Ultima oră
Știri
La Roşia Montană
Un Mitsubishi a intrat într-un subofiţer de poliţie
     Marţi, 23 aprilie, ora 8.50, pe DJ 742, pe raza comunei Roşia Montană s-a produs un accident rutier, soldat cu avarierea a două autoturisme. Conducând autoturismul marca Mitsubishi, Marius Ioan Şoit (23 ani, din Balmoşeşti - Roşia Montană) nu păstrează distanţa regulamentară în mers faţă de un autoturism care circula în faţa sa şi, în momentul în care acesta a oprit pentru a acorda prioritate altui autovehicul, a intrat în el. Autoturismul tamponat de Mitsubishi aprţinea şi era condus de un subofiţer de poliţie - Sabin Bara - din cadrul Poliţiei Abrud. Subofiţerul se afla în ziua lui liberă. Celor doi participanţi la accident le-au fost recoltate probe biologice, constatându-se că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. Autoturismul Mitshubishi prezenta defecţiuni la sistemul de frânare şi la mecanismul de direcţie. Lui Şoit i-a fost ridicat permisul de conducere şi a fost amendat conform Decretului 328 republicat. Subofiţerul a fost amendat şi el, conform Decretului 328 republicat, probabil din solidaritate cu civilul care l-a tamponat. (N.T.)
SC Dalkia Alba Iulia cere scuze clienţilor Comunicat
     Faţă de PREAVIZUL SC DISTRIGAZ NORD ALBA SA, Sucursala Alba, începând cu data de 24.04.2002, orele 13.00 s-a sistat furnizarea gazelor naturale la toate centralele din exploatare. Sistarea s-a făcut din cauza neachitării de către autorităţile abilitate a subvenţiilor datorate.
     Ne cerem scuze faţă de clienţii noştri buni platnici pentru situaţia creată, dar aceasta nu este din culpa SC DALKIA Alba Iulia.
Dumitru GOŢIA, director
În cazul MDF Frati Sebeş
Indisciplină la locul de muncă
     Aşa cum v-am mai informat la MDF Frati Sebeş a avut loc un teribil accident de muncă soldat cu decesul muncitorului Ilie Miron Stănilă, în vârstă de 48 de ani.
     Surse din cadrul comisiei de anchetă au declarat că după reconstituirea accidentului s-a ajuns la concluzia că tragedia se datorează indisciplinei la locul de muncă. Având în vedere faptul că la MDF Frati au mai avut loc accidente, chiar şi mortale, este de aşteptat să fie aplicate sancţiuni severe. (F.R.)
PD Zlatna ajută copiii defavorizaţi
     De câţiva ani Asociaţia "Sprijiniţi copiii" din Alba Iulia şi-a extins aria de activitate şi în oraşul Zlatna, copiii defavorizaţi de aici fiind incluşi în programele asociaţiei prin care se acordă atât un pacheţel de hrană zilnic, cât şi asistenţă educaţională după orele de curs. Apreciind activitatea asociaţiei şi dorind să contribuie la rândul lor la buna derulare a acesteia, organizaţia Partidului Democrat Zlatna a decis ca acum în Postul Sfintelor Paşti să contribuie cu donaţii îmbogăţind coşul Iepuraşului. Preşedintele PD Zlatna şi viceprimar al oraşului - Daniel Negrea ne-a informat că darurile vor fi distribuite în data de 25 aprilie când în colaborare cu Asociaţia "Sprijiniţi copiii" va fi organizată o expoziţie de desene şi pictură dedicată Sfintelor Paşti, iar elevii care se bucură de atenţia Asociaţiei "Sprijiniţi copiii" vor prezenta un scurt program artistic. De asemenea, dl. Negrea a precizat că acţiunile PD Zlatna de ajutorare a celor necăjiţi nu se vor opri aici. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În ciuda optimismului guvernamental
"Jocurile" pentru aderare se fac mult deasupra României şi peste capul lui Adrian Năstase
Copiii adoptabili din ţara noastră au devenit "monedă de schimb" pentru favorurile congressmanilor americani şi obiect de dispută între UE şi SUA!
