Din cauza fenomenelor meteo negative, în județul Alba
Inundațiile și incendiile au făcut ravagii
În cursul după-amiezii de marţi, între orele 16.00 şi 18.00, pe teritoriul administrativ al oraşului Zlatna, în localităţile Feneş, Valea Mică, Zbor, au căzut ploi torenţiale care au avut ca efect formarea de torenţi pe versanţi. Aceştia au antrenat pietre şi bucăţi de lemne, colmatând un număr de zece pârâuri. Apa a fost deviată pe D.C. 173, D.C. 67 şi D.N. 74, fiind afectate gospodăriile a circa 30 de cetăţeni.
Au fost afectate, de asemenea, culturile agricole de pe aproximativ 10 hectare şi au fost inundate 9 case de locuit (parter). Au mai fost colmatate total D.N. 74 - 0,5 km; D.C. 67 - 0,8 km şi parţial D.C. 173 - 0,3 km, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate.
Tot din cauza fenomenelor meteorologice negative a izbucnit un incediu de proporţii la liziera pădurilor din zona Valea Vinţului. Focul a fost declanşat de trăznetul care s-a abătut asupra fondului forestier ieri noapte. La stingerea incendiului au intervenit pompierii militari din Alba Iulia, lucrătorii silvici şi oameni din zonă. Lupta cu focul a durat 4 ore şi jumătate, incendiul provocând distrugerea câtorva hectare de vegetaţie forestieră. Pagubele nu au fost încă evaluate. În continuare, prognoza meteo indică precipitaţii mai numeroase cantitativ în zona de munte.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN
Deputatul PNL Dan Simedru atenționează Guvernul României cu privire la ascultarea telefoanelor de către S.T.S.!
Mai mult decât atât, dânsul subliniază inutilitatea investiţiei de 40 de milioane de dolari necesară Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru a se dota cu mijloace de intervenţie în situaţii de urgenţă!
În data de 24 mai a.c., Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal, reprezentat de deputatul de Alba Dan Simedru, a adresat o interpelare primului ministru. Aceasta vizează modul de stabilire a operatorului sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Iată, în mare, argumentele aduse de deputatul liberal în interpelarea sa: în data de 30 august 2001, Guvernul a adoptat Ordonanţa nr. 88, prin care se desemnează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) drept structură care primeşte şi gestionează apelurile de urgenţă, structură care are în dotare autospeciale de intervenţie, descarcerare şi acordare a primului ajutor, echipament şi aparatură de transmisiuni, gestionare a apelurilor de urgenţă, alertare - înştiinţare, informatică, identificare a riscurilor etc. Iată însă că prin HG nr. 617/2001 şi Ordonanţa nr. 18/2002 se aprobă implementarea şi operarea pe teritoriul României a sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, iar Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei desemnează ca operator al acestui sistem o altă instituţie decât IGSU: Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Iar dacă IGSU, care fusese desemnată iniţial să gestioneze apelurile de urgenţă, era o structură civilă şi transparentă, supusă controlului public, STS este o structură militară, care poate acţiona în secret şi la ordin!
Mai mult decât atât, dacă IGSU avea (alături de serviciile publice comunitare) toate dotările necesare, STS primeşte cadou dotări în valoare de cel puţin 40 de milioane de dolari, printr-o investiţie a Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologia Informaţiei, făcută prin cerere de ofertă şi nu prin licitaţie publică aşa cum prevede OUG nr. 60/2001 pentru o asemenea sumă. "Analizând HG 16/2001 şi OG 18/2002, a precizat deputatul Dan Simedru, este limpede că aceste acte normative au fost elaborate pentru a forţa desemnarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ca operator al sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. (...) Prin obligativitatea prevăzută în OG 18/2002 ca operatorii publici de telefonie fixă şi/sau mobilă, care furnizează servicii de telecomunicaţii în România, să pună la dispoziţia furnizorului de servicii, gratuit şi în timp util, toate numerele de telefon, numele şi adresele din bazele lor de date actualizate lunar ale abonaţilor acestora, se creează posibilitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale să cunoască numerele de telefon fixe şi mobile pentru ca apoi, selectiv, să le poată pune sub supraveghere având în vedere posibilităţile tehnice existente la această dată. (...) Nu folosiţi acest pretext pentru a asculta telefoanele populaţiei fără aprobarea Procuraturii!"
