Rugăciunea de azi |
Preasfântă stăpâna mea, de Dumnezeu Născătoare, cu sfintele şi preaputernicele tale rugăciuni, izgoneşte de la mine, smeritul şi ticălosul robul tău, deznădăjduirea, uitarea, necunoştinţa, nepurtarea de grijă şi toate gândurile cele întinate, cele rele şi hulitoare de la ticăloasa mea inimă şi de la întunecata mea minte. Şi stinge văpaia poftelor mele, că sărac sunt şi ticălos. Şi mă izbăveşte de multe rele şi aduceri aminte şi năravuri, şi de toate faptele cele rele mă slobozeşte. Că binecuvântată eşti de toate neamurile, şi preacinstitul tău nume se slăveşte în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Martinian; Sf. Ap. Acvila şi Priscila
Catolic: Sf. Valentin
|
|
Știri |
Prefectul nu are competenţe legale de a soluţiona conflictele interconfesionale
Conflictele interconfesionale din judeţul Alba l-au atras inevitabil în miezul lor şi pe prefectul Ioan Rus, acuzat deseori de greco-catolici că trage sforile în favoarea ortodocşilor. "Trebuie să se înţeleagă că aceste dispute vor fi soluţionate numai pe calea justiţiei, nefiind de competenţa mea sau a oricărei autorităţi a administraţiei publice. Ulterior, dacă ni se va solicita acest lucru, noi vom sprijini executarea sentinţelor judecătoreşti, indiferent cui îi sunt favorabile", şi-a exprimat poziţia prefectul Ioan Rus. De asemenea, în ceea ce priveşte recentul caz de la Ocna Mureş, şeful administraţiei publice judeţene a mai precizat că deocamdată nu ar fi trebuit să se procedeze la executarea silită, până la aflarea verdictului dat de către Curtea Supremă de Justiţie. (R.J.)
|
Drumuri multe, reparaţii pe sponci
Şi în acest an banii sunt "Cuiul lui Pepelea"
Unul dintre subiectele fierbinţi dezbătute ieri de consilierii judeţeni convocaţi în şedinţă extrordinară este deja unul clasic - starea deplorabilă a drumurilor judeţene şi posibilităţile de remediere a ei. Ca de obicei - nu sunt destui bani, iar asta face ca nici în acest an să nu se poată efectua lucrări mari de reparaţii, fapt consfinţit ieri prin aprobarea Programului de lucrări pe drumurile şi podurile judeţene finanţate din bugetul propriu al CJ Alba. Banii puţini şi durerile multe au creat noi dispute între consilierii judeţeni din opoziţie şi conducerea CJ Alba. Conform programului, din cauza numărului mare de drumuri judeţene, tronsoanele care vor fi reparate, pe fiecare drum pentru care s-au aprobat astfel de lucrări, nu vor fi mai mari de 2 km, lucru considerat cel puţin păgubos dacă avem în vedere o strategie pe termen lung. Situaţia existentă şi decizia specialiştilor CJ Alba care au întocmit programul aprobat ieri au fost explicate de vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean. "Desigur că nevoile sunt multe, dar din cei 18,6 miliarde de lei alocaţi pentru drumuri din bugetul propriu al CJ Alba executăm doar lucrări de întreţinere a drumurilor, astfel încât să se poată circula pe ele. Asta cu atât mai mult cu cât există nemulţumiri din partea autorităţilor locale şi a întreprinderilor de transport interurban care au ameninţat cu sistarea curselor de navetişti din pricina stării proaste a carosabilului. Avem prevăzute şi lucrări de mai mare anvergură, dar acestea se vor derula pe baza banilor alocaţi pentru judeţul Alba din Fondul Special al Drumurilor." Se vede astfel că ideea mai veche a reparării unui singur drum, dar bun, în loc de reparaţii punctuale pe mai multe, dă rezultate, însă în practică ea este inaplicabilă.
Pentru cei aproximativ 1000 de km de drum judeţean şi comunal din judeţ, CJ Alba a întocmit un necesar de lucrări de 175 de miliarde de lei. Diferenţa între necesar şi posibilităţi este credem sugestivă. În această situaţie, consilierul judeţean Georgel Tudose a sugerat că bani mai mulţi se pot obţine prin impunerea unei taxe pe transporturile agabaritice. El a precizat că sunt judeţe unde această taxă a fost introdusă şi unde se încasează circa 8 miliarde de lei pe an. Nu-i mult, dar oricum decât nimic... De asemenea, AND a emis o hotărâre prin care instalaţiile amplasate la mai puţin de 20 de metri de axul drumurilor se impozitează. Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a arătat că este de acord în principiu cu ideea şi că în aceste zile specialiştii CJ Alba lucrează la întocmirea unei situaţii privitoare la lungimea instalaţiilor electrice, de telecomunicaţii sau a reţelelor de transport al gazelor naturale, iar pe baza ei va fi întocmit un proiect de hotărâre prin care aceste reţele se vor impozita.
Nici preţurile la care se execută lucrările pe drumurile judeţene nu-i satisfac pe consilieri. Astfel, consilierul PNL Vasile Moldovan - patronul firmei MOVA, a acuzat conducerea DPL Alba că practică preţuri prea mari, cerând formarea unei comisii care să verifice modul în care sunt calculate. Şi această propunere a fost acceptată de preşedintele Augustin Presecan. Una peste alta, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu amendamentele menţionate. Anca DINICĂ
|
|