Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Amendaţi Guvernul!
     Multe lucruri se întâmplă anapoda în ţara asta, încât ai impresia că cei ce fac legile s-ar afla, chipurile, deasupra noastră, că ar face parte dintr-o castă privilegiată. În primul rând că se bagă fără neruşinare mâna în buzunarul românului şi-l scutură de nu mai rămâne nimic. Apoi, când e să-şi bage el mâna pentru a-şi cumpăra cele de trebuinţă, pentru a-şi minţi foamea care-l strânge de gât, chiar nu mai găseşte nimic. Dar să lăsăm la o parte litania preţurilor, care îl duce pe omul obişnuit în falimentul vieţii, pur şi simplu ni s-au strepezit sufletele tot auzind-o, iar cei mari şi tari se fac că n-o aud. Dau adesea vina pe FMI care ne impune restricţii drastice. Am ajuns oare o ţară condusă de FMI? Românii i-au ales pe experţii acestui forum internaţional în fruntea ţării? Cred că nu! Mai degrabă credem că ne-am pierdut minţile şi nu mai ştim pe ce lume trăim.
     Nu putem trage altă concluzie decât aceea de mai sus, din moment ce salariul celor mai mulţi dintre români nu atinge suta de dolari, iar în postura de conducător auto poţi fi amendat cu 5 milioane lei. Asta în cazul în care poliţistul de la circulaţie a dormit bine noaptea trecută şi nu e indispus, altfel rişti să plăteşti 10 milioane. Logica Guvernului condus de Năstase e clară ca lumina zilei: dacă la salarii nu ne putem asemăna cu Occidentul, să intrăm în Europa măcar prin cuantumul amenzilor. De aceea, onor guvernul vrea să introducă modificări în Codul Rutier. Sigur, dacă o amendă nu te ustură la buzunar cât de cât, înseamnă că nu-şi are nici un rost, dar nici aşa să plăteşti o amendă care întrece de 3, 4 ori salariul. E o aberaţie.
     Mulţi îşi rup de la gură ca să pună benzină în rezervorul unei amărâte de Dacii sau a unor rable aduse de prin cimitirele din Germania şi agentul de circulaţie, care de regulă nu are nici o vină în măsura în care nu erupe în el zelul datoriei împlinite, te găbjeşte de ultimul sfanţ. Dacă o amendă minimă e de 5 milioane, cel care a călcat pe bec, ce are de făcut? Îl va ruga în genunchi pe poliţist să ia toţi banii din buzunar dar să nu-l amendeze. Sunt şi agenţi onorabili, care înţeleg că misia lor nu e să amendeze lumea ci să aibă grijă ca omul să se comporte corect pe şosea. Sunt răbdători, politicoşi, civilizaţi. Numai că aceştia sunt din nefericire prea puţini la număr şi până la urmă se pot strica şi ei, că oameni suntem. Nici în buzunarul lui nu se înghesuie milioanele. Şi atunci ne mai mirăm că unii poliţişti şi-au făcut vile, cică din economii şi moşteniri. Să avem pardon şi să fim amendaţi ori de câte ori n-avem pusă centura de siguranţă. În cazul în care Parlamentul va aproba acest nou Cod Rutier, starea materială a poliţiştilor va deveni şi mai greu de explicat. Să nu ne mirăm că cei care zic: "Să trăiţi domnule ministru!" se transformă în nişte pândari care dacă nu te pot prinde cu nimic în neregulă îţi inventează infracţiuni ca să poţi apoi "negocia" cu ei. Cu cel mai rece sânge ţi se spune că ai trecut pe roşu. Te minte cu legea în mână, iar legea pe care a moşit-o guvernul dă şi mai multă putere poliţiştilor în relaţia cu şoferii.
     Stai şi te întrebi dacă guvernul, d-l Năstase cunoaşte cu adevărat nivelul de trai al românului? Ce informaţii or fi primind domniile lor de la statistică? Ar trebui să ştie un lucru extraordinar de simplu: dacă nu poţi să dai, măcar nu mai lua şi din puţinul pe care românul îl are. Şi mai ales să iei cu de-a sila. Logica unei atari iniţiative nu poate fi alta decât de a mai atrage nişte bani la bugetul statului, fără a-i deranja pe evazioniştii care zâmbesc mânzeşte în spatele primului ministru. Zău că e ridicol domnilor guvernanţi în tot ceea ce faceţi!
Gheorghe JURCĂ