Prima pagină Ediția din: 06.04.2002
Știri
Uzina Ardealul a rămas în beznă
     SC Uzina Ardealul SA Alba Iulia a rămas fără electricitate după ce nu a respectat termenul de preavizare impus de SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia. Datoria totală a societăţii este de 286 de milioane de lei. Purtătorul de cuvânt, ing. Mihaela Buda, ne-a declarat că agentul economic va rămâne deconectat până când îşi va achita restanţele financiare. (F.R.)
Studenţii albaiulieni dezbat problemele sectorului neguvernamental
     Luni, 8 aprilie a.c., ora 11, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba va găzdui o dezbatere şi o conferinţă de presă prilejuite de lansarea proiectului "Organizaţiile neguvernamentale de tineret- probleme actuale şi perspective". Manifestarea este organizată de Liga studenţilor din cadrul Şcolii Superioare de Afaceri Alba Iulia. (I.H.)
Program de contorizare a consumului de apă la case
     Directorul tehnic al SC Apă-Canal SA Alba Iulia, ing. Dumitru Dăianu, ne-a informat că, în prezent, instituţia pe care o reprezintă derulează programul de contorizare a abonaţilor casnici. Au fost deja contorizate circa 45 la sută din locuinţele particulare din municipiul Alba Iulia, restul urmând să fie finalizate în cel mult 3 luni de zile. În Alba Iulia, SC Apă Canal SA are 4600 de abonaţi casnici. (F.R.)
Joi seara, la Alba Iulia
Tâlhărie la drumul mare
     Poliţia municipiului Alba Iulia a fost sesizată joi seara, în jurul orei 21.00, de Mircea Ciprian Popa (23 de ani, din Cluj Napoca), despre faptul că a fost tâlhărit pe strada Tudor Vladimirescu din Alba Iulia, după ce a ieşit dintr-un bar Popa a fost urmărit la ieşirea din bar de către Nicolae Magda (24 de ani, din Teleac - Ciugud). Agresorul i-a furat victimei 150.000 de lei din buzunarul interior al hainei şi i-a smuls telefonul mobil din mână. Popa a fugit după Magda încercând să-şi recupereze bunurile, însă a fost bătut cu pumnii şi picioarele peste faţă şi peste corp. Poliţiştii l-au căutat ulterior pe Magda la domiciliul său din Teleac, de unde au recuperat telefonul mobil şi suma de 55.000 de lei. Nicolae Magda a fost reţinut pe bază de ordonanţă şi a fost depus în arestul IPJ Alba, fiind cercetat pentru tâlhărie. Ieri a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba cu propunere de arestare preventivă.
Nicoleta TOMUŢA
Urmărit pentru violarea unei traseiste
Gabriel Coroianu din Cugir s-a predat ieri poliţiei din Deva
     Gabriel Coroianu (23 de ani, din Cugir, bodyguard la o discotecă din localitate) s-a predat ieri dimineaţă poliţiei Deva. Gabriel Coroianu a participat în noaptea de 29/30 martie a.c., alături de alţi trei tineri, la sechestrarea şi violarea unei traseiste pe raza localităţii Şibot- Alba. Potrivit informaţiilor furnizate de col. Tomiţă Anucuţă, adjunctul şefului IPJ Hunedoara, tânărul a fost reţinut şi urma să fie prezentat ieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Ceilalţi trei inculpaţi - Marian Nacu (26 de ani), Adrian Stânea (18 ani) şi Adrian Luţuc (26 de ani) - sunt deja cazaţi în arestul IPJ Hunedoara, urmând să fie judecaţi pentru sechestrare de persoană şi viol în grup. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La invitaţia ministrului Culturii şi Cultelor
Înalţi ierarhi ai celor două biserici surori s-au aşezat la masa tratativelor
Guvernul va susţine financiar construcţia a 50 de noi biserici
AndreiLucian

     Aşa cum v-am mai informat, ministrul Culturii şi Cultelor, Răzvan Theodorescu, i-a invitat ieri pe înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi Bisericii Greco-Catolice, pentru a se aşeza la masa tratativelor şi să-şi spună ofurile în legătură cu ultimele conflicte patrimoniale, în special din Transilvania. Cele două delegaţii au fost conduse de ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia şi de Mitropolitul Lucian al Blajului. Întâlnirea de ieri a constituit un preambul la întâlnirea Comisiei mixte de dialog social ce va avea loc în toamnă.
     După întâlnire, ministrul Răzvan Theodorescu a declarat că nu există un conflict între cele două biserici creştine, ci doar diferenţe de opinie între comunităţile locale pe probleme patrimoniale. Guvernul intenţionează ca până în 2004, acolo unde există conflicte patrimoniale sau comunitatea greco-catolică este în minoritate, să fie construite 50 de noi biserici. ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, ne-a declarat că, pentru a veni în întâmpinarea doleanţelor comunităţii greco-catolice din Ocna Mureş, BOR a oferit imobilul de pe strada Axente Sever, numărul 6, unde poate fi amenajată o frumoasă capelă.
Florin ROMAN
Se apropie Festivalul Internaţional "Lucian Blaga"
Ample lucrări de reamenajare a Casei memoriale din Lancrăm
     Organizarea celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional "Lucian Blaga" a intrat în linie dreaptă. Cum sărăcia e tot mai mare şi eforturile pe care le depun organizatorii sunt substanţiale. Trebuie să le mulţumim, de aceea, tuturor celor care au înţeles că viaţa noastră nu înseamnă numai "astuparea gropilor din asfalt", ci înseamnă cultură şi educaţie, aşa cum nu înseamnă doar confort material, ci, în egală măsură, confort spiritual. Printre cei care au înţeles (alături de oamenii de cultură şi Direcţia judeţeană pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional Alba) că Blaga prin opera şi personalitatea sa aparţine tuturor românilor, mai mult, aparţine universalităţii şi nu numai Lancrămului, merită să evidenţiem acum conducerea Primăriei municipiului Sebeş, în special pe domnul primar Mugurel Sârbu. Se ştie că în iarna 2000-2001 acoperişul şurii Casei Memoriale "Lucian Blaga" Sebeş s-a prăbuşit din cauza greutăţii prea mari a zăpezii. Cum este vorba de un monument istoric, deosebit de important pentru memoria colectivă, refacerea lui impune cerinţe speciale. Până acum s-a reuşit aducerea la zi a proiectului, iar în câteva zile va sosi şi lemnul necesar refacerii acoperişului. Directorul DCCPCN Alba - Ion Mărginean ne-a informat că se speră ca până la începerea festivalului lucrările de construcţie să fie terminate. Şi tot pentru Casa Blaga, Primăria municipiului Sebeş va amplasa noi indicatoare de semnalizare şi orientare. În plus va fi reamenajată pivniţa, loc unde va fi amenajată o mini-expoziţie de arheologie incluzând vestigii descoperite pe teritoriul Lancrămului. Obiectele provin din patrimoniul Muzeului de Istorie Sebeş, instituţie componentă a Centrului cultural "Lucian Blaga" Sebeş. "Laudă seminţelor, celor de faţă şi-n veci tuturor!"
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.