     Gargara optimistă cu privire la aderarea la NATO şi UE, cu care Adrian Năstase iese permanent la rampă în faţa naţiunii, nu mai convinge pe nimeni. Devine din ce în ce mai evident faptul că interesul financiar este acela care primează în relaţiile cu Europa şi America. Interesul financiar în faţa căruia se înclină plini de respect până şi congressmanii americani. După cum reiese dintr-un articol recent, publicat în "Financial Times", politicienii de la Washington au fost în ultima vreme foarte presaţi de anumite "organizaţii de lobby" pentru a cere României liberalizarea regimului de adopţii. Unele organizaţii au făcut lobby în acest sens până la cel mai înalt nivel decizional (Dick Cheney a fost vizitat de astfel de grupuri chiar înaintea întâlnirii din noiembrie 2001 cu premierul Adrian Năstase, problema liberalizării adopţiilor aflându-se pe agenda discuţiei dintre cei doi demnitari). Alte grupuri de presiune includ în rândurile lor numeroşi congressmani şi senatori, printre care se află şi secretarul democrat John McCain, cunoscut pentru eforturile depuse în vederea acceptării la masa NATO a celor trei ţări baltice.
     Mai mult decât atât, redactorii cotidianului britanic menţionat arată (în articolul intitulat "Copiii nedoriţi ai României ameninţă aderarea la NATO") că diplomaţii americani fac presiuni la Bruxelles pentru anularea recomandărilor făcute Guvernului român în sensul "îngheţării" adopţiilor internaţionale. Ziariştii britanici susţin că în timp ce la Bucureşti autorităţile elaborează strategii şi planuri de măsuri, politicienii americani par să fi găsit o nouă monedă de schimb pentru acceptarea candidaturii României. De data asta nu mai e vorba de principii democratice sau de achiziţionarea vreunui armament sofisticat, ci de copiii rămân abandonaţi". În timp ce UE ne cere insistent să oprim sistemul de adopţii internaţionale, americanii ne cer să redeschidem larg poarta adopţiilor către SUA, dacă dorim ca România să beneficieze de un vot pozitiv în Congres, în momentul discutării problemei extinderii Alianţei". Într-o notă trimisă de misiunea SUA la Bruxelles către oficialii Comisiei Europene se arată că "sunt multe familii în America ce aşteaptă să adopte copii români" şi că "o reformă completă a sistemului de îngrijire a copiilor poate dura ani de zile, iar în acest timp copiii nu trebuie să sufere!"
     Aşadar, marile agenţii de adopţii americane (care au prosperat zdravăn plasând familiilor din SUA copii români) îşi pot permite să exercite presiuni asupra congressmanilor şi senatorilor de la Washington, că şi la ei vor mai fi alegeri şi campanii electorale în care este nevoie de bani şi influenţă (şi se mai vorbeşte de corupţia românească!). Este de înţeles satisfacţia directorului "Holt International" (o agenţie internaţională de adopţii), care declară pentru "Financial Times" că în faţa acestor presiuni încrucişate premierul Năstase "şi-a exprimat dorinţa de a reconsidera" moratoriul impus adopţiilor internaţionale în iunie 2001. Ce mai suntem noi şi Guvernul nostru în acest caz, decât nişte pigmei a căror părere nu contează, căci deciziile cu privire la soarta noastră se iau mult deasupra României şi peste capul lui Adrian Năstase. Dar iată cum suntem priviţi în realitate. Dacă ziariştii de la "Washington Post" susţin cu bunăvoinţă că acceptarea României şi Bulgariei în NATO ar aduce "contribuţii substanţiale" Alianţei, în schimb ziariştii britanici de la "The Economist" arată că "Alianţa s-ar transforma în cu totul altceva dacă primeşte ţări precum România" Într-un articol din acest săptămânal se susţine că "România şi Bulgaria sunt încă în urma trenului...înaintează pe bâjbâite, dar sunt încă democraţii fragile, cu mulţi săraci lipiţi pământului, înăcriţi, gata să-i asculte pe populişti şi nu tocmai devotaţi din instinct valorilor civice occidentale". Pentru "The Economist" Adrian Năstase este doar un "ex-comunist inteligent şi dur, care vorbeşte fraze social-democratice ca la carte, dar cu dificultăţi în a le transpune în viaţă".
     Aşadar, ce e România şi cui îi pasă ce vrea ea?
