Senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, într-un fertil dialog cu cetățenii
Zeci de oameni şi-au spus păsul, primind răspunsuri concrete
O latură importantă a activităţii oricărui parlamentar este sau ar trebui să fie, contactul permanent cu cetăţenii, adică cu cei care de fapt i-au arătat încrederea şi l-au ales în această onorantă postură, pentru a le reprezenta interesele. În acest sens, de departe cel mai activ reprezentant al judeţului Alba este senatorul PSD, Cornel Filipescu, audienţele sale săptămânale, desfăşurate în majoritatea municipiilor şi oraşelor din judeţ adunând de fiecare dată zeci de persoane pentru care aceste întâlniri reprezintă, de cele mai multe ori, practic, ultima lor speranţă în rezolvarea problemelor personale. Recenta întâlnire a senatorului Filipescu cu cetăţenii s-a consumat la finele acestei săptămâni, la Alba Iulia. Pentru a cunoaşte cu exactitate modul în care decurg audienţele senatorului Filipescu, ne-am deplasat la faţa locului, la sediul Biroului Parlamentar, unde a fost prezent un grup mare de persoane. Iată care au fost principalele probleme ridicate de cetăţeni, precum şi soluţiile primite din partea d-lui senator.
* EUGEN TUZEŞ - ALBA IULIA. De profesie inginer agronom, fără angajament de cca 2 ani, domnia sa a solicitat sprijinul în vederea obţinerii unui loc de muncă în domeniu, la una dintre primăriile din judeţ. Dânsul, care are de întreţinut doi copii la facultate,a precizat că ar exista o asemenea variantă la Sântimbru. Răspunsul primit din partea senatorului Filipescu a fost acela că, mai întâi, CL Sântimbru, dacă are nevoie de un specialist agronom, trebuie să aprobe înfiinţarea acelui post care apoi va fi ocupat prin concurs. Oricum, colaboratorul d-lui Filipescu, Traian Şerban, va lua legătura personal cu Primăria Sântimbru, urmând ca d-l Tuzeş să primească un răspuns în cursul zilei de astăzi.
* GHEORGHE DĂRĂMUŞ - PRESACA AMPOIULUI. Este învăţător la şcoala din localitate şi ar urma să devină, din vară, pensionar. El ar dori să mai funcţioneze ca învăţător încă 1-2 ani, pentru că are de rezolvat unele probleme administrative legate de reparaţiile şi renovarea şcolii din localitate. Senatorul Cornel Filipescu a precizat că mişcările de personal din învăţământ se fac, de obicei, începând din vară; deci, nu poate fi angajat un răspuns în această privinţă. Senatorul PSD va lua legătura cu şeful ISJ, Dorin Sandea şi în cazul în care nu vor exista persoane care să dorească să ocupe postul de învăţător la Presaca Ampoiului o să fie prelungit termenul, potrivit solicitărilor învăţătorului Gheorghe Dărămuş.
* GHEORGHE POP - ALBA IULIA, reprezentantul Asociaţiei taximetriştilor din judeţ, i-a transmis senatorului Filipescu câteva propuneri din partea taximetriştilor cu privire la proiectul Legii transporturilor în regim de taxi. Senatorul PSD a promis că atunci când legea respectivă va fi discutată de parlamentari va susţine amendamentele taximetriştilor albaiulieni.
* NICOLAE IANCU - ALBA IULIA, pensionar, s-a prezentat la audienţele senatorului Cornel Filipescu cu o hârtie semnată de Mihai Babiţchi, prin care dovedea că în perioada 22-31 decembrie 1989 a participat la Revoluţie, contribuind la paza unei unităţi militare din oraş. Din cauza vremii friguroase din acea perioadă dânsul s-a îmbolnăvit grav. Nicolae Iancu a întrebat dacă poate obţine un certificat de revoluţionar, iar senatorul PSD a răspuns că în baza acelui document nu poate primi o asemenea titulatură. "În decembrie '89 au fost foarte multe persoane care au participat la paza diferitelor obiective, dar au fost puţini cei care fost participanţi activi, răniţi sau maltrataţi şi care beneficiază de certificatele de revoluţionar", a precizat senatorul Cornel Filipescu.
