Ultima oră
Știri
Alba Iulia va avea un ambasador la Jocurile Olimpice de iarnă din America
     Deşi pare de domeniul incredibilului, judeţul Alba va avea o reprezentantă la Jocurile Olimpice de iarnă ce se vor desfăşura în localitatea Salt Lake City (America), în perioada 8-24 februarie a.c.. Nu este vorba de vreun sportiv sau sportivă ci de Luana Anda Puşcaş, din Alba Iulia, elevă în clasa a VI-a la Colegiul "HCC". În urma unui concurs de pictură "Visa Card" organizat de BCR desfăşurat la Bucureşti, având ca tematică descrierea Jocurilor Olimpice de iarnă, micuţa albaiuliancă a câştigat premiul cel mare. Acesta constă într-o excursie în America unde, împreună cu mama ei urmează să asiste la cel mai important eveniment olimpic al anului. Succesul tinerei eleve este cu atât mai mult de apreciat cu cât lucrarea sa a fost aleasă ca fiind cea mai sugestivă din totalul de 1.500 de lucrări. Membră a Cercului de pictură coordonat de d-na prof. Laurenţia Stoia din cadrul Palatului Copiilor Alba Iulia, Luana a mai fost remarcată şi în alte concursuri în cadrul cărora a obţinut numeroase premii. (R.J.)
Joi, 31 ianuarie
Şedinţa Comisiei consultative a judeţului Alba
     În ultima zi a acestei luni, la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia se va desfăşura şedinţa Comisiei consultative a judeţului Alba, prima din acest an, la care vor participa şefii administraţiei publice judeţene, directorii serviciilor descentralizate, precum şi toţi primarii din teritoriu. Pe ordinea de zi sunt cuprinse o serie de puncte de larg interes, şi anume: analiza rezultatelor economico-sociale ale judeţului pe anul 2001; planul de dezvoltare al judeţului Alba pe anul 2002; recensământul populaţiei şi locuinţelor; pregătirea campaniei agricole de primăvară; aspecte legate de activitatea silvică; programul eliberării titlurilor de proprietate pe anul 2002, capitol la care prefectul Ioan Rus a subliniat în dese rânduri că judeţul Alba trebuie să atingă în acest an procentul de 90 la sută. (R.J.)
Subprefectul Ioan Maier va conduce comisia de monitorizare a activității Birourilor teritoriale ale UDMR
     În vederea respectării cu stricteţe a reglementărilor cuprinse în Memorandumul semnat între România şi Ungaria, premierul Adrian Năstase a solicitat constituirea la nivel local a unor comisii de monitorizare a activităţii Birourilor teroriale înfiinţate de către UDMR. Şi în judeţul Alba, prin ordin al prefectului Ioan Rus se va înfiinţa o asemenea comisie care va fi condusă de către subprefectul Ioan Maier, din componenţa acesteia urmând să mai facă parte reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului judeţean şi Inspectoratului de Poliţie. "Vom urmări foarte atent activitatea acestor birouri, întrucât avem semnale că ele îşi depăşesc atribuţiile, nelimitându-se doar la rolul consultativ, ci implicându-se efectiv în completarea cererilor pentru obţinerea legitimaţiilor de maghiar şi trimiterea lor spre Ambasadă şi Consulat. Ulterior, dacă este cazul vom propune şi o serie de măsuri pe care le vom înainta guvernului", a precizat şeful administraţiei publice judeţene. Până în prezent, în judeţul Alba asemenea birouri funcţionează la Alba Iulia şi Aiud, urmând ca în curând să se mai deschidă unul şi la Ocna Mureş. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pentru că s-a schimbat furnizorul
Românii vor aştepta cam o lună noile paşapoarte
     "Întrucât până la sfârşitul lunii februarie urmează a fi întreprinse demersurile necesare trecerii la noile tipuri de paşapoarte personalizate şi având în vedere faptul că stocurile de paşapoarte aflate până în prezent în circulaţie sunt limitate, pentru a evita aglomeraţia de la ghişee, facem apel la toţi locuitorii judeţului Alba să solicite eliberarea unui paşaport doar în cazul în care deplasarea în străinătate nu poate fi amânată.
