Ultima oră
Știri
Programul de investiţii pe anul 2003
Criteriu de performanţă pentru şefii instituţiilor publice judeţene
     În cadrul videoconferinţei de ieri, prefectul Ioan Rus a atras din nou atenţia şefilor serviciilor publice descentralizate cu privire la relaţiile cu cetăţenii şi la aplicarea corectă de către funcţionarii publici a legilor şi a altor acte normative. De asemenea, şeful administraţiei publice judeţene a mai spus că săptămâna viitoare va avea loc în sfârşit, şedinţa în care fiecare director de instituţie publică va trebui să prezinte un plan de investiţii pe anul 2003 ce va reprezenta unul dintre criteriile importante de performanţă în activitatea acestora. Se va avea în vedere cu prioritate atragerea de fonduri pentru lucrări de drumuri, electrificări şi lucrări de apărare împotriva inundaţiilor. (R.J.)
În primele 4 luni ale anului
Au fost externaţi circa 25.000 de bolnavi
     Potrivit unor date oficiale, în perioada ianuarie - aprilie 2002, din spitalele din Aiud, Abrud, Baia de Arieş, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureş, Sebeş şi Zlatna au fost externaţi în total 24.527 pacienţi. Cei mai mulţi au fost externaţi de la Interne, adică 4291 pacienţi. (F.R.)
Filială a PRM la Jidvei
     Zilele trecute, o delegaţie a Consiliului Judeţean al PRM Alba s-a deplasat în comunele Jidvei şi Cetatea de Baltă pentru a asculta doleanţele şi păsurile cetăţenilor. Cu această ocazie, în comuna Jidvei s-a constituit o puternică organizaţie a PRM. Preşedinte a fost desemnat d-l Mathe Balint. Din delegaţie au făcut parte Iosif Rociu, Petru Relenski, Ştefan Necşuleu, Gheorghe Oniga şi Ioan Mihălţan. (D.S.)
La Zlatna
Problemele comunității în atenția parlamentarilor
     Duminică pe la ora mesei de prânz Consiliul local Zlatna primeşte invitaţi. Aceştia sunt parlamentarii de Alba cărora li se vor supune atenţiei problemele cu care se confruntă localitatea: poluarea, şomajul în creştere, nevoia acută de fonduri pentru dezvoltarea localităţii. Desigur că parlamentarii pot promova soluţii în primul rând în plan legislativ. Oricum iniţiativa zlătnenilor de a-şi face cunoscute problemele parlamentarilor este un exemplu şi o speranţă că se vor implica în rezolvarea acestora. Pentru că majoritatea parlamentarilor nu prea se străduiesc să ia pulsul alegătorilor.
     Dar ziua de duminică - ne spune viceprimarul Daniel Negrea - va fi şi una destinată destinderii. Astfel de la ora 17.00 pe stadion va avea loc un spectacol folcloric susţinut de valoroşi artişti ai folclorului: Ioan Bocşa şi Grupul de la Orlat (Sibiu), Sergiu Cipariu, taraful şi soliştii Casei de Cultură "Avram Iancu" Zlatna, Ionuţ Fulea, Mariana Deac. Pentru cei tineri şi romantici vor concerta grupurile "Talisman" şi Sexy". Intrarea este liberă! (A.D.)
Nu ducem lipsă de medicamente
     Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ştef, ne-a declarat că nu există medicamente care să nu poată fi găsite în farmaciile judeţului. "Chiar dacă ar apărea unele excepţii, farmacistul aduce medicamentul solicitat de bolnav în 24 de ore", a spus Ştef. El a adăugat că în judeţul Alba, în relaţiile contractuale cu farmaciile, Casa este cu plata la nivelul lunii aprilie. Pe de altă parte trebuie cunoscut faptul că pacienţii se pot adresa şi unor centre medicale private, cu trimitere de la medicul de familie, pentru a beneficia de tratament medical. Asta în condiţiile în care centrul respectiv este în relaţii contractuale cu Casa. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Simpozion Naţional la Alba Iulia
"Geografia şi educaţia prin Geografie în perspectiva mileniului III"
     Al doilea Simpozion Naţional de Geografie pe care-l găzduieşte judeţul Alba şi-a deschis lucrările ieri la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai profesorilor de geografie din întreaga ţară precum şi a preşedintelui Societăţii Naţionale de Geografie - Grigore Posea, a inspectorului general din MEC - Nicolae Ilinca, conducerii Inspectoratului şcolar judeţean Alba, a subprefectului judeţului Alba Ioan Maier şi a prorectorului Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia - Florea Voiculescu. Desigur că la simpozion vor participa şi cadre didactice universitare din Bucureşti, Iaşi, Oradea şi Cluj-Napoca. Desfăşurându-se datorită complexităţii tematicii abordate pe 8 secţiuni, simpozionul va include şi o aplicaţie practică în zona carstică Trascău şi o excursie la Râmeţ. Organizatorii acţiunii - ne-a informat prof. Marian Munteanu - inspector şcolar general adjunct al ISJ Alba au dorit prin aducerea acestui simpozion la Alba Iulia să ofere cadrelor didactice de specialitate din judeţul nostru ocazia unui fructuos schimb de experienţă cu colegi din alte judeţe, iar acestora plăcerea de a vizita unul dintre cele mai frumoase judeţe ale ţării. Şi unul dintre cele mai complexe ca forme de relief.
