Rugăciunea de azi |
Doamne, Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta, mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Isaachie Mărturisitorul şi Varlaam; Sf. Mc. Natalie
Catolic: Sf. Ferdinand; Sf. Ioana d'Arc
|
|
Știri |
Chemarea primarului orașului Cîmpeni
Istoria poporului român musteşte de evenimente glorioase. Ţara de Piatră a fost marcată de puternice lupte pentru independenţă, unitate naţională, dreptate şi o viaţă mai bună. Aceste evenimente cruciale şi-au avut eroii lor, pe care istoria, neamul nostru românesc îi aşează la loc de frunte. Ce poate fi mai frumos, mai demn şi mai înţelept pentru un popor, decât să-şi cinstească eroii?
Ce poate fi mai important pentru un primar şi colaboratorii săi, decât să pună în valoare locurile, monumentele care au devenit simbol al neamului românesc. Tocmai de aceea, Consiliul local al oraşului Cîmpeni, pe baza Hotărârii Guvernului României Nr. 64/2002, prin care a trecut în patrimoniul oraşului Cîmpeni clădirea cinematografului, a stabilit ca acest lăcaş să fie transformat în Casă de Cultură care să poarte numele eroului naţional "Avram Iancu".
A scrie şi a vorbi despre Avram Iancu este o mare cinste, dar şi o mare răspundere. A-i purta numele, reprezintă tot ceea ce este mai nobil pentru orice instituţie de cultură.
Să facem legământ că vom îndeplini idealurile pentru care a luptat şi s-a sacrificat Eroul nostru naţional, Avram Iancu.
Prin această chemare, doresc să-i invit pe toţi cei care iubesc istoria, cultura, oraşul Cîmpeni şi Ţara Moţilor, să participe în ziua de 31 mai 2002, începând cu orele 17.00, la inaugurarea acestui edificiu de cultură.
În cadrul spectacolului artistic se va realiza şi un moment evocator cu participarea actorului Ovidiu Iuliu Moldovan şi a solistei de muzică populară Veta Biriş.
Vă aşteptăm cu drag în oraşul de suflet al moţilor.
Primar Viorel Ioan Sicoe
Zilele Colegiului "David Prodan" Cugir
Colegiul "David Prodan" din Cugir a fost zilele acestea în mare sărbătoare: prestigioasa instituţie de învăţământ şi-a omagiat patronul spiritual. Luni, manifestările dedicate academicianului David Prodan au debutat cu o slujbă de sfinţire a plăcilor comemorative închinate acestuia, slujbă oficiată de părintele paroh Gheorghe Donu şi de preotul Ioan Cândea. Cele două amfiteatre ale colegiului au primit numele de "Horea" şi "Supplex" iar sala de sport a primit numele fostului campion balcanic la aruncarea suliţei, prof. Gheorghe Popescu, fost profesor de sport al liceului. Deschiderea oficială a manifestărilor a fost marcată de discursul directorului colegiului, prof. Ionică Dâncan. De asemenea, luni s-a desfăşurat sesiunea de comunicări ştiinţifice a elevilor dedicată academicianului David Prodan.
Înscriindu-se perfect în săptămâna aniversară, ziua de joi, 30 mai, este una a "porţilor deschise", colegiul prezentându-şi oferta educaţională elevilor de gimnaziu care optează pentru continuarea studiilor în această binecunoscută instituţie de învăţământ. Cu acest prilej aniversar, colegiul a fost integral renovat, reamenajat şi în plus, holurile au fost pavate cu marmură.
Momentul culminant al manifestărilor este reprezentat de ziua de vineri, când la Colegiul "David Prodan" Cugir sunt aşteptaţi oaspeţi de la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj Napoca, Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, ISJ Alba, Prefectura şi CJ Alba. De asemenea, la manifestări au fost invitaţi toţi profesorii pensionari care au contribuit la educaţia a zeci de generaţii de elevi, ridicaţi de pe băncile acestei instituţii de învăţământ. Nicoleta TOMUŢA
|
Consiliul județean Alba a sărbătorit ieri 10 ani de la constituire
Marele absent a fost preşedintele în exerciţiu al CJ Alba, Augustin Presecan
În cursul zilei de ieri s-au aniversat 10 ani de la constituirea Consiliului Judeţean Alba. La Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia s-au reunit, de la ora 11.00, foştii şi actualii consilieri judeţeni, preşedinţi şi vicepreşedinţi, parlamentari, şefi ai serviciilor descentralizate şi salariaţi ai instituţiei.
