Ultima oră
Știri
Înşelăciune de 84,7 milioane lei
     Serviciul Poliţiei Economico-Financiare din cadrul IPJ Alba a început urmărirea penală împotriva administratorului SC Nicdoro SRL Apoldu de Jos - Sibiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. În sarcina administratorului, Nicolae Dărăbanţ, s-a reţinut faptul că în 27 iunie 2001 a ridicat marfă de la SC Alcomb SA Sântimbru în valoare de 84,7 milioane lei, marfă achitată cu un bilet la ordin. Ulterior, la încasarea sumei, s-a constatat că SC Nicdoro SRL Apoldu de Jos nu avea disponiblă această sumă în cont. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)
31 mai - Ziua mondială fără fumat
     În conformitate cu calendarul sănătăţii editat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în fiecare an, în ziua de 31 mai, se marchează prin manifestări deosebite Ziua mondială fără fumat. "Acţiunile ce vor avea loc în acest an se vor desfăşura sub sloganu "Sport fără fumat"", ne-a informat directorul Crucii Roşii Române - Filiala Alba, Ioan Morariu. Manifestările vor avea ca scop prevenirea şi combaterea fumatului. Tema aleasă pentru acest an este justificată de faptul că marile companii care produc şi comercializează tutunul sunt şi mari sponsori ai manifestărilor sportive, dar sportul şi tutunul nu sunt compatibile, fumatul punându-ne multora dintre noi viaţa în pericol. (A.D.T.)
Seminar pe tema rezistenţei anticomuniste
     Miercuri, 29 mai a.c., sala "Aula Magna" a Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia va găzdui lucrările unui seminar cu tema "Rezistenţa Anticomunistă din Munţii Făgăraşului, în anii 1948 - 1957", avându-l ca invitat special pe conducătorul unui grup de rezistenţă anticomunistă ce a activat în ţară în perioada respectivă, autor al volumelor-document "Brazii se frâng dar nu se îndoiesc". Moderatorul acestei întâlniri (dintre un "student" de 70 de ani, al cărui zbor a fost frânt de vremuri, şi studenţii din zilele noastre) va fi scriitorul Aurel Pantea.(I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pentru a evita paralelismul
Se dorește crearea unei singure instituții de colectare a birurilor
     La nivel guvernamental se vorbeşte tot mai mult în ultima vreme de crearea pe plan naţional a unei singure instituţii care să aibă ca principală atribuţie colectarea taxelor şi impozitelor, de orice fel. Mai mult, se întrezăreşte varianta unei bănci puternice, care să gestioneze toate aceste fonduri, indiferent că este vorba de contribuţia la bugetul asigurărilor sociale, la fondul de sănătate şi de pensii etc. Asta ar însemna ca anumite instituţii cum sunt DGMPS, Casa de Asigurări de Sănătate sau altele de acest gen să-şi piardă într-un fel sau altul obiectul muncii şi numai una singură să ia "caşcavalul". Mergând pe principiul eficienţei economice, cea mai plauzibilă variantă ar fi ca aceste "biruri" să fie colectate de Casa de Asigurări de Sănătate, care are deja o structură naţională şi judeţeană bine închegată, iar procentul de încasări este cu mult peste ce colectează alte instituţii cu atribuţii similare. De altfel, modul în care este organizată CAS, după tipuri europene, şi-a arătat eficienţa. Suntem departe totuşi de a fi ca Germania, de exemplu, unde Casa de Asigurări are dreptul să ceară falimentul unei firme şi vânzarea activelor, dacă agentul economic respectiv nu şi-a achitat contribuţiile timp de trei luni la rând. Sau de ţări ca Israel, unde Casa de Asigurări şi-a reinvestit profitul, creându-şi o adevărată reţea de spitale şi farmacii. Să vedem ce va fi la noi şi pentru ce variantă se va opta!
Florin ROMAN
Tragedie la Aiud
O studentă la medicină şi chimie a fost găsită moartă în casă
     Ioana Barbu (21 de ani, din Aiud), studentă în anul III la medicină şi în anul II la chimie a fost găsită, ieri dimineaţă, moartă în casă, la locuinţa părinţilor ei din Aiud. Deoarece existau suspiciuni cu privire la decesul subit al fetei, a fost solicitat medicul legist. În urma necropsiei s-a constatat că decesul a fost provocat de o tumoră cerebrală chistică la nivelul bulbului rahidian. Potrivit informaţiilor noastre, Ioana Barbu era o studentă cu rezultate bune la învăţătură, boala de care suferea (fără să ştie) neinfluenţându-i performanţele. (N.T.)
Şefii administraţiei judeţene analizează astăzi
Oportunitatea preluării stadioanelor și a spitalelor de către autoritățile locale
     În şedinţa Comitetului Operativ Consultativ de astăzi, autorităţile judeţene vor analiza împreună cu primarii de municipii şi oraşe situaţia stadioanelor şi spitalelor din judeţ. În cadrul videoconferinţei de vineri, ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă le-a cerut prefecţilor să urgenteze preluarea acestor baze sportive şi a unităţilor de sănătate sub oblăduirea consiliilor locale sau a Consiliului judeţean, deşi, în majoritatea cazurilor se manifestă o mare reticenţă, având în vedere subţirimea bugetelor. Prefectul Ioan Rus a precizat d-lui Cozmâncă faptul că în acest moment ar putea fi totuşi preluate 7 spitale şi că se fac eforturi pentru ca stadionul "Cetate" din Alba Iulia (proprietatea MTS) şi cel din Cugir care aparţine Uzinei Mecanice, să treacă în patrimoniul Consiliilor locale. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.