Curier județean
Rugăciunea de azi
     Pe Tine Te binecuvântăm, Dumnezeule, preaînalte şi Doamne al milelor, Cel ce faci cu noi pururea lucruri mari şi cu anevoie de urmat, slăvite şi preaminunate care nu au număr. Cel ce ne-ai dat nouă somn spre odihna neputinţelor noastre şi spre repaos de ostenelile trupului, mulţumindu-Ţi că nu ne-ai pierdut pe noi cu fărădelegile noastre, ci după obicei te-ai arătat iubitor de oameni şi ne-ai ridicat pe noi a mâneca şi a slăvi stăpânirea Ta. Pentru aceea ne rugăm bunătăţii Tale celei neasemănate: luminează ochii gândului nostru şi ridică mintea noastră din somnul cel greu al lenei şi deschide gura noastră şi o umple de laudele Tale, ca să putem în linişte a cânta, a striga şi a ne mărturisi pururea Ţie, Dumnezeului celui slăvit în toate şi de toţi: Tatălui celui fără de început, împreună şi Unuia-Născut Fiului Tău şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Vlasie Episcopul; Sf. Teodora Împărăteasa
Catolic: Apariţia Sfintei Fecioare Maria la Lourde

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Un pacient fugit din spital a fost găsit mort lângă gardul unității
     Poliţia municipiului Alba Iulia a fost sesizată sâmbătă, 9 februarie, ora 13.30, de o asistentă din cadrul Spitalului Judeţean Alba despre faptul că lângă gardul unităţii spitaliceşti a fost descoperit cadavrul unui bărbat. În urma investigaţiilor s-a descoperit că bărbatul se numeşte Ştefan Kozma, avea 41 de ani, şi era din Lopadea Nouă. Kozma fusese supus unei intervenţii chirurgicale în 5 februarie a.c., după ce a fost internat în secţia Chirurgie cu un hematom intracranian, survenit în urma unui traumatism (cădere sau lovire). În cauză, poliţia continuă cercetările. (N.T.)
În judeţul Alba, pentru campania agricolă de primăvară
Suprafețele arate se situează sub media pe țară
     Directorul DGAIA Alba, d-l Gheorghe Lazea, a precizat recent faptul că la nivelul judeţului Alba a fost elaborat planul privind desfăşurarea campaniei agricole de primăvară. În acest moment sunt asigurate stocurile de sămânţă pentru culturi, precum şi stocul de motorină necesar în depozitele Petrom, care se ridică la cantitatea de 340 de tone. În schimb, din cauza condiţiilor de mediu, arăturile de toamnă pentru culturile de primăvară s-au realizat pe doar 27% din totalul suprafeţei, în timp ce media pe ţară este de 49%. Nu în cele din urmă, mai trebuie precizat că judeţul Alba a primit suma de 5,5 miliarde de lei, sumă ce reprezintă subvenţia pentru producţia de lapte pe anul 2002, aşteptându-se, de asemenea, şi restul de bani pentru finalizarea acţiunii "milionul şi hectarul". (R.J.)
Comuna Unirea se mută încet, încet, în Spania
     Conform documentelor de stare civilă ale Primăriei comunei Unirea, de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 decese şi nici o naştere. Primarul localităţii, Cristinel Metea, ne-a declarat că sporul natural se menţine negativ, iar familiile tinere mai speră doar în visul spaniol. În acest an Metea a oficiat doar o singură căsătorie, doi tineri rromi unindu-şi oficial destinele, la sfârşitul săptămânii trecute.
     În schimb, primarul asistă neputincios la exodul masiv al tinerilor spre spaţiul Schengen, îndeosebi spre Spania. "Eu am încercat din răsputeri să menţin tineretul în comună, să-l determin să spere că va fi mai bine. În ultima perioadă am reuşit să dau de lucru la peste 50 de tineri şomeri, e drept, în activităţi sezoniere, dar cât de cât plătite bine. Din păcate oamenii nu prea mai au speranţe aici. Anul acesta au plecat peste 40 de tineri, majoritatea la muncă în Spania, unde deja sunt stabilite multe rude de-ale lor din localitate. Încet, încet se mută toată comuna în Spania, ne-a spus, cu amărăciune, primarul Cristinel Metea. Pe de altă parte, acesta a încercat să impună însemnele naţionale, montând pe stâlpi zeci de steaguri tricolore. "Multe drapele au fost distruse, nu ştiu de ce. Probabil că oamenii s-au săturat de ţară, dar nu înţeleg ce-i determină să distrugă steagurile. E o chestiune de civilizaţie, iar poliţia va lua măsuri în consecinţă" a subliniat Metea.
V. Costea

Sărbătoarea Primăverii
(Anul Nou Chinezesc)

