Ultima oră
Știri
La nivelul judeţului Alba s-a înfiinţat
Unitatea de management a proiectelor cu finanţare externă
     În cursul zilei de ieri, prin ordin al prefectului de Alba, Ioan Rus, a fost constituită o comisie intitulată "Unitatea de management a proiectelor cu finanţare externă". Aceasta este compusă din Ileana Bărbănţan şi Diana Bolog (Prefectura Alba), Ioana Lazăr (CJ Alba), Mihai Pocanschi (ADR Centru), Ana Mocanu Goia (birou regional SAPARD), Nicolae Plută (DGAIA), Doina Bărbat (IPM), Ileana Drăghiciu (AJOFM), Cristina Galoş (DSP), Rodica Comşa (ISJ) şi Pavel Bora (ANDI PRZM). Conducerea unităţii de management a proiectelor cu finanţare externă va fi asigurată de subprefectul Ioan Maier şi de vicepreşedintele CJ Alba, Eugen Popa. (F.R.)
La Alba Iulia
Forum româno-german pe probleme de turism
     Camera de Comerţ Alba în colaborare cu Consulatul Onorific al României pentru Landurile Rheinland/Dfalz şi Saarland din Germania, organizează la Alba Iulia forumul "Turismul - unul dintre cei mai importanţi factori economici ai secolului 21". Lucrările forumului se vor desfăşura la sediul CCIA Alba, în data de 19 martie a.c., începând cu ora 17.00. Forumul va fi onorat de prezenţa unei numeroase delegaţii din Germania, iar din partea judeţului Alba şi-au anunţat participarea reprezentanţi ai Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, Primăriei Albac, Direcţiei Agricole, Universităţii 1 Decembrie 1918, Liceului Economic şi reprezentanţi ai societăţilor comerciale cu activitate de turism şi agroturism. (R.J.)
În 2002,
FRDS va finanţa 12 proiecte din judeţ
     Fondul Român de Dezvoltare Specială constituit pentru comunităţile sărace a acceptat finanţarea pentru anul în curs a 12 proiecte în judeţul Alba. Este vorba de pietruirea drumului comunal DC 104 Rîmeţ - Valea Poienii, reparaţiile drumurilor săteşti Vadu Moţilor - Lăzeşti şi Vadu Moţilor - Poduri, reabilitarea drumului între Albac şi Pleşeşti, pietruirea drumurilor Sohodol - Deonceşti, Mirăslău - Ormeniş şi Oarda de Sus, pietruirea drumului comunal Valea Geoagiului, îndiguirea văii Izvoarele între Livezile şi Izvoarele, pietruire Ponor - Valea Rece (DC 106), precum şi fonduri pentru comunitatea rurală săracă din Certege. Fiecare din aceste proiecte vor fi finanţate cu câte 75.000 de dolari. (R.J.)
În judeţul Alba
700 de cereri pentru legitimațiile de maghiar
     Preşedintele executiv al UDMR Alba, d-l Racz Levente, a declarat pentru ziarul "Unirea" că, până în prezent, circa 700 de cetăţeni au depus cereri pentru a intra în posesia legitimaţiilor de maghiar. Acestea prevăd o serie de facilităţi acordate de statul maghiar. D-l Racz a mai precizat că, deocamdată, nici unul dintre solicitanţi nu a primit legitimaţia de maghiar, procedura de acordare a acesteia necesitând o oarecare perioadă de timp. (F.R.)
Apa CTTA va alimenta orașele Ocna Mureș și Câmpeni
     În cursul zilei de ieri, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, s-a întâlnit cu primarii din zona Apuseni şi cu primarul din Ocna Mureş, întâlnire în cadrul căreia s-a discutat posibilitatea producţiei şi distribuţiei apei. S-a convenit ca, într-o primă parte, societatea judeţeană de apă să preia producţia apei la Ocna Mureş şi Lunca Mureş, precum şi producţia, transportul şi distribuţia acesteia la Câmpeni. Prin aceste măsuri, locuitorii din zonele amintite vor avea asigurată o apă mai bună din punct de vedere calitativ.
     Astăzi va avea loc o nouă întâlnire între conducătorii societăţilor Apa CTTA şi Apa Canal Alba Iulia, în vederea fuziunii acestora. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Credite avantajoase pentru firmele care angajează șomeri
     Noua lege privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă intrată în vigoare la începutul lunii martie prevede şi unele servicii pentru angajatori. Astfel, pentru crearea de noi locuri de muncă prin înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor se pot acorda, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, credite în condiţii avantajoase. Acestea se acordă în baza unor proiecte de fezabilitate, proporţional cu numărul de locuri de muncă ce vor fi înfiinţate, pentru o perioadă de cel mult 3 ani; destinaţia creditelor o constituie investiţiile, iar dobânda este de 50 la sută din taxa oficială a scontului stabilită de Banca Naţională a României. Este cuprinsă, de asemenea, o perioadă de graţie de maxim 6 luni, respectiv 1 an, pentru asigurarea producţiei. Activitatea de bază pentru care se acordă astfel de credite trebuie să cuprindă producţia, serviciile sau turismul. O altă condiţie este ca pe cel puţin 50 la sută din locurile de muncă nou create să fie ocupate cu personal provenind din rândul şomerilor înregistraţi la AJOFM Alba. Persoanele încadrate în muncă prin intermediul acestui program trebuie menţinute în activitate cel puţin 3 ani. (A.D.T.)
