Ultima oră
Știri
La Roşia Montană
Se impun lucrări în regim de urgenţă pentru siguranţa Iazului Valea Săliştei
     În cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus s-a întâlnit cu o serie de specialişti în domeniu, subiectul discuţiilor fiind iazul de decantare Valea Săliştei de la Roşia Montană. Concret, cu acest prilej au fost analizate siguranţa şi stabilitatea iazului unde sunt depozitate reziduurile rezultate din exploatare la filiala minieră Roşia Montană, în ideea de a preîntâmpina un accident ecologic. Cu toate că cei de la Minvest Deva au comandat o expertiză tehnică în acest caz, s-a stabilit ca până atunci să se efectueze unele lucrări în regim de urgenţă care să asigure stabilitatea iazului. Ulterior, în baza datelor cuprinse în expertiză, vor fi executate alte reparaţii mai substanţiale care să confere siguranţă maximă în exploatare. Deocamdată, cei de la Minvest Deva şi filiala Roşia Montană vor stabili valoarea şi termenele de execuţie ale lucrărilor de primă necesitate. (R.J.)
Un posibil conflict de muncă stins din faşă
Contract colectiv de muncă renegociat la SC Tricomel Câmpeni
     Deşi au semnat contractul colectiv de muncă în luna decembrie a anului trecut, salariaţii SC Tricomel SA din Câmpeni au fost nemulţumiţi de unele prevederi cuprinse în acest act. În acest sens, sindicatul din cadrul societăţii a remis o sesizare Prefecturii judeţului Alba, solicitând reanalizarea lui. În urma semnalelor primite din partea instituţiei sus-menţionate, patronatul societăţii s-a arătat dispus să renegocieze acele capitole care i-au nemulţumit pe angajaţi. Este vorba despre drepturile salariale, condiţiile de muncă şi disciplina muncii. SC Tricomel Câmpeni numără în prezent peste 300 de salariaţi. (R.J.)
Investitorii italieni interesaţi de o colaborare cu SC Cugir SA
     O asociaţie a investitorilor italieni din România doreşte o colaborare cu o firmă din judeţul Alba, în scopul de a desfăşura activităţi de producţie în domeniul mecanic. Italienii, care au apelat în acest sens la Prefectura judeţului Alba, au nevoie de un spaţiu suficient de încăpător pentru derularea acestei investiţii, unde ar urma să-şi instaleze mijloacele proprii de producţie. Prefectul Ioan Rus şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini această iniţiativă, propunând ca partener SC Cugir SA, care dispune de un asemenea spaţiu, putându-se astfel crea noi locuri de muncă în această zonă cu o ridicată rată a şomajului. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Criminalitatea și infracțiunile asimilabile corupției au crescut într-un an cu 75 la sută
     Procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Ioan Poiană şi prim procurorul Tribunalului Alba - Eugen Fülop au fost reprezentanţii parchetelor locale care au participat, la începutul acestei săptămâni, la bilanţul Ministerului Public - primul de acest gen sub mandatul procurorului general Joiţa Tănase. La bilanţ a participat primul-ministru Adrian Năstase - care a realizat o "premieră" post-decembristă, fiind singurul premier "aproape de oameni(i) Justiţiei, împreună cu ei" care a participat la o astfel de şedinţă. După întâlnirea de luni, la care au mai fost invitaţi ministrul de Interne Ioan Rus, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Paul Florea, secretarul de stat de la Ministerul Justiţiei, Dorin Trifoi, precum şi o serie de generali ai Poliţiei Române, şedinţă ce s-a desfăşurat cu uşile închise, premierul Adrian Năstase a declarat printre altele că "apare un sentiment acut al lipsei de dreptate!" De altfel, în ceea ce priveşte corupţia, bilanţul Parchetului General atestă creşterea criminalităţii, a infracţionalităţii asimilabile corupţiei cu 75% faţă de anul 2000. Numai pe parcursul anului trecut au fost peste 500.000 (peste o jumătate de milion!) de cauze soluţionate de Ministerul Public, în condiţiile în care a crescut cu 75% doar numărul persoanelor trimise în judecată pentru fapte ca darea şi luarea de mită, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite, deci pentru corupţie. Au fost găsiţi 5 judecători corupţi, 2 procurori, 3 grefieri, 3 executori judecătoreşti şi 4 avocaţi, 4 primari, 4 medici, 13 inspectori şi 57 de agenţi de pază, 21 de cadre ale Ministerului de Interne, 4 cadre ale MApN şi 2 cadre militare din subordinea Ministerului Justiţiei. Dintre aceste "pete negre" de pe "blazonul" instituţiilor care se implică în actul de justiţie, nici una nu poartă marca "made in Alba", poate datorită profesionalismului sau poate datorită faptului că "ispita cea mare" este mai aproape de... Bucureşti.
