Ultima oră
Știri
Ziua Tricolorului sărbătorită la Alba Iulia
     La 26 iunie este marcată în întreaga ţară Ziua Tricolorului. La Alba Iulia drapelul naţional a fost ridicat în cadrul unui ceremonial militar pe catargul din Piaţa Tricolorului (în faţa Catedralei Reîntregirii Neamului). Drapelul a fost anterior sfinţit. La ceremonie au participat prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, care a subliniat în câteva cuvinte importanţa unei asemenea sărbători, dar şi momentul în care tricolorul a devenit pentru prima dată steag naţional, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba - Eugen Popa, general Mircea Tămăzlăcaru, col. Vasile Bârea - comandantul garnizoanei Alba Iulia, alţi înalţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene şi ai serviciilor descentralizate. Ceremonia s-a încheiat cu o paradă militară. (A.D.)
Prefectul Ioan Rus la şedinţa de constituire a Adunării naţionale bisericeşti
     După cum se ştie, prefectul Ioan Rus a fost ales membru al Adunării naţionale a Bisericii Ortodoxe din România. Şedinţa propriu-zisă de constituire a acestui important for bisericesc, care va activa în perioada 2002-2006, va avea loc pe data de 4 iulie a.c., la sediul Patriarhiei Ortodoxe Române din Bucureşti, unde va fi prezent şi şeful administraţiei publice judeţene, alături de IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei. (R.J.)
Judeţul Alba promovat în revista de turism "Vacanţe şi Călătorii"
     Cunoscuta revistă lunară de profil turistic "Vacanţe şi Călătorii" a iniţiat o amplă acţiune de promovare a zonelor turistice din ţară , urmând ca pe parcursul mai multor numere să fie prezentat fiecare judeţ. În numărul din luna august a.c., în paginile revistei va fi publicat un amplu reportaj despre judeţul Alba, luna viitoare o echipă de reporteri urmând să sosească în documentare în diferitele zone de maxim interes turistic ale judeţului.(R.J.)
La Alba Iulia
Supermarket PROFI vis-a-vis de OMV
     Negocierile dintre reprezentanţii Primăriei municipiului Alba Iulia şi cei ai firmei PROFI, privind construcţia unui supermarket în zona Stadionului Cetate, s-au încheiat. Reprezentanţii PROFI au acceptat toate condiţiile impuse de primăria albaiuliană. Primarul Mircea Hava ne-a informat că suprafaţa totală care va fi concesionată este de 4.700 mp, din care doar 1.500 mp vor fi construiţi, restul urmând să fie folosiţi pentru amenajarea unei parcări publice. Construcţia supermarketului va fi încheiată în trei luni de la demarare. Oricum darea sa în folosinţă se speră să aibă loc cel mai târziu la sfârşitul lunii noiembrie. Pe lângă un comerţ civilizat şi la preţuri accesibile PROFI mai oferă pentru albaiulieni şi câteva zeci de locuri de muncă. Pentru ca toate acestea să devină realitate este însă nevoie de aprobarea Consiliului local Alba Iulia, care se va reuni în şedinţă în data de 28 iunie.
Anca DINICĂ

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mircea Hava vrea sprijinul parlamentarilor de Alba
     Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat că în cursul săptămânii viitoare îi va invita pe toţi parlamentarii de Alba pentru o discuţie privind derularea proiectelor de infrastructură în cadrul programului SAMTID. Iniţiat recent de Ministerul Administraţiei Publice şi Ministerul Dezvoltării, programul va fi implementat prima dată în cinci judeţe-pilot. Acestea nu au fost stabilite deocamdată. Or, tocmai aici vine rolul parlamentarilor, pentru că, spune primarul Hava, "poţi să scrii cât de frumos şi de corect proiectele, dacă nu ai şi sprijin politic tot degeaba!" Primăria Alba Iulia doreşte să promoveze în acest program proiecte privind reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă potabilă. Finanţarea proiectelor selectate se va face în procent de 50% prin credit bancar, 40% din fonduri de la guvernul României şi 10% din bugetul local. O situaţie foarte atractivă pentru edili, în condiţiile în care banii pentru investiţii sunt tot mai puţini datorită numeroaselor sarcini "descentralizate" fără asigurarea surselor de finanţare. (A.D.)
După caniculă, asupra județului Alba s-au abătut ploile torențiale și furtunile
     După o săptămână de caniculă, asupra judeţului Alba s-au abătut ploile torenţiale şi furtunile. Marţi după-amiază, o adevărată furtună s-a abătut asupra Aiudului, dar şi a altor localităţi din zona Livezile şi Ciumbrud, unde clopotele de la biserici au atenţionat că vine "vreme grea". De altfel şi măsurătorile arată că în această zonă a plouat cel mai mult. Astfel, la Aiud s-au înregistrat în doar câteva ore 13 l/mp, la Ciumbrud 9,2 l/mp, la Răhău - 6,8 l/mp, în timp ce la Alba Iulia s-au măsurat doar 3,5 l/mp. Din fericire nu a fost semnalată grindină sau alte fenomene meteo care să producă dezastre în agricultură.
     Furtuna şi descărcările electrice au produs pagube la reţeaua de electricitate. Astfel, trei transformatoare au cedat la Vinţu de Jos, Lancrăm şi pe lângă Avram Iancu - Biharia, o parte din aceste localităţi rămânând ore bune fără curent electric.
     Directorul general al SC Electrica SA - Sucursala de Distribuţie Alba, ing. Ioan Perju, ne-a declarat că echipajele de intervenţie s-au deplasat imediat pe teren pentru remedierea defecţiunilor existente.
Florin ROMAN
Bătălie mare pentru şefia unui sindicat bogat
Noul lider al petroliștilor din Alba este ing. Cornel Frățilă
     Adunarea generală a sindicatelor din cadrul Petrom Alba a decis marţi, ca noul lider judeţean al petroliştilor să fie inginerul Cornel Frăţilă, şeful depozitului "Petrom" din Sebeş. Alegerile au avut loc în prezenţa liderului de necontestat al "Petrom", Liviu Luca, care este şi vicepreşedinte al CNSLR Frăţia. Pentru şefia Sindicatului Liber al Petrom Alba au concurat cinci persoane: Cornel Frăţilă, şef depozit Sebeş, Ioan Muntean - Alba Iulia, lider judeţean până la alegerile de marţi, Ioan Maier - şeful depozitului Alba Iulia, Pamfil Cioancă - şeful staţiei din Teiuş şi Silvia Vodă, din cadrul Petrom Alba.
     În primul tur, cele mai multe voturi le-a obţinut Cornel Frăţilă (care a fost votat de 10 persoane din 21) şi Ioan Muntean, aşa că s-a trecut la departajarea finală în turul II.
     În cele din urmă s-a impus ing. Cornel Frăţilă, şeful depozitului "Petrom" din Sebeş, care a obţinut 15 voturi din cele 21 exprimate. Liderul naţional al "Petrom", Liviu Luca, a declarat că nu are ce să-i impute fostului lider judeţean al "Petrom" şi că fondurile sindicatului au fost gestionate corect. Mandatul lui Cornel Frăţilă este de 4 ani. După alegeri el a declarat pentru ziarul "Unirea" că va încerca, împreună cu cei 195 de membri de sindicat, să formeze un colectiv şi o adevărată familie. "O să ajut şi o să mulţumesc pe toată lumea", a mai spus Cornel Frăţilă.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.