Ultima oră
Știri
Cadou de mărţişor
Petrom a ieftinit benzina
     În perioada 1 - 15 martie a.c, SN Petrom va vinde la staţii benzină mai ieftin cu 500 de lei, în cadrul unei oferte promoţionale de Mărţişor. Astfel, benzina Premium costă acum 17.300 lei/litru. Şi buteliile au fost ieftinite cu 5000 de lei de la 165.000 lei/bucată la 160.000 lei/bucată. O reducere care seamănă cu o picătură într-un ocean...(F.R.)
30 de zile de arest preventiv pentru agresarea unui poliţist
     Marius Bârcea (25 ani, din Aiud) a fost arestat preventiv de procurorii aiudeni pentru 30 de zile pentru comiterea infracţiunii de ultraj. În 13 februarie, Bârcea l-a lovit pe sg.maj. Mircea Buta, în timp ce acesta intervenise pentru aplanarea unui conflict la barul SC Mara SRL din Aiud. În fapt, Bârcea, zis Robu, s-a enervat pentru că, potrivit estimărilor lui, poliţistul a ajuns prea târziu la locul faptei, pentru a aplana o bătaie în bar. Se pare că atunci poliţistul a fost lovit destul de rău deoarece, împins fiind de Bârcea, a antrenat în cădere şi un frigider care l-a rănit. Teoretic, potrivit Codului Penal, Bârcea riscă până la 7 ani de închisoare. Practic, instanţa va decide cât va ispăşi acuzatul pentru fapta comisă.
Nicoleta TOMUŢA
Primăvara îşi face intempestiv apariţia
     În următoarele zile, meteorologii ne avertizează că temperaturile nu vor coborî sub 0 grade C, iar duminică, 3 martie, se prognozează că mercurul termometrelor va urca până la 20 de grade C. Precipitaţiile se vor încadra în limitele obişnuite pentru această perioadă a anului şi nu va exista pericol de producere a inundaţiilor. Deci, se pare că zilele babelor din acest început de martie vor fi frumoase; rămâne de văzut ce surprize ne va rezerva primăvara în următoarea perioadă. (A.D.T.)
Bilă neagră pentru şeful ISTPH Alba
     În cursul zilei de ieri, cu prilejul videoconferinţei, prefectul Ioan Rus i-a reproşat pe un ton vehement şefului inspectoratului Judeţean pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, Lazăr Bogoş, ineficienţa activităţii instituţiei pe care o conduce şi mai ales modul în care sunt tratate persoanele cu nevoi speciale. "Zilnic, primim semnale deosebit de negative despre felul în care ISTPH Alba se comportă cu aceste persoane. Dl. Bogoş nu este de găsit aproape niciodată la sediul instituţiei, iar oamenii sunt ţinuţi pe holuri, zile întregi, fără a se ţine cont că vin de la distanţe foarte mari şi mai ales că sunt bolnavi. Sper ca şeful instituţiei să schimbe radical această situaţie altfel mă obligă să adopt măsuri drastice la ISTPH Alba" a precizat şeful administraţiei publice judeţene.(R.J.)
Schimbări majore în învățământ
MEC a definitivat modalitatea de trecere la învăţământul obligatoriu de 9 ani *Liceul rămâne de 4 ani
     Modalitatea definitivă de generalizare a învăţământului obligatoriu de 9 ani a fost făcută publică de către conducerea Ministerului Educaţiei, la Conferinţa "Educaţia, o şansă a dezvoltării României", desfăşurată la Palatul Parlamentului. Începând cu anul şcolar 2003-2004, grupa mare pregătitoare va deveni obligatorie. După ce vor urma 8 clase, elevii vor susţine examenul de capacitate. Cei care vor reuşi să treacă de acest examen pot urma clasa a 9-a obligatorie la liceele teoretice, vocaţionale sau tehnologice, unde vor fi admişi computerizat pe baza mediilor claselor I-VIII şi a mediei obţinute la examenul de capacitate. Cei care nu trec de examenul de capacitate pot urma clasa a IX-a în şcolile generale sau în şcolile tehnice, iar după clasa a IX-a pot susţine din nou capacitatea. În cazul în care vor fi declaraţi admişi, se pot transfera la licee, după susţinerea unor examene de diferenţă. (A.D.)
În acest an, în judeţul Alba
14.000 ha de teren vor rămâne necultivate
     Situaţia arăturilor pentru însămânţările de primăvară, în judeţul Alba, se modifică de la o zi la alta, procentul de realizare a acestor lucrări fiind acum de 73 la sută, ceea ce reprezintă 65720 ha din totalul de 84461. Se estimează că în cel mult 5 - 6 zile, în zona de şes a judeţului, arăturile vor fi realizate integral, singurele întârzieri obiective manifestându-se în zonele montane. În schimb, datorită slabei productivităţi, 14.000 ha de teren vor rămâne în acest an neînsămânţate, adică ele nu vor conta în realizarea producţiei agricole. Faţă de anii anteriori, situaţia este ceva mai bună la acest capitol, având în vedere că în anul 2000 au rămas necultivate 19.000 ha ,iar în 2001, în jur de 17.000 ha. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La reuniunea CDR "Centru" s-au făcut
Propuneri de retragere a certificatelor de investitor pentru mai multe societăți
Printre acestea figurează şi Activa Comprest SRL Abrud
     La reuniunea membrilor Consiliului de Dezvoltare Regională "Centru" ce a avut loc la Sfântu Gheorghe, a fost aprobat referatul privind propunerile de retragere a certificatelor de investitor pentru patru societăţi comerciale. Printre acestea figurează şi Activa Comprest SRL Abrud. Firma amintită a obţinut certificatul de investitor nr. 40/28.06.2000. În urma controlului efectuat de comisia constituită prin ordinul prefectului de Alba, av. Ioan Rus, administratorul societăţii nu a putut fi contactat, fiind solicitat să se prezinte până în 20.09.2001 la sediul ADR "Centru".
