Ultima oră
Știri
Conferinţa Judeţeană a Organizaţiei de Femei a PSD Alba
     Sâmbătă, 30 martie a.c., începând cu ora 10.00, în sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia are loc conferinţa judeţeană a Organizaţiei de Femei a PSD Alba. La această conferinţă sunt invitaţi să participe delegaţiile desemnate de conferinţele locale ale organizaţiilor din teritoriu. (R.J.)
În judeţul Alba
Au fost aprobate 7087 de cereri privind acordarea ajutorului social
     Conform ultimelor date comunicate de către Direcţia Muncii şi Solidarităţii Sociale Alba, la nivelul judeţului, până la 1 martie a.c., din cele 10.778 de cereri depuse privind acordarea ajutorului social, conform Legii 416/2001, au fost aprobate 7087. Localităţile din judeţ ce beneficiază de cele mai multe cereri care au primit aviz favorabil sunt Blaj - 510, Jidvei - 350, Alba Iulia - 328, Sebeş - 295, Zlatna - 264, Scărişoara - 249, Cetatea de Baltă - 241 şi Teiuş - 217. În schimb, există şi localităţi care până la data sus menţionată nu au avut aprobată nici măcar o singură cerere şi anume: Aiud, Ceru Băcăinţi, Crăciunel, Noşlac şi Rimetea. (R.J.)
Gripa face victime
     La Spitalul judeţean Alba s-a născut un bebeluş cu o malformaţie rară şi foarte gravă. El a venit pe lume având o buză de iepure şi bot de lup. Nou-născutul se află în prezent sub stricta observaţie a medicilor care urmăresc în permanenţă evoluţia stării lui de sănătate. Bebeluşul va fi supus unor investigaţii complexe şi de durată în timpul cărora medicii vor stabili dacă acesta are sau nu reflexe. Surse din domeniul medical au declarat că sarcina a evoluat bine până în ultima săptămână când bebeluşul a început să se dezvolte anormal. Cauzele acestei malformaţii nu sunt cunoscute, dar medicii de specialitate presupun că are legătură cu gripa de care femeia a suferit în primele săptămâni de sarcină. (A.D.T.)
Cartofi pe alese
     În această primăvară, după cum ne-a declarat d-l ing. Mircea Rus, directorul OJCA Alba, se vor înfiinţa 12 loturi demonstrative de cartof în zona de munte şi de şes. Se va folosi sămânţă de mare valoare biologică furnizată de staţiunile de profil din ţară. Se au în vedere promovarea celor mai eficiente tehnologii şi extinderea culturii de cartofi rezistenţi la boli şi dăunători. Organizatorii acestor loturi vor beneficia de soiuri timpurii, semitimpurii şi semitardive. În final, producătorii agricoli se vor convinge care soiuri de cartofi sunt cele mai potrivite pentru condiţiile pedoclimatice ale zonei respective. (S.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
De teama rabiei
Primăria Alba Iulia accelerează prinderea câinilor vagabonzi
     În urmă cu câteva zile, Direcţia Sanitar Veterinară Alba a anunţat că în preajma municipiului Alba Iulia a fost depistată o vulpe bolnavă de rabie. De aceea, a recomandat cetăţenilor să fie atenţi la propriile animale, iar primăriei albaiuliene să accelereze ritmul de prindere, vaccinare şi eventual eutanasiere a câinilor vagabonzi din municipiul reşedinţă de judeţ. Zis şi deja aplicat! Viceprimarul Călin Potor ne-a declarat ieri că acţiunea a început în forţă, prima zonă vizată fiind localitatea Pâclişa, acolo unde de fapt a şi fost depistată vulpea care i-a pus pe toţi pe jar. (A.D.)
Club al pensionarilor, dar şi economat la Alba Iulia
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, s-a întâlnit la sediul instituţiei cu reprezentanţi ai Alianţei Pensionarilor din judeţ pentru a dezbate problemele cu care se confruntă această categorie şi găsirea unor soluţii pentru rezolvarea lor. Augustin Presecan ne-a declarat că s-a convenit înfiinţarea unui club al pensionarilor, ce va funcţiona la sediul Centrului Militar (cel mai probabil) şi unde reprezentanţii vârstei a III-a vor putea primi programat consultanţă juridică gratuită, vor putea consulta acte oficiale şi vor putea lectura presa. Toate problemele ridicate de pensionari vor fi contabilizate, urmând ca CJ Alba şi preşedintele să se implice direct în soluţionarea favorabilă a cât mai multe cazuri.
     "Gândim şi o variantă, pentru ca în noul club să funcţioneze şi o unitate de tip economat, unde pensionarii vor putea primi, periodic, produse alimentare de bază la preţuri mai mici decât în alte unităţi obişnuite. Am făcut primii paşi în această acţiune, pe care sper să o concretizăm în folosul numeroşilor pensionari", a declarat pentru "Unirea" preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan.
