Știri |
Razie printre tăietorii ilegali de copaci
În perioada 28 martie - 1 aprilie a.c., poliţia Abrud în colaborare cu Ocolul Silvic Câmpeni a organizat o acţiune pe linia combaterii tăierilor ilegale de copaci din domeniul forestier aparţinând domeniului public sau privat. Au fost identificaţi patru tineri care au tăiat ilegal copaci, prejudiciul total fiind estimat la circa 25 milioane lei. În cauză, poliţia Abrud continuă cercetările. (N.T.)
Primul pas spre înfrăţirea municipiului Alba Iulia cu oraşul Sliven a fost făcut
La finele săptămânii trecute în oraşul bulgar Sliven a avut loc reuniunea Comitetului de Pilotaj al proiectului Aqua-Fil, în care şi municipiul Alba Iulia este parte. Cu acest prilej o delegaţie albaiuliană, condusă de primarul Mircea Hava a avut o serie de întâlniri cu oficialităţile din Sliven în scopul înfrăţirii dintre cele două municipalităţi. Mircea Hava ne-a comunicat că bulgarii au aderat la ideea înfrăţirii, iar protocolul de înfrăţire va fi semnat la Alba Iulia la sfârşitul lunii iunie, când, tot cu ocazia reuniunii Comitetului de Pilotaj Aqua-Fil, autorităţile bulgare ne vor face o vizită. (A.D.)
Din cauza neglijenţei
S-au înregistrat două incendii cu pagube totale de circa 25 milioane lei
*Berghin, 1 aprilie, ora 12.30. Din cauza unui coş de fum defect şi a unei sobe supraîncălzite, în locuinţa Victoriei Bumb a izbucnit un incendiu. Au ars 20 mp acoperiş, paguba fiind estimată la circa 10 milioane lei. La stingerea incendiului au acţionat vecinii păgubaşei.
*Sântimbru, 1 aprilie, ora 12.10. La depozitul de reziduuri al SC Ardeleana SA a izbucnit un incendiu din cauza unor muncitori care încercau să izoleze acoperişul halei folosind flacăra deschisă, alimentată de la o butelie. Au ars 200 mp izolaţie de pe acoperiş şi au fost distruse 3 iluminatoare în valoare de 10 milioane lei. La stingerea incendiului au acţionat pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Alba Iulia. Prejudiciul total a fost estimat la circa 15 milioane lei. Nu s-au înregistrat victime. Nicoleta TOMUŢA
Pentru că a tulburat liniştea publică
O sexagenară va face închisoare
Poliţiştii albaiulieni au identificat-o şi reţinut-o pe Stela Tica, în vârstă de 62 ani, din Alba Iulia. Femeia avea de executat o pedeapsă cu închisoarea contravenţională, pe baza unui mandat emis de Judecătoria Alba Iulia în anul 2001, pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991, privind ordinea şi liniştea publică. Stela Tica a fost introdusă în arestul IPJ Alba. (N.T.)
Sancţiuni pentru nedepunerea declaraţiilor speciale
Contribuabilii obligaţi să-şi depună declaraţiile speciale la organele fiscale competente până la data de 30 aprilie vor fi penalizaţi în cazul în care nu vor respecta termenul limită, ne-a informat d-na Iulia Mireştean, şef birou sinteză, rapoarte şi relaţii cu mass-media. Nerespectarea de către plătitorii DGFP Alba de salarii şi venituri asimilate salariilor a obligaţiilor privind completarea şi păstrarea fişelor fiscale, dar şi netransmiterea fişelor fiscale şi a formularelor cu regim de reţinere la sursă la organul fiscal competent constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10 şi 50 de milioane de lei. (A.D.T.)
TNL - membru al Mişcării Liberale a tinerilor din UE
"Tinerii liberali români (TNL) au devenit membri cu drepturi depline ai Mişcării Liberale a tinerilor din Uniunea Europeană (LYMEC), cu prilejul Congresului LYMEC ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Sinaia" - ne-a declarat Dan Motreanu - vicepreşedintele PNL Alba şi membru în Biroul Permanent Central al Tineretului Naţional Liberal. Astfel, după ce organizaţia de seniori s-a "integrat" cu succes în familia europeană a liberalilor, preşedintele Valeriu Stoica fiind reales vicepreşedinte al Internaţionalei Liberale, şi Tineretul Naţional Liberal şi-a ocupat o poziţie între organizaţiile europene ce îmbrăţişează doctrina liberală. (D.T.)