     Tocmai în această idee va fi realizată aplicaţia practică din zona carstică Trascău, pe Valea Geoagiului pentru că acolo este un punct de întâlnire al zonei de carst cu o zonă în care predomină rocile metamorfice, iar diferenţele se pot foarte uşor urmări. Teme care vor fi discutate se referă la curriculum-ul şcolar pentru disciplina "Geografie", Evaluarea rezultatelor instruirii, examenele şi concursurile şcolare, geografia şi comunitatea locală, manualele şcolare, resursele educaţionale şi experienţe de inovare în geografia şcolară. Luând în considerare importanţa acestor acţiuni şi efortul organizatorilor - ISJ Alba, CCD Alba, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Societatea de Geografie din România - să spunem totuşi că o neplăcere a reprezentat-o întârzierea deschiderii oficiale a simpozionului cu peste o jumătate de oră, din pricina videoconferinţei la care au trebuit să participe reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene. Nu este prima dată când lucrurile se petrec astfel şi sincer, ne-am cam săturat să auzim scuzele. Ne întrebăm de ce la alcătuirea programelor diferitelor acţiuni care au loc vinerea nu se ţine cont de videoconferinţă. Ar fi un gest de respect al organizatorilor - oricare ar fi ei - faţă de ei înşişi, faţă de parteneri şi invitaţi.
Anca DINICĂ
Clipe de rugăciune la Câmpeni
In Memoriam - Corneliu Coposu
     La 20 mai am sărbătorit ziua de naştere a mareului om politic Corneliu Coposu, regretatul preşedinte al PNŢCD, ilustru urmaş al lui Iuliu Maniu şi Ion Mihalache. Viaţa sa a fost încărcată cu multe suferinţe dar şi cu bucurii. Astfel a suferit pentru partidul căruia i-a dat totul, dar şi pentru libertatea şi neatârnarea ţării şi a întregului neam românesc, idealuri de la care nici măcar puşcăriile comuniste nu l-au făcut să abdice.
     Destinul i-a oferit fericirea de a asista la căderea comunismului şi de a contribui la renaşterea PNŢ şi revenirea României pe drumul libertăţii, al democraţiei şi al credinţei în Dumnezeu, drum rămas înfundat vreme de o jumătate de secol. Graţie lui Corneliu Coposu ştim ce avem de făcut şi încotro să ne îndreptăm, fără să facem rabat de la principalul atribut al lumii noi redescoperite: democraţia.
     Depăşind criza prin care a trecut PNŢCD după alegerile din 2000, în prezent partidul îşi află locul în marea familie creştin-democrată, fiind membru al Partidului Popular European, al Internaţionalei Creştin Democrate, realizându-se astfel sinteza între o tendinţă naţională bogată şi acţiunea fermă de integrare în NATO şi Uniunea Europeană.
     Urmând îndemnurile Seniorului, PNŢCD este hotărât să lupte în continuare pentru reforma sistemului politic, reforma morală, instituţională şi economică, precum şi pentru aşezarea proprietăţii în drepturile sale fireşti, asigurarea standardului european de viaţă pentru toţi cetăţenii ţării.
     Pentru a ridica împreună la cer o rugăciune în memoria lui Corneliu Coposu, Organizaţia PNŢCD Câmpeni invită membrii, simpatizanţii şi pe toţi cei care vor să simtă câteva clipe de linişte sufletească, la un "memento Corneliu Coposu", duminică 26 mai, la Biserica Spital, începând cu ora 8.00.
Prof. Cristian PAŞCA, preşedinte PNŢCD Câmpeni
La Alba Iulia s-a desfăşurat seminarul cu tema
Dezvoltarea comunitară și locală - oportunități oferite de colaborarea regională
     Ieri, 24 mai a.c., s-a desfăşurat la Alba Iulia seminarul având ca teme "Dezvoltarea comunitară şi locală şi oportunităţi oferite de colaborarea regională" organizat de către Fundaţia Civitas în colaborare cu Consiliul judeţean Alba, fiind primul dintr-o serie de trei seminarii care se vor desfăşura în judeţul Alba.