Mesajul de salut şi de felicitare din partea premierului Adrian Năstase a fost transmis participanţilor de d-l Ioan Fleşariu, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei Publice. Astfel de mesaje au mai fost transmise de Consiliile judeţene Bacs Kiskun şi Tolna din Ungaria, de prefectul Ioan Rus, Prefectura Cluj, ex-senatorul PUNR Ioan Ardelean şi deputatul PNL Dan Simedru.
Au fost prezenţi toţi conducătorii instituţiei din cele trei legislaturi: Petru Fleşer (1992 - 1994), Mihai Ciorobâtcă (1994-1996), Augustin Mândroc (1996-2000); preşedintele interimar Eugen Popa. A lipsit, din păcate, Augustin Presecan, preşedintele în exerciţiu al CJ Alba, care în urmă cu mai bine de o lună a fost victima unui accident de elicopter. În prezent, Augustin Presecan urmează un tratament de recuperare la o clinică de specialitate din Graz, iar veştile care ne vin din Austria sunt foarte bune.
În cadrul şedinţei ordinare de ieri, ocazionată de aniversarea a 10 ani de la constituirea CJ Alba, au fost aprobate trei proiecte de hotărâre referitoare la: bilanţul realizărilor CJ Alba, în perioada 1992-2002; conferirea titlului de "Consilier de onoare"; conferirea plachetei aniversare "10 ani de la constituirea Consiliului judeţean Alba". Din păcate, deşi au fost invitaţi toţi foştii şi actualii parlamentari de Alba, au fost prezenţi doar Dan Coriolan Simedru (PNL), Alexandru Pereş (PD), Nicolae Popa şi Ioan Ardelean. După şedinţa de consiliu, participanţii au putut viziona un spectacol folcloric, la care şi-au adus contribuţia şi consilierii judeţeni Ionuţ Fulea şi Nicolae Furdui Iancu, de această dată pe scenă, ca artişti. Florin ROMAN
La un deceniu
S-a împlinit în această primăvară un deceniu de la constituirea Consiliului judeţean Alba , autoritate a administraţiei publice locale organizată la nivel judeţean, a cărui existenţă atestă caracterul democratic al societăţii româneşti.
Expresie a voinţei liber exprimate a cetăţenilor judeţului Alba, Consiliul judeţean este întruchiparea democraţiei locale în acţiune. El este cel care, în aceşti zece ani de la înfiinţare, a gestionat treburile publice ale unităţii administrativ teritoriale, s-a implicat în limitele competenţelor conferite de lege, în conducerea efectivă a vieţii sociale, economice şi culturale a judeţului.
Hotărârile adoptate în cele trei legislaturi au vizat în ansamblu problemele cu care s-au confruntat şi se confruntă şi la ora actuală locuitorii judeţului Alba, iar coordonarea activităţii consiliilor locale în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean a constituit o preocupare permanentă a autorităţii administraţiei publice judeţene. Putem afirma acum,la ceas de bilanţ, că aleşii locali au desfăşurat o activitate fructuoasă şi benefică în slujba fiecărui cetăţean în parte şi în folosul întregii comunităţi pe care o prezintă.
Funcţionând pe baza principiilor autonomiei locale, descentralizării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii şi consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit, Consiliul judeţean s-a implicat activ în viaţa de zi cu zi a locuitorilor Albei.
Acum, la sărbătorirea acestui moment important din istoria post-decembristă a judeţului Alba, doresc să le mulţumesc tuturor aleşilor locali, generaţiilor de consilieri judeţeni care, pe parcursul celor zece ani de existenţă a Consiliului Judeţean Alba, au depus o muncă rodnică în folosul comunităţilor care i-au votat, acordându-le onoarea şi responsabilitatea de a le reprezenta şi de a le apăra interesele în forul judeţean.
Ţin să mulţumesc, totodată, şi parlamentarilor care, prin adoptarea legii administraţiei publice locale, au încrediţat Consiliului judeţean responsabilitatea actului de conducere a treburilor publice.
Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Alba, ec. Eugen POPA
|
|