Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Unde ne sunt evazioniştii?
     Miercuri dimineaţă, la Ministerul Finanţelor, ar fi trebuit să aibă loc o întâlnire a reprezentanţilor finanţiştilor din Bucureşti cu secretarul de stat Ion Nicolăescu. Dar, surpriză, la rendez-vous s-au prezentat peste 200 de oameni, adică aproape toţi inspectorii financiari din Capitală, care au cerut imperios prezenţa la discuţii a ministrului Mihai Tănăsescu. Potrivit relatărilor din presa centrală, ministrul, care a apărut în capul scărilor flancat de 5 poliţişti, a încercat preţ de o oră să-i convingă pe "răsculaţi" să reia controalele. Aceştia, însă, şi-au exprimat teama de a nu fi cercetaţi penal pentru rambursările de TVA făcute în baza unor legi neclare şi, prin urmare, interpretabile. "Eu vă spun un singur lucru. Să n-aveţi frică în suflet. Cei care sunt oameni curaţi nu ar trebui să aibă probleme". Corect, oamenii cinstiţi nu ar trebui să aibă probleme dar, până una-alta, cine şi cum stabileşte gradul de onestitate, când până şi pruncii ştiu că tunurile în materie de evaziune fiscală le dau persoane aflate sub protecţia puterii politice şi în cârdăşie cu ea? O inspectoare chemată la poliţie cu o zi în urmă a spus printre lacrimi: "Domn' ministru, eu sunt acuzată de abuz în serviciu, de înşelăciune. A venit o procuroare la mine şi mi-a spus să-mi intre bine în cap că o să facă ordine în Ministerul de Finanţe, că noi, inspectorii, suntem toţi o adunătură de hoţi şi din cauza noastră au dispărut sute de miliarde de lei. Noi am furat? Noi facem evaziune fiscală?"
     Bună întrebare, care îi frământă în cel mai înalt grad şi pe inspectorii Administraţiei Financiare Alba. Ca dovadă, ieri, 5 aprilie, unii dintre aceştia, mai curajoşi, s-au prezentat la Prefectură pentru a-şi spune păsurile. Între ei s-au numărat şi cei nouă funcţionari ai Direcţiei de control fiscal din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, care au fost suspendaţi din funcţie în urma scandalului restituirii accizelor către SC "Vinalcool" SA. Petiţionarii au fost primiţi de subprefectul Ioan Maier, dar nu şi ziariştii. De ce oare? În orice caz, între alte documente a fost depusă şi o adresă către Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Funcţiei Publice, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Ministerul de Interne. În ea se solicită: *încetarea urmăririi penale şi ridicarea măsurii de suspendare a celor nouă inspectori din cadrul DGFP Alba până în momentul în care probele administrate în acuzarea lor vor fi evidente *punctul de vedere al Ministerului Finanţelor Publice cu privire la respectarea de către persoanele incriminate a procedurii legale privind restituirea accizelor şi pe această bază evaluarea atitudinii adoptate de Inspectoratul General al Poliţiei - Direcţia Cercetări Penale *elaborarea în regim de urgenţă a unui Cod fiscal şi, pe această bază, a unui Cod de procedură fiscală astfel încât acesta să fie cunoscut atât de funcţionarul public din Ministerul Finanţelor Publice cât şi de celelalte instituţii ale statului, agenţi economici, persoane fizice şi juridice.
     Aşteptăm cu interes răspunsul celor vizaţi. Să sperăm că el nu se va rezuma la "tragerea de urechi" a lui Mihai Sprânceană, directorul Direcţiei de Audit Intern din Ministerul Finanţelor, pedeapsă promisă de ministrul Tănăsescu finanţiştilor din Capitală. De menţionat că cercetările penale declanşate de poliţie au pornit de la un material care nu a fost precedat însă de o anchetă internă şi nu a ţinut cont de concluziile Direcţiei Juridice din ministerul menţionat.
Maria Lucia MUNTEANU