Au început reparaţiile la DJ 107F
Locuitorii din Lunca Mureşului şi Războieni nu-şi vor mai "rupe" maşinile
Cheltuirea, cu folos desigur, a celor 3,1 miliarde lei alocate în acest an din Fondul Special al Drumurilor pentru reparaţiile la DJ 107 F Unirea-Războieni-Lunca Mureşului - limita cu judeţul Cluj, a început. În cursul zilei de luni, 1 aprilie în prezenţa vicepreşedintelui CJ Alba, Doru Cetean, reprezentanţii constructorului - SC Cominco Transilvania, secţia Abrud, au vizitat şi preluat amplasamentul lucrării. Având o valoare totală de peste 45 miliarde lei, lucrarea este evident că se va "întinde" pe mai mulţi ani. Însă important este că ea continuă (începutul a fost făcut anul trecut). În acest moment la Lunca Mureşului se execută lucrări de deviere va conductei de gaz metan astfel încât lucrările la drum să nu afecteze reţeaua. În acest an lucrările executate de Cominco vor fi de consolidare a corpului drumului şi de balastare astfel încât să fie eliminate gropile care au transformat artera într-un "ciur". De asfaltare... vom vorbi anii viitori. Anca DINICĂ
|
După sinistrul petrecut la Muzeul Satului din Bucureşti
Grup Corint SA Alba Iulia va reface gratuit "Cherhanaua"
Urmările incendiului care în urmă cu aproape o lună de zile a distrus nouă dintre casele aflate în patrimoniul Muzeului Satului din Bucureşti nu i-a lăsat indiferenţi nici pe membrii Consiliului de Administraţie al SC Grup Corint SA Alba Iulia - una dintre cele mai puternice firme de restaurare a monumentelor istorice din ţară. Astfel ei au decis să se alăture eforturilor pe care Ministerul Culturii şi Cultelor, alte instituţii abilitate sau chiar populaţia, prin donaţiile făcute în cadrul teledonului organizat de TVR 2, le fac pentru reconstrucţia grabnică a patrimoniului arhitectural afectat de dezastru. Arh. Mircea Sabău-Tătar, preşedintele CA al SC Grup Corint SA ne-a informat că din resurse financiare proprii societatea pe care o conduce va reface "Cherhanaua". Obiectivul a fost ales deoarece a fost distrus în întregime şi pentru că firma deţine instalaţiile şi expertiza necesară executării lucrării. "Cherhanaua" va fi realizată pe baza documentaţiei existente în spaţiile de producţie ale societăţii şi va fi apoi asamblată la Muzeul Satului. Oferta pe care firma a prezentat-o directorului general al Direcţiei Patrimoniului Cultural Naţional din cadrul MCC la data de 4 martie, a fost recent aprobată. Valoarea estimată a refacerii "Cherhanalei" se ridică la peste 700 milioane lei. Merită să subliniem şi să apreciem ataşamentul faţă de protejarea patrimoniului cultural de care dau dovadă firmele particulare sau cetăţenii de rând (nu doar în acest caz aparte al Muzeului Satului) în condiţiile în care autorităţile nu se prea implică.
Anca DINICĂ
În timp ce unii politicieni sunt scutiţi de taxe şi impozite pe motiv de...handicap
Unor copii bolnavi li se refuză până și dreptul la alocația suplimentară
Am susţinut şi susţinem în continuare că persoanele cu handicap din România au devenit, parcă, ţinta bătăii de joc din partea sistemului de "protecţie". Despre interminabilele cozi la care sunt siliţi să stea oamenii bolnavi pentru a obţine un certificat din partea comisiei de specialitate şi despre îmbulzeala de la ISTPH Alba am mai scris şi cu alte ocazii. Recent am aflat însă că între 16-18 ani o persoană cu handicap trebuie să se prezinte la...două comisii (şi la copii şi la adulţi!). Aşa se petrec lucrurile, de pildă, cu tânărul Ioan Câmpean, din Sebeş (16 ani, imobilizat în cărucior), care nici măcar nu poate fi mutat de colo-colo de către o femeie, din pricina greutăţii. "Îmi este mai uşor să stau permanent lângă el, declară tatăl acestuia, decât să umblu pe la comisii şi să aştept ceasuri întregi o reînnoire de certificat pentru o boală ce nu se va vindeca niciodată..." O altă bolnavă (Nicoleta Vlad, 24 de ani) suferă de tetrapareză spastică, sindrom "Little" ş.am.d. dar, cu toate acestea, când mama tinerei s-a prezentat la comisie în calitate de însoţitor, pentru obţinerea certificatului, i s-a spus: "Hai, treacă-meargă anul ăsta, că de anul viitor cine ştie dacă vă mai eliberăm certificat..." Adică specialiştii sunt, aşa, nişte vizionari, care ştiu că până anul viitor Nicoleta Vlad se va însănătoşi? Sau se aşteaptă vreo schimbare în legislaţie iar persoanele imobilizate, grav bolnave, vor fi puse la muncă dacă vor să supravieţuiască? Fără să mai punem la socoteală un alt aspect: certificatele nu se mai eliberează pe loc, ci se trimit prin poştă, la domiciliu. Desigur, dacă documentul nu este primit în timp util, persoana respectivă pierde dreptul la salariul de însoţitor, până când "intră în legalitate", iar dacă însoţitorul rămâne o lună-două fără bani, nimeni nu-i acordă retribuirea retroactiv!
