Ultima oră
Știri
Primarul Cugirului şi-a declarat averea public
     Primarul Cugirului, ing. Aurel Voicu, şi-a făcut publică averea personală printr-un comunicat remis presei. Astfel primarul Voicu se conformează unei recente Hotărâri de Guvern prin care se solicită demnitarilor să-şi facă publice averea sau eventualele funcţii în administraţia unor societăţi comerciale. În comunicatul remis presei, primarul Voicu arată că deţine un singur apartament proprietate personală şi un autoturism marca Dacia 1310, fabricat în 1985. De asemenea, primarul afirmă că cei doi copii ai săi locuiesc în chirie. În completare, primarul Aurel Voicu declară că nu face parte din nici un AGA sau CA. (N.T.)
În curând
Apă potabilă curentă la Ciumbrud
     Primarul municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu, ne-a informat că instituţia pe care o conduce se pregăteşte să demareze licitaţia pentru proiectul ce vizează extinderea reţelei de apă potabilă la Ciumbrud. Dânsul a adăugat că se doreşte ca până la sfârşitul anului în curs, reţeaua de apă să ajungă până la intrarea în Ciumbrud. Pentru a se racorda la reţeaua de apă potabilă, fiecare cetăţean va trebui să plătească o anumită sumă de bani. (F.R.)
Controale la abatoare
     În aceste zile, inspectori de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare Bucureşti verifică toate abatoarele care sacrifică animalele din judeţul Alba. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu, vor fi verificate condiţiile sanitar-veterinare din abatoare, urmând ca acestea să mai funcţioneze sau nu în funcţie de rezultatul controalelor. (F.R.)
Un pas important în construirea supermarketului la Sebeş
     În şedinţa din 5 februarie, Consiliul local al municipiului Sebeş a hotărât asocierea la SC Ecostar SA Sebeş, societate ce urmează a se constitui în scopul de a administra supermarketul ce se va realiza pe strada Decebal din Sebeş. Consiliul local va participa la capitalul social al societăţii cifrat la 1,8 miliarde de lei cu o suprafaţă de 180 mp de teren, evaluat la suma de 218 milioane de lei. Alături de Primărie, în societatea Ecostar vor mai fi cuprinse alte 9 societăţi comerciale, investiţia fiind deosebit de atractivă atât din punct de vedere economic, cât şi social. Supermarketul va avea două nivele, la parter urmând a fi organizate raioane, inclusiv unul de tip Economat, cu pondere pentru produse alimentare. Produsele ce vor fi desfăcute în incinta supermarketului se adresează populaţiei beneficiare de tichete de masă eliberate de firmele din Sebeş şi nu numai, precum şi identităţilor de carduri electronice eliberate de bănci. (R.J.)
S.C. Monolit s-a mutat în sediu nou
     Începând cu data de 1 februarie 2002, S.C. MONOLIT S.R.L. Alba Iulia şi-a mutat sediul social de pe str. Trandafirilor nr. 20, la adresa: Alba Iulia, str. Cardinal Iuliu Hossu (baza de producţie), F.N. (spre Pâclişa).

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În judeţul Alba
Bolile de sezon nu dau semne de oboseală
Au fost semnalate primele cazuri de gripă, 11 persoane fiind spitalizate
     Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al DSP Alba, dr. Cristina Galoş, în ultima săptămână, numărul bolilor de sezon (viroze şi pneumonii) se păstrează în limite normale pentru această perioadă a anului. "Cu toate acestea, variaţiile de temperatură impun menţinerea aceloraşi măsuri de prevenire a bolilor respiratorii", se precizează în comunicatul DSP Alba.
     Din informaţiile oficiale rezultă că au fost înregistrate 756 de viroze, formele mai grave fiind spitalizate (33 de cazuri). Cele mai expuse categorii la astfel de îmbolnăviri sunt copiii (5-14 ani cu 244 cazuri). Situaţia pneumoniilor este ceva mai bună dacă stăm să ne gândim că în intervalul de timp amintit, au fost luaţi în evidenţă 332 de bolnavi, din care 69 au fost internaţi. Cea mai expusă categorie de vârstă este cea cuprinsă între 15 şi 44 de ani, fiind înregistraţi 113 bolnavi cu 20 internaţi.