     Această sărbătoare foarte importantă şi tradiţională a poporului chinez se va sărbători în acest an la 12 februarie sub zodia "Calului". Sărbătoarea este consacrată întâmpinării primăverii iar începutul ei coincide cu prima zi a "Anului Nou", socotit după calendarul lunar vechi de 3000 de ani.
     Sărbătoarea Primăverii este cea mai lungă între celelalte sărbători chinezeşti. În calendarul amintit Anul Nou Chinezesc se prelungeşte pe durata a trei zile. Conform tradiţiei, Anul Nou Chinezesc are câteva trăsături specifice. În primul rând reprezintă o bună ocazie de reuniune a familiei, membrii căreia revin de peste mări şi ţări la origine, adică la casa părintească. Aceasta înseamnă o mişcare de populaţie impresionantă. Celor absenţi li se rezervă un scaun pe care se aşază obiecte aparţinând acestora. Fiecare familie pregăteşte mâncăruri din abundenţă. Înaintea mesei festive, familia se adună şi se prosternează în faţa statuilor şi a portretelor străbunilor, se ard beţişoare aromate şi se scriu urări pe hârtie roşie. La căderea nopţii se aprind lampioane roşii pentru alungarea spiritului răului. Masa din ajunul Anului Nou conţine feluri variate, după zonele geografice. Cei din Nord preferă mâncăruri cu umplutură (carne, vegetale sau amestec). Cei din Sud preferă mesele mai somptuoase, bogate şi variate. Bomboanele sunt nelipsite, simbolizând dorinţa ca Anul Nou să fie mai "dulce".
     Peştele este agreat, pe lângă calităţile sale şi pentru faptul că în limba chineză, cuvântul "peşte" poate fi interpretat şi ca "surplus", cu referire la banii ce vor veni în noul an. La mare cinste şi aproape generalizat, este obiceiul de a prepara găluşte în cele mai variate forme şi umpluturi.
     La miezul nopţii se închină un pahar şi se aprind artificii. Nu lipsesc pocnitoarele cărora le revine sarcina îndepărtării spiritelor rele. Vecinii se vizitează şi îşi fac urările de rigoare. Pe durata sărbătorilor oamenii se îmbracă cu cele mai bune haine şi în special copiii. Aceştia îi vizitează pe cei în vârstă, care împart bani celor care nu au împlinit 11 ani, ca stimulent pentru a creşte mari şi frumoşi şi a avea o viaţă lungă.
     Se organizează spectacole, dansuri, plimbări prin parcuri şi pe străzi, se vând şi se cumpără picturi, antichităţi, obiecte de artizanat.
     Folosesc cu plăcere acest prilej, în numele asociaţiei de prietenie România-China, filiala Alba, pentru a ura marelui popor chinez mult succes în marea operă de transformare a R.P. Chineze în interesul poporului său.
     Fie ca viitorul, cât mai apropiat, să ducă la consolidarea şi adâncirea prieteniei dintre poporul român şi marele popor chinez, dorinţă unanim împărtăşită.
ec. Nicolae BUCUR preşedintele Asociaţiei Române de Prietenie cu R.P. Chineză, Filiala Alba
Invitație la eternitate
     Alba Iulia are nevoie de replici arhitecturale majore, nu doar prin faptul că trebuie suplinită lipsa unui Monument reprezentativ al Unirii de la 1918 sau al Revoluţiei lui Horea, ci mai ales pentru a susţine o sintagmă mereu evocată: "Istoria, la Alba Iulia, este la ea acasă", la care adăugăm: şi despre contemporaneitate se poate spune la fel. Dăm un exemplu: În colaborare cu Primăria municipiului Alba Iulia şi Ministerul Culturii şi Cultelor, am reuşit să dezvelim în oraşul de jos busturile lui Blaga, Eminescu, Goga. Splendid! Am deschis o alee a scriitorilor. Ea se vrea continuată cu orice preţ. Viaţa o cere! De aceea vă propunem, printre altele, dezvelirea busturilor lui George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Ion Agârbiceanu. Pentru aceasta e nevoie ca sponsori puternici, iubitori de cultură, cum sunt domnii Necşulescu, Ittul Franţi, Popa, Lazăr... să se aplece asupra acestui fel al clipei ca eternitate, lăsându-şi numele, moralitatea, pe un act de cultură valabil pentru toate generaţiile.
     Am îndrăzni să-i rugăm şi pe alţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, tipografii, firme care se ocupă de restaurare, pe parlamentarii noştri şi pe reprezentanţii altor servicii descentralizate să cântărească posibilitatea achiziţionării unui asemenea bust, desigur în paralel cu demersurile curente ale direcţiei noastre. Apoi, Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul judeţean Alba dar şi Prefectura judeţului Alba, printr-o acţiune concertată, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, ar putea concretiza asemenea fapte, întrucât ele au intervenit cu echilibru şi în rezolvarea unor probleme cu mult mai spinoase. Personal, cred că nimic nu poate fi mai mulţumitor, mai înalt, decât ca locuitorii Albei să treacă pe lângă tine, să te recunoască, să-ţi mulţumească pentru extraordinarul gest de înfrumuseţare a vieţii colective.
     Deşi nu există o lege solidă a sponsorizării, un asemenea dar făcut Cetăţii nostre ar echivala cu o altă unire: a artei, culturii, civilizaţiei, a iubirii faţă de semenii tăi. Fiecare bust este un loc sacru. Costul lui, între 200 şi 400 de milioane de lei sau mai puţin. Ce ziceţi, oameni buni?
     Oferta noastră, ca moralitate civică, se derulează prin aceste rânduri cu voce tare. Ei îi vor urma alte mari personalităţi literare, ale artei, muzicii, dar şi ale vieţii politice.
     Cu aleasă preţuire pentru fiecare în parte,
Ioan Mărginean, scriitor, director al DJCCPCN Alba

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.