Ultima oră
Știri
Cavalcadă cu bucluc în Aiud
Două maşini au fost făcute zob de nişte cai dezlănţuiţi
     Vineri, 21 iunie a.c., pe una dintre cele mai aglomerate străzi din Aiud s-a petrecut o scenă de "western mioritic": doi cai s-au încăierat şi au pornit într-o cavalcadă nebună printre şi peste maşinile parcate în zonă. Totul a pornit de la un armăsar lăsat liber de către stăpânul său (Nicolae Nistor, din Aiud), care a muşcat o iapă înhămată la un atelaj. Aceasta a reacţionat, târând căruţa după ea pe parcursul a cca. 800 de metri, încăierată cu armăsarul, timp în care au lovit mai multe maşini. Cel mai mult au avut de suferit un autoturism "Mercedes" (proprietar Liviu Gheoghiu) şi un Opel Vectra (proprietar Luminiţa Ignat), care au rămas fără parbrize şi cu tabla îndoită. (I.H.)
Analizele "la sânge" ale aplicării legii fondului funciar
     Judeţul Alba a atins în aceste zile procentul de 74,3% în ceea ce priveşte suprafeţele puse în posesie şi numărul titlurilor de proprietate eliberate, situându-se peste media pe ţară care este de 73,4%. Cu toate acestea, prefectul Ioan Rus nu este încă pe deplin mulţumit, precizând faptul că la începutul lunii iulie a.c.vor fi efectuate analize la sânge în acele zone unde lucrurile încă se mişcă greu din acest punct de vedere. "Se vor deplasa la faţa locului toţi membrii comisiei judeţene de fond funciar şi pentru ca totul să se deruleze în deplină transparenţă vom invita şi presa", a precizat şeful administraţiei publice judeţene. (R.J.)
Cadavru descoperit în propria locuință după o săptămână
     Sâmbătă, 22 iunie a.c., în jurul orei 19,30 poliţiştii din Alba Iulia au fost sesizaţi de locatarii blocului nr. 40, de pe str. Cloşca, pentru că nu-şi mai văzuseră unul dintre vecini, om singur şi în vârstă, de aproximativ o săptămână, iar din apartamentul acestuia se simţea un miros puternic.
     Pătrunzând în apartament, poliţiştii au găsit cadavrul lui Ivan Florea, 63 de ani, într-o stare avansată de putrefacţie. (I.H.)
Acţionând împreună, în anul 2004 România va redeveni grânarul Europei
     "Potrivit Programului de guvernare 2001 - 2004 partidul de guvernământ consideră agricultura ca fiind o ramură prioritară a economiei naţionale", ne-a declarat în exclusivitate pentru ziarul "Unirea" secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, deputat de Alba. "În anul care a trecut, dar şi în prezent, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor a alocat sumele necesare aplicării obiectivelor prioritare cuprinse în Programul de guvernare. Consider că doar acţionând împreună, atât forţele responsabile, cât şi producătorii agricoli, putem ajunge ca în anul 2004 agricultura României să redevină ramura de bază a economiei naţionale iar ţara noastră, grânarul Europei, cu efecte benefice asupra nivelului de trai al tuturor celor ce lucrează în acest domeniu", a declarat Codrin Ştefănescu. (A.D.T.)
Furturi, spargeri și amenzi...
     *BLAJ. Poliţiştii din Blaj i-au identificat şi reţinut pe autorii spargerii din data de 16 iunie a.c., de la depozitul "en gros" al societăţii "Dacorel", din localitate. Este vorba de doi minori: Alexandru Halas şi Cristian Frăţilă, ambii de 16 ani. Aceştia sunt cercetaţi pentru a se stabili cu exactitate dacă au mai comis şi alte fapte şi eventualele prejudicii.
     *UNIREA. Vineri, 21 iunie a.c., în localitatea Unirea au fost reţinuţi autorii furtului unei pompe electrice de irigat şi al unei ţevi din sistemul de irigaţie, ambele valorând aproximativ 3,5 milioane de lei: Paul Herki (22 de ani), Lucian Mateiaş (17 ani) din Unirea şi Daniel Mateiaş (26 de ani), din Turda.
     *CETATEA DE BALTĂ. La sfârşitul săptămânii trecute, Poliţia a efectuat o acţiune de identificare şi sancţionare a participanţilor la scandalul recent, (care a fost deja mediatizat) între romii din localitate. Au fost legitimate 63 de persoane şi s-au acordat amenzi în valoare totală de 158 de milioane de lei.
