Ultima oră
Știri
Grecia şi Turcia sprijină România şi Bulgaria pentru NATO
     În urma întâlnirii de ieri, la Istanbul, a miniştrilor de Externe din Bulgaria, Grecia, România şi Turcia a fost dat un comunicat de presă comun, a cărui variantă în engleză ne-a fost transmisă de Ministerul de Externe român.
     Între subiectele abordate s-au aflat şi extinderea NATO şi UE. Participanţii au apreciat suportul acordat de ţările din Sud-Estul Europei în lupta împotriva terorismului şi au subliniat că extinderea NATO în această regiune va întări pacea şi securitatea în Balcani. Ca urmare, miniştrii de Externe ai Greciei şi Turciei şi-au reafirmat sprijinul pentru integrarea României şi a Bulgariei în NATO şi au salutat progresele făcute de cele două ţări pentru atingerea acestui scop. Totodată şi-au exprimat convingerea că reformele pentru îndeplinirea criteriilor de admitere vor continua. (S.F.D.)
Simpozion pe probleme de legumicultură
     În organizarea Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Alba şi OJCA Alba va avea loc astăzi, de la orele 10.00, la Casa de cultură a sindicatelor (sala mică) un simpozion pe probleme de legumicultură. La această întâlnire vor participa furnizori de imputuri, specialişti ai centrelor agricole şi Oficiului de Consultanţă Agricolă, ne-a informat directorul DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazea. (A.D.T.)
Patru organizaţii noi ale OT-PSD Alba
     Punctele albe, de pe harta organizaţiei judeţene de tineret a PSD Alba încep să dispară unul câte unul. Astfel, săptămâna trecută şi în cursul zilei de ieri, OT-PSD Alba, şi-a constituit noi filiale locale la Săliştea, Blandiana, Daia Română şi Ceru Băcăinţi. Preşedintele OT - PSD Alba, d-l Nicolae Mera, ne-a comunicat că au mai rămas doar 6 localităţi în judeţ unde nu există asemenea organizaţii şi anume la Sîntimbru, Noşlac, Şona, Crăciunelul de Jos, Livezile şi Şibot. (R.J.)
Proiectul de lege privind funcționarea spitalelor în dezbaterea DS Alba
     În cursul zilei de ieri, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, specialiştii din domeniul sanitar au analizat proiectul de lege care reglementează funcţionarea spitalelor şi care urmează să treacă prin dezbaterea celor două Camere ale Parlamentului.
     Cu acest prilej, participanţii printre care şi subprefectul judeţului Alba, Ioan Maier, au formulat mai multe propuneri ce vor fi înaintate la Bucureşti în ideea că acest act normativ să fie în concordanţă cu realităţile existente în acest sector. (R.J.)
Greco-catolicii din Mihalț protestează în Capitală
     Protestele credincioşilor greci-catolici din comuna Mihalţ au ajuns în Capitală. În această săptămâna, beneficiind şi de sprijinul AGRU Bucureşti, organizaţia laicatului greco-catolic, ei pichetează câteva dintre punctele cele mai importante ale Bucureştiului - sediul Ministerului Culturii şi Cultelor, Piaţa Victoria, Piaţa Revoluţiei în apropiere de sediul Senatului şi altele. De asemenea, ei doresc să remită câtorva ambasade şi autorităţilor statului un memoriu în care se arată cum sunt "persecutaţi" de ierarhii ortodocşi cu sprijinul Justiţiei şi ai administraţiei judeţene Alba. Conflictul de la Mihalţ este unul dintre cele mai acute dintre credincioşii ortodocşi şi greco-catolici din întreaga ţară, el datând deja de ani buni, fiecare dintre părţi acuzându-şi adversarii de manevre ilicite, abuzuri şi presiuni. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mircea Hava se implică tot mai mult în reabilitarea Cetăţii Alba Iulia
     Demarat în urmă cu doi ani Proiectul "Millenium" destinat reabilitării şi promovării turistice a fortificaţiei Vauban din Alba Iulia dă tot mai multe roade. După ce în urmă cu trei săptămâni Mircea Hava şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în realizarea proiectului au participat la un simpozion-concurs la Bucureşti, Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei l-a invitat pe edilul nostru la un nou simpozion care va avea loc la Sibiu, la sfârşitul lunii mai a.c. Invitaţia este urmarea faptului că proiectul "Millenium" a fost singurul dintre cele prezentate la precedentul simpozion, care a stârnit interesul reprezentanţilor Ministerului Culturii din Franţa, care doreşte să se implice în realizarea lui. După cum se ştie cetatea medievală din Sibiu a intrat şi ea în atenţia Institutului European al Itinerariilor Culturale, acelaşi prin care se derulează programul "Millenium". În plus comunitatea germană din Sibiu a reuşit un lobby eficient care a făcut ca la lucrările de la Sibiu să se implice eficient firme germane. De aceea simpozionul care va avea loc la sfârşitul lunii mai va fi un bun prilej de a învăţa din experienţa altora pentru beneficiul Alba Iuliei.