Florin ROMAN
Educaţia civică şi exemplul personal la Sebeş
Primarul Mugurel Sârbu, pentru câteva zile, gunoierul orașului
     Decis să păstreze cu orice preţ curăţenia pe raza municipiului Sebeş, primarul Mugurel Sîrbu şi-a propus să ofere un exemplu personal cetăţenilor lipsiţi de educaţie civică. Astfel, împreună cu angajaţii instituţiei pe care o conduce, primarul municipiului Sebeş a hotărât ca în câteva zile din luna aprilie a.c., să muncească cot la cot cu lucrătorii de la salubritate pentru a-i determina pe acei cetăţeni lipsiţi de bun simţ să păstreze curăţenia măcar în faţa propriilor ogrăzi. "Nu se poate ca după nici o oră de la acţiunea agenţilor de salubritate, mizeria să fie aceeaşi. Există oameni care manifestă o totală lipsă de educaţie, însă acum amenzile sunt foarte drastice. Cred că cei care mă vor vedea la lucru vor avea atâta bun simţ ca să-mi urmeze exemplul şi poate că Sebeşul va deveni cu adevărat un oraş curat", ne-a declarat edilul şef al municipiului Sebeş. (R.J.)
Timpul lui Caragiale
     Asistăm de la o vreme la o adevărată ofensivă mediatică a PD Alba, care pare să fi uitat complet că partidul a fost timp de 4 ani părtaş nefericit, alături de PNL şi PNŢCD, la dezastrul fără precedent înregistrat de economia românească în perioada 1996-2000.
     Pretextul, pur speculativ şi neconvingător, l-a constituit greva din învăţământ şi starea, într-adevăr precară a pensionarilor, cei mai afectaţi de creşterile nefiresc de mari, în această iarnă, a cheltuielilor de întreţinere.
     Însuşi domnul Mircea Hava, preşedintele local al PD şi primar al municipiului Alba Iulia, a ieşit din rezerva obişnuită şi s-a integrat copios în corul gălăgios al detractorilor actualei guvernări. Partidul Democrat ca şi PNL au "descoperit" subit că profesorii o duc greu şi îşi exprimă simpatia faţă de această categorie profesională. Mai mult, PD Alba se arată chiar revoltat de "neglijenţa Guvernului faţă de profesori". Iar PNL, căruia nu i-a păsat de profesori nici cât negru sub unghie cât timp s-a aflat la guvernare, a ameninţat chiar că intră în grevă parlamentară" dacă Guvernul nu rezolvă revendicările profesorilor".
     Trăim cu adevărat un timp al lui Caragiale. Marele dramaturg s-ar fi amuzat copios dacă ar fi trăit astăzi şi ar fi constatat - fără să fie surprins desigur - că liberalii au rămas peste timp aceiaşi demagogi desueţi şi chiar au făcut prozeliţi printre politicienii noilor partide politice. Este clar că cetăţenii judeţului - a căror maturitate politică a fost dovedită limpede la alegerile din anul 2000 - nu se mai lasă impresionaţi de târziile lacrimi de crocodil ale domnului Mircea Hava sau ale celorlalţi politicieni din opoziţie, care nu au făcut mai nimic cât timp s-au aflat la guvernare, pentru cei pe care îi căinează cu ipocrizie acum.
     De fapt aceşti politicieni fac o confuzie deliberată între măririle de salariu ale tuturor bugetarilor, prevăzute să fie discutate cu ocazia noii Legi a salarizării şi creşterea de 5% propusă suplimentar de Guvern începând cu 1 martie a.c. numai pentru profesori. Bugetarii au beneficiat deja de o creştere salarială cu 8% de la 1 ianuarie, procentul de 5% fiind calculat la salariul mărit. Suma totală primită în plus de profesori, ţinând cont de toţi factorii este mai mare decât valoarea tichetelor de masă pe 10 luni şi nu pe 4 luni cât au fost revendicările. În luna septembrie a acestui an, profesorii vor beneficia de o altă creştere salarială de circa 12-14%, ceea ce înseamnă, practic, o creştere anuală de 25-27%. Chiar şi cei cu dificultăţi de interpretare a cifrelor cum se dovedesc constant pediştii şi liberalii, pot înţelege că Guvernul Năstase îşi respectă angajamentele şi înţelege pragmatic dificultăţile cu care se confruntă învăţământul românesc.
     Demagogia pedistă a atins în ultimele săptămâni dimensiuni hilare. Crezând că va obţine un plus de capital politic, PD Alba face mare tam-tam pe seama primirii în partid a doi lideri ai Partidului Pensionarilor, ceea ce, în concepţia filialei, înseamnă "fuziunea prin absorbţie" a respectivului partid. Vom reveni asupra preocupării evidente a PSD pentru îmbunătăţirea situaţiei pensionarilor. În fine, PD Alba zurgălăieşte voiniceşte şi pe seama faptului că Organizaţia Studenţilor Democraţi deschide un soi de club care oferă consultanţă celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Că de consultanţă au nevoie şomerii şi ceilalţi nevoiaşi, de la un partid aflat totuşi în Parlament, şi nu de soluţii concrete pentru crearea de noi locuri de muncă. Cetăţenii care i-au trimis în forul legislativ suprem pe deputaţii şi senatorii PD aşteaptă de la ei să-şi canalizeze fantezia în această direcţie. (Biroul de presă al PSD)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.