Prima pagină Ediția din: 23.04.2002
Știri
De Paşti
Serviciu de permanenţă la toate instituţiile publice din judeţ
     Pauza prelungită de Paşti, decisă de Guvern, nu presupune faptul că instituţiile publice îşi vor suspenda total activitatea. Astfel, prefectul Ioan Rus a cerut tuturor şefilor serviciilor publice descentralizate, inclusiv cele care nu se află în subordinea Prefecturii, să asigure servicii de permanenţă în toată această perioadă. De menţionat faptul că pentru a se recupera zilele libere, Executivul a decis ca instituţiile de stat să-şi desfăşoare activitatea în zilele de 20 şi 27 aprilie a.c. (R.J.)
În judeţul Alba
Îngheţul şi bruma n-au provocat pagube
     Dacă în alte judeţe ale ţării îngheţurile şi brumele din această primăvară au dus la calamitarea unor importante suprafeţe ocupate cu plantaţii de pomi fructiferi şi viţă de vie, judeţul Alba a fost ocolit de astfel de fenomene meteorologice, ne-a declarat d-l ing. Gheorghe Lazea, director general DGAIA Alba. "Până în prezent nici un agent economic nu a semnalat că a avut de suferit de pe urma îngheţului şi brumei. Nu este exclus ca în unele zone ale judeţului să fi fost înregistrate unele pagube izolate, mai cu seamă la caişii înfloriţi timpuriu". Important este că livezile de pomi fructiferi şi plantaţiile de vii nu au fost afectate. (S.T.)
Centru de Consiliere Antidrog la Alba Iulia
     În urmă cu câteva zile, prefectul Ioan Rus a precizat faptul că la sfârşitul lunii aprilie a.c., la Alba Iulia, va fi inaugurat oficial Centrul Judeţean de Consiliere Antidrog. Sediul acestuia se va situa în spaţiile unde a fiinţat sucursala Băncii Agricole din cadrul clădirii CEC-ului, acolo unde specialiştii în domeniu se vor întâlni regulat cu persoanele aflate în suferinţă din acest punct de vedere. (R.J.)
Muniția unui fost legionar, găsită intactă după 60 de ani
Specialiştii vor cerceta zona cu detectorul de metale, existând posibilitatea ca cele 4 cartuşe să nu fie singulare
     La sfârşitul săptămânii trecute, Poliţia din Baia de Arieş a fost sesizată de Mircea Marc (de 39 de ani) că fiul său Sergiu (12 ani), aflându-se la joacă a găsit 4 cartuşe pentru armă militară. Cartuşele erau prinse de o lamelă, aveau capsa intactă, nefiind folosite şi au fost descoperite de copil în locul numit "Măgulice", într-un acoperiş de paie al unei şuri dărăpănate şi dezafectate. Cartuşele sunt de calibru 7,92 mm, fabricate între anii 1938 - 1941, au fost predate poliţiştilor din Baia de Arieş. Surse din cadrul poliţiei au precizat că imobilul unde a fost descoperită muniţia aparţinea unui bătrân, fost legionar, decedat între timp. Deoarece există suspiciunea că în zonă s-ar mai afla muniţie, specialiştii vor cerceta zona cu detectorul de metale. (D.M.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dosarul Jidvei
Salariaţii de la Jidvei cer urgentarea anchetei şi recuperarea prejudiciului de 85 de miliarde de lei creat de Toader Ignat
Scrisoare deschisă adresată de Sindicatul Liber "Târnava" Jidvei afiliat la Agrostar prefectului judeţului Alba, preşedintelui Consiliului judeţean Alba, inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Alba, preşedintelui Curţii de Apel Alba
     Sindicatul Independent "Târnava" Jidvei din cadrul SC Jidvei SRL Filiala Alba prin jr. Mircea Ungurean - preşedinte, având mandat din partea membrilor de sindicat şi reprezentanţii sindicaliştilor din fiecare fermă şi sector, revine cu solicitarea de a se urgenta ancheta în Dosarul Jidvei şi de a se recupera pagubele create de inginerul Toader Ignat şi colaboratorii săi.
     Noi, salariaţii societăţii şi membrii ai sindicatului, ne exprimăm dezacordul faţă de sustragerile de valori şi bunuri materiale săvârşite de către d-l ing. Toader Ignat, d-na ing. Iulia Mihu şi colaboratorii domniilor lor, cu o valoare a prejudiciului de 85,553 miliarde de lei.
     D-l Toader Ignat şi d-na Iulia Mihu, în data de 3.05.2001, în jurul orelor 24 (miezul nopţii) au luat din incinta societăţii documente ale acesteia şi aparatură de laborator, precum şi alte bunuri. La data arătată anterior, cei doi au plecat cu autoturismele societăţii, date în folosinţă, încărcate cu înscrisuri şi obiecte ale societăţii, în posesia cărora erau datorită sarcinilor de serviciu şi au plecat din unitate cu ele, refuzând să oprească la poartă şi să se supună controlului. Din cauza refuzului de a se supune controlului au fost anunţate organele de poliţie.
     Şeful Postului de Poliţie Jidvei, împreună cu personalul din subordine s-au prezentat la faţa locului şi au demarat cercetările în vederea stabilirii exacte a situaţiei de fapt. S-a constatat de organele de poliţie că autoturismele erau încărcate cu documente şi obiecte ale societăţii, motiv pentru care s-a trecut la inventarierea lor. Astfel, s-au făcut cercetări atât de către Postul de Poliţie Jidvei, cât şi de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba.