Au început lucrările de întreținere și reparații la drumurile județene
     Vremea bună din ultimile zile a dus la demararea lucrărilor la drumurile judeţene. Majoritatea lucrărilor au fost deja "atacate" de constructori, iar trei dintre acestea au fost verificate ieri de vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba - Doru Cetean. Este vorba de lucrările de ranforsare a DJ 107 - în localitatea Teleac şi ranforsare DJ 107 K în localitatea Benic. Ambele lucrări, cu valori de 1,8 miliarde şi respectiv 2,4 miliarde de lei, sunt executate din sume alocate din Fondul Special al Drumurilor şi sunt lucrări începute în cursul anului trecut. La ambele lucrări, principalele probleme par să fie cele legate de rigole şi şanţurile de scurgere a apelor pluviale de pe carosabil, dar printr-o cooperare bună între constructor şi primării lucrurile se vor rezolva. De precizat că ambele lucrări proiectate de SC Drumex Cluj Napoca sunt executate de SC MOVA Alba Iulia, având ca antreprenor general SC Nordconforest Cluj Napoca. Vicepreşedintele Cetean a precizat că, având în vedere lipsa acută de fonduri - de care s-a mai scris - s-a decis ca lucrările să înceapă din localităţi, fapt ce vine în sprijinul cetăţenilor şi al primăriilor, mai ales la comune, unde banii pentru întreţinerea arterelor de circulaţie sunt aproape inexistenţi. Tot în cursul zilei de ieri a fost verificat stadiul lucrărilor de întreţinere a drumului pietruit DJ 106 H în localitatea Ighiel. Este cunoscut că acest drum este destul de circulat pentru că el duce spre zona turistică a Iezerului de la Ighiel. Dar de aceste lucrări vor beneficia în primul rând cei câteva sute de cetăţeni ai satului. Lucrarea în valoare de 200 de milioane lei, sumă alocată din bugetul propriu al CJ Alba, executată de SC DPL Alba, va fi terminată în cursul acestei săptămâni dacă vremea va fi în continuare prielnică.
Anca DINICĂ
Municipiul Sebeș va beneficia de servicii publice la nivel european
Tratativele cu firma austriacă AEG LINTZ sunt în curs de finalizare
     În perioada 7 - 10 martie 2002, municipiul Sebeş a găzduit o delegaţie din Austria, ocazie cu care au fost purtate discuţii între reprezentanţii administraţiei publice locale din Sebeş şi cei ai societăţii austriece AEG LINTZ privind iniţiativa de preluare a sectorului de apă-canal precum şi a altor sectoare de utilitate publică din Sebeş de către această firmă.
     În urma acestor discuţii, specialiştii din cadrul Primăriei municipiului Sebeş vor găsi formula legală de preluare a acestor utilităţi de către firma austriacă, sperându-se totodată că legăturile dintre administraţia publică locală din Sebeş şi AEG LINTZ vor fi în folosul cetăţenilor municipiului, care vor beneficia de servicii mai bune şi de calitate.
     "Această cale sperăm să ne dea posibilitatea de a obţine credite nerambursabile, pentru executarea lucrărilor de apă-canal din Sebeş, Lancrăm şi Răhău, precum şi pentru executarea proiectului privind staţia de epurare Lancrăm", a declarat primarul Mugurel Sîrbu (R.J.)
La Direcţia de Statistică Alba
Logistica este pregătită pentru recensământ
     "Personalul Direcţiei Generale de Statistică Regională Alba a fost instruit şi pregătit să se implice cu profesionalism în buna desfăşurare a recensământului populaţiei şi a locuinţelor. Fiecare salariat ştie precis ce are de făcut", ne-a declarat ec. Ana Topârceanu, directorul general DGSR Alba. La nivelul Institutului Naţional de Statistică (INS) a fost încheiat Programul PHARE 1997 "Statistica" privind integrarea rapidă a sistemului statistic românesc în cel al Uniunii Europene. Cele 6 milioane de euro destinate derulării acestui program au fost cheltuite pentru achiziţionarea de echipamente şi formarea unei bănci de date, puncte de documentare şi de prelucrare a datelor statistice. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.