Pentru primul trimestru al anului
Peste 23 de miliarde de lei vor ajunge în buzunarele nevoiaşilor
Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat şi Hotărârea Guvernului României nr. 1099/2001 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a legii, reglementează modul de stabilire şi de acordare a ajutorului social şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei.
Repartizarea pe comune, oraşe şi municipii a sumei defalcate din unele venituri ale bugetului de stat se realizează în cursul anului prin hotărârea Consiliului judeţean Alba, la solicitarea primarilor. În cursul lunii februarie a.c. se va repartiza suma aferentă trimestrului I 2002 în valoare de 23.803.600 mii lei.
"Consiliul judeţean Alba, autoritate deliberativă constituită la nivel de judeţ, solicită ca documentaţiile întocmite de consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor să fie depuse cât mai urgent, cel târziu până la data de 11 februarie 2002, în scopul evitării disfuncţionalităţilor în procesul de implementare a legii, astfel încât cetăţenii îndreptăţiţi să beneficieze cât mai degrabă de drepturile respective.
Consiliul judeţean Alba îşi manifestă disponibilitatea pentru soluţionarea unor probleme deosebite din teritoriu, iar documentaţiile se pot depune şi în zilele de 9-10 februarie 2002", a declarat Augustin Presecan, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Florin ROMAN
Un tânăr s-a dat drept polițist pentru...propria-i distracție
Bumbu Ciprian Nicolae (20 de ani, din Alba Iulia) a fost identificat de subofiţerii din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Alba Iulia duminică, 3 februarie, în timp ce acosta trecătorii sub acoperirea unei false identităţi. Tânărul se prezenta ca fiind cadru al Poliţiei municipiului Alba Iulia, legitima trecătorii şi îi invita la secţia de poliţie. Pentru confirmarea identităţii, tânărul prezenta legitimaţia emisă de o firmă din Alba Iulia, care nu avea nici o legătură cu...poliţia. Potrivit anchetei derulate de poliţie, tânărul se dădea.... poliţist doar pentru propria-i distracţie, punând oamenii pe drumuri. O distracţie care îl va costa destul de scump, deoarece lui Bumbu poliţia i-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale. (N.T.)
Astăzi
Întâlnire la nivel județean privind managementul situațiilor de criză
Protocolul de colaborare interministerială pentru gestionarea situaţiilor de criză, aprobat de Guvern în şedinţa din data de 9 noiembrie 2001 şi de CSAT la data de 15 noiembrie 2001, încheiat între unele autorităţi ale administraţiei publice de specialitate şi organele de stat cu atribuţii în domeniul sistemului de apărare a ţării, creează cadrul funcţional necesar realizării schimbului de informaţii şi de acţiune comună în managementul situaţiilor de criză.
În acest sens, la solicitarea expresă a Ministerului Administraţiei Publice, prefectul Ioan Rus şi subprefectul Ioan Maier se vor întâlni în cursul zilei de astăzi cu şefii serviciilor publice descentralizate ale ministerelor semnatare, cu reprezentanţii IPJ, ai unităţilor militare şi ai Primăriei municipiului Alba Iulia, precum şi cu comandantul Garnizoanei, pentru a stabili condiţiile acţiunilor comune pentru managementul unei situaţii de criză. Sinteza concluziilor discuţiilor purtate şi eventualele probleme semnalate de participanţi vor fi transmise Ministerului Administraţiei Publice până la data de 20 februarie a.c. (R.J.)
Pe piaţa alcoolului
Opt din zece băuturi se vând ilegal
O recentă întâlnire a producătorilor de alcool din judeţ a scos la iveală fapte deosebit de îngrijorătoare. Ei au apreciat că, în prezent, industria alcoolului şi băuturilor alcoolice din ţara noastră este puternic afectată de invazia băuturilor contrafăcute şi improprii consumului uman. În opinia participanţilor, 8 din 10 băuturi existente pe piaţă se vând ilegal. Principala cauză a proliferării mafiei alcoolului s-ar datora fiscalităţii excesiv de mari. În condiţiile în care salariul mediu din România nu depăşeşte 100 de euro/lună, accizele ating un nivel de 70 de euro/hl, la acestea adăugându-se şi alte taxe împovărătoare. Un studiu efectuat pe această temă arată că preţul băuturilor alcoolice în România este de şapte-opt ori mai mare (în raport cu puterea de cumpărare a cetăţeanului), decât în Germania. GARANT - organizaţia patronală din industria alcoolului, afirmă că în 2001 evaziunea fiscală pe piaţa alcoolului a depăşit 6500 de miliarde de lei. Membrii acestei organizaţii sunt de părere că majorarea accizelor la alcool va duce la creşterea evaziunii fiscale şi falimentarea industriei legale a alcoolului şi băuturilor alcoolice. Intenţia guvernului de a recurge la o nouă creştere a accizelor la alcool nu va combate piaţa neagră care subminează colectarea veniturilor la bugetul de stat, ci va încuraja mai mult mafia alcoolului. (A.D.T.)
Începând de azi
Program prelungit la administrațiile fiscale
Administraţiile finanţelor publice municipale şi orăşeneşti din judeţul Alba vor avea program prelungit cu două ore, începând de astăzi 5 februarie 2002, pentru a putea prelua în condiţii cât mai bune fişele fiscale şi declaraţiile de venit pentru anul 2001, ne-a declarat d-na ec. Iulia Mireştean, din cadrul DGFP Alba. Angajatorii au obligaţia să transmită până la 28 februarie către unităţile fiscale în raza cărora domiciliază angajatul, precum şi angajatului, câte o copie a fişei fiscale. Angajatorii trebuie să completeze pentru fiecare angajat formularul "Fişa fiscală", să calculeze impozitul anual pe veniturile din salarii şi să efectueze regularizarea diferenţelor dintre acestea şi impozitul lunar anticipat reţinut în cursul anului 2001, în cazul angajaţilor permanenţi, cu contract individual de muncă şi care au declarat că nu au realizat în anul 2001 alte venituri care se globalizează - venituri din salarii, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, altele decât imobilele cu destinaţia de locuinţe. Impunerea veniturilor realizate în anul 2001 se face în conformitate cu legislaţia în vigoare la acea dată, respectiv Ordonanţa 73/1999, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru determinarea impozitului pe venitul anual global impozabil realizat în anul 2001, prin O.M.F. nr. 113/19.01.2002 s-a stabilit "baremul anual de impunere" ce se aplică atât pentru recalcularea impozitului anual pe veniturile din salarii realizate în anul 2001, cât şi pentru definitivarea impunerii venitului anual din cedarea folosinţei bunurilor cu destinaţia de locuinţă pentru anul 2001. Baremul anual de impunere pentru calculul pe venitul anual global impozabil realizat în anul fiscal 2001 este inclus şi în programul de preluare a fişelor fiscale în format electronic, oferit gratuit de DGFP Alba prin administraţiile finanţelor publice municipale şi orăşeneşti din structura sa. (A.D.T.)
|