Curier județean
Rugăciunea de azi
     Pe ceea ce este mai înaltă decât cerurile şi mai curată decât strălucirile soarelui, care ne-a izbăvit pe noi din blestem, pe Stăpâna lumii, cu cântări să o cinstim.
     Pentru păcatele mele cele multe mi se bolnăveşte trupul, şi slăbeşte sufletul meu; la tine scap, ceea ce eşti plină de daruri, nădejdea tuturor celor fără de nădejde, tu îmi ajută.
     Stăpână şi Maica Izbăvitorului, primeşte rugăciunea nevrednicilor robilor tăi, ca să fii folositoare către Cel ce S-a născut din tine, o, stăpâna lumii, fii mijlocitoare.
     Cântăm cu osârdie acum cântare de bucurie ţie, celei întru tot lăudată, Născătoare de Dumnezeu. Cu Înaintemergătorul şi cu toţi sfinţii, roagă-L, Născătoare de Dumnezeu, pe Fiul tău, ca să ne mântuiască pe noi.
     Toate oştile îngereşti, Înaintemergătorul Domnului, cei doisprezece Apostoli şi toţi sfinţii, împreună cu Născătoarea de Dumnezeu faceţi rugăciuni ca să ne mântuiască pe noi.
     Milostivă fii mie, smeritului, că afară de tine altă scăpare nu ştiu, eu cel ce sunt plin de tot felul de păcate. Miluieşte-mă, nădejdea creştinilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Agata şi Teodula
Catolic: Sf. Agata

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Primăria Cugir
520 de persoane au cerut ajutor social
     Potrivit unei statistici întocmite de Primăria Cugir, de la începutul anului 2002, 520 de persoane au depus cereri pentru obţinerea ajutorului social. În urma anchetelor sociale derulate de inspectorii primăriei, s-a constatat că doar 420 de persoane îndeplineau condiţiile impuse de lege pentru obţinerea acestui ajutor financiar din partea statului. (N.T.)
Banca Transilvania asigură preschimbarea pe cont a valutelor IN în euro
     Preschimbarea pe cont a valutelor IN în euro rămâne şi în luna februarie 2002 necomisionată la Banca Transilvania. Mai mult, comisionul de ridicare a valutei euro se diminuează începând cu 1 februarie, ajungând la 0,5%, minimum 3 euro - pentru persoane fizice, respectiv 0,75%, minimum 3 euro - pentru ridicări de numerar din conturile persoanelor juridice. Deţinătorii de valute IN le mai pot depune pentru schimbare la sucursalele Băncii Transilvania până la data de 6 februarie, inclusiv, contra unui comision de 0,40%. Banca Transilvania a luat din timp măsuri de aprovizionare cu numerar în euro, astfel încât cererea din partea clienţilor este satisfăcută integral în toate sucursalele băncii. (Biroul de presă al Băncii Transilvania)

Greva din transportul public albaiulian a încetat
     demonstrantiConflictul care a paralizat de la sfârşitul săptămânii trecute transportul public din municipiul Alba Iulia a fost suspendat în după amiaza zilei de ieri. După ce de dimineaţă sindicaliştii STP Alba Iulia au pichetat Prefectura judeţului Alba, probema a fost rediscutată atât la nivelul prefecturii, cât şi la Primăria municipiului Alba Iulia. Hotărâtoare pentru încetarea grevei a fost întâlnirea de la primărie, unde au participat alături de reprezentanţii STP şi comandantul Poliţiei municipiului Alba Iulia - mr. Milu Todea, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, directorul Autorităţii Rutiere Române Alba. S-a decis ca autoturismele Interstar care îndeplinesc condiţiile impuse de ordonanţa 86/2001 să poată circula, dar toate celelalte să fie scoase din trafic. Pentru aceasta Poliţia şi ARR vor efectua controale, iar cei care circulă ilegal vor fi aspru sancţionaţi. Autobuzele STP au început să circule în Alba Iulia încă din după amiaza zilei de ieri. (A.D., R.J.)
Comunicat din partea Primăriei Alba Iulia
     Potrivit deciziei civile 662/2001 a Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Alba Iulia, Consiliul local al municipiului Alba Iulia şi Societatea Transport Public SA Alba Iulia au obligaţia să permită SC Inter Star SRL Alba Iulia exercitarea activităţii de transport public auto de persoane, cu autovehiculele membrilor societăţii, până la 30.08. 2002.
