Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
SIDEX Galaţi scoate scântei la Londra
     Scandalurile de corupţie din România, dezvăluite cu tenacitate de presa din ţara noastră dar rămase în cea mai mare parte fără ecou, au obişnuit poporul cu fenomenul într-o asemenea măsură încât, indiferent de dimensiunile lui, acesta nu mai şochează pe nimeni. Vestea că în ultima vreme s-au descoperit legături între mafia italiană şi anumite cercuri de afaceri din ţara noastră n-a reuşit să scoată din amorţeală decât condeiele care în mod obişnuit dau cu cerneală în vălurile întinse peste putregaiul guvernat de o serie de VIP-uri care, în loc să fie invitate la puşcărie, fac turul televiziunilor şi dau lecţii de bună purtare prin talk-show-uri. De câteva zile, însă, o campanie de presă din Marea Britanie i-a trezit din letargie şi pe români, prin implicarea premierului Tony Blair într-un scandal legat din privatizarea SIDEX Galaţi. Scandalul a izbucnit după ce mass-media britanică au dezvăluit faptul că acesta i-a trimis omologului său român, cu doar două zile înainte de semnarea contractului de privatizare a SIDEX cu firma Ispat International, parte a LNM Holdings, o scrisoare în care îşi exprima satisfacţia faţă de această afacere, sugerând că va susţine candidatura României la Uniunea Europeană.
     Potrivit BBC, Tony Blair este ţinta atacurilor opoziţiei, care-l acuză că a intervenit personal în favoarea omului de afaceri Lakshmi Mittal pentru ca acesta să încheie un contract peste hotare, ajutor în schimbul căruia Partidul Laburist a primit o donaţie de 125.000 de lire sterline. Pe lângă maniera nu tocmai ortodoxă de finanţare a partidului, cea mai mare problemă pentru Blair este că a sprijinit interesele unei companii care nu este înregistrată în Marea Britanie, ci în Antilele Olandeze. Mai mult, potrivit cotidianului "The Guardian", sediul LNM Holdings este la Rotterdam, având în Marea Britanie numai 80 din cei peste 125.000 de angajaţi.
     Aflat în turneu în Africa, Blair a respins acuzaţiile. "Dacă cineva are vreo dovadă că nu au fost respectate regulile, atunci să o facă publică, a declarat el.
     Tot ce putem spera noi, este ca SIDEX Galaţi şi, implicit, România, să fi făcut o afacere bună, aşa cum susţine cu tărie premierul Adrian Năstase. Ceea ce ne surprinde, însă, în tot acest scandal este "modestia" sumei care a inflamat presa britanică, în condiţiile în care pe malurile Dâmboviţei politicienii şi partidele cu oarecare greutate învârt pe degete milioane de dolari pe care beneficiarii îi primesc ca şi cum li s-ar cuveni, ba chiar având uneori tupeul de a spune că provenienţa lor nici nu-i interesează, umflarea conturilor lor de către oamenii de afaceri fiind o expresie a libertăţii acestora din urmă de a-i admira şi sponsoriza. Pe de altă parte, nu ne-a scăpat nici faptul că premierul englez nu şi-a permis nici un moment să se zborşească la presă şi, cu atât mai puţin, să pună Parchetul pe urmele celor suspectaţi de el că i-ar purta sâmbetele.
Maria Lucia MUNTEANU