Gradele Celsius au luat-o razna
Apa, mineralele și sucurile, principalele arme împotriva caniculei
Pentru mulţi români, creşterea din ultimele zile a "cursului" Celsius a atins limita suportabilului. Pentru unii, căldura înseamnă o adevărată tragedie, mai ales când e vorba de cei cu probleme de sănătate. Tocmai pentru a mai domoli din dogoarea caniculei vă oferim câteva sfaturi şi "trucuri" cu ajutorul cărora puteţi traversa mai uşor această perioadă.
*Deoarece prin transpiraţie se elimină, pe lângă o cantitate mare de apă, şi o mulţime de săruri necesare organismului (sodiu, potasiu şi calciu) pierderile trebuie compensate în special cu ajutorul apei minerale, al ceaiurilor îndulcite (de preferinţă cu miere), sau al sucurilor de fructe şi legume *Hipertensivii şi bolnavii cardiaci sunt sfătuiţi să-şi limiteze activitatea în perioadele foarte calde deoarece dezechilibrul sărurilor din organism - provocat de transpiraţia excesivă - le poate agrava afecţiunile. În cazul celor cu boli cardiovasculare este indicată mai degrabă apa plată, cu conţinut mai mic de sodiu (Na) şi mai mare de magneziu (Mg) şi potasiu (K). Pentru hipertensivi şi cardiaci, cele mai indicate sunt sucurile proaspete de roşii sau sucul de dovleac, afine, coacăze, piersici şi caise *În general, în perioada caniculei este bine să se consume cât mai multe legume şi fructe proaspete. Mâncărurile grele cu prăjeli, sosuri cu mult ulei, tocături, creme cu ouă sau băuturi alcoolice sunt proscrise în această perioadă. *Pentru cei cu tensiune arterială normală sau hipotensiune, în zilele foarte călduroase trebuie suplimentat consumul de calciu. Cel mai bine asimilat este calciul efervescent. O tabletă pe zi, dizolvată într-un pahar cu apă, luată cu cel puţin două ore înainte de masă, asigură necesarul zilnic. *Sucurile de varză proaspătă, coacăze şi ţelină - unu sau două pahare pe zi, înainte de masă - sunt indicate în perioada caniculei datorită proprietăţilor lor remineralizante şi rehidratante *Un duş sau o baie, în care puneţi, timp de o jumătate de oră, un săculeţ din tifon cu trei linguri de flori de tei sau de mentă, are un efect calmant şi răcoritor.
Reguli împotriva insolaţiei
*Dacă trebuie să ieşiţi din casă la orele amiezii, pentru a preveni insolaţia, pe lângă hainele şi pălăriile de culoare deschisă, din in sau bumbac, este bine să aveţi în permanenţă la îndemână o sticlă cu apă. *Contrar părerii generale, hainele care acoperă întregul corp scad cantitatea de apă pierdută prin transpiraţie, spre deosebire de îmbrăcămintea care lasă corpul descoperit. Prin pielea descoperită - datorită evaporării mai rapide a transpiraţiei - se pierd mai multe minerale şi apă, provocând astfel o deshidratare mai rapidă a organismului *Compresele reci aplicate pe ceafă, pe frunte sau la încheieturile pumnului previn apariţia stărilor de leşin. *Principalele simptome ale insolaţiei sunt febra, durerile de cap, vărsăturile, ameţelile şi chiar pierderea cunoştinţei (leşin). Repaus la pat, comprese umede,multe lichide, fructe şi legume crude, care să refacă necesarul de vitamine şi minerale pierdute, sunt remediile cele mai indicate în astfel de situaţii *Atenţie! O insolaţie - mai ales în cazul unei persoane de peste 40 de ani poate fi începutul unui infarct sau al unui accident vascular cerebral, de aceea, în astfel de situaţii trebuie consultat de urgenţă un medic.
Aveţi grijă de cei mici!
*Înainte de pubertate, protecţia naturală a organismului nu este încă bine dezvoltată. Tocmai de aceea, pielea şi ochii celor mici trebuie protejate cu mare atenţie. Din cauză că se deshidratează mult mai repede decât adulţii,copiii pot face mult mai uşor insolaţii. O pălăriuţă de soare cu borori largi, haine de bumbac de culoare deschisă şi o umbrelă sunt cele mai eficiente "scuturi" antisolare *Chiar dacă sunt protejaţi cu cremă, cei mai mici de un an nu trebuie să stea niciodată în plin soare. *Un copil în vârstă de până la 7 - 8 ani trebuie să bea un litru de lichide pe zi, iar cei peste 8 ani, doi litri, zilnic. Lichidele recomandate sunt apa minerală (cu un conţinut mai mare de calciu şi mai mic de magneziu), ceaiurile, compoturile, supa şi laptele. Băuturile carbogazoase din comerţ nu sunt indicate celor mici deoarece le pot provoca tulburări gastrice şi intestinale.
|