     În implementarea proiectului "Implicarea comunităţilor în managementul de mediu la nivel local" iniţiat de către Fundaţia Civitas şi finanţat prin Programul Acces 2000, vor fi organizate câte o serie de trei seminarii în fiecare judeţ dintre cele care compun grupul ţintă, şi anume: Alba, Cluj, Harghita şi Covasna. Obiectivul major al proiectului este elaborarea de modele de politici de mediu care să poată fi utilizate ca instrumente de lucru de către administraţiile publice locale şi integrarea lor în strategiile de dezvoltare locală. Ca obiective specifice proiectul vizează: să pregătească reprezentanţii administraţiilor publice locale în vederea identificării, abordării şi monitorizării problemelor de mediu, pentru formularea unor politici publice locale şi de mediu; să îmbunătăţească cunoştinţele grupului ţintă, incluzând aici şi reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale şi ai organizaţiilor non-profit, despre aquisul comunitar în domeniul protecţiei mediului; să sensibilizeze reprezentanţii administraţiei publice locale şi ai ONG/ONP-urilor în legătură cu rolul pe care-l pot avea în domeniul protecţiei mediului.
     La seminar au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale din Roşia Montană, Almaşu Mare, Săsciori, Stremţ, Bucium, Unirea, Cugir, ai unor ONG-uri şi fundaţii, precum şi ai serviciilor de specialitate din cadrul Consiliului judeţean Alba.
     Tema a fost prezentată de sociologul clujan Ioan Hosu, care a moderat şi discuţiile pe această temă.
     Următoarele seminarii care se vor desfăşura la Alba Iulia în lunile iunie şi iulie a.c., vor avea următoarele teme: prevederile aquvisului comunitar şi a legislaţiei româneşti privind protecţia mediului; modalităţile de prevenire a poluării în comunităţile locale; modalităţile de utilizare a sistemelor de management de mediu în comunităţile locale şi încurajarea participării publice în identificarea şi rezolvarea problemelor de mediu.
Florin ROMAN
O nouă investiţie de anvergură va prinde contur pe harta economică a municipiului Sebeş
     Cronologic, după "MDF Frati" şi "Gold Corporation", o nouă investiţie străină de mare anvergură este pe cale să se realizeze în judeţul Alba. Este vorba despre Holzindustrie Schweighofer, o societate din Austria, axată pe prelucrarea lemnului, care doreşte să construiască la Sebeş una dintre cele mai mari fabrici din Europa în domeniu. Austriecii au intenţia să demareze lucrările propriu-zise în partea a doua a lunii august a.c., pe un teren aflat în imediata apropiere a platformei MDF Frati Sebeş şi dacă totul va decurge conform graficului stabilit, fabrica va începe să producă în toamna anului 2003. Într-o primă etapă, firma austriacă va aloca 50 de milioane euro, proveniţi din fonduri proprii şi de la diverse bănci europene, urmând să fie create 350 de locuri de muncă. Ulterior, investiţia finală va atinge suma de 80 de milioane euro, iar numărul de angajaţi ai firmei va depăşi cifra de 600. Se vor produce, cu precădere, subansamble din lemn de răşinoase (scânduri de calitate superioară), care vor fi destinate în proporţie de 95 la sută exportului şi cu precădere pe piaţa japoneză. Rezidurile rezultate din prelucrarea lemnului vor fi transferate prin dispozitive speciale către MDF Frati Sebeş. Vor fi exploatate cu precădere pădurile din regiune cu menţiunea că se va apela la importuri în cazul unor condiţii improprii pe timp de iarnă.
     Reprezentantul societăţii austriece, d-l Gerald Schweighofer, senatorul Cornel Filipescu, prefectul Ioan Rus, primarul Mugurel Sîrbu şi Giorgio Tomaselli din cadrul MDF Frati au organizat joi, la Sebeş, o conferinţă de presă pe această temă, fiecare exprimându-şi satisfacţia în legătură cu realizarea acestei investiţii, care va face din vechiul burg săsesc o citadelă a industriei judeţului Alba. D-l Schweighofer a subliniat faptul că procesul de producţie va fi unul nepoluant, urmând să fie folosite cele mai performante tehnologii existente la nivel mondial, în timp ce prefectul Ioan Rus a prezentat facilităţile oferite investitorilor străini de către Guvernul României. Primarul Mugurel Sîrbu a mulţumit senatorului Filipescu şi italianului Tomaselli, pentru contribuţia lor în atragerea investitorului din Austria la Sebeş.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.