     Ca urmare a cercetărilor efectuate, dar mai ales din expertiza contabilă întocmită la solicitarea organelor de cercetare penală - rezultă pagube patrimoniale cauzate de ing. Toader Ignat şi colaboratorii săi în valoare de 85,553 miliarde de lei. Aceste pagube se reflectă în activitatea economică a societăţii în sens negativ, astfel încât s-a ajuns la o diminuare a indicatorilor economici ai acesteia.
     Orice relaţie patronat-sindicat, din toată lumea modernă, se bazează pe indicatorii economici, pe situaţia economică reală a societăţii comerciale în care cei doi parteneri îşi desfăşoară activitatea. Sindicaliştii noştri (oamenii muncii) au fost frustraţi de furturile săvârşite care au avut loc în unitate în anii 1999, 2000 şi 2001 prin faptul că s-au diminuat indicii economici ai societăţii şi ca atare şi veniturile pe care salariaţii puteau şi trebuiau să le obţină, ca urmare a muncii lor.
     Cu toate că la privatizarea societăţii activitatea era în pierdere, s-au făcut angajări masive de personal, punându-se astfel capăt muncii cu zilieri, încât s-a ajuns de la 360 salariaţi în 1999 la 2000 salariaţi în 2001, cu un salariu mediu pe unitate de peste 2.850.000 lei, la care se adaugă 900 kg cereale şi o pâine de 1,5 kg în fiecare zi, pentru fiecare salariat. S-au dat salariaţilor prime de sărbătorile de Paşte şi de Crăciun, s-au dat pachete salariaţilor, s-au dat pachete copiilor salariaţilor şi tuturor copiilor de pe raza comunei Jidvei, ajutoare materiale la naşterea unui copil, ajutoare materiale în caz de deces, ajutoare materiale cu ocazia căsătoriei, sponsorizări personalului propriu pentru cheltuieli cu spitalizarea sa ori a unui membru de familie. Este remarcabil efortul care s-a făcut de către patronatul de la SC Jidvei SRL - Filiala Alba pentru propriii salariaţi şi pentru oamenii din zonă, zonă care ar fi murit fără această investiţie.
     Totodată, d-l ing. Claudiu Necşulescu, administratorul societăţii, a făcut plăţi la bugetul de stat de aproximativ 5,255 milioane USD, astfel încât în perioada de iarnă când nu este activitate în vie, salariaţii să poată beneficia de şomaj, iar la reluarea lucrărilor în plantaţie oamenii au fost reangajaţi.
     De asemenea, ne manifestăm dezacordul şi faţă de faptul că după doi ani de privatizare, d-l ing. Toader Ignat contestă privatizarea făcută în mod legal, deşi această privatizare a adus numeroase beneficii pentru noi, pentru salariaţi. Singura noastră nelămurire este de ce în viziunea acestui domn privatizarea a fost corectă până acum, până în momentul în care s-au stopat hoţiile?!
     Membrii de sindicat sunt mulţumiţi de privatizarea făcută pentru că aceasta le-a adus numai avantaje, atât stabilitatea locului de muncă cât şi venitul lunar garantat, datorate eficientei exploatări a mijloacelor de producţie. Din păcate, furturile din unitate au fost făcute de către salariaţi cum suntem şi noi, dar care nu au ţinut la zona în care s-au născut, nu au aplecat urechea la nevoile celor cu care au crescut şi cu care au trăit alături zi de zi.
     Noi, salariaţii, solicităm urgentarea anchetei şi condamnarea celor vinovaţi, pe de o parte, iar pe de altă parte solicităm recuperarea prejudiciului. Mai mult, finalizarea anchetei şi prezentarea în mod oficial a datelor ar pune capăt zvonurilor de tot felul şi dezinformărilor la care suntem supuşi de către cei care au creat prejudicii unităţii şi de persoane puse de către acestea să ne dezinformeze. S-ar evita, de asemenea, în cazul soluţionării dosarului, ca infractorii să se plimbe liberi pe stradă, în văzul tuturor, cu aere de oameni cinstiţi. Odată cu soluţionarea dosarului s-ar elimina toate suspiciunile legate de funcţionarea organelor de cercetare penală a justiţiei.
     Revenim cu apelul nostru de urgentare a anchetei şi recuperare a pagubelor, sperând că autorităţile statului şi în special dvs., cei la care ne-am adresat cu această scrisoare, veţi lua toate măsurile pentru a pune în valoare ADEVĂRUL şi pentru a se putea auzi din nou pe Valea Târnavei Mici spunându-se că "Justiţia şi-a făcut din nou datoria".
     Având în vedere că după un an de la constatarea faptelor şi după opt luni de la ultimul apel făcut de noi pentru aflarea adevărului, nu s-au luat măsuri pentru recuperarea urgentă a pagubelor şi pentru pedepsirea celor vinovaţi, vă informăm că nu ne vom da la o parte de la nici o acţiune de natură să ducă la recuperarea prejudiciului creat nouă.
Mircea UNGUREAN, preşedinte şi reprezentanţii celor 23 de ferme şi ai Cramelor de la Bălcaciu, Jidvei şi Cetatea de Baltă

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.