     *SEBEŞ. În noaptea de 22/23 iunie a.c., un locatar al blocului nr. 9, din Aleea Lac, a sesizat Poliţia din localitate că i-a fost sustrasă bicicleta din uscător. După numai câteva ore, au fost prinşi autorii (care între timp mai furaseră încă două biciclete). Este vorba de patru copii: Eugen Barbu (12 ani), George Mic (15 ani), Răzvan Barbu (15 ani) şi Constantin Edu (16 ani). (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sâmbătă şi duminică
Anul internațional al muntelui a însuflețit Apusenii
     Sâmbătă şi duminică, în frumoasa comună moţească Albac, a avut loc prima ediţie a Anului Internaţional al Muntelui, manifestare care a adunat la un loc o serie de personalităţi politice, culturale, moţi din comunele Apusenilor, dar şi invitaţi din străinătate. Au fost prezenţi prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, vicepreşedintele CJ Alba, Doru Victor Cetean, primari din Apuseni, directorul Direcţiei de Cultură şi Culte, poetul Ion Mărgineanu, directori de instituţii, fostul deputat Nicolae Popa, dar şi oaspeţi de seamă ca senatorul Adrian Păunescu, Radu Rey din partea Agenţiei Naţionale a Zonelor Montane din România, poetul George Stanca, prietenul moţilor din Albac, Hans Iakob, consulul Germaniei la Sibiu, Peter Adamek şi reprezentanţi ai Ambasadei germane la Bucureşti.
     Ziua de sâmbătă a debutat, după primirea invitaţilor de către gazda manifestărilor, primarul Gheorghe Paşca, cu concursuri inedite, care i-au desemnat pe cei mai buni cosaşi, pescari şi tineri talentaţi la pictură. Fără îndoială cele mai mari atracţii au fost concursurile inedite organizate de Primăria Albac. La concursul de pescuit s-a impus Dumitru Oneţ din Albac, care a avut la finish o captură de 14 peşti, în timp ce la Miss Arieş a strălucit Simona Şchiop, tot o localnică frumoasă foc. Ziariştii şi-au adus şi ei contribuţia la reuşita manifestărilor, colegul nostru Constantin Bucea, redactor şef adjunct la "Informaţia de Alba", impunându-se categoric după prelungiri, la categoria "cel mai bun băutor de bere" din doniţă. La concursul de desen primele trei locuri au fost ocupate de Anca Apostol din Albac, Maria Alexandra Suciu din Gârda şi Delia Jurj, Albac, acordându-se alte 22 de menţiuni. Mulţi concurenţi s-au înghesuit să doboare iarba cu coasa. Locul I a fost ocupat de Toader Avram din Albac cu un timp excelent de 1,30. El a fost secondat de prefectul de Alba, Ioan Rus, fiu al satului care a scos 2,35, iar pe locul III s-a situat primarul din Gârda, Marin Vârciu cu 2,45. Au mai concurat preşedintele interimar al CJ Alba , Eugen Popa (3,60), şeful IPC, col. Dumitru Gheţe (3,17) şi preşedintele PUR, Nicolae Popa, care a abandonat pe motiv că a fost... sabotat. Câştigătorul a primit o coasă autentică.
     La concursul de căţărat pe munte contracronometru, s-a impus Mircea Pădure la băieţi şi Eugenia Gaiu la fete.
     Bineînţeles că nu au lipsit mâncărurile tradiţionale, începând cu uriaşul şi nelipsitul balmoş, plăcintele , jintiţa, scoverzile etc, "pigmentate" cu crampă, bere sau băuturi răcoritoare.
     O atracţie deosebită a constituit-o expoziţia de pictură a pictorului originar din Albac, Lazăr Morcan, din satul Costeşti, care în prezent locuieşte la Cluj Napoca. Picturile sale reprezintă splendide peisaje din Apuseni, care au putut fi admirate atât în ţară cât şi în străinătate.
     În centrul comunei Albac, d-l Hans Iakob a organizat cu sprijinul primarului Paşca o extraordinară expoziţie cuprinzând imagini de vis din Apuseni, cu obiective turistice, tradiţii şi obiceiuri, port popular. Aceste materiale urmează să fie transportate în Germania pentru a fi expuse şi promovate publicului german, în vederea atragerii de turişti.
     În cursul zilei de duminică, primarul Gheorghe Paşca a înmânat diplomele de "cetăţean de onoare" poetului - senator Adrian Păunescu, un puternic susţinător a intereselor moţilor în Parlamentul României, poetului George Stanca, d-lui Hans Iakob, cel care are un mare merit în promovarea turismului din Apuseni peste hotare, precum şi pictorului Lazăr Morcan.
     Pentru ca "tacâmul" să fie complet şi în ziua de Rusalii, toţi participanţii de la manifestările de la Albac au putut servi câte o porţie de balmoş.
     La orele amiezii, moţii şi invitaţii s-au adunat în curtea Şcolii generale din Albac unde a avut loc un spectacol cu participarea ansamblurilor folclorice "Orlat" din Sibiu, "Doina Iancului" din Câmpeni, a cenaclului condus de Adrian Păunescu şi a unei formaţii de muzică populară din Lupşa.