     Premierul ar dori să se facă o analiză mai atentă a statutului procurorilor, a rolului lor, a relaţiei dintre poliţie, Parchet şi Justiţie. El crede că sunt foarte multe legi, că sistemul legislativ este prea stufos, şi că justiţia se împiedică în prea multe proceduri, ceea ce face din actul de justiţie un lucru foarte complicat şi creează sentimentul lipsei de dreptate. Adrian Năstase se gândeşte să propună Parlamentului modificări legislative şi să analizeze foarte atent dacă se justifică sau nu subordonarea Parchetului şi a procurorului general ministrului Justiţiei şi Executivului. Se va purcede şi la examinarea competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii, competenţe care, în opinia lui Năstase, ar trebui lărgite pentru a crea un mecanism mai puternic de control, inclusiv sub aspect deontologic, în interiorul magistraturii.
     Totodată, reprezentanţii Ministerului Public au făcut propuneri pentru crearea Poliţiei Judiciare, organism care să funcţioneze în cadrul parchetelor sub controlul direct al procurorului şi au trecut la modificarea codului penal şi codului de procedură penală în sensul clarificării atribuţiilor ofiţerilor acoperiţi, definirii mai atente a modului în care să se facă protecţia martorilor.
     Procurorul General, Joiţa Tănase, a afirmat că este destul de nemulţumit de operativitatea, lipsa de implicare şi de modul în care sunt instrumentate marile cazuri de corupţie: "Dacă se anchetează în amănunţime marea infracţionalitate economico-financiară se ajunge întotdeauna, la capătul firului, la corupţie", a spus Joiţa. El a mărturisit că procurorii sunt lipsiţi de sprijinul necesar din partea celorlalte organe ale statului şi de aceea nu se urmăresc anchetele până la capăt. Procurorul general a spus presei că se vor coopta, în Parchetul Anticorupţiei Naţionale, specialişti din Poliţie, Finanţe, Bănci şi Vămi, special pentru ca lipsa de implicare să fie eliminată.
     Oricum discuţii pe marginea "statutului procurorului", a înfiinţării Poliţiei Judiciare, a sporirii mijloacelor financiare de care dispun parchetele au mai fost şi... vor mai fi, din păcate, până când ele vor deveni realitate!
Dana MOTREANU
Alba Iulia trăiește din plin săptămâna dragostei
     *Campania "Zi-Le De Dragoste" lansată de PRO FM şi PRO TV Alba Iulia a reuşit deja să capteze atenţia întregului judeţ. Cele câteva sute de scrisori primite până astăzi îi determină pe organizatori să spere într-un final de campanie incendiar. Şi să pluseze la capitolul premii: la perechile de verighete şi patul deja anunţate s-au mai adăugat câteva zeci de casete şi CD-uri, pentru ca toţi cei care scriu să aibă o şansă şi să poată primi garantat un premiu. Astăzi este ultima zi în care mai puteţi trimite scrisoarea cu povestea dvs. de iubire la PRO TV Alba, B-dul Ferdinand 14-16.
     Şi pregătirile de concert au intrat în linie dreaptă: joi dimineaţa STIGMA vor fi în Alba Iulia şi, înainte de show, vor acorda interviuri la PRO FM şi PRO TV şi autografe fanilor, dar mai ales fanelor.
     Dragostea este una singură, însă la PRO TV se vede cel mai bine, iar la PRO FM se-aude cel mai tare! Pentru că sunt Zi-Le De Dragoste! (N.T.)
     *Elevii Liceului de muzică şi arte plastice din Alba Iulia vor petrece împreună Ziua Îndrăgostiţilor. Ei vor participa la Balul Dragostei, care va avea loc în sala festivă a liceului din strada Teilor nr. 11, joi, 14 februarie, ora 18.00. Artişti cum sunt, elevii liceului sunt invitaţi să iubească printr-o poezie de dragoste, o declaraţie de dragoste, un cântec de dragoste sau o scrisoare de dragoste. Oricum ei vor fi împreună şi în această zi, în care cele mai frumoase sentimente trebuie să-i călăuzească pe toţi. Balul este organizat în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Alba. (A.D.)