     Pentru prima dată au fost raportate şi cazuri de gripă, 14 pacienţi au fost deja diagnosticaţi cu această boală din care 11 au fost internaţi în spital pentru îngrijiri mai aprofundate. De această dată, cele mai severe cazuri au fost semnalate la persoane adulte.
Florin ROMAN
Competența specialiștilor poate asigura relansarea agriculturii
     În cursul zilei de ieri, Direcţia Generală pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Alba a organizat o întâlnire cu specialiştii din agricultură, cercetători, reprezentanţii asociaţiilor agricole şi centrelor de consultanţă, precum şi furnizori de imputuri. În deschidere, directorul DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazea a subliniat faptul că, la nivelul judeţului, a fost realizat un program care cuprinde organizarea de întâlniri pe diferite domenii ale agriculturii, fiind alocate în acest scop, din partea Ministerului Agriculturii, 32 de milioane de lei. Tema recentei dezbateri a constituit-o instruirea cultivatorilor de plante tehnice, urmând ca, pe viitor, să aibă loc instruiri ale cultivatorilor de tutun şi plante medicinale, ale crescătorilor de animale, cultivatorilor de viţă de vie şi pomi fructiferi. Preşedintele Consiliului judeţean, Augustin Presecan a precizat că atât Prefectura Alba, cât şi instituţia pe care o conduce vor fi mereu alături de producătorii agricoli şi îi vor susţine în realizarea tuturor programelor. "Doar atunci când Guvernul va reuşi să acopere nevoile de subvenţionare ale agriculturii se va putea vorbi de realizarea unor performanţe în domeniu", a spus preşedintele CJ Alba. Agricultura este o prioritate naţională pentru guvernanţi, însă posibilităţile reale de susţinere ale agricultorilor nu sunt foarte mari, deocamdată, din cauza faptului că revigorarea economiei este foarte lentă.
     Întâlnirea de ieri a fost coordonată de directorul cu producţia vegetală din cadrul DGAIA, ing. Nicolae Budrală, iar subiectele dezbătute de invitaţi au vizat producerea seminţelor de plante tehnice, probleme privind hibrizii de porumb, lucrările de întreţinere şi soiurile de cereale pentru 2002, aspecte privind înfiinţarea culturilor de cereale şi plante tehnice, modalităţile de contractare la sfecla de zahăr, oferta de soiuri şi hibrizi, oferte din partea furnizorilor de imputuri: Kiskun, Pioneer, SC Naturevo, producerea şi comercializarea seminţelor, precum şi probleme ce privesc unităţile de procesare a seminţelor. Cu certitudine, organizarea unor astfel de întruniri s-a dovedit a fi utilă atât pentru specialişti, cât şi pentru lucrătorii ogoarelor. Agricultorii au înţeles că apelând la seminţele din hambare nu se vor putea obţine nicicând producţii importante, iar importul hibrizilor nu se dovedeşte a fi întotdeauna profitabil. Judeţul Alba are un renumit centru de producere a seminţelor şi poate deveni oricând furnizor pentru alte zone ale ţării unde există probleme legate de procurarea seminţelor. (A.D.T.)
Caporalul care şi-a înjunghiat soţia va fi cercetat pentru tentativă de omor
     Aşa cum v-am mai informat, în urmă cu câteva zile, Elena Onacă, de 21 de ani, elevă în anul I la Şcoala de subofiţeri sanitari militari din Focşani a fost înjunghiată de soţul ei. Pe fondul unei crize familiale, caporalul Onacă şi-a crestat soţia pe mâini, picioare şi faţă, după care a şi lovit-o în abdomen cu o armă albă. Tânăra a fost transportată la Spitalul judeţean Alba, unde medicii au supus-o imediat unei intervenţii chirurgicale ce s-a finalizat cu succes. Starea de sănătate a pacientei s-a ameliorat. În acelaşi timp, agresorul a fost dat afară din armată iar Parchetul Militar a declanşat o anchetă.
     Având în vedere concluziile medicilor legişti, care au stabilit că agresiunea asupra femeii a pus în pericol viaţa acesteia, procurorii militari îl vor cerceta pe soţul victimei pentru tentativă de omor. (F.R.)