Florin ROMAN
Sărăcia bugetară își arată colții
În această lună, CJ Alba a primit mai puţin de jumătate din sumele din Fondul Special al Drumurilor
     Aşteptată cu speranţă, apropiata rectificarea bugetară se pare că va fi de fapt o mare dezamăgire. Deputatul PD Alexandru Pereş a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că doar patru ministere vor avea parte de o rectificare pozitivă: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Agriculturii. Nu se ştie dacă de la celelalte ministere se va tăia, dar este aproape sigur că nu vor primi nimic în plus. Un semnal ar putea veni, a precizat la rândul său vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba, Doru Cetean - de la faptul că, din sumele alocate pentru această lună din Fondul Special al Drumurilor pentru judeţul Alba - 4,2 miliarde lei, s-a primit mai puţin de jumătate - 2 miliarde de lei. Este pentru prima dată când se întâlmplă acest lucru în anul în curs. Necazul este că firmele angajate în lucrări de reparaţii şi întreţinere a drumurilor judeţene nu numai că au realizat programul de lucrări, dar chiar l-au depăşit! Şi cum vor fi împărţite cele 2 miliarde lei primite? Care antreprenor şi după ce criterii va fi plătit şi în ce procent? Este o problemă care vine să întunece relaţiile dintre contractanţi: Consiliul judeţean Alba şi societăţile de construcţii drumuri. Vicepreşedintele Cetean a mai arătat că nici Administraţia Naţională a Drumurilor nu se bucură de alt tratament. Astfel, din datele pe care le deţine la această oră, din valoarea totală a lucrărilor care se execută pe DN 75 (Valea Arieşului) până acum s-a plătit numai TVA-ul. Să mai spunem că pe DN 75 lucrează patru sau cinci firme, iar fiecare are contracte de peste 10 miliarde de lei.
     Desigur că nu este vorba de rea voinţă, ci de lipsa acută de fonduri dată de slaba colectare bugetară. Dar dacă economia nu merge de fapt bine, aşa cum încearcă să ne convingă guvernanţii, de unde să plătească contribuabilii taxele şi impozitele?
Anca DINICĂ
La Alba Iulia
Transportul public - între monopol și concurență
Parlamentarii PSD Codrin Ştefănescu şi Cornel Filipescu s-au întâlnit cu sindicaliştii din transportul public local
     În sala de şedinţe a Societăţii de Transport Public (STP) Alba Iulia a avut loc sâmbătă o întâlnire iniţiată de Sindicatul STP la care au fost invitaţi să participe secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, deputat de Alba şi senatorul PSD Cornel Filipescu . Au mai participat la această reuniune şeful ITM Alba , Dorel Fiţ, şeful biroului circulaţie din cadrul Poliţiei municipiului, mr. Marius Pop, conf.univ. Viorel Bucur - consilier pe probleme sociale al Sindicatului STP, precum şi reprezentanţi ai Gărzii Financiare, Autorităţii Rutiere Române, iar din partea sindicaliştilor a fost prezent preşedintele acestei organizaţii, Florin Tat. Atât directorul STP, Dan Dîrja, cât şi sindicaliştii prezenţi la întâlnire au solicitat sprijinul parlamentarilor PSD Codrin Ştefănescu şi Cornel Filipescu în scopul identificării unor modalităţi de rezolvare a situaţiei conflictuale existente între STP, ca operator de transport public, şi posesorii mijloacelor de transport care în opinia lor circulă în mod fraudulos pe traseele concesionate de STP Alba Iulia, cum este cazul firmei SC INTERSTAR SRL.
     După ce a fost prezentată o situaţie privind transportul public de călători în municipiul Alba Iulia şi au fost ascultate opiniile invitaţilor, Codrin Ştefănescu a solicitat exprimarea poziţiei oficiale cu privire la acest conflict din partea Direcţiei Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Gărzii Financiare, Oficiului Concurenţei şi Poliţiei municipiului Alba Iulia. "În momentul în care voi primi la biroul parlamentar toate datele pe care le-am solicitat, voi exprima punctul meu de vedere cu privire la soluţionarea acestui conflict. Este posibil ca problema în discuţie să fie de competenţa Comisiei de cercetare a abuzurilor din cadrul Camerei Deputaţilor, însă momentan am nevoie de datele amintite pentru a identifica soluţia optimă de rezolvare a situaţiei conflictuale existente," a precizat secretarul executiv al PSD, Codrin Ştefănescu. La rândul său, senatorul Cornel Filipescu a cerut sindicaliştilor să se adreseze instanţei, asigurându-i totodată ca va solicita celor în drept să respecte cu stricteţe legislaţia în vigoare. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.