Ioan HĂNŢULESCU
Centrul de servicii comunitare Alba Iulia - pregătit pentru inaugurare
     Considerată una dintre cele mai importante investiţii în privinţa protecţiei copilului, mai ales din perspectiva noilor politici în domeniu, Centrul de servicii comunitare din Alba Iulia a trecut ieri proba "de foc" a recepţiei finale a clădirii. Construcţia, destinată iniţial extinderii Leagănului de copii Alba Iulia şi demarată în anul 1996 de Primăria municipiului Alba Iulia conform protocolului de colaborare cu Asociaţia Pro Alba Iulia din Arnsberg (Germania) a fost preluată în anul 1998 de Consiliul judeţean Alba odată cu înfiinţarea Direcţiei generale pentru protecţia copilului Alba. Până la această dată construcţia ajunsese la stadiul executării structurii de rezistenţă şi parţial a compartamentărilor interioare. Efortul Primăriei municipiului Alba Iulia a constat în asigurarea terenului în suprafaţă de peste 3.200 mp şi a unor fonduri în valoare de 740,254 milioane de lei, în timp ce partenerul german a asigurat fonduri în valoare de 213.000 DM şi echipamente, utilaje şi materiale de instalaţii în valoare de 300.000 DM. Valoarea totală a investiţiei în preţurile valabile în noiembrie 2000 este de 10,3 miliarde de lei, diferenţa dintre sumele investite de Primăria Alba Iulia şi valoarea totală fiind acoperite din fonduri ale Băncii Mondiale - 80% şi ale Guvernului României 20% - ne-a informat vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba, Doru Cetean. Centrul de servicii comunitare Alba Iulia a fost construit după un proiect al BP Străjan SRL Alba Iulia, având drept constructori SC Tim SA Cluj Napoca şi SC Start Construct SRL Alba Iulia. Trebuie să adăugăm că moderna clădire a fost deja parţial mobilată de SC Promo Grup SRL Alba Iulia, cu mobilier adecvat activităţilor care se vor desfăşura aici şi care constau în servicii de îngrijire şi recuperare de zi a copiiilor cu handicap, centru de plasare a copilului cu handicap, servicii de consiliere pentru părinţi, servicii de pregătire şi sprijinire a integrării copilului în familie. Recepţia construcţiei, care va fi inaugurată - ne-a spus primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava la 11 mai, când o delegaţie de la Arnsberg va vizita Alba Iulia, a fost făcută în prezenţa vicepreşedinţilor CJ Alba - Eugen Popa şi Doru Cetean, a primarului Mircea Hava, a reprezentanţilor constructorilor, proiectantului, beneficiarilor şi a reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie.
Anca DINICĂ
În judeţul Alba
Aproximativ 100 de abatoare şi centre de sacrificare au rămas fără autorizaţii sanitare veterinare pentru sacrificarea bovinelor
     În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PUR social-liberal, Nicolae Popa, a declarat că în judeţul Alba, aproximativ 100 de abatoare şi centre de sacrificare au rămas fără autorizaţii sanitar-veterinare. Doar 5 astfel de obiective mai funcţionează la Alba Iulia, Câmpeni, Sebeş, Blaj şi Aiud. "Măsurile dispuse în urma aplicării prevederilor ordinului Ministerului Agriculturii le putem cataloga absurde şi deosebit de grave, afectând activitatea de industrializare a cărnii. Chiar dacă este vorba de autorizaţii pentru sacrificările de bovine, micii producători din acest sector vor intra în faliment, fiind nevoiţi să-şi închidă firmele. Astfel vor ajunge pe drumuri mii de oameni, fără posibilitatea asigurării traiului zilnic. Eu cred că investitorilor trebuie să li se asigure o perioadă de 6 luni până la 1 an pentru dotarea şi modernizarea spaţiilor pentru că aceste deficienţe nu se pot rezolva peste noapte", a spus Nicolae Popa. El a adăugat că a informat conducerea centrală a partidului şi PUR va cere anularea acestui ordin. "Nu dorim facilităţi şi favoruri, ci pur şi simplu dorim instaurarea unui climat de afaceri care să susţină performanţa, eficienţa, profitul, fără de care activitatea economică este lipsită de raţiuni", a mai declarat Popa. Directorul DSV Alba, d-l Ioan Dârzu, a declarat că abatoarele şi punctele de sacrificare respective funcţionează dar nu pot sacrifica bovine. Dânsul a adăugat că această măsură s-a impus din cauza nerespectării condiţiilor sanitar-veterinare. "Atunci când aceste abatoare vor respecta prevederile legale, vor putea sacrifica şi bovine fără nici o problemă", a concluzionat dr. Ioan Dârzu.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.