Copiii defavorizaţi din judeţul Alba vor primi ajutoare din partea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat
     Conform prevederilor HG nr. 29/2002, copiii protejaţi în centrele de plasament public, cei daţi la asistenţii maternali profesionişti, precum şi cei care au fost reintegraţi în familiile cu venituri mici din judeţul Alba vor beneficia de un ajutor umanitar de la rezerva de stat, constând în produse alimentare, de cazarmament, farmaceutice şi medicamente. În acest sens, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat a solicitat prefectului Ioan Rus, stabilirea localităţii şi locului de depozitare către care urmează a fi expediate produsele. De asemenea, şeful administraţiei publice l-a desemnat pe d-l Nicolae Mera, din cadrul Prefecturii, pentru a fi prezent la locul de depozitare în vederea recepţionării produselor şi semnării procesului verbal de predare-primire, la datele ce vor fi transmise de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. De menţionat că ANRS este pregătită să pună în aplicare prevederile HG 29/2002, după publicarea în Monitorul Oficial cu modificările intervenite la anexele care fac parte integrantă din hotărâre. (R.J.)
În numai patru ore
Polițiștii au aplicat amenzi în valoare de 78,65 milioane lei
Raziile vor continua pentru depistarea şoferilor care nu şi-au preschimbat încă permisele auto şi certificatele de înmatriculare
     *Efectivele poliţiei rutiere din IPJ Alba au efectuat miercuri, 6 ianuarie, între orele 12.00 - 16.00, o acţiune de verificare şi control pe principalele artere de circulaţie din judeţ. În decursul a numai 4 ore au fost aplicate 214 amenzi contravenţionale în valoare totală de 78,65 milioane lei. Au fost retrase 19 certificate de înmatriculare şi au fost reţinute 12 permise auto. La acţiune au participat 48 de poliţişti din cadrul IPJ Alba.
     *În acest context, Serviciul Poliţiei Rutiere din IPJ Alba îi informează pe toţi participanţii la trafic, conducători auto sau posesori de autovehicule că, potrivit Ordonanţei de Guvern 778/95, până la 31.10.2001 aveau obligaţia să-şi preschimbe documentele (certificatele de înmatriculare şi permisele auto), în mod eşalonat. Deoarece cetăţenii din judeţul Alba nu au înţeles această cerinţă legală, până în prezent au rămas de preschimbat aproape 30% din totalul permiselor şi 75 % din totalul certificatelor de înmatriculare. În consecinţă, cadrele Serviciului Poliţiei Rutiere vor acţiona conform art. 124 din Regulamentul pentru aplicarea Decretului 328 / 1966, respectiv vor fi ridicate documentele nepreschimbate găsite asupra şoferilor surprinşi în trafic. În plus, şoferii ilegalişti vor fi amendaţi contravenţional. Documentele reţinute vor fi predate Serviciului pentru Evidenţa Informatizată a Persoanei, unde şoferii vor trebui să se prezinte cu actele necesare întocmirii noilor permise şi certificate de înmatriculare. Orarul comun al ghişeelor este: zilnic, între 8.30 - 13.00, excepţie făcând zilele de miercuri, sâmbătă şi duminică.
Nicoleta TOMUŢA
Accesul la telefoane erotice - doar cu cartelă specială
     Telefoanele erotice nu vor mai încărca facturile abonaţilor Romtelecom. De la 1 martie apelarea liniilor cu taxă specială care încep cu 89..... nu va mai fi posibilă decât cu ajutorul unei cartele, după modelul occidental. Surse din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor ne-au informat că abonaţii care doresc să aibă în continuare acces la serviciile cu valoare adăugată vor trebui să solicite acest lucru la Romtelecom, iar societatea le va pune la dispoziţie cartele preplătite. Tot de la data de 1 martie factura emisă va fi structurată pe categorii de convorbiri - urban, interurban, GSM. Dacă un abonat ce face reclamaţie la Romtelecom, va primi gratuit lista detaliată a convorbirilor (acum serviciul se face contra cost). De asemenea, în contract se prevede obligaţia acestei instituţii de a emite cartele telefonice publice care să informeze utilizatorul asupra numărului de impulsuri, indicându-se şi valoarea acestora. Penalităţile pentru întârziere vor fi aplicate din a 31-a zi de la expirarea termenului de plată a facturii, iar desfiinţarea postului telefonic se va face în a 46-a zi de la expirarea termenului. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.