     Precizăm că paşapoartele de tip nou, ce vor fi eliberate începând cu luna martie 2002, prezintă elemente de siguranţă în plus, asemeni celor din Uniunea Europeană, contribuind la o mai mare încredere a autorităţilor din ţările occidentale în ce priveşte libera circulaţie a cetăţenilor români în spaţiul Schengen, potrivit acordurilor semnate de ţara noastră". (Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei (SEIP) Alba)
     Această intermitenţă în onorarea cererilor cetăţenilor care solicită paşapoarte a fost generată, în special, de schimbarea furnizorului de materie primă.
     Până anul trecut paşapoartele erau executate de o firmă din Canada, din 2002 această sarcină revenindu-i unei firme din Germania. Evident, prognozata creştere a numărului solicitanţilor de paşapoarte odată cu ridicarea vizelor pentru spaţiul Schengen n-a constituit nici de această dată un motiv consistent pentru oficialităţile în drept de a accelera derularea contractului şi a fluidiza ritmul livrării paşapoartelor. Există totuşi o veste bună pentru posesorii de paşapoarte: ei pot solicita la poliţie prelungirea acestora. (N.T.)
În ciuda încălzirii vremii din ultimele zile
Inundaţiile au ocolit judeţul Alba
     În cadrul teleconferinţei de ieri, Traian Matiş - şeful SGA Alba a informat autorităţile judeţene asupra situaţiei din judeţ, ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice petrecute în această iarnă. Astfel, pe raza judeţului Alba, deşi meteorologii avertizau asupra producerii unor inundaţii în ultimele zile, situaţia este normală, cu excepţia zăpoarelor de gheaţă de la Albac şi Bistra. Într-un alt punct "fierbinte", la Teiuş, mai există pe unele porţiuni gheaţă pe malurile văii Geoagiului,însă chiar în condiţiile creşterii debitului de apă nu vor fi probleme. În zona munţilor Apuseni, cu toată încălzirea vremii şi a nivelului ridicat al precipitaţiilor, n-au existat creşteri importante ale debitelor râurilor, care să ducă la depăşiri ale cotelor de apărare, în judeţ nemaiexistând la ora actuală nici un drum blocat. În prezent, stratul cel mai gros de zăpadă din judeţ se înregistrează la Scărişoara - unde măsoară 25 cm. Prognoza relevă pentru astăzi o răcire a timpului, cu precipitaţii izolate, iar din 27 ianuarie - o încălzire treptată a vremii, ce va favoriza apariţia ploilor, iar în zonele de câmpie prezenţa poleiului şi a fenomenului de ceaţă locală.
Răzvan JURCĂ
Ieri, Petre Constantinescu a demisionat din Consiliul local Alba Iulia
     Deşi speculaţiile presei pe marginea posibilelor demisii din funcţiile de consilieri locali ai municipiului Alba Iulia includeau mai multe persoane, singurul caz care a devenit realitate este cel al domnului Petre Constantinescu - directorul SC Salprest SA Alba Iulia. Conform dispoziţiilor preşedintelui Partidului Democrat, membrii PD care ocupau funcţii de consilieri locali sau judeţeni şi erau şi membri în consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale sau regiilor subordonate administraţiilor publice respective, sau erau manageri ai unor firme care au relaţii de afaceri cu aceste administraţii, aveau termen până vineri, 25 ianuarie, să aleagă între una dintre calităţile avute. SC Salprest SA Alba Iulia are concesionat serviciul de salubritate în municipiul reşedinţă de judeţ şi de aceea, respectând dispoziţiile interne de partid, domnul Constantinescu a preferat firesc să-şi păstreze relaţiile comerciale cu Primăria municipiului şi a demisionat din funcţia de consilier local. În şedinţa CLM Alba Iulia care a avut loc ieri, primarul Mircea Hava a prezentat demisia acestuia, declanşând şi explicaţii din partea celorlalte persoane asupra situaţiilor cărora presa a speculat până acum. Consilierii locali au fost informaţi oficial de demisiile domnilor Gavril Rusu Stoian şi Paul Voicu din AGA de la SC Apă-Canal SA Alba Iulia. Doina Harda, directoarea SC Proiect Alba SA, le-a precizat colegilor consilieri că de când a fost aleasă consilier local societatea pe care o conduce nu a mai participat la nici o licitaţie organizată de Primăria municipiului Alba Iulia, societatea lucrând doar la finalizarea contractelor încheiate anterior, iar această politică o va duce şi în continuare. Vasile Todea a precizat la rândul său că nu are contract cu Primăria Alba Iulia şi nici nu desfăşoară activităţi pe raza municipiului. Dacă o va face îşi va prezenta şi el demisia din funcţia de consilier local. Locul care a rămas vacant în urma demisiei lui Petre Constantinescu va fi ocupat probabil de dl. Mircea Meteş.