     * Cu prilejul Valentine's Day - 14 februarie, Organizaţia de tineret Alba a Partidului Social Democrat organizează la Clubul Tineretului din Alba Iulia (lângă hotel Transilvania) <>, ne-a informat Nicolae Mera, preşedintele PSD-OT Alba. Sunt aşteptaţi să participe tinerii din Alba Iulia, organizatorii pregătindu-le surprize deosebit de agreabile. Balul va începe la ora 20.00, iar intrarea este liberă. (N.T.)
Un muncitor de la Apulum Cons a căzut de la o înălțime de 5 metri
El a suferit o fractură de bază de craniu, ruptură de splină şi hemoragie internă
     În noaptea de 11/12 februarie a.c., la Spitalul Judeţean Alba a fost adus un bărbat grav rănit, în stare de comă. Bărbatul se numeşte Eneea Sânzâiană, are 50 de ani şi este angajat al SC Apulum Cons din Alba Iulia. În condiţii neelucidate încă, Sânzâiană a căzut de la o înălţime de aproximativ 5 metri, în timp ce se afla la muncă. Victima a fost internată în secţia ATI, cu leziuni grave la cap şi la corp: traumatism cranio-cerebral acut închis, fractură de bază de craniu, ruptură de splină şi hemoragie internă. Pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale, însă medicul specialist ATI Gheorghe Cordea nu se poate pronunţa încă asupra şanselor de recuperare a bărbatului. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Dorel Fiţ, a declarat că accidentul va fi anchetat de specialiştii societăţii Apulum Cons, fiind vorba de un accident soldat cu incapacitatea de muncă a victimei.
Nicoleta TOMUŢA
"Ne vom atinge obiectivele, indiferent de obstacolele întâlnite"
a afirmat Ioan Rus, preşedintele PSD Alba
     Reacţiile liderilor PSD Alba la recentele critici şi acuze aduse de către capii opoziţiei din judeţ nu au întârziat să apară, în acest sens fiind organizată o conferinţă de presă la sediul partidului de guvernământ, fiind prezenţi preşedintele Ioan Rus, vicepreşedintele Augustin Presecan precum şi Mihai Babiţchi, Ioan Farcaş, Gheorghe Lazea şi Cornel Suciu. Cum replicile preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, au fost reflectate pe larg în presă, ne vom opri asupra opiniilor exprimate de către şeful organizaţiei judeţene a PSD Alba, Ioan Rus. "Atacurile îndreptate împotriva PSD le consider total nefondate. Am luat şi eu act de faptul că acum PD Alba se consideră un partid de opoziţie şi, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să putem guverna şi fără ei pe plan judeţean, pentru a ne putea atinge obiectivele. Asta nu înseamnă că vom neglija opiniile lor, urmând să colaborăm în continuare pe diverse probleme şi proiecte care ţin de administraţia judeţului. Înţeleg că există nemulţumiri în ceea ce priveşte repartizarea sumelor provenite de la bugetul de stat, dar având în vedere condiţiile generale de austeritate, atât se poate face la momentul actual. Ne-am axat cu prioritate pe lucrările importante în ceea ce priveşte alimentarea cu apă sau reparaţiile de drumuri, celelalte nefiind abandonate cum s-a sugerat, ci doar suspendate până vom dispune de alte fonduri. Să nu uităm că suma acordată din Fondul Special al Drumurilor judeţului Alba pentru acest an este cu aproape 20 de miliarde lei mai mare faţă de anul trecut. Să ne spună dânşii câţi bani au adus în judeţ în perioada 1997-2000. Nu noi am adus drumurile judeţene într-o stare proastă, ci aşa le-am preluat de la fosta guvernare şi nu putem rezolva într-un an ce au stricat ei în patru", a declarat preşedintele PSD Alba. În legătură cu incompatibilitatea prevăzută de lege, a unor consilieri judeţeni sau locali cu funcţiile pe care le deţin la societăţile comerciale care au raporturi de muncă cu autorităţile publice, d-l Rus a mai precizat că dosarul cu toate aceste detalii va fi finalizat de către Prefectură în circa 7 zile şi urmează să fie trimis Ministerului Administraţiei Publice. "Este bine că s-a ajuns în această situaţie pentru a elimina orice suspiciune legată de faptul că PSD ar acoperi fapte ilegale. Prefectura va acţiona în consecinţă pentru a elimina aceste incompatibilităţi. Încă mai există unii consilieri ai PNL, PD şi PNŢCD care fac parte din conducerile unor societăţi cum ar fi Distrigaz sau Electrica şi am dispus o verificare pe această temă. De ce, de exemplu, PNL nu spune nimic de d-l Ştefan Cosmeanu, care este inginer-şef la Distrigaz şi în acelaşi timp consilier municipal", a mai subliniat Ioan Rus.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.