Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne Dumnezeul nostru, întru care am crezut şi al Cărui Nume mai vârtos decât tot numele îl chemăm. Dă-ne nouă iertare sufletului şi trupului, celor ce mergem spre somn, păzeşte-ne de toată năluca şi fără de întunecata dulceaţă, potoleşte pornirea poftelor, stinge aprinderea zburdării trupeşti şi ne dă în curăţie a vieţui cu lucrurile şi cu cuvintele, ca, dobândind viaţa cu fapte bune, să nu cădem din binele Tău cel făgăduit, că bine eşti cuvântat în veci. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Eutihie, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Irineu de Sirmium; Cuv. Platonida
Catolic: Sf. Marcelin din Cartagina

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Mulțumiri pentru receptivitate primarului Mircea Hava
     Într-una din emisiunile televizate pe un post TV local, d-l Mircea Hava s-a dovedit receptiv la doleanţele locatarilor din blocurile B2, B3, B4 şi B5 din B-dul Revoluţiei. Cetăţenii s-au plâns că atunci când plouă, apa antrenează gunoiul din preajma containerelor şi astupă gura de canal, iar apa se revarsă pe zona verde. Acum dorim să-i mulţumim domnului primar că a înţeles şi a acţionat repede pentru remedierea acestui neajuns. (În numele locatarilor semnează Iuliu Voina)
"Sănătate prin mişcare"
     În fiecare an de 7 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii. Anul acesta, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sloganul Zilei Mondiale este "Sănătate prin mişcare". Serviciul de Promovare a Sănătăţii şi educaţie pentru sănătate organizează în data de 7 aprilie ora 11.00 un cros la care sunt invitaţi toţi cei care ţin la sănătatea proprie. Crosul va începe din faţa Catedralei Reîntregirii şi va avea următorul traseu: str. Unirii - str. Romană - str. M. Viteazul, cu sosire la Catedrală.
     Participanţii la cros vor fi premiaţi cu materiale promoţionale special create pentru această zi.
     Partenerii şi colaboratorii care contribuie la realizarea acestei acţiuni sunt: Poliţia Municipiului Alba Iulia, voluntari ai asociaţiei "Sprijiniţi Copiii", Liga studenţilor de la Universitatea "1 Decembrie 1918", elevi voluntari din liceele municipiului Alba Iulia, Crucea Roşie - subfiliala Alba, Ziarul "Unirea". (Şef. serviciu, dr. Olimpia Candrea)

Se apropie sărbătorile de Paşte
Centrele de sacrificare a mieilor autorizate în județ
     Purtătorul de cuvânt al DSV Alba, dr. Ioan Tătucu, ne-a declarat că şi în acest an mieii vor fi sacrificaţi în perioada sărbătorilor de Paşti, în abatoare şi centrele de tăiere autorizate. De asemenea, sacrificările vor fi făcute în centrele de tăiere autorizate temporar din cadrul pieţelor. Astfel de puncte vor fi organizate la: Alba Iulia, în pieţele Oancea şi Centru, Aiud, în târgul de animale, Blaj în piaţă, Ocna Mureş la SC Zimbrul SRL, Cugir la SC Leordina SRL, Abrud în centrul de tăiere aparţinând de primărie. La Câmpeni şi Zlatna, ne-au declarat aceleaşi surse, vor fi pregătite centre de sacrificare cu dotări minime. Mieii vor fi însoţiţi la sacrificare de biletul de proprietate şi certificatul sanitar veterinar de transport.
     În prezent, pentru un kilogram de carne de miel în viu se plăteşte între 50.000 - 60.000 de lei. Preţul urcă la circa 100.000 de lei atunci când carnea este de la un miel sacrificat.
     Pentru a nu se face confuzie între carnea de miel şi cea de câine facem următoarele precizări: la ovine, carnea este de culoare roşie deschisă la animalele tinere şi mai închisă la cele bătrâne şi slabe. Constituţia este medie, fibrele musculare sunt dese şi fine, grăsimea este albă şi tare, uscată şi mai consistentă decât grăsimea de la bovine. Mirosul este specific, uşor amoniacal, mai ales la masculii necastraţi.
     La câine, carnea este de culoare roşie închisă, cu miros caracteristic, grăsimea este moale cu aspect unsuros, bine exprimată. Pe carcasă se pot vedea fire de păr de câine. Cei care au dubii asupra cărnii sunt rugaţi să se adreseze laboratorului din cadrul DSV Alba.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.