Anca DINICĂ
La Alba Iulia
137 de milioane de lei pentru demararea activității de ecarisaj
     Întrunit în şedinţă ordinară vineri, 25 ianuarie, Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat modul de organizare şi desfăşurare a activităţii de ecarisaj, în conformitate cu prevederile OUG 155/2001. Astfel, deoarece la nivelul Primăriei municipiului Alba Iulia există un Regulament de salubritate în care este cuprinsă şi activitatea de ecarisaj, s-a decis modificarea contractului de concesiune a serviciului de salubritate către SC Salprest SA Alba Iulia. A fost preferat acest procedeu în locul înfiinţării unui serviciu specializat şi pentru că numărul câinilor vagabonzi din Alba Iulia nu este atât de mare încât să impună acest lucru. Conform actului adiţional, la contractul aprobat de consilierii locali, Consiliul local Alba Iulia va pune la dispoziţie baza materială necesară desfăşurării acestei activităţi. Trebuie să precizăm că nu toţi câinii vagabonzi prinşi pe raza municipiului Alba Iulia vor fi eutanasiaţi. Există trei situaţii, şi tarifele aprobate ţin cont de complexitatea acestora. Astfel, Consiliul local va cheltui 180.000 lei/câine pentru eutanasierea celor bolnavi şi bătrâni, care sigur nu-şi vor găsi stăpân, între 295.000 de lei şi 340.000 de lei/câine pentru cei reţinuţi pentru adopţie, dar cărora nu li se găseşte stăpân în termen de 7 zile şi deci vor fi şi ei eutanasiaţi, şi 710.000 de lei/câine pentru cei reţinuţi spre adopţie şi adoptaţi. În acest ultim caz, viitori stăpâni ai câinilor vor trebui să achite contravaloarea operaţiunilor de vaccinare, deparazitare, tatuare şi zgarda. A fost discutată şi situaţia în care câini de rasă se pierd, nu au zgardă şi ajung la ecarisaj. Pentru aceştia s-a decis să nu fie sterilizaţi, iar stăpânul să aibă la dispoziţie 7 zile pentru recuperarea lor, caz în care va plăti toate cheltuielile făcute de Salprest cu patrupedul în cauză. Pentru asigurarea bazei materiale, Primăria municipiului Alba Iulia va cheltui suma de 137 de milioane de lei reprezentând confecţionarea cuştilor, amenajarea unui spaţiu de tratament, achiziţionarea unei arme cu tranchilizante, a unui cleşte de tatuat şi confecţionarea de cuşti capcană.
Anca DINICĂ
Condițiile meteo nefavorabile au produs două victime pe șoselele din Alba
     *Joi, 24 ianuarie, pe strada Zlatnei din Miceşti s-a produs un accident rutier în urma căruia o persoană a fost rănită. Conducând Dacia 1310, Delia Aurelia Pal (40 de ani, magazioneră la SM Roşia Montană), pierde controlul volanului într-o curbă, derapează pe carosabilul acoperit cu polei şi se izbeşte de un Fiat care circula pe contrasens. Autoutilitara Fiat era condusă regulamentar de Ovidiu M., agent de vânzări la SC Orizont Lux Alba Iulia. În urma impactului, pasagera din Fiat, Elena Ţăran (39 de ani, administrator la SC Orizont Lux) a suferit politraumatisme în zona capului, traumatism cranio facial cu fractură a piramidei nazale. În cauză, Biroul Poliţiei Rutiere Alba Iulia continuă cercetările.
     *Ieri dimineaţă, în jurul orei 5,30, pe DN 7, în zona Şibot s-a produs un accident rutier cauzat de neatenţia în trafic şi de condiţiile meteo nefavorabile. Conducând autocamionul marca MAN pe direcţia Sebeş - Orăştie, Ciprian Petrişor (23 de ani, din Sântana -Arad) nu observă din cauza ceţii un TIR staţionat pe carosabil şi semnalizat cu triunghi reflectorizant, intrând în coliziune cu acesta. În urma impactului, Petrişor este efectiv zdrobit, el fiind adus în stare de şoc la Spitalul judeţean Alba, unde a fost diagnosticat cu hemoragie internă, fractură de bazin, polifracturi la ambele picioare, traumatism cranio cerebral. După stabilizarea pacientului, acesta a fost supus unei intervenţii chirurgicale.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.