Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Iisuse Hristoase, Cel ce voieşti ca toţi oamenii să se mântuiască şi nimeni să nu piară; care însuţi cu rostul Tău cel Dumnezeiesc ai zis: "Orice veţi cere în Numele Meu de la Tatăl, fi-va vouă"; înaintea Ta cad cu inimă umilită şi cu lacrimi fierbinţi, rugându-mă cu nădejde la îndurarea Ta, ca pentru Numele Tău cel Sfânt, în ceasul sfârşitului vieţii mele, să-mi dai minte întreagă, cunoştinţă adevărată, înfrângere a inimii pentru păcatele vieţii mele cu care Te-am mâniat, credinţă întreagă, nădejde tare, dragoste deplină, ca astfel, cu inimă curată să pot zice: Doamne, în mâinile Tale îmi dau sufletul meu; Cel ce eşti binecuvântat în veci. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Aducerea moaştelor Sf. Ierarh Nichifor
Catolic: Sf. Teodora

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Concursul de poezie "Ovidiu Hulea"
- regulament -
     În cadrul Colocviilor de literatură "Poezia şi dramaturgia secolului XX" , ediţia de IX-a, organizate la Aiud de Casa de cultură "Liviu Rebreanu", DCCPCN Alba, Primăria municipiului Aiud, CJ Alba şi Centrul judeţean al creaţiei populare Alba, va avea loc şi cea de-a IX-a ediţie a Concursului de poezie "Ovidiu Hulea". Concursul este deschis tuturor celor care nu au debutat în volum. Concurenţii vor trimite 10-15 poezii, dactilografiate la două rânduri, în trei exemplare, semnate cu un motto. Acelaşi motto va figura pe un plic închis care va conţine: numele şi prenumele, data naşterii, adresa, profesia, cenaclul literar şi premii literare (dacă este cazul) şi un număr de telefon la care poate fi contactat. Premiile vor fi acordate de organizatori, reviste de literatură, ziare şi sponsori ai manifestării. Premierea câştigătorilor va avea loc în data de 29 martie 2002. Lucrările vor fi trimise pe adresa:Casa de cultură "Liviu Rebreanu" Aiud, strada Transilvaniei nr. 35, cod 3325, până la 20 martie, data poştei. (A.D.)
La Ponor
Drumuri sătești pietruite
     Viceprimarul comunei Ponor, Irinel Groza, ne-a informat că deşi banii la buget sunt puţini, în perioada următoare vor avea loc licitaţii pentru modernizarea a două drumuri săteşti. Primul proiect este cel de la Geogel, unde cu ajutorul FRDS va fi pietruit drumul pe o porţiune de 3 km. În curând va fi luat în lucru şi drumul de la Ponor la Valea Rece, tot din fonduri ale FRDS. (F.R.)
Noi suprafețe de pădure pentru unitățile de cult
     Comisia judeţeană de fond funciar a validat în cursul zilei de ieri noi puneri în posesie pentru alte unităţi de cult religios din judeţ. Astfel, Parohia greco-catolică şi cea ortodoxă din localitatea Ponorel vor primi 8,63 ha şi respectiv 5,75 ha de pădure. De asemenea, Parohia ortodoxă din comuna Vidra va primi 11,51 ha de pădure, iar comuna Vidra 56,85 ha pădure comunală. (R.J.)

Centenarul naşterii unui mare savant:
David Prodan
     S-a născut la 13 martie 1902 în satul Cioara, nume schimbat azi, din pudoare estetică, în Sălişte, jud. Alba. Părinţii, Ana Moţu şi Ilie Prodan, au fost ţărani mijlocaşi. Era primul născut din cei patru fraţi. Mama lui s-a stins din viaţă la numai 28 de ani.
     Primele clase le-a făcut la şcoala din sat. Pentru anul şcolar 1913 - 1914 este admis la Liceul maghiar Kun din Orăştie, vechi colegiu reformat, frecventat şi de români. La sfârşitul primului război mondial era elev în clasa a VI-a. După Marea Unire din decembrie 1918, îl găsim elev la Liceul "Aurel Vlaicu" din Orăştie, care şi-a început activitatea la 15 iulie 1919, cu 14 profesori şi 410 elevi. La terminarea liceului se înscrie la Facultatea de Litere, secţia limba română şi istorie, a Universităţii Daciei Superioare din Cluj, unde a "nimerit perioada cu cel mai înalt prestigiu al ei". Şi-a susţinut teza de doctorat cu lucrarea "Răscoala lui Horea în Comitatele Cluj şi Turda". A lucrat apoi 13 ani la Arhivele Statului, filiala Cluj, unde i s-a decis şi cariera. Mai târziu a intrat suplinitor la Biblioteca Universităţii - arhiva istorică.