* TITUS CIUGUDEAN - ALBA IULIA. Persoană cu dublă cetăţenie româno-americană, d-l Ciugudean a părăsit România cu destinaţia SUA înainte de 1989, dânsul dorind actualmente să investească în judeţul Alba. El doreşte să construiască în localitatea Vinţu de Jos o fermă zootehnică, solicitând în acest sens sprijinul senatorului Filipescu în vederea achiziţionării unei suprafeţe de teren. De asemenea, d-l Ciugudean doreşte să se înscrie şi în Organizaţia judeţeană Alba a PSD. D-l Cornel Filipescu a promis că va fi alături de d-l Ciugudean în toate demersurile ce le va întreprinde, deoarece unul dintre principiile sale călăuzitoare este acela de a susţine permanent pe cei care doresc să realizeze ceva trainic, să creeze noi locuri de muncă.
* VIOREL CLAMBA - ALBA IULIA. În calitate de asociat la o firmă din municipiul Alba Iulia, dânsul este în proces de patru ani cu partenerul său, având ca obiect litigiul comercial. Domnia sa a precizat că în 1998 asociatul respectiv a majorat unilateral capitalul social, dispunând de asemenea şi excluderea sa din firmă. După ce a parcurs toate etapele: Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel fără a primi o sentinţă favorabilă, d-l Clamba a apelat în ultimă instanţă la Curtea Supremă de Justiţie, cauza fiind în continuare pe rol. De asemenea, sus-numitul a depus un memoriu şi la Curtea Supremă pentru apărarea drepturilor omului de la Strasbourg, de unde urmează să primească în cel mai scurt timp un răspuns. D-l Filipescu l-a sfătuit ca mai întâi să se prezinte în audienţă la ministrul Justiţiei, procurorul General şi chiar la Avocatul Poporului, pentru a prezenta pe larg cauza în care este implicat sau dacă dispune de elemente noi, să redeschidă un nou proces la Alba Iulia. "Eu nu pot interveni pentru a schimba sentinţele judecătoreşti. Trebuie să faceţi uz de toate căile legale, luând în considerare, dacă este cazul şi varianta Strasbourg", a precizat d-l Filipescu.
* ANA DICOIU - ALBA IULIA. Cazul prezentat de d-na Dicoiu a fost reflectat pe larg şi de către presă în cursul anului trecut. Băiatul dânsei, în vârstă de 11 ani, în timp ce se juca, s-a electrocutat la un punct de transformare aparţinând SC Electrica, fiind nevoie de o perioadă lungă de spitalizare. D-na Dicoiu consideră că principala culpă aparţine SC Electrica SA care a lăsat neasigurat acest loc, drept pentru care a fost depusă o reclamaţie la Poliţie. În timpul audienţei, d-na Dicoiu i-a spus senatorului Filipescu faptul că SC Electrica SA a încercat o muşamalizare a cazului, Poliţia a tergiversat nepermis de mult rezolvarea acestui dosar. "Am depus o adresă şi în instanţă. Cei de la SC Electrica vor să găsim o cale de împăcare, drept pentru care procurorii mă cheamă zilnic pentru a găsi o soluţie în acest sens. Eu nu doresc să ajung la nici un compromis, deoarece şi suma oferită de SC Electrica SA, 30 de milioane de lei, mi se pare total insuficientă, având în vedere suferinţele prin care am trecut şi doresc ca dosarul să-şi urmeze cursul. Nu pot acum să evaluez cam ce sumă m-ar mulţumi pentru a renunţa, deoarece până la vârsta de 18 ani băiatul meu va trebui supus unor intervenţii chirurgicale". Senatorul Filipescu a sfătuit-o pe d-na Dicoiu să depună o declaraţie scrisă la Procuratură din care să reiese că refuză calea împăcării şi astfel, obligatoriu, dosarul va ajunge pe rol în instanţă.
* SIMION HENEGAR - ALBA IULIA. De profesie inginer constructor, dânsul este nemulţumit de faptul că arhitecţilor li se acordă o prea mare importanţă în comparaţie cu inginerii de specialitate. "Sunt de acord ca arhitecţii să avizeze proiectele de mare însemnătate, dar nu înţeleg de ce este nevoie de ei şi pentru construcţiile nesemnificative. Pentru orice fleac trebuie ca arhitecţii să fie de acord. De exemplu, la Abrud, Ocna Mureş şi Baia de Arieş nu există arhitecţi, astfel că oamenii trebuie să vină la Alba Iulia pentru avizarea unor proiecte, când foarte bine acelaşi lucru l-ar putea face şi inginerii constructori", a declarat d-l Henegar. D-l Filipescu a promis că va lua legătura cu secretarul de stat al MLPTL, Sergiu Sechelariu, pentru a vedea cum s-ar putea schimba această situaţie.
