Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Nimic fără dragoste!
     "Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată". (Apostolul Pavel)
     E greu să mai găseşti dragostea adevărată într-o vreme în care, mai presus de iubirea faţă de aproapele tău stau arginţii lui Iuda. Cuvintele Apostolului Pavel picură viaţă, cu osârdie, de 2000 de ani, în sufletele noastre. Uneori, cu folos. Pentru că am văzut, cu ochii noştri sau cu cei ai istoriei, oameni înflorind de dragoste în toate apele curcubeului: bunătate sau pasiune, sfinţenie sau martiriu pentru o cauză mai bună. Nu de puţine ori însă, adevărata dragoste se prăvăleşte pe lângă noi. Asemeni unei ciute rănite, al cărei salt n-o mai înalţă spre piscurile însorite ci durerea o rostogoleşte bolovănos spre hăuri, dragostea se prelinge steril pe lângă sufletele noastre înţelenite de ură şi nepăsare. Iar îndemnul Domnului "Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi" rămâne doar o lozincă de paradă, un veşmânt scos de la naftalină în zilele când, dintr-un interes meschin, avem totuşi nevoie de cei de lângă noi. Încercând să ne desprindem de pleiada răutăţilor care ne smochinesc sufletul, aducem azi ofrandă sentimentului care ne înrudeşte cu zeii: dragostea. Dragostea? O poveste de început şi de sfârşit de lume... Şi poate că, săturându-ne de comentariile maliţioase, aceleaşi melodii hârâite de un patefon hodorogit, cum că nu este nevoie de o zi specială şi comercială pentru celebrarea dragostei, numită Valentine-s Day sau, ceva mai mioritic, Dragobetele, ne vom înălţa azi spre lumină sentimentele, urmând destinul implacabil prezis de Blaga: "Cum s-a făcut/Nu-i bine să cunoaştem/Ştim că-n spaţii şi în vis/Ne întâlnim mereu aceiaşi/Mereu sub pomul interzis".
     Azi vom arde şi ne vom ridica la cer. Vom retrăi o veşnică poveste de dragoste: Romeo şi Julieta, Tristan şi Isolda, Cleopatra şi Antoniu, Eminescu şi Veronica Micle, Ana Karenina şi prinţul Vronski, dar lista este infinită... Iar "Când dragostea te cheamă, urmeaz-o. Deşi căile ei sunt greu de străbătut şi abrupte. Pentru că aşa cum dragostea te încoronează, tot aşa te va răstigni. Aşa cum se ridică până la tine şi îţi mângâie ramurile cele mai plăpânde ce tremură în lumina soarelui, tot astfel va coborî până în rădăcinile tale şi le va scutura în prinderea lor de pământ. Dragostea îţi va face toate acestea ca să-ţi cunoşti tainele inimii şi în acea cunoaştere să devii parte din inima Vieţii. Dar dacă în teama ta vei căuta pacea şi plăcerile iubirii, atunci e mai bine să-ţi acoperi goliciunea şi să ieşi din treierătoarea dragostei, păşind în lumea fadă unde vei râde - dar nu din tot sufletul!, unde vei plânge dar nu secându-ţi pe veci izvorul lacrimilor! Iubirea nu se dă decât pe sine şi nu ia decât din ea însăşi. Ea nu posedă şi nu se vrea posedată, căci iubirea îşi este sieşi suficientă". (Khalil Gibran, Profetul). Haideţi să iubim azi. Azi şi în tot restul zilelor noastre, care n-au devenit încă un trecut irecuperabil. Taina ne-a fost descifrată, secole de-a rândul, de filozofi, poeţi, romancieri sau, pur şi simplu, de marii anonimi, trăitori într-o dragoste fără de sfârşit.
     "Am să-ţi arăt nişte farmece de dragoste, fără leacuri, fără buruieni, fără descântecul vreunei vrăjitoare: vrei să fii iubit, iubeşte", ne învaţă filozoful Hecaton. Iar în cartea de căpătâi a creştinătăţii, Solomon rămâne veşnicul nostru călăuzitor, prin pildele sale: "Pune-mă ca o pecete pe inima ta, ca o pecete pe braţul tău, căci dragostea e tare ca moartea şi gelozia este neîmpăcată ca locuinţa morţilor; jarul ei este jar de foc, o flacără a Domnului. Apele cele mari nu pot să stingă dragostea şi râurile n-ar putea s-o înece; de ar da omul toate averile din casa lui pentru dragoste, tot n-ar avea decât dispreţ". (Cântarea cântărilor). Aşadar, măcar azi "nihil sine amore!"
Nicoleta TOMUŢA