Ultima oră
Știri
Consilierul Ilie Petre are sprijinul Partidei romilor
     Chestionat în legătură cu situaţia actuală, nu prea limpede a consilierului Prefecturii pe problemele romilor, Ilie Petru, prefectul judeţului Alba, Ioan Rus a precizat că îşi menţine poziţia adoptată la începutul scandalului în care a fost implicat fiul acestuia. Cu toate acestea se pare că Ilie Petru are sprijinul total al Partidei Romilor care consideră că acesta nu are de ce să răspundă pentru faptele comise de fiul său. Reprezentanţii Partidei Romilor apreciază că Ilie Petru este cel mai bun reprezentant al acestora pentru postul de consilier în cadrul Prefecturii Alba. (R.J.)
Sală de tezaur
     Conducerea Muzeului Naţional al Unirii consideră că în acest an se impun noi demersuri pentru ca obiectele de metal preţios care au putut fi admirate în cadrul expoziţiei "Tezaure transilvane" la 1 Decembrie, să fie expuse în cadrul unei săli de tezaur cu caracter permanent. O parte a dotării a fost deja achiziţionată cu ocazia instalării sistemului de pază antiefracţie şi antiincendiu în anii 1997-1998. Amenajarea sălii de tezaur impune un efort financiar considerabil de încă aproximativ 800 de milioane de lei pe care MUN speră să-i obţină cu sprijinul CJ Alba şi prin atragerea unor venituri extrabugetare în anii 2002-2003, astfel încât la aniversarea celor 85 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, MUN să poată oferi un nou punct de atracţie vizitatorilor săi. (F.R.)
Anul trecut
42 de gardieni publici au călcat pe bec
     În contextul situaţiei actuale cât şi al creşterii concurenţei în sectorul serviciilor de pază, CGP Alba a trebuit să-şi ridice standardul serviciilor prestate precum şi profesionalismul angajaţilor. Mergând pe această linie, trebuie precizat că în 2001, CGP Alba a acordat 100 salarii de merit, 20 de recompense pentru faptele deosebite, dar şi 42 de sancţiuni. (F.R.)
Pagube de 157 miliarde de lei
     În ultimii ani, precipitaţii masive şi fenomene meteorologice periculoase au afectat anual peste 40 la sută din unităţile administrativ teritoriale ale judeţului. Pagubele înregistrate în urma dezastrelor de anul trecut se cifrează la 157 miliarde de lei, se precizează într-un document al Inspectoratului de protecţie civilă Alba. (F.R.)
Fondul de publicaţii al Bibliotecii judeţene este de 221.710 volume
     La sfârşitul anului trecut, fondul de publicaţii deţinut de Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga" era de 221.710 volume în valoare totală de 1,8 miliarde de lei. Colecţiile bibliotecii au sporit cu 4925 volume în valoare de 386 milioane de lei. La acestea se adaugă colecţia de ziare, reviste şi alte publicaţii periodice însumând 6425 unităţi de bibliotecă. Tot anul trecut s-au redeschis secţia pentru copii şi secţia de împrumut pentru adulţi. Numărul cititorilor nou înscrişi a fost de 8063 persoane iar frecvenţa totală a cititorilor în bibliotecă de 94.957 vizite. (F.R.)
Restaurare de carte veche
     În cursul anului trecut, specialiştii MUN au finalizat procesul de restaurare corp carte şi legătură la trei cărţi vechi româneşti din colecţia instituţiei: "Chiriaco dromionul de Bălgrad" (1699), "Noul Testament de la Bălgrad" (1648), "Biblia tipărită de la Blaj"". De asemenea, au fost restaurate 30 de cărţi bibliografice din biblioteca documentară şi 30 de zile de la legarea unui exemplar din "Aprobatae Constitutiones" din cadrul fondului de carte veche aparţinând instituţiei amintite. Au mai fost restaurate pe bază de contract 16 lucrări provenind din colecţiile altor instituţii de cultură. (F.R.)
