se numără medalii aniversative, reproduceri după picturi care celebrează actul Unirii de la 1859, reproduceri ale stemelor noului stat românesc, o stemă a oraşului Focşani. Cu acest prilej oamenii politici au demonstrat că pot fi uniţi, la aniversări, întreg spectrul politic fiind reprezentat la manifestare. Vrem să-i vedem uniţi şi în fapte destinate progresului României de astăzi.
Anca DINICĂ
Manifestări blăjene
La Colegiul Naţional "Inochentie Micu Clain" din municipiul Blaj a fost organizat ieri, 24 ianuarie, un program special dedicat aniversării Unirii principatelor Române. Manifestările au fost deschise de primarul municipiului, Ioan Şolea, care i-a omagiat pe cei ce au contribuit la înfăptuirea idealului de veacuri al poporului român. În continuare, elevii au prezentat referate coordonate de profesorii Lucia Efrim, Elena Ionescu, Valeria Avram, Mia Jiman şi directorul Colegiului - Radu Selagea. Momentul liric ce a urmat a fost pregătit de profesorii Sofica Hetac şi Aurelia Solomon. Manifestarea a cuprins şi inagurarea unei expoziţii de artă populară pregătită de elevii din cadrul Astrei, coordonaţi de profesorii Angela Groza şi Valeria Avram. Primarul Ioan Şolea transmite pe această cale, calde muţumiri adresate tuturor celor ce au contribuit la buna desfăşurare a manifestărilor dedicate împlinirii a 143 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Adriana D. TRUŢA
Concurs de cultură generală
În cinstea zilei de 24 ianuarie 2002, primarul comunei Roşia Montană, Virgil Nicolae Nariţa, directoarea Şcolii generale, prof. Rucsandra Gruber, precum şi o parte dintre profesorii de la Şcoala Generală "Simion Balint" au organizat un interesant concurs de cultură generală şi aptitudini practice între clasele şcolii, toţi cei aproximativ 28 de participanţi fiind premiaţi cu dulciuri de primarul comunei.
După concurs toţi elevii şcolii au participat la o după-amiază cultural distractivă care s-a finalizat cu discotecă. (F.R.)