Prima pagină Ediția din: 11.03.2002
Știri
În acest week-end
Păduri şi pajişti în flăcări
     Şi în acest sfârşit de săptămână au fost înregistrate incendii care au afectat pajiştile şi pădurile din patru comune din judeţul Alba. Astfel, în ziua de 8 martie, postul de poliţie din Livezile a fost sesizat că păşunea din zona carierei de piatră s-a aprins şi că focul se îndreaptă spre pădurea din apropiere. Au ars aproximativ 3 kmp de pajişte. Purtătorul de cuvânt al IPJ Alba ne-a mai informat că în acest week-end (respectiv în 8 şi 9 martie) s-au semnalat incendii în satul Muşca (comuna Lupşa) unde focul a afectat pădurea, în satul Valea Seacă (comuna Noşlac) şi în satul Brădeşti (comuna Râmeţ). Incendiile au fost stinse cu ajutorul comunităţilor locale. (D.M.)
Astăzi - grevă în învăţământ      În cea mai mare parte a unităţilor din învăţământul preuniversitar din judeţul Alba, astăzi nu se vor desfăşura cursurile conform orarului. Motivul: anunţata grevă generală de o zi, menită a sensibiliza guvernul faţă de problemele cu care se confruntă cadrele didactice. Reamintim că marea durere a sindicaliştilor din învăţământ este decizia guvernului de a nu le acorda tichete de masă, având în vedere că sunt bugetari, iar acordarea tichetelor de masă a fost introdusă iniţial ca o măsură de recompensare şi impulsionare a unităţilor producătoare din sectorul privat. În schimbul râvnitelor tichete, guvernul le-a propus angajaţilor din învăţământ o mărire a salariului cu 5%, propunere considerată de neacceptat. Chiar dacă nu vor face cursuri, elevii vor merge la şcoală şi vor fi supravegheaţi. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Războiul între ortodocşi şi greco-catolici pentru biserica din Ocna Mureş continuă
Greco-catolicii asigură paza bisericii 24 de ore din 24 *35 de jandarmi şi 25 de poliţişti încearcă să ţină situaţia sub control
     Dreptul de proprietate şi dreptul de folosinţă a bisericii din centrul oraşului Ocna Mureş au devenit subiectele unei aprigi dispute între ortodocşii şi greco-catolicii din localitate, atât în instanţă cât şi în faţa lăcaşului de cult. La sfârşitul săptămânii trecute, peste 60 de credincioşi greco-catolici s-au baricadat în biserică încercând să-l oprească pe executorul judecătoresc să pună în aplicare o sentinţă prin care dreptul de folosinţă a bisericii ar fi fost acordat ortodocşilor. În noaptea de 8 spre 9 martie, 25 de greco-catolici au refuzat să părăsească lăcaşul şi au dormit acolo, astfel încât credincioşii bisericii unite cu Roma asigură "paza" bisericii 24 de ore din 24. Precizăm că 35 de jandarmi şi 25 de poliţişti încearcă să ţină situaţia sub control, în condiţiile în care vineri, 8 martie, un grup de ortodocşi au încercat să "spargă" dispozitivul de pază şi ordine. Ieri dimineaţă, aproximativ 100 de greco-catolici au participat la slujbă în această biserică, nefiind semnalate alte incidente. (D.M.)
Timp de două zile, la Alba Iulia, simpozionul internaţional
Violenţa "În numele lui Dumnezeu"
     Astăzi debutează la Alba Iulia o manifestare cultural-ştiinţifică dedicată împlinirii a 6 luni de la atacurile teroriste asupra WTC din New York şi dezbaterii unei teme de mare actualitate: invocarea divinităţii în argumentarea cauzală a actelor de violenţă. Organizat de Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, simpozionul va începe cu o rugăciune în Catedrala Reîntregirii Neamului. Deschiderea festivă va avea loc la ora 10.00 în Aula "Dumitru Stăniloaie" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în prezenţa ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia şi a înalţilor reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale. În cadrul simpozionului, în ziua de marţi, 12 martie, în Aula Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, la ora 10.00, va fi înmânat titlul de Doctor Honoris Causa Prea Cucernicului Părinte prof. univ. dr. Boris Bobrinskoy, decanul Institutului de Teologie Ortodoxă "Saint Serge" Paris. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.