     Pe cale de consecinţă, membrii societăţii SC Inter Star SRL vor putea circula în municipiul Alba Iulia dacă posedă licenţă de execuţie conform OG 86/2001.
     Menţionăm că între SC Inter Star SRL şi Consiliul local Alba Iulia nu există nici o relaţie contractuală privind activitatea de transport public de persoane.
     Solicităm ca organele de poliţie şi ARR Alba să verifice dacă transportatorii de persoane din municipiul Alba Iulia deţin actele legale pentru a efectua aceste transporturi şi să ia măsurile legale corespunzătoare.
primar Mircea HAVA
Comunicat din partea Prefecturii Alba
     Potrivit Deciziei Civile 662/2001 a Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Alba Iulia, Consiliul local al municipiului Alba Iulia şi Societatea de Transport Public SA Alba Iulia au obligaţia să permită SC Inter Star SRL Alba Iulia exercitarea activităţii de transport public auto de persoane, cu autovehiculele membrilor societăţii, pe traseele care au fost stabilite de comun acord între cei doi agenţi economici şi consiliul local.
     Pe cale de consecinţă, membrii SC Inter Star SRL vor putea circula în municipiul Alba Iulia dacă posedă licenţă de execuţie şi pe traseele care au fost stabilite de comun acord.
     În legătură cu aspectele litigioase dintre cele două societăţi comerciale de transport local, competenţa soluţionării acestora revine, potrivit articolului 7 din Ordonanţa Guvernului 86/2001, Consiliului local al municipiului Alba Iulia, care este în drept să reglementeze, să conducă, să monitorizeze şi să controleze serviciile publice de transport local.
     Am dispus ca organele de poliţie să verifice dacă transportatorii de persoane din municipiul Alba Iulia deţin actele legale pentru a efectua aceste transporturi şi să ia măsurile legale corespunzătoare.
av. Ioan Rus, prefect
Comisia pentru protecția copilului din Alba nu are componența prevăzută de lege
     Începând din luna decembrie 2001, comisiile pentru protecţia copilului din toate judeţele ţării s-au reorganizat, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 123, din 8 octombrie 2001. Potrivit acestui act normativ, comisiile astfel reorganizate vor fi compuse din 11 persoane: un preşedinte, trei vicepreşedinţi şi şapte membri. Reorganizarea s-a făcut prin hotărâri ale consiliilor judeţene, acestea având obligaţia de "a asigura încadrarea serviciului public specializat pentru protecţia copilului cu personal de specialitate corespunzător". Din nefericire, acest lucru nu s-a realizat şi în judeţul Alba, unde componenţa Comisiei pentru protecţia copilului este următoarea: Mariana Hurbean, secretarul general al judeţului - preşedinte; vicepreşedinţi: Sorin Chirilă (directorul DGPDC), Dorin Sandea (inspectorul şcolar general al ISJ), Nicolae Mera (reprezentantul Prefecturii); membri: Dumitru Panţa (psihopedagog desemnat de ISJ), Florin Brumaru (reprezentant al Inspectoratului judeţean de poliţie), Cristina Galoş şi Adina Singalievici (medici, desemnaţi de Direcţia de Sănătate publică), Magnolia Arghiuş (psiholog desemnat de Direcţia de sănătate publică) şi Teodor Crişan (preot la Dumbrava, în parohia căruia funcţionează o casă de tip familial).
     Şi iată o prevedere a OUG nr. 123/8 octombrie 2001, care a fost încălcată în judeţul Alba: în locul unui "reprezentant al organismelor private autorizate" (propus de secretarul general al judeţului), se află în componenţa comisiei... un preot. E drept că acesta administrează o casă de tip familial ce funcţionează (probabil) ca organizaţie neguvernamentală (fiind rodul unui parteneriat între Arhiepiscopia ortodoxă de Alba şi Consiliul judeţean), dar mai mult ca sigur că legea se referă la reprezentantul unui organism privat, care a derulat şi administrat de-a lungul timpului proiecte şi fonduri în domeniul protecţiei copilului. Aşa cum sunt "Sprijiniţi copiii" din Alba Iulia şi "Trebuie" din Sebeş etc. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.