Rugăciunea de azi |
Lumină lină a Sfintei Slave a Tatălui ceresc, Celui fără de moarte, a Sfântului, Fericitului, Iisuse Hristoase, venind la apusul soarelui, văzând lumina cea de seară, lăudăm pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Dumnezeu; vrednic eşti în toată vremea a fi lăudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce dai viaţă, pentru aceasta lumea Te măreşte.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Maria Egipteanca; Cuv. Macarie Mărturisitorul
Catolic: Sf. Hugo
|
|
Știri |
150 de firme din Serbia interesate de turismul Albei
Codruţa Dobrescu, directorul companiei "Cardinal", reprezentanta ANA şi pentru judeţul Alba, s-a întors recent de la cea de a 24-a ediţie a Târgului Internaţional de Turism şi Sport de la Belgrad. Reprezentanta judeţului Alba s-a întâlnit cu Liubica Milojevic - directorul Oficiului de Promovare a Turismului din Serbia, Briger Backman - secretarul general al UFITA, Radomir Vlastelica - director adjunct al Organizaţiei de Turism a Serbiei, Milisav Cavic - managerul general al Jat Cyprus, Slobodan Lekovic - ministrul adjunct al Turismului din Muntenegru. Cu acest prilej, peste 150 de firme din Serbia s-au arătat interesate de dezvoltarea colaborării cu touroperatorii din Transilvania, dintre care foarte mulţi au optat pentru judeţul Alba. (O.B.)
Seri spirituale la Colegiul "David Prodan" din Cugir
În perioada 21 martie - 25 aprilie 2002, în amfiteatrul "Horea" al Colegiului "David Prodan" din Cugir se desfăşoară o serie de prelegeri cu tematică religioasă, prilejuite de apropiata sărbătoare a Sfintelor Paşti. În fiecare seară de joi, preoţi şi profesori teologi luminează minţile liceenilor prezenţi la prelegeri, răspunzând nedumeririlor şi neclarităţilor acestora în legătură cu tematica abordată. Vor susţine prelegeri preoţi din Cugir, Alba Iulia şi Sâmbăta de Jos. Serile spirituale au loc la iniţiativa profesorului de teologie din cadrul Colegiului, Alin Teodorescu. Directorul colegiului, prof. Ionică Dâncan a apreciat ca fiind impresionant interesul manifestat de liceeni faţă de această serie de prelegeri cu tematică religioasă. Nicoleta TOMUŢA
|
Revista "Dacoromania" nr. 9
 Apărută chiar în ajunul aniversării a 84 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, revista "Dacoromania" ajunsă la cel de-al 9-lea număr vă propune firesc un moment de reflecţie asupra destinului acestei părţi a teritoriului românesc, nedrept rupt din trupul Ţării, semnat de Ştefan Broască - redactorul şef al revistei "Plai Românesc" din Cernăuţi, articolul "Reanimarea "limbii moldoveneşt" şi a "moldovenismului" în Ucraina: imperativ etnic sau comandă politică" ne aduce în atenţie un fapt grav, care însă nu se petrece numai în zonele locuite de românii din Ucraina, ci, poate cu chiar mai mare violenţă şi profunzime, în chiar Republica Moldova, declarată la 1990 ca independentă. Semnalul lansat de Ştefan Broască trebuie privit cu şi mai multă atenţie, cu cât el vine din partea unui om al cărui bunic a făcut parte din delegaţia care a reprezentat Bucovina la manifestările care au avut loc la Alba Iulia în anul 1922, cu prilejul încoronării Regelui Ferdinand ca suveran al României Mari. Atrag cititorul dornic de cunoaştere istorică articolele semnate de reputatul istoric dr. Mircea Dogaru, referitoare la etimologia numelui "Alba Iulia" şi la domnia lui Ştefan cel Sfânt, care conform arborelui genealogic avea în vene sânge românesc, fiind un descendent al lui Menumorut, ceea ce explică în parte agresiunile şi pretenţiile pe care ungurii le-au emis asupra teritoriilor intracarpatice secole de-a rândul încă din anul 1002. Şi chiar dacă comemorarea martiriului lui Horea, Cloşca şi Crişan s-a petrecut deja, numele şi faptele lor sunt omagiate din nou. Cu acest număr se accentuează şi preocuparea membrilor Fundaţiei "Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritatea României" - editoarea revistei - pentru stabilirea şi cultivarea relaţiilor de colaborare cu românii din afara graniţelor. Dar nu doar istoria şi oamenii care au făurit-o îşi găsesc locul în revistă, ci şi personalităţile vieţii culturale româneşti. Este acum cazul filosofului şi poetului Lucian Blaga şi al academicianului istoric David Prodan de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani. Alături de articolele referitoare la rezultatele primelor cercetări arheologice sistematice de la Roşia Montană, prezentate de dr. Vasile Moga, şi la Iulia Faliciu Haşdeu - o fiică a Roşiei Montane, sunt toate acestea argumente pentru citirea revistei.
Anca DINICĂ
Elevii Liceului de muzică și arte plastice din Alba Iulia lucrează gratuit pentru Leagănul de copii
Lucrările efectuate la noua clădire din incinta Leagănului pentru copii din Alba Iulia se apropie de final. (După cum ştiţi, aceasta va găzdui un Complex de servicii comunitare şi este rodul unui parteneriat iniţiat cu ani în urmă între Primăria din Alba Iulia şi cea din Arnsberg-Germania). În ultima vreme, atât directorul DGPDC Alba, Sorin Chirilă, cât şi vicepreşedintele Consiliului judeţean, Doru Cetean, vizitează frecvent şantierul pentru a verifica stadiul lucrării şi respectarea de către executant a termenelor stabilite pentru noua construcţie. (Se pare că recepţia acesteia este stabilită pentru data de 11 mai a.c.). În momentul de faţă se poate constata că s-a trecut la lucrările de interior (zilele acestea s-au primit, tot ca donaţie din Germania, corpurile de iluminat).
Demn de menţionat este faptul că toată pictura interioară va fi executată gratuit de elevii Liceului de muzică şi arte plastice din Alba Iulia, singura "recompensă" a acestora fiind servirea unei mese zilnice, pusă la dispoziţie din fondurile Consiliului judeţean. (I.H.)
|
|