Anca DINICĂ
Fără a reprezenta opinia cetăţenilor din judeţ
Încercările de discreditare a preşedintelui Augustin Presecan rămân doar simple fabulaţii
Primim la redacţie
     Campania virulentă iniţiată de Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal împotriva preşedintelui Consiliului judeţean, Augustin Presecan este, fără doar şi poate, o disperată încercare de discreditare a partidului de guvernământ pe plan local. Surprinşi în mod evident de realizările d-lui Presecan în baza atribuţiilor şi în limitele răspunderii conferite de funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean, cât mai ales de scăderea până aproape de zero a suportului popular din judeţ, Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal, prin Alexandru Pereş, respectiv Dan Coriolan Simedru atacă în mod nejustificat acţiunile unei persoane alese prin vot direct de către cetăţenii judeţului, satisfăcuţi pe deplin de activitatea acesteia. Cum poate fi considerată o campanie de presă mincinoasă, folosindu-se mijloace murdare, declanşată de câţiva lideri locali, reprezentanţi ai opoziţiei, decât ca un lătrat isteric al unor căţeluşi care nu cunosc termenul "disciplină", "diplomaţie" sau alte asemenea atribute care ar trebui să-l însoţească pe cel de"politician"? Toate aceste dorite discreditări nu reprezintă decât o ultimă tentativă de acumulare sau mai bine spus, de recuperare a popularităţii de mult pierdute. Tehnic, socotind după numărul de membri şi suportul de care "se bucură" în judeţ, PNL şi PD nu există. S-a adus în discuţie lipsa investiţiilor şi a privatizărilor, nesoluţionarea unor chestiuni dificile din teritoriile judeţului, fără a se lua în considerare însă faptul că toate acestea au rămas moştenire după o guvernare ineficientă din 1996-2000, care nu şi-a dus la îndeplinire atribuţiile, reclamând acum prin unii din reprezentanţii săi redresarea peste noapte a situaţiei. Toate declaraţiile şi acuzele aduse de către aceşti aşa-zişi lideri locali sunt menite să compromită prin metode sordide şi afirmaţii mincinoase sau fără suport legal imaginea preşedintelui Consiliului judeţean a cărui integritate morală şi disciplină nu poate fi contestată. Cât despre scandalul declanşat pe marginea demisiei d-lui Presecan din funcţiile de preşedinte al consiliilor de administraţie de la DPL şi Apa CTTA, acesta nu constituie altceva decât reprezentarea neputinţei de a discredita pe baze legale imaginea acestuia. Augustin Presecan a demisionat din cele două funcţii în termenul legal de 5 zile, prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, din proprie iniţiativă şi fără a se încerca o camuflare a recunoaşterii greşelilor şi a abuzurilor săvârşite aşa cum au declarat liberalii din Alba. Toate aceste încercări de subminare a autorităţii locale rămân însă în stadiul de simple opinii deoarece singurii care sunt în măsură să "judece" activitatea acesteia sunt cetăţenii judeţului, din rândurile cărora nu s-au auzit până acum nemulţumiri de genul celor reclamate de aceşti "lideraşi" locali ai PNL şi PD.
Codrin ŞTEFĂNESCU, secretar executiv al PSD, deputat de Alba
Liberalii au solicitat Consiliului Judeţean
Un raport privind deplasările în străinătate
De asemenea, s-au emis opinii asupra inoportunităţii unor investiţii realizate pe anul precedent
     După cum aţi putut afla din paginile ziarului nostru la momentul respectiv, bugetul Consiliului judeţean (rectificat) pe anul 2001 a fost de 23,492 miliarde de lei. (Un buget destul de auster, dacă ne gândim că, tot pe anul precedent, bugetul rectificat al Direcţiei generale pentru protecţia drepturilor copilului Alba a fost de aproape trei ori mai mare: 68,632 miliarde de lei).Se ştie că pentru deplasări în străinătate Consiliul judeţean şi-a alocat 1,5 miliarde de lei din bugetul total, sumă ce a atras atenţia parlamentarilor de opoziţie din Alba, şi în special a deputatului liberal Dan Simedru, care a solicitat un raport din partea Consiliului judeţean, cu privire la deplasările efectuate în străinătate pe anul 2001.
     În cadrul unei recente conferinţe de presă, liberalii au dorit să aducă în atenţia opiniei publice şi alte aspecte legate de cheltuielile Consiliului judeţean, precum şi câteva date comparative. Astfel, s-a menţionat faptul că la Consiliul judeţean Alba s-au achiziţionat două autoturisme (533 de milioane de lei), dintre care unul de teren care a şi efectuat deja 35.000 km şi a schimbat un set de anvelope. S-au mai achiziţionat trei aparate de aer condiţionat (în septembrie 2001, când nu mai prea era căldură), în valoare de 100 de milioane de lei şi o instalaţie de sonorizare (cu accesorii), în valoare de 1,217 miliarde de lei. Potrivit declaraţiilor d-lui Georgel Tudose, instalaţia respectivă nu funcţionează nici azi, iar sistemul de vot electronic cu care este dotată rămâne un fel de "mister tehnic" pentru administratorii judeţului nostru.
     Ca termeni de comparaţie la aceste cheltuieli, s-au adus în atenţie bugetele alocate în 2001 câtorva instituţii aflate în subordinea Consiliului judeţean: Centrul judeţean al creaţiei populare - 1,5 miliarde lei; Teatrul de păpuşi "Prichindel" - 1,9 miliarde lei; Şcoala de artă - 1,080 miliarde lei; Inspectoratul judeţean de protecţie civilă - 1,2 miliarde de lei etc. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.