În încheierea interpelării, deputatului liberal atenţionează: "Dacă doriţi, d-le prim-ministru, să înlăturaţi suspiciunea că aceste acte normative nu fac altceva decât să continue nişte practici totalitare pe care poporul român ar dori să le uite, luaţi măsuri urgente de retragere a OG nr. 18/2002 şi a HG nr. 617/2001, altfel o intenţie bună s-ar putea transforma într-o monstruozitate". (I.H.)
Consulul onorific al României la Mainz va deveni şi Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia
Unul dintre cei mai buni prieteni ai albaiulienilor, domnul Alex Iacob - Consulul onorific al României la Mainz, va sosi astăzi la Alba Iulia. El va avea în această seară la Primăria municipiului Alba Iulia o întâlnire cu domnul primar Mircea Hava şi consilierii locali. Programul vizitei include şi o întâlnire la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba, vizitarea fabricii de porţelan "Apulum" din Alba Iulia, a obiectivelor istorice din municipiul reşedinţă de judeţ precum şi o vizită în municipiul Sebeş. Un punct important al popasului la Sebeş este vizitarea Clinicii de oftalmologie ştiut fiind că domnia sa a donat în cadrul proiectului "Lumina ochilor" suma de 25.000 EURO pentru efectuarea de operaţii oftalmologice pentru copiii aflaţi în situaţii defavorizate. Sâmbătă 1 Iunie el va participa la inaugurarea parcurilor de joacă "Alex Iacob" situate în municipiul Alba Iulia lângă Şcoala generală nr. 8 şi pe strada Macului. Reamintim că instalaţiile de joacă provin prin grija domniei sale, din Germania. Valoarea totală a acestora se ridică la peste 200.000 EURO. De asemenea domnia sa a contribuit la iniţierea unor proiecte de turism şi gastronomie cu scopul de aface cunoscut municipiul Alba Iulia peste hotarele Românei. Sâmbătă la ora 10.00 la Sala Unirii din Alba Iulia, domnului consul îi va fi înmânat în cadru festiv titlul de "Cetăean de onoare" al municipiului Alba Iulia.
Anca DINICĂ
CNEAA a decis
Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia merge înainte cu toate specializările
În cursul acestei luni, Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia a primit vizita unei comisii a CNEAA în scopul efectuării controlului de evaluare instituţională. Acest control vine, conform reglementărilor în vigoare, o dată la cinci ani, iar universităţii albaiuliene i-a venit sorocul. În urma controlului nu s-au înregistrat deficienţe majore, iar verdictul este că Universitatea "1 Decembrie 1918" poate continua activitatea cu toate facultăţile şi specializările. Comisia CNEAA a avut de făcut două observaţii: *din statele de funcţii să fie eliminate situaţiile de cumul cu 15-20% dintr-o normă didactică şi în termen de două luni de la data primirii actului constatator al controlului să se organizeze alegeri pentru funcţiile de conducere unde se constată neconcordanţe cu gradul didactic al ocupantului actual. Există doar două asemenea cazuri: prodecanul Facultăţii de Ştiinţe -lect. univ. drd. Ioan Gânfălean şi şeful de catedră Cornel Filipescu, de asemenea lector universitar doctorand. În cursul zilei de ieri - ne-a informat rectorul universităţii, prof. univ. dr. Iacob Mârza - cei doi au fost infirmaţi din funcţie.
Inaugurarea oficială a Bazei de cercetări cu utilizatori multipli (BCUM)
Astăzi, la ora 10.00, la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, va avea loc inaugurarea oficială a Bazei de Cercetări cu Utilizatori Multipli (BCUM), obiectiv care are ca misiune crearea specialiştilor, structurilor şi mijloacelor unei cercetări ştiinţifice interdisciplinare în domeniul "Arheologiei Sistemice". BCUM a fost realizat potrivit unui grant de tip B pe care universitatea albaiuliană l-a câştigat potrivit prevederilor Proiectului de Reformă în Învăţământul Superior şi Cercetare RO - 4096, cofinanţat de banca Mondială şi Guvernul României. Conform proiectului BCUM include un Departament de Arheologie, unul Informatic, Laborator de Arheometrie, Laborator de Investigaţii bio-chimice şi fizice, Laborator de conservare şi restaurare, Serviciu Topografic, Serviciu Tipografic, Serviciu Tehnico-Administrativ, Serviciu Financiar-Contabil. El este o diviziune distinctă în cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918" şi la serviciile sale de înaltă performanţă pot apela instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din întreaga ţară. Anca DINICĂ
|