Prima pagină Ediția din: 5.03.2002
Știri
207 milioane de lei - amenzi aplicate şoferilor ilegalişti
     În cadrul obişnuitei acţiuni "week-end rutier", derulate în perioada 1-3 martie de Serviciul Poliţiei Rutiere Alba, au fost aplicate 467 de sancţiuni în valoare de circa 207 de milioane de lei. În aceeaşi perioadă, venirea primăverii a fost marcată, pentru 20 de şoferi, de ridicarea permiselor în vederea suspendării. Alţi 27 de posesori de autoturisme au rămas fără certificate de înmatriculare. În topul contravenţiilor a rămas depăşirea limitei de viteză, 141 de şoferi fiind amendaţi din această cauză. Alţi 5 şoferi au rămas fără permise de conducere deoarece au fost surprinşi băuţi la volan. (N.T.)
Avalanşă de beţivi la spital
     În week-end-ul recent încheiat, medicii de la Serviciul de Urgenţe al Spitalului Judeţean Alba nu s-au confruntat cu cazuri medicale deosebite, predominând bolile de sezon şi bolile cardiace. Având în vedere că în week-end s-a sărbătorit mărţişorul, s-au înmulţit şi cazurile de intoxicaţii alcoolice. Printre cei care s-au "beţivit" s-a aflat şi o tânără de 21 de ani din Alba Iulia care, după câteva ore, a părăsit spitalul pe propriile picioare. (F.R.)
La Aiud
Inaugurarea Centrului de servicii comunitare
     Joi, 7 martie a.c., la Aiud va avea loc inaugurarea Centrului de servicii comunitare "Sfântul Ilie Tesviteanul". Acesta a fost realizat în colaborare cu CJ Alba şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Parohia Aiud şi DGPDC Alba. Noul aşezământ va găzdui copii instituţionalizaţi. (F.R.)
S-o vedem şi pe asta!
Apa CTTA şi Apă Canal Alba Iulia se pregătesc de fuziune
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, pregăteşte documentaţia necesară pentru o fuziune între SC Apa CTTA şi SC Apă Canal. Asupra acestei fuziuni au căzut de acord şi cei doi directori, d-nii Viorel Lazăr şi Ioan Dreghici. În acest sens a fost creată şi o comisie care să pregătească condiţiile legale de realizare a fuziunii. Avantajele acestei formule ar fi fără îndoială o mai bună implicare în producţia, transportul şi distribuţia apei, lucru ce ar putea duce în final la o ieftinire a preţului apei. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia, începând de astăzi, se declară
Război cerşetoriei
     Şi dacă a dat colţul ierbii, iar vremea nu mai e atât de câinoasă (doar vremurile mai sunt!) cerşetorii care ne pândesc la colţ de stradă s-au înmulţit. Sesizând faptul şi grijulii faţă de cetăţeni, autorităţile municipiului Alba Iulia s-au decis să ia măsuri. Astfel, începând de astăzi, echipe mixte, formate din reprezentanţi ai Primăriei municipiului Alba Iulia, Poliţiei municipiului Alba Iulia, Corpului Gardienilor Publici şi ai Direcţiei judeţene pentru protecţia copilului, vor lua la purecat "vadurile" cerşetoriei într-o nouă încercare de a domoli fenomenul. Cerşetorii care nu sunt localnici vor fi trimişi cu sprijinul Poliţiei Transporturi Feroviare în localităţile de domiciliu, în timp ce pentru "ai noştri" se vor lua măsuri diferenţiate de la caz la caz. Unii dintre ei vor beneficia de ajutoare, iar alţii, cei recalcitranţi, de rigorile legii. (A.D.)
În judeţul Alba
Consumatorii de apă potabilă au datorii de miliarde de lei
     Potrivit informaţiilor furnizate de directorul general al SC Apa CTTA SA Alba, ing. Viorel Lazăr, la începutul acestei luni, societatea pe care o conduce are de încasat de la clienţi restanţe de 19,7 miliarde de lei. Situaţia clienţilor neîncasaţi şi a furnizorilor neachitaţi se prezintă după cum urmează: Apă Canal SA Alba Iulia - 11,68 miliarde de lei, SC Coral Teiuş - 108 milioane de lei, SC Edil Trans Aiud - 2,86 miliarde de lei, SC Saturn SA Alba Iulia - 80 milioane de lei, Asociaţia de locatari 30 Sântimbru - 217 milioane de lei şi alţi clienţi - 112 milioane de lei (clienţi neîncasaţi); SC Electrica SA - 60 milioane de lei facturi curente şi 2,9 miliarde de lei majorări de tarif; Electrocentrale - 1,3 miliarde de lei, Apele Române - 5,9 miliarde de lei, credite bancare - 630 milioane de lei, creditori diverşi - 244 milioane de lei (facturi neachitate).
     D-l Lazăr ne-a declarat că încasările decurg cu dificultate, ceea ce creează probleme societăţii în bunul mers al activităţii.
Florin ROMAN
Guvernul a aprobat subvenţiile pentru agricultori
     Producătorii agricoli vor primi în această primăvară, pentru înfiinţarea culturilor, 30 la sută din valoarea subvenţiilor stabilite pe unitatea de produs, urmând ca statul să vireze diferenţa ajutoarelor financiare după realizarea recoltelor. De aceste subvenţii vor beneficia însă numai producătorii agricoli organizaţi în exploataţii agricole, conform ordonanţei adoptate anul trecut de Guvern.
     Prin hotărârea adoptată, Guvernul stabileşte sumele şi cantităţile-limită pentru care vor fi acordate subvenţiile directe.
     Producătorii agricoli vor beneficia de acest avans dacă vor prezenta la Direcţiile Agricole judeţene contractele încheiate cu beneficiarii produselor, precum şi garantarea acestor contracte cu producţia agricolă. Hotărârea stabileşte că în categoria produselor care vor beneficia de subvenţii intră şi producţiile livrate ca materie primă pentru realizarea de produse alimentare.
     Producătorii agricoli vor mai trebui să facă dovada folosirii, la înfiinţarea culturii, a seminţelor certificate, a aplicării lucrărilor mecanice de arat.
     Subvenţiile directe pentru producţia-marfă livrată vor fi acordate pentru grâu şi secară, rapiţă de toamnă şi de primăvară, porumb şi sorg, floarea soarelui, soia, sfeclă de zahăr, in şi cânepă pentru fibră, cartofi şi legume de câmp, legume de seră, fructe, inclusiv struguri, furaje.
     Ministerul Agriculturii a anunţat că ar putea acorda în acest an subvenţia pe produs şi pentru cultivarea tutunului, după suspendarea din legislaţie a prevederilor care stimulau utilizarea producţiei autohtone de tutun. Până în prezent, autorităţile nu au stabilit suma care va fi alocată pentru subvenţionarea tutunului.
     * pentru o tonă de grâu sau secară se poate primi o subvenţie de 283.000 lei, cu un avans de 85.000 lei, în limita cantităţii de 3,5 milioane tone
     * pentru o tonă de porumb sau sorg se poate primi o subvenţie de 147.000 lei, cu un avans de 45.000 lei, în limita a 1,5 milioane tone
     * pentru o tonă de fructe, producătorul poate primi o subvenţie de 225.000 lei, cu un avans de 67.000 lei, iar cantitatea-limită este de 400.000 tone
     * pentru o tonă de cartofi, subvenţia este de 200.000 lei, cu un avans de 60.000 lei, în limita unei cantităţi de 500.000 tone.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.