     Prima călătorie în străinătate a făcut-o în anul 1930 pe traseul Budapesta, Viena, nordul Italiei şi, prin Elveţia, la Paris, unde a stat şase săptămâni. În anul 1955, cu prilejul Congresului Mondial al Istoricilor de la Roma, revine în Italia, unde a vizitat cele mai importante centre. În anul 1934 stă două săptămâni la Constantinopol. Şederea la Viena i-a fost asigurată de o bursă modestă în vederea strângerii materialului documentar pentru monografia "Răscoala lui Horea". Aici, la vasta arhivă a Consiliului de război, n-a putut extrage decât registrele, iar la Arhiva Camerală n-a mai ajuns.
     În timpul celui de-al doilea război mondial a fost furier la Regimentul 91 infanterie din Alba Iulia, la Corpul VI Armată de la Timişoara şi la Corpul VII Armată din Sibiu. În perioada întunecată din timpul cedării Transilvaniei s-a refugiat la Sibiu, iar în 1945 s-a numărat printre primii universitari reveniţi la Cluj. Pe atunci era bibliotecar arhivist la Biblioteca universitară. În momentul tragic pentru România, prilejuit de Dictatul de la Viena vede lumina tiparului lucrarea "Teoria migraţiilor românilor din Principatele române în Transilvania în secolul al XVIII-lea", în care evidenţiază cu rigoare, prin apel la statistica epocii, la nivelul unei strălucite demonstraţii, un puternic flux uman dinspre Transilvania către Principate. În anul 1948 intră în Academia Română, ca membru corespondent. Avea pe atunci tipărite cărţile: "Răscoala lui Horea în Comitatul Cluj şi Turda", "Teoria migraţiei", "Iobăgia pe domeniul Băii de Arieş" şi "Supplex Libellus Valachorum", operă de interpretare prin excelenţă, menită să explice actul politic în ambianţa ideilor europene. În anul 1967 publică, pe lângă ediţia a doua a Supplexului, monumentala operă, "Iobăgia în Transilvania în secolul al XVI-lea", în trei volume. A ajuns profesor de Istorie modernă la Universitatea din Cluj şi şef de secţie la Istoria modernă de la Institutul de istorie şi arheologie. Când s-a hotărât publicarea marii colecţii de Documente privind istoria României, în zeci de volume, a fost numit responsabil al colegiului de documentare din Cluj. Catedra la Universitate a pierdut-o la vârsta de 57 de ani, dar nu i s-a luat de drept ci a fost pus deliberat în situaţia de a o părăsi.
     În anul 1979 tipăreşte "Răscoala lui Horea" în două volume, lucrare monumentală a istoriografiei române. Opera desluşeşte firele unui eveniment considerat crucial în devenirea istorică a românilor. În ea a scos la iveală determinaţii legate intim de structurile feudalităţii locale.
     Opera savantului, prezentată selectiv, pornită din adâncul său devotament pentru mulţimile ţărăneşti din care se trăgea, durată sistematic, cu abnegaţie, cu curajul renunţării la tentaţiile facile, s-a fixat în prim-planul istoriografiei contemporane.
Cloşca L. BĂLUŢĂ
Oaspeţi din Germania la Primăria Sebeş şi Prefectura Alba
     Timp de trei zile, la invitaţia Primăriei municipiului Sebeş, o delegaţie din Germania a efectuat o vizită în România. Printre componenţii acesteia s-au numărat prefectul unui judeţ din landul Bavaria, Martin Siedl, şi primarul unei comune situate la graniţa cu Austria, Fritz Liendner. Oaspeţii germani au vizitat câteva obiective importante, de interes economic, monumente istorice, unităţi de cult şi de învăţământ de pe raza municipiului Sebeş şi s-au întâlnit, de asemenea, cu membrii comunităţii germane din zonă.
     În cursul zilei de ieri, membrii delegaţiei, însoţiţi de primarul Mugurel Sîrbu, s-au întâlnit la Alba Iulia cu prefectul Ioan Rus şi preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, discutându-se posibilitatea sporirii investiţiilor germane în judeţ, acesta ocupând acum locul secund în topul investiţiilor străine. De asemenea, a fost atins şi subiectul apropiatei şedinţe a Comisiei mixte guvernamentale româno-germane privind situaţia etnicilor germani, ce va avea loc la Berlin în perioada 14-15 martie a.c., din delegaţia oficială a ţării noastre urmând să facă parte şi prefectul Ioan Rus. În aceeaşi zi, oaspeţii germani au efectuat o vizită în localitatea Câlnic, iar azi vor fi prezenţi la Alba Iulia, la sediul societăţii Diakonia. De menţionat faptul că, în onoarea prietenilor din Germania, Consiliul local al municipiului Sebeş s-a întrunit în şedinţă extraordinară. Vom reveni cu amănunte. (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.