La 78 de ani
Un bărbat din Geamăna este cercetat pentru distrugere
     Victor Praţa din satul Geamăna, comuna Lupşa, s-a trezit la cei 78 de ani ai săi, cu un dosar penal pentru... distrugere. În fapt, duminică, 17 martie, Praţa a ieşit în locul numit "Colnic" şi a încercat să cureţe fânaţul dând foc ierbii uscate. Din cauza vântului puternic, focul s-a extins la şura şi la grajdul vecinului său, Pavel P. Incendiul a distrus cele două anexe gospodăreşti, provocând o pagubă de circa 15 milioane de lei. (N.T.) Leafă pentru şeful CGP Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea grilei de salarizare pentru funcţia de şef al Corpului Gardienilor Publici. Consilierii au aprobat la punctul 1, o grilă de salarizare pentru această funcţie în limitele 6.000.000 - 8.000.000 de lei şi o indemnizaţie de conducere de 50 la sută din salariul de bază. D-lui Iosif Hada, şef al CGP Alba, i s-a stabilit un salariu de bază de 6 milioane de lei şi o indemnizaţie de conducere de 50 la sută din salariul de bază. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
EM Roșia Poieni a rămas în beznă
     SC FDFEE "Electrica Transilvania Sud" SA - Sucursala Alba a limitat la puterea de 1 MW funcţionarea Filialei Avram Iancu a SC Minvest SA Deva, începând cu data de 19 martie 2002, ora 10.30. Nota Comună încheiată între SC Electrica Transilvania Sud SA şi filiala Avram Iancu convenea că pe luna martie 2002 se va furniza energie electrică în valoare de 14,9 mld lei în condiţiile achitării acestei sume din subvenţia lunară acordată de Ministerul Industriilor şi Resurselor (2 mld. lei), iar diferenţa de plată prin compensare, sumele fiind garantate prin file CEC sau bilete la ordin. Nerespectarea celor convenite a dus la restricţionarea funcţionării Filialei Avram Iancu. "Celelalte filiale miniere (Baia de Arieş, Roşia Montană şi Zlatna) au respectat Notele Comune, prezentând garanţii pentru sumele convenite şi ca urmare măsurile de limitare a furnizării energiei electrice nu au fost aplicate", ne-a informat responsabilul cu relaţiile publice, ing. Mihalea Buda. (F.R.)
Rupere de oase la ghișeele de înmatriculări auto din cadrul IPJ Alba
     De la expirarea termenului limită pentru preschimbarea certificatelor de înmatriculare, la ghişeele de profil din cadrul IPJ Alba stau zilnic la rând (mai puţin miercurea, când nu se lucrează cu publicul) aproximativ 100-150 de persoane, venite din toate colţurile judeţului. Solicitanţii - contribuabili surprinşi în trafic cu actele neschimbate sau care vin din proprie iniţiativă - se aşează la rând chiar cu ...o zi înainte pentru a fi siguri că-şi vor putea rezolva totuşi problema pentru care au venit în Alba Iulia, de la zeci de kilometri depărtare. Pornind pe urma sesizărilor sosite pe adresa redacţiei, ieri dimineaţă am făcut o scurtă incursiune la faţa locului. La ora 4 dimineaţa puteam fi a... 22-a pe lista de aşteptare. (Lista de aşteptare este o soluţie ad-hoc adoptată de solicitanţi, pentru evitarea busculadelor şi eliminarea intrărilor peste rând). Primul (fericit) pe lista de aşteptare era un cetăţean din Apuseni, cetăţean care, la o examinare mai atentă s-a dovedit nu atât de fericit pe cât îl prezenta poziţia de cap al listei. Respectiv, omul venise din Apuseni chiar cu o zi înainte dar, după ce a stat toată ziua la rând, nu a mai ajuns să-şi depună actele înainte de închiderea ghişeului. Aşa că a hălăduit o vreme prin Alba Iulia iar pe la 12 noaptea s-a întors în zona poliţiei, şi-a întocmit propria listă - ca fiind numărul unu - şi s-a pus pe aşteptat. Ieri, după ora 13, lista de aşteptare conţinea 109 nume dintre care 44 figurau ca rezolvate (sau respinse, în cazul în care solicitantul ghinionist nu deţinea toate actele necesare).
     Cauza acestui haos general este, pe lângă numărul crescut al solicitanţilor, şi numărul insuficient al personalului care lucrează cu publicul. Deoarece după "marea restructurare" de anul trecut din MI, posturile celor care au trecut în rezervă au rămas blocate. În aceste condiţii, cadrele rămase să lucreze (într-un ritm infernal) cu publicul, nu pot face faţă numărului crescut de solicitări. Iar cercul vicios se închide undeva la nivelul Ministerului de Interne, pe la Direcţia de Resurse Umane şi Personal, unde oricum nu se aude nici disperarea, nici înjurăturile contribuabilului care se înghesuie cu noaptea-n cap pe la ghişee, să-şi depună dosarul pentru înmatricularea unui produs... de lux.
Nicoleta TOMUŢA
În Munţii Apuseni
Oficiul Prefectural Câmpeni supraveghează derularea recensământului
     Zilnic, directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, d-l Nicolae Puiuleţ, împreună cu referentul acestei instituţii, d-l Dumitru Bobar, se va deplasa în fiecare localitate din zona Munţilor Apuseni pentru a superviza desfăşurarea procesului de recensământ. Directorul Puiuleţ îl va informa periodic pe prefectul judeţului Alba despre modul cum decurge această acţiune, orice neregulă constatată comunicându-se în timp util pentru a se adopta măsurile ce se impun. "Efectuarea recensământului este foarte importantă deoarece oferă principalii parametrii socio-demografici fără de care nu se pot concepe politici de dezvoltare, inclusiv pentru zona noastră", a declarat d-l Puiuleţ. (R.J.)
