Prima pagină Ediția din: 07.06.2002
Știri
Astăzi, ultima zi de şcoală pentru elevii din clasa a VIII-a
     Astăzi, 7 iunie, se încheie anul şcolar 2001-2002 pentru elevii din clasa a VIII-a, cu o săptămână mai devreme decât colegii lor. Deşi teoretic absolvenţii de gimnaziu intră în vacanţă, practic ei vor avea doar o săptămână pauză, de luni, 17 iunie, începând examenul naţional de capacitate, apoi alte emoţii vizavi de admiterea la liceu. Ceilalţi elevi, clasele I-VII şi IX-XII/XIII, vor încheia şcoala vinerea viitoare, 14 iunie. Vacanţa de vară va dura până pe 15 septembrie, luni, 16 septembrie începând anul şcolar 2002 - 2003. (A.D.)
O condamnare la 3 ani închisoare pentru înşelăciune
     Ofiţerii din cadrul Biroului Poliţiei Judiciare Alba Iulia l-au identificat şi l-au introdus în arestul IPJ Alba, miercuri, 5 iunie, pe Ioan Tomuţa (44 de ani, din Alba Iulia). Acesta avea de executat un mandat cu închisoarea pentru 3 ani, pe baza unei sentinţe emise de Judecătoria Sebeş în 29 aprilie 2002. Ioan Tomuţa a fost condamnat la închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune cu CEC-uri fără acoperire. (N.T.)
De ieri
Apă raţionalizată la Aiud
     Începând de ieri, aiudenii au primit tot mai puţină apă la robinete. SC Apa CTTA SA a redus debitul la conducta de alimentare la 50 litri/secundă, ceea ce înseamnă că populaţia va primi apă doar pe... cartelă. Măsura de restricţionare are drept cauză datoriile pe care Edil Trans Aiud le are faţă de societatea judeţeană de apă. Directorul SC Apa CTTA SA, Viorel Lazăr, ne-a declarat că situaţia de la Aiud nu se va rezolva până când Edil Trans nu va plăti factura curentă pe luna aprilie şi 85 de milioane de lei din datoria restantă. Ca urmare a restricţionării, Edil Trans urmează să întocmească, probabil, un program redus de furnizare a apei către populaţie. Nefiind apă rece este posibil ca aiudenii să primească şi apă caldă la fel, adică raţionalizată. (F.R.)
Potrivit fostului deputat Nicolae Popa
700 de firme au dat faliment sau au intrat în lichidare
     Fostul deputat de Alba, Nicolae Popa, în prezent preşedinte al PUR (social liberal) Alba a declarat că, de la începutul acestui an, aproximativ 700 de întreprinderi mici şi mijlocii din judeţ au dat faliment sau au intrat în lichidare. Popa a subliniat că cele mai multe firme au ajuns în această situaţie din cauza fiscalităţii împovărătoare şi a faptului că băncile acordă credite cu dobânzi foarte ridicate. Din aceste motive, numeroase IMM-uri au fost decapitalizate, a mai spus Popa. (F.R.)
La Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
Crește numărul locurilor pentru Masterat și Doctorat
     Recent, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a comunicat cifra de şcolarizare pentru anul I la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Rectorul universităţii, prof. Iacob Mârza, a informat că în ansamblu ea este aceeaşi de anul trecut. Noutăţile sunt acceptarea de către MEC a organizării specializării Cadastru cu o durată de 5 ani (până acum exista doar formă scurtă - colegiu universitar) şi modificarea programei a două specializări de la Facultatea de Teologie Ortodoxă prin asimilarea lor la modulul didactic, ele devenind Teologie ortodoxă didactică - Asistenţă Socială şi Teologie ortodoxă didactică - Litere (limba şi literatura engleză). De asemenea, secţia de Muzeologie a devenit acum Arhivistică şi Muzeologie. Desigur că şi programele didactice au fost modificate în consecinţă. Pentru anul universitar 2002-2003, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia va organiza studii de Master pentru 25 de locuri subvenţionate de stat şi 30 de locuri cu taxă şi Doctorat pentru 15 locuri subvenţionate şi 10 locuri cu taxă.
