Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele şi suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a Treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la Cer, însoţit de Sfinţii Tăi îngeri. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Samson, primitorul de străini; Sf. Mironosiţă Ioana
Catolic: Sf. Chiril din Alexandria; Sf. Ladislau
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Consecințele anulării facilităților în zona defavorizată Cugir
     Duminică, 30 iunie, la Cugir se va desfăşura o reuniune specială a consiliului local cu tema: "Consecinţele anulării facilităţilor pentru investitori în zona defavorizată Cugir." La discuţii au fost invitate autorităţi judeţene şi parlamentari de Alba. (N.T.)
"Feed the Children" îi ajută din nou pe copiii din județul Alba
     După cum arătam şi cu un alt prilej, organizaţia internaţională "Feed the Children" (cu reprezentanţă la Bucureşti), organizaţie care, dacă vă mai amintiţi, a desfăşurat mai multe acţiuni de tratare gratuită a conjudeţenilor noştri din zonele izolate (stomatologic, oftalmologic etc. printr-o echipă de medici americani), a contribuit şi la tratarea unor copii bolnavi de hidrocefalie. Contribuţia a constat din donarea unor sonde de presiune medie, extrem de costisitoare, necesare în timpul intervenţiei chirurgicale pentru cazurile hidrocefalie. După cum ne-a declarat dr. Dan Sicoe, directorul DGPDC Alba, de data aceasta se vor primi cinci sonde de presiune medie, care practic vor scăpa de suferinţă (şi poate le vor salva viaţa), cinci copii bolnavi de hidrocefalie. (I.H.)
Reconstruiți-vă interior cu Atelier 35
     Îngeri căzuţi, angoasă, metamorfoză, speranţă renăscută vă aşteaptă timp de două săptămâni la Galeriile de Artă ale municipiului Alba Iulia să reflectaţi asupra condiţiei artistului în societatea contemporană. Într-o expoziţie-experiment pusă la cale de membrii Atelier 35: Cosmin Cociş, Călin Bogdan, Cosmin Mureşan, Anca Mărginean, Melania Mureşan, Dan Hauptcorn, Cosmin Vlad, Ciprian Binţinţan, Gloria Gratti, avându-i ca invitaţi pe Ionuţ Baic şi Dan Dragu, vă puteţi întoarce spre sine într-un demers reconstructiv. Artiştii vă dau sugestia, dar privitorului îi rămâne deschisă calea cunoaşterii şi autocunoaşterii pornind de la linie, suprafaţă, semn, simbol, imagine. Realizată timp de o săptămână în care Galeriile de Artă le-au fost "tabără", expoziţia a crescut pas cu pas, oră cu oră, pe măsură ce ideile prindeau contur în mintea artiştilor. Prin aceasta ei şi-au exhibat sufletul invitându-vă nu să faceţi la fel, dar să vă autocunoaşteţi. Să vă faceţi un "Autoportret", unul interior, aşa cum au făcut ei. Cu sinceritate şi fără prea mari griji pentru detaliu. Dar, aşa cum ne spun chiar ei, va urma...
Anca DINICĂ
Codrin Ștefănescu - aproape de minerii din Apuseni
     Secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ştefănescu, însoţit de şeful său de cabinet - Aurel Mârza - vicepreşedinte al PSD, s-a aflat în cursul zilei de ieri în zona Munţilor Apuseni. Parlamentarul PSD s-a întâlnit cu conducerea Exploatării miniere SC Cupru Min SA, precum şi cu reprezentanţi ai sindicatului. Au fost vizitate cariera de la Roşia Poieni, uzina de preparare şi flotaţie. Unul dintre principalele obiective ale vizitei în Apuseni a fost acela de ajutorare a familiilor nevoiaşe, cărora le-au fost distribuite ajutoare. În următoarele zile, Codrin Ştefănescu va vizita alte zone din Apuseni, va sta de vorbă cu minerii, iar familiile sărace vor primi ajutor din partea secretarului executiv al PSD. (A.D.T.)

Într-un pod din Şoimuş-Rădeşti
Au fost descoperite trei truse chimice pentru detecția gazelor de luptă
Materialele de luptă datează din 1941 şi teoretic n-ar mai folosi la nimic deoarece România a aderat deja la tratatele internaţionale care interzic folosirea gazelor de luptă.