*ALEXE GROZA ŞI PETRU MORARU - Galda de Jos. Cele două persoane au ridicat problema soluţionării restituirii pădurii şi păşunatelor comunale din zonă. D-l Filipescu a precizat că va lua legătura cu şeful Direcţiei Silvice Alba, Gheorghe Paşca şi şeful Ocolului Silvic Teiuş, pentru a se deplasa în această săptămână la faţa locului în scopul clarificării aspectelor negative prezentate de cei doi cetăţeni.
* ALEXANDRU SUHOV - GALDA DE JOS. Domnia sa a prezentat modul considerat eronat în care i-a fost atribuită data ieşirii la pensie, nereuşind astfel să prindă nici o recorelare. D-l Suhov a prezentat o hârtie din care rezultă că a ieşit la pensie în decembrie 1997, însă această calitate i-a fost recunoscută doar cu 1 ianuarie 1998, inadvertenţă care l-a făcut să piardă toate compensările ulterioare. D-l Suhov a lăsat la dispoziţia d-lui Filipescu toate actele necesare, urmând ca d-l Traian Şerban să se intereseze la Casa de Pensii şi să comunice în cel mai scurt timp rezultatul.
* IOAN FILIMON - CIUMBRUD, preot la Parohia Ortodoxă din localitate, acesta a solicitat sprijinul d-lui Filipescu în vederea construirii unei noi biserici ale cărei cheltuieli se cifrează la peste 2 miliarde de lei. Senatorul PSD de Alba a promis că va încerca să găsească unii sponsori generoşi care să contribuie la edificarea acestui lăcaş de cult.
Acestea au fost cele mai relevante cazuri pe care senatorul Cornel Filipescu le-a audiat la Alba Iulia, fiecare cetăţean plecând satisfăcut de soluţiile oferite. Evidenţa tututor audienţelor acordate de către d-l Filipescu este ţinută pe calculator, fiecare persoană căreia i se solicită adresa şi numărul de telefon urmând să primească un răspuns cert. Un sprijin important pentru d-l Filipescu sunt colaboratorii Traian Şerban şi Marilena Buta, fiecare având un rol bine determinat în relaţiile senatorului PSD de Alba cu cetăţenii din judeţ.
Răzvan JURCĂ
Propunerea legislativă a deputatului PSD Codrin Ştefănescu va conduce la
Eliminarea firmelor "fantomă", adevărate obstacole în dezvoltarea economiei românești
Deputatul PSD Codrin Ştefănescu a iniţiat recent o propunere legislativă care are ca obiect interdicţia la adresa managerilor, salariaţilor cu funcţii decizionale şi soţiilor acestora, precum şi pentru rudele lor până la gradul 3 din instituţiile statului, regii şi societăţi comerciale unde statul român este acţionar unic sau majoritar, de a avea firme proprii cu obiect de activitate concurent sau complementar activităţilor desfăşurate ca angajat al statului. Iniţiativa legislativă propusă spre dezbatere şi adoptare de secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, este consecinţa efectelor unor fenomene grave cu care se confruntă societatea românească, în general, de natură să creeze reale obstacole în dezvoltarea şi evoluţia economiei de piaţă.
Corupţia, concurenţa neloială, abuzul de funcţie, pericolul apariţiei monopolului în anumite sectoare constituie adevărate impedimente în privinţa ritmului natural care trebuie să caracterizeze bunul mers al societăţii, în întregul ei. Prin acest proiect se creează astfel un precedent semnificativ privitor la combaterea acestor fenomene, a factorilor nocivi capabili să împieteze în mod periculos şi definitiv sistemul economic. "Oportunitatea acestei iniţiative legislative este concretizată de acţiunile susţinute ale premierului Adrian Năstase, acţiuni menite să înlăture din peisajul românesc elementele - obstacol, ba chiar distructive, din cadrul unor instituţii importante ce deţin supremaţia în anumite sectoare cheie ale structurilor centralizate", a precizat deputatul PSD Codrin Ştefănescu. Trebuie menţionat aici faptul că dispoziţiile acestui proiect au în vedere şi ocrotirea unui principiu fundamental de drept constând în apărarea drepturilor cetăţenilor, prin respectarea de către aceştia a legii, în mod egal, fără privilegii sau discriminări. Acest lucru nu se va putea înfăptui însă niciodată atât timp cât existenţa şi dezvoltarea firmelor "fantomă" şi abuzurile continuă să supravieţuiască, ba mai mult, unii considerându-le cu adevărat lege în această ţară. (A.D.T.)
|