Anca DINICĂ

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dosarul Jidvei a ajuns în faza finală şi va fi înaintat astăzi Tribunalului
Toader Ignat a primit interdicţia de a părăsi domiciliul
     Prin Ordonanţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia i s-a pus domnului Toader Ignat interdicţia de a părăsi comuna Jidvei, satul Căpâlna de Jos nr. 292, pe o perioadă de 30 de zile şi i s-a pus sechestru asiguratoriu pe creanţele pe care le are de recuperat de la diverse societăţi comerciale, de peste 500 de milioane de lei. Acţiunea se înscrie în seria de măsuri preventive luate în Dosarul Jidvei în care Toader Ignat este anchetat sub învinuirea de a fi prejudiciat compania din Jidvei cu peste 85 de miliarde de lei. La închiderea ediţiei am aflat că "Dosarul Jidvei" a fost finalizat şi va fi trimis astăzi Tribunalului. Precizăm că Toader Ignat va mai fi prezent în sala de judecată în data de 12 iunie, în calitate de reclamant, într-un dosar în care juristul Mircea Ungureanu, preşedintele sindicatului liber "Târnava" este acuzat de calomnie. Acţiunea fostului director al Complexului de vinificaţie Ignat Toader a fost determinată de apariţia în ziarul "Unirea" a unui protest al salariaţilor de la Jidvei prin care se cerea autorităţilor finalizarea dosarului, protest semnat în calitate de lider de sindicat şi de juristul Mircea Ungureanu. Tot la capitolul procese şi dosare, reamintim că Toader Ignat a fost condamnat recent de instanţele din Blaj şi Alba Iulia la un an de închisoare cu suspendare şi respectiv 3 luni de închisoare, cu suspendare, pentru calomnie. (M.F.U.)
Viceprimarul municipiului Alba Iulia Radu Coclici nu abandonează lupta
Decizia luată de Biroul Executiv Municipal Alba Iulia al PSD de a-i retrage sprijinul politic a fost contestată la Comitetul Executiv al PSD
     Jocurile politice din jurul viceprimarului municipiului Alba Iulia - Radu Coclici sunt departe de a se fi încheiat în urma retragerii de către PSD a sprijinului politic. Pus în faţa alternativei de a-şi da demisia din funcţia de viceprimar şi cea de a se iniţia împotriva lui un proiect de hotărâre prin care Consiliul local Alba Iulia să-l demită şi să-l aleagă în locul său pe Marius Rotar, Radu Coclici a ales calea atacului. Din informaţiile pe care le deţinem la această oră, el s-a deplasat miercuri, 5 iunie, la Bucureşti unde a contestat la Comitetul Executiv al PSD decizia luată împotriva sa de Biroul Executiv Municipal Alba Iulia al PSD. Ce decizie va lua Comitetul Executiv nu putem şti, dar nu este exclusă nici o variantă. Deci este posibilă chiar şi o suspendare a deciziei Biroului Executiv Alba Iulia al PSD.
     În eventualitatea iniţierii proiectului de hotărâre de schimbare a viceprimarului Coclici de către Consiliul local Alba Iulia, intră în joc voturile consilierilor locali ai Partidului Democrat. De aceea, tot în cursul zilei de miercuri aceştia au avut o întâlnire în cadrul căreia au analizat situaţia. Deocamdată au stabilit doar că nu dispun de suficiente date pentru a lua o decizie şi aşteaptă clarificări în sânul PSD Alba. Următoarea şedinţă a Consiliului local Alba Iulia (cea în care s-ar putea iniţia proiectul de hotărâre) va avea loc după data de 20 iunie, deci timp de clarificări este.
Anca DINICĂ
Sărăcie lucie
Sute de familii din Alba Iulia își prepară hrana pe plită sau pe sobă
     De circa o lună de zile, sute de familii din Alba Iulia au rămas fără gaz metan la aragaze. Directorul Distrigaz Nord - Sucursala Alba Iulia, Pavel Bogdan, ne-a informat că este vorba de 60 de scări de bloc, iar motivul măsurilor de restricţionare este deja binecunoscut: lipsa acută a încasărilor de la populaţie. Deşi au avut loc mai multe runde de discuţii, conducătorii asociaţiilor de proprietari nu s-au prezentat la casieriile societăţii pentru a achita măcar o parte din datorii. Se pare că timpul concesiilor a trecut, iar FMI a somat guvernul să nu mai accepte compromisuri la acest capitol. Sau mai simplu spus, cine nu plăteşte nu primeşte. Mai trebuie menţionat că în lipsa gazului metan la aragaze, cetăţenii aflaţi în această situaţie sunt obligaţi să recurgă la plitele electrice, sau la sobe pentru a-şi prepara hrana. Alţii au ales să se "refugieze" la ţară, pe unde mai au rude.
     Problemele ar putea începe pentru albaiulieni şi în privinţa apei calde deoarece "războiul" iscat între Distrigaz Nord şi SC Dalkia Romania pare să continue. Directorul Distrigaz Nord, ing. Pavel Bogdan, a declarat ferm că societatea pe care o conduce va restricţiona din nou alimentarea cu gaz metan a centralelor termice din Alba Iulia, în cazul în care SC Dalkia SA nu-şi achită factura curentă. Aşadar, cetăţenii au destule motive de îngrijorare. Ca să nu mai vorbim de ce va fi la iarnă, în condiţiile în care energia termică şi electrică se vor scumpi din nou.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.