     La vizitele făcute în teren de reprezentantul ADR "Centru" (ultima la 4 februarie 2002) nu s-a putut lua legătura cu administratorul firmei. Din acest motiv nu au putut fi verificate nici actele firmei şi existenţa faptică a investiţiei declarate pentru obţinerea certificatului de investitor. Deşi a fost solicitat să se prezinte pentru clarificarea acestor situaţii, administratorul nu a dat curs invitaţiei până în prezent. Societatea nu a transmis nici chestionarul prevăzut de lege la finele trim. III şi IV ale anului 2001.
     Directorul ADR "Centru", Simion Creţu, consideră că sunt îndeplinite prevederile legale pentru retragerea certificatului de investitor la societatea respectivă. În aceeaşi situaţie sunt Alion Impex SRL Baraolt, Mikim Internaţional SRL Baraolt şi Antizso SRL Baraolt.
     În urma retragerii certificatelor de investitor în zona defavorizată, ADR "Centru" va înştiinţa Vama şi Finanţele în vederea recuperării contravalorii facilităţilor de care a beneficiat societatea.
Dana MOTREANU, Florin ROMAN
Paul Popa - principalul suspect în cazul asasinării polițistului Sașa Disici
     criminalPopa Paul (30 de ani, din Comăneşti-Bacău), unul dintre complicii "criminalului fără frontiere" Konstantinos Passaris, este acuzat şi de implicare în asasinarea, în martie anul trecut, a poliţistului timişorean Saşa Disici. Conform declaraţiilor generalului Dumitru Sorescu, adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei, pe numele lui Popa a fost emis deja un nou mandat de urmărire generală. Popa este căutat de poliţişti într-un alt dosar privind împuşcarea unui tînăr din Deva. Poliţistul Saşa Disici a murit împuşcat în timp ce urmărea o maşină furată în care se aflau trei hoţi surprinşi în flagrant pe o stradă din Timişoara. După căteva luni de căutări, poliţiştii l-au depistat pe principalul suspect în asasinarea poliţistului timişorean. Trupele SIAS nu au reuşit însă să-l captureze, deoarece Opriş s-a împuşcat în cap chiar în clipa când au încercat să-l reţină. Căt priveşte implicarea lui Popa în asasinatul căruia i-a căzut victimă Saşa Disici, generalul Lazăr Cârjan, şeful Serviciului Judiciar din IGP, a precizat că există suficiente indicii care duc la concluzia că Popa a participat în acea noapte la crimă, dar că acestea nu pot fi date publicităţii. De altfel, Popa este dat în urmărire generală prin Interpol încă din ianuarie, când procurorii au emis pe numele său un mandat de arestare, în lipsă, pentru împuşcarea tânărului din Deva. Acuzaţiile aduse lui Popa sunt: tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. El a fost văzut ultima oară la Deva unde conducea un Audi cu număr de Bacău. Paul Popa este prieten cu infractorul grec Konstantinos Passaris, cei doi fiind asociaţi şi în comiterea unor fapte criminale. Potrivit cercetărilor, Popa i-ar fi procurat lui Passaris paşaportul cu care a intrat în România şi în plus i-a făcut rost de pistolul cu care a jefuit casa de schimb valutar din Capitală.
     Cei care pot da relaţii în legătură cu acest urmărit general sunt rugaţi să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.
Nicoleta Tomuţa
Subvenții de peste 1370 de miliarde de lei destinate susținerii producției vegetale
     Susţinerea indirectă a producţiei vegetale în anul 2002 se materializează prin acordarea de subvenţii în domeniul îmbunătăţirii funciare, desecărilor şi combaterii eroziunii solului. Valoarea subvenţiei pentru acest an, destinată întreţinerii şi reparaţiilor sistemelor de irigaţii se ridică la 834 de miliarde de lei. În ceea ce priveşte fondurile ce vor fi acordate pentru subvenţionarea energiei electrice, acestea se ridică la 540 de miliarde de lei. Valoarea totală a subvenţiilor din partea statului necesare susţinerii indirecte a producţiei vegetale din acest an depăşeşte 1370 de miliarde de lei, ne-a informat directorul DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazea.
Varicelă la Seminarul teologic din Alba Iulia
     În ultima perioadă, 10 elevi de la Seminarul Teologic din Alba Iulia au fost diagnosticaţi cu varicelă. Ei sunt elevi în clasa a IX - a şi urmează în prezent tratament la domiciliu. Din cauza îmbolnăvirii, o parte din elevi au ratat posibilitatea de a participa la Olimpiada de limbă greacă.
     Surse din cadrul DSP Alba au declarat că nu se pune problema unei epidemii de varicelă, fenomenul fiind ţinut sub control. (F.R)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.