     Postul de Poliţie Rădeşti a fost sesizat marţi, 25 iunie a. c. de Eugen P. din satul Şoimuş -comuna Rădeşti despre faptul că în timp ce făcea curăţenie în podul locuinţei sale a descoperit două cartuşe de mitralieră de calibrul 7,92 mm şi trei truse chimice pentru detecţia gazelor de luptă, datând din anul 1941. În urma cercetărilor derulate la faţa locului de poliţiştii din Rădeşti, în colaborare cu ofiţerii Biroului Arme, Muniţii, Explozivi şi Substanţe Toxice din IPJ Alba s-a descoperit că materialele de luptă aparţineau lui Ştefan Gaşpar din Şoimuş, fostul proprietar al casei. Gaşpar fusese combatant în cel de-al doilea Război Mondial şi, după toate probabilităţile, s-a întors acasă cu aceste "suveniruri". Acesta a încetat din viaţă în anul 1985, an în care actualul proprietar a achiziţionat casa.
     O altă ipoteză referitoare la provenienţa truselor chimice pentru detecţia gazelor de luptă şi a muniţiei ar fi aceea că acestea au rămas în zonă în timpul aceluiaşi război, ţinându-se cont de faptul că Şoimuşul a fost exact pe linia frontului. Căutările poliţiei n-au mai scos la iveală alt gen de muniţie în zonă. Trusele chimice pentru detecţia gazelor de luptă conţineau 21 de fiole cu reactivi chimici pentru detectarea prezenţei în aer a iperitei, acidului cianhidric şi a fosgenului. În cauză, cercetările continuă.
Nicoleta TOMUŢA
Concernul Bega Group se extinde
     Puţini sunt cei care cunosc faptul că Bega Group, concernul care a achiziţionat acum mai bine de un an firma SC UPS Ocna Mureş, deţine în prezent 35 de fabrici cu diverse domenii de activitate. Preşedintele Consorţiului de firme Bega Group ne-a declarat că în prezent se poartă negocieri pentru achiziţionarea altor 5 firme. Una dintre acestea este o fabricaă de sticlă din Iugoslavia, din localitatea Pancevo, situată la aproape 100 km de Timişoara. Fraţii Marius şi Emil Cristescu au demonstrat de mult timp că se află într-o neobosită luptă, obţinând de multe ori ceea ce pentru unii însemna imposibilul. Personalul ce lucrează în cadrul Concernului Bega Group numără aproape zece mii de oameni, iar până la finele acestui an, efectivul va creşte cu încă cinci mii. Cu puţin timp în urmă, Marius Cristescu a fost prezent la Atena, la o reuniune a oamenilor de afaceri români şi eleni. Principalele subiecte abordate au vizat oportunităţile de afaceri ale celor două ţări, în România existând în prezent dovezi clare care demonstrează că se pot pune bazele unor investiţii străine solide. Este uşor de observat că, pentru a clădi un imperiu în lumea afacerilor, e nevoie de multe sacrificii şi renunţări. Numai astfel se poate ajunge sus, în vârful piramidei, printr-o muncă neîncetată, prin răbdare şi perseverenţă. (A.D.T.)
"Nu am fost judecat pentru calomnie"
     Purtătorul de cuvânt al PSD Alba, Mihai Babiţchi, a precizat că procesul pierdut în faţa fostului ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, nu a fost unul de calomnie, ci unul civil, ce privea afectarea imaginii unei persoane publice. "Valeriu Stoica a cerut strămutarea procesului la Prahova, cum a făcut şi cu procesul cu Vadim, pentru că are pe cineva acolo. Acest lucru aruncă o pată pe justiţia românească. Este o ruşine pentru justiţia românească, la fel ca şi decizia Curţii Supreme de Justiţie, care a aprobat strămutarea procesului. Prin această strămutare, Curtea Supremă recunoaşte că există corupţie în Justiţie. Dacă va fi acceptată şi strămutarea ţărăniştilor, se acreditează ideea că există corupţie în justiţie. Îmi exprim indignarea asupra faptului că, deşi eu am fost cel dat în judecată, prin sentinţa Curţii Supreme de Justiţie de acceptare a cererii de strămutare a procesului, eu sunt târât de la un capăt al ţării la celălalt, la un tribunal celebru pentru sumele de bani acordate fostului ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, în procesele pe care le-a avut cu Vadim Tudor", a declarat Mihai Babiţchi. (D.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.