Parlamentarul PSD de Alba, Codrin Ştefănescu promovează
Legea tineretului - o şansă pentru tineri de a se lansa în afaceri
     O propunere legislativă privind încurajarea tinerilor întreprinzători, prin acordarea de facilităţi în desfăşurarea actelor şi faptelor de comerţ a fost iniţiată recent de deputatul PSD de Alba, Codrin Ştefănescu, secretar executiv al PSD, în colaborare cu parlamentarul PD, Romeo Raicu. Această iniţiativă legislativă este prima dintr-un pachet format din 6 legi care vor forma împreună Legea tineretului. În plan social, acest proiect de lege se dovedeşte a fi absolut necesar din numeroase motive. Unul dintre ele se referă la încurajarea unei categorii de vârstă deosebită prin potenţialul pe care-l oferă, atât datorită capacităţii sale de percepţie, cât mai ales în privinţa identificării soluţiilor optime prin acte decizionale oportune. "Această inedită propunere legislativă îşi doreşte să ofere soluţii în combaterea unui fenomen grav cu care se confruntă societatea românească: emigrarea în masă a tinerilor, fenomen ce este cu atât mai îngrijorător cu cât se produce în rândul tinerilor de valoare, cei care susţin latura intelectuală a unei naţii", ne-a declarat deputatul PSD, Codrin Ştefănescu.
     În prezent, în ţară există peste 2 milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani. Peste 320.000 dintre aceştia studiază în învăţământul de stat şi 130.000 în cel privat. Anual, potrivit statisticilor, aproape 10.000 de tineri, în general cu studii superioare, părăsesc România. Mereu se vorbeşte despre diminuarea acestui fenomen, despre promovarea tineretului în politică, în administraţia de stat sau în instituţiile publice însă, concret, se face mult prea puţin pentru tineri. Desigur, vor exista obstacole, vor fi voci care se vor opune şi probabil va fi dificilă chiar discutarea acestei legi în plenul Camerei Deputaţilor", a subliniat Codrin Ştefănescu. Facilităţile prevăzute de proiectul de lege iniţiat recent se adresează tinerilor care înfiinţează, individual sau prin asociere, societăţi comerciale, dar şi tinerilor care desfăşoară în străinătate activităţi asimilate raporturilor de muncă, în forme recunoscute de legislaţia română. De asemenea, vor fi susţinuţi şi tinerii care, în mod individual, realizează venituri în România din activităţi desfăşurate pe baza liberei iniţiative. Nu vor beneficia de înlesnirile acestei legi întreprinzătorii care înfiinţează societăţi comerciale în asociere cu una sau mai multe persoane care au depăşit vârsta de 29 de ani. "Recenta propunere legislativă prevede că cei care-şi vor înfiinţa firme şi beneficiază de facilităţi vor fi scutiţi de plata impozitului pe profit pe o perioadă de 2 ani din momentul realizării de profit, dar nu mai mult de 5 ani de la înfiinţare", a spus deputatul Codrin Ştefănescu. De asemenea, secretarul executiv al PSD a remarcat faptul că "legea nu se adresează doar tinerilor cu studii superioare, ci şi micilor meseriaşi, absolvenţi ai şcolilor profesionale care îşi pot deschide ateliere. Mi-e teamă că se va încerca blocarea acestei legi, dar cunosc câţiva oameni politici care ne vor susţine: din partea PSD, preşedintele acestei formaţiuni Adrian Năstase şi Cosmin Guşe, iar de la PD, Alexandru Sassu ne-a asigurat că vom obţine sprijinul acestui partid. "Această lege nu se va aplica în cazul operaţiunilor de bancă şi schimb, asigurărilor forestiere în contra daunelor şi asupra vieţii şi asigurărilor contra riscurilor de navigaţie domenii în care legislaţia este foarte complexă. Prin această iniţiativă legislativă se intenţionează încurajarea tinerilor pentru a se implica în afaceri; astfel, firmele lor vor prospera treptat, iar România va avea numai de câştigat. Vor fi create noi locuri de muncă şi mai ales tinerii vor rămâne în ţară. La 28 de ani, când iniţiatorul acestei legi a scris cartea "Vectorul corupţie", amintea printre altele despre corupţia prin virusare. Criminalitatea, traficul de droguri şi exemplele negative au cuprins rapid generaţia tânără. În prezent există tineri care înţeleg acest fenomen, dar ştiu că nu se pot impune în ţară şi preferă să plece. Alţii, în schimb, acceptă să fie cuprinşi de acest virus şi uită adevăratele idealuri ale generaţiei tinere. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.