Dar cel mai ciudat caz pe care l-am întâlnit este cel al unei fetiţe de 12 ani, tot din Sebeş, provenind dintr-o familie nevoiaşă: Cosmina Balea, oligofrenă gradul II. La ultima examinare, din partea comisiei nu i s-a mai acordat nici un grad de handicap (avusese gradul II), aşa că azi nu mai beneficiază nici măcar de alocaţia dublă, ca până acum. Să zicem că asta n-ar fi nimic (deşi numai Dumnezeu ştie cum se descurcă familia Balea), dar fetiţa nu poate şi nu va putea niciodată să urmeze cursurile unei şcoli normale. Nu vrem să ne erijăm în specialişti pediatri, dar am avut ocazia să o vedem cu ochii noştri pe nefericita Cosmina Balea, care la 12 ani nu cunoaşte lucruri fireşti, elementare pentru un copil de vârsta ei, care se leagănă permanent, ca bebeluşii, privind undeva aiurea cu o expresie lipsită de înţelegere. Iar unui astfel de copil (evident bolnav) i se refuză o sumă simbolică drept sprijin din partea statului, în timp ce anumiţi politicieni beneficiază de taxe şi impozite pe motiv de...handicap! (I.H.)
Drumul Albac - Horea intră în reparații capitale
Cunoscut ca unul dintre cele mai proaste, dar şi mai circulate drumuri judeţene DJ 108 Horea-Albac va intra în curând în reparaţii capitale. În urmă cu câteva zile la Consiliul judeţean Alba au fost desfăcute şi evaluate ofertele solicitate şi depuse, conform legislaţiei în vigoare, pentru adjudecarea lucrării. Dintre cele trei societăţi care au depus oferte a fost aleasă Regia Autonomă de Drumuri Cluj care s-a angajat să execute lucrarea la un preţ de 523,8 milioane lei/km, preţ care include şi TVA. Vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean ne-a informat că începerea efectivă a lucrării este condiţionată de trecerea termenului legal de contestaţie, dar şi de programul pe care SC Mecdrum Dej l-a făcut pentru utilajul complex de reciclarea "in situ" cu care se va executa lucrarea. Reparaţiile care se vor face în acest an pe DJ 108 Horea-Albac includ doar partea de rezistenţă a drumului. În colaborare cu primăriile din Horea şi Albac se doreşte rezolvarea unor lucrări de desfundare a şanţurilor şi podeţelor, lucrări în care să fie implicaţi cetăţenii care primesc sumele cuvenite în baza Legii 416 a venitului minim garantat.
Anul viitor se speră să fie turnat şi stratul de uzură. Valoarea totală a reparaţiei este de 3 miliarde lei, bani alocaţi din Fondul Special al Drumurilor. Doru Cetean a mai precizat că se încearcă şi iniţierea unui program comun cu judeţul Cluj astfel încât să poată fi executate lucrări şi pe porţiunea lui DJ 108 cuprinsă între Horea-Mătişeşti- limita cu judeţul Cluj. Deja au avut loc discuţii la nivelul autorităţilor judeţene care doresc să prezinte programul pentru obţinerea de fonduri suplimentare. Dacă acţiunea va reuşi se va putea deschide zona pentru turism, iar visul primarului din Horea de a deschide o pârtie de schi în zonă va avea mai mulţi sorţi de izbândă. Anca DINICĂ
|
|