Prima pagină Ediția din: 29.01.2002
Știri
Disponibilizări de personal
     Directorul general al SC "Apă Canal" SA Alba Iulia, Ioan Drăghici, ne-a informat că unitatea pe care o conduce este nevoită să procedeze la disponibilizări de personal. El a adăugat că în această situaţie sunt circa 20 de salariaţi. Dânsul a mai spus că disponibilizările vor începe la 1 martie a.c. (F.R.)
Periplu judeţean al senatorului Cornel Filipescu
     La sfârşitul săptămânii trecute, agenda de lucru a senatorului PSD de Alba, Cornel Filipescu a fost una încărcată, domnia sa deplasându-se în localităţile Şpring, Ohaba, Roşia de Secaş, Hăpria şi Ighiu. Senatorul PSD a avut o serie de întâlniri atât cu edilii şefi ai localităţilor respective, cât şi cu cetăţenii, fiindu-i aduse la cunoştinţă o gamă variată de probleme economico-sociale şi mai ales legate de aplicarea legilor de fond funciar. Pentru o parte dintre acestea, d-l Filipescu a promis că va interveni personal acolo unde este nevoie, astfel ca locuitorii acestor aşezări din judeţ, să simtă o îmbunătăţire a vieţii de zi cu zi. (R.J.)
La Alba Iulia
Allianz-Ţiriac Asigurări SA s-a mutat în casă nouă
     Allianz Ţiriac Asigurări SA, Sucursala Alba Iulia, s-a mutat în noul sediu din strada Tudor Vladimirescu nr. 3 Alba Iulia şi răspunde la aceleaşi numere de telefon 058/815650 şi 811560. Clienţii sunt aşteptaţi pentru toată gama de asigurări non viaţă şi în curând pentru asigurări de viaţă.

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Roşia Montană stă să izbucnească un nou scandal al aurului
Membrii Asociaţiei Aurarilor "Alburnus Major" consideră că acest act favorizează SC Euro-Gold Corporation şi conduce implicit la strămutarea forţată a populaţiei *Prefectul Ioan Rus va verifica temeiul legal al deciziei respective, precizând totodată, că nimeni nu îi va obliga pe cetăţeni să plece fără acordul lor prealabil
     Situaţia şi aşa destul de tensionată, existentă la Roşia Montană, tinde să fie scăpată de sub control, în urma unei recente hotărâri a Consiliului local prin care o suprafaţă de 389,6 ha pădure şi izlazuri, a fost trecută din domeniul public al statului în cel privat. Conducerea Asociaţiei Aurarilor "Alburnus Major" din Roşia Montană ce are în componenţă peste 280 de familii din zonă, nu este de acord sub nici o formă cu această decizie a autorităţilor locale, motivând faptul că adoptarea ei s-a făcut fără consultarea populaţiei. Mai mult, reprezentanţii Asociaţiei sunt şi împotriva concesionării sau vânzării acestor suprafeţe în urma unei licitaţii ce va fi organizată în viitorul apropiat. În opinia lor, întreaga operaţiune se derulează în favoarea Euro Gold Corporation, care ar crea astfel posibilitatea strămutării unei părţi a populaţiei din Roşia Montană şi implicit a exploatării zăcămintelor.
     Considerând că prin acest mod se încearcă o mutare forţată a populaţiei fără a se desfăşura în prealabil negocieri, conducerea Asociaţiei sus-menţionate, în frunte cu preşedintele Eugen David, a fost ieri în audienţă la prefectul Ioan Rus, solicitând astfel lămuriri din partea administraţiei publice judeţene. "Nu suntem împotriva acestei investiţii, dar nu suntem de acord cu strămutarea localităţii. Preţul este prea mare pentru doar 10 sau 20 de ani de exploatare şi 400 de noi locuri de muncă. Amplasamentul construcţiilor miniere necesită strămutarea a 740 de locuinţe şi 138 de apartamente, de asemenea ocuparea a 1600 ha terenuri situate pe vatra localităţilor Roşia Montană şi Corna. Trebuie strămutate 8 biserici, 9 cimitire şi alte utilităţi ale comunei precum şcoli, grădiniţe, Consiliul local, dispensar, poliţie etc. Vor fi astfel lipsite de vegetaţie 1600 ha, va fi poluat cu ape reziduale râul Arieş, atmosfera va fi încărcată cu particule de praf şi gaze toxice. În concluzie, ar trebui găsite alte soluţii de exploatare, sunt atâtea tehnologii moderne, fără a fi nevoie să se apeleze la strămutarea localităţii", a precizat în cadrul discuţiilor cu prefectul Ioan Rus, liderul Asociaţiei "Alburnus Major". La rândul său şeful administraţiei publice judeţene a promis că instituţia pe care o conduce va verifica temeiul legal al deciziilor adoptate de Consiliul local Roşia Montană, precizând totodată că Guvernul şi implicit dânsul ca reprezentant al acestuia în teritoriu, sunt pentru derularea acestei investiţii străine care alături de altele, sunt în folosul României pe drumul integrării sale în Europa: "Oricum, nimeni nu va putea să decidă abuziv mutarea populaţiei de pe amplasamentele vechi fără acordul acesteia. Guvernul a acordat societăţii canadiene prin Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, licenţa de exploatare, dar nu are intenţia să evacueze cu forţa populaţia. Este treaba dvs. şi a Euro Goldului cum veţi reuşi să ajungeţi la un numitor comun în ceea ce priveşte acest aspect", a mai declarat prefectul Ioan Rus, în intenţia de a mai linişti spiritele, destul de încinse, ale locuitorilor din Roşia Montană.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.