Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Dumnezeul nostru, Ţie mă rog, cu toată umilinţa: ţine pe fraţii mei şi pe surorile mele, în sănătate deplină şi împărtăşeşte-le lor darul Tău cel sfânt, ca să umble întotdeauna pe cărările Tale şi să facă întotdeauna cele plăcute Ţie. Dă-ne, Doamne, ca, de acum şi până la capătul vieţii noastre, să ne iubim şi să ne cinstim unii pe alţii; căci ce este mai bun şi mai frumos decât a locui fraţii împreună? Aşa, Doamne, ascultă rugăciunea mea şi Te îndură spre noi. Că bun şi iubitor de oameni eşti şi Ţie slavă înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Teodot; Sf. Mc. Isihie şi Nestor
Catolic: Sf. Simpliciu

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

După ce a trudit o viaţă,
Un bătrân din Ciugud și-a vândut vaca pentru a-și achita factura la gaz
     Această iarnă a fost lungă şi grea pentru cei mai mulţi dintre români. Fără îndoală, cel mai greu au suportat această perioadă pensionarii, mulţi bătrâni şi bolnavi. Deşi au trudit o viaţă întreagă nu au pace nici la bătrâneţe. Nu mai pot lucra pentru că sunt vai de capul lor, medicamentele sunt scumpe, pensiile mici, iar grijile zilei de mâine sunt tot mai împovărătoare. Cu obrajii brăzdaţi de riduri adânci şi cu părul albit de trecerea anilor, pensionarii, în marea lor majoritate îşi păstrează însă demnitatea. Greutăţile apăsătoare nu-i fac să se resemneze; îşi apără semenii ori de câte ori pot. Din păcate însă, în această iarnă, calvarul scumpirilor la utilităţi, în special facturile la gaz metan au fost aproape de nesuportat. Puţini pensionari au putut trece peste aceste greutăţi. Alţii au făcut mari sacrificii pentru a-şi plăti datoriile.
     Este şi cazul familiei Popa din Ciugud. Soţii Ioan şi Lucreţia Popa au împreună pensii care depăşesc cu puţin 1,5 milioane de lei. Ion a muncit 26 de ani ca şofer pe maşini "grele" iar 7 ani la CFR. A ieşit la pensie cu 1.378.000 lei pe lună. Acum este bolnav şi merge cu ajutorul unei cârje. Soţia, Lucreţia a tras toată viaţa la CAP şi s-a pensionat cu 244.000 lei pe lună. Pensia celor doi în această iarnă a fost suficientă doar pentru a acoperi factura lunară de gaz.
     "Nu am fost niciodată handicapat. Am muncit cât m-au ţinut puterile şi aş mai fi muncit dacă nu eram aşa de bolnav. Cu toate acestea un handicapat cu problemele lui, Dumnezeu să-l ajute, ia o pensie mai mare ca mine. Iarna asta ne-a fost greu însă. Am avut o vacă şi a trebuit să o vindem. Aşa am reuşit să ne descurcăm şi să ne plătim facturile. Altfel era vai de capul nostru. N-am venit la ziar pentru a cere ajutor ci pentru ca lumea să ştie cât de greu ne este nouă bătrânilor", ne-a spus Ioan Popa. L-am întrebat ce va face după ce termină banii luaţi pe vacă şi ne-a spus că va încerca să se descurce cum a făcut-o şi până acum. I-a mai rămas doar demnitatea şi speranţa că lucrurile vor merge cândva mai bine şi în ţara asta.
Florin ROMAN
Piatra de temelie a noii primării din Horea a fost sfințită
     În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 217 ani de la martiriul lui Horea şi Cloşca, ÎPS Andrei - arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia a sfinţit piatra de temelie a noului sediu al Primăriei comunei Horea. Vechiul local, vechi de peste o sută de ani, şi care se afla într-o stare avansată de degradare a fost demolat în urmă cu două săptămâni, când administraţia locală a constatat că din cauza tasării fundaţiilor clădirea este irecuperabilă. Noul sediu va fi mai spaţios şi va fi construit după un proiect semnat de SC Proiect Alba SA. Valoarea totală a investiţiei, la nivelul actual, este de 4,1 miliarde de lei. Dar Primăria comunei Horea nu dispune de aceşti bani şi deocamdată nici nu au fost alocate fonduri din alte surse. Primarul Corneliu Olar ne-a declarat că tocmai de aceea, construcţia va fi ridicată prin efortul comunităţii. Şi pentru ca noul sediu să fie şi trainic, şi cu belşug la temelie, au fost îngropate, după tradiţia locului, câţiva bănuţi, boabe de grâu şi capul unui cocoş - semn al sacrificiului. Alături de acestea într-un etui etanş câteva file consemnând evenimentul şi desigur personalităţile prezente: ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, vicepreşedinţii CJ Alba, Doru Cetean şi Eugen Popa, subprefectul judeţului Alba - Ioan Maier, directorul oficiului prefectural Cîmpeni - Nicolae Puiuleţ. Din partea noastră urări de bine şi de putere de muncă primarului şi locuitorilor din Horea, astfel încât visul